URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2022, 12:31

Vandalii, poliţiştii locali şi toaletele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu de mult, am aflat de cel mai consistent act de vandalism din Oradea: toaletele minune din coridorul de pe Barcăului au fost făcute praf, paguba ridicându-se la peste 15.000 de euro. În loc ca gestul să fie veştejit de opinia publică, s-au găsit voci care să critice faptul că am luat toalete atât de scumpe.

Sigur că unii ar fi dorit să WC-urile să fie nişte gropi săpate în pământ care să aibă în preajmă coceni şi frunze de brusturi pe post de hârtie igienică. Sau să aplicăm metoda oltenească cu doi pari, de unul te ţii şi cu celălalt te aperi de câini. Eu zic că e momentul să scăpăm de tradiţiile astea medievale şi să intrăm în Europa, chiar dacă numai cu toaletele.

Din păcate, strategia Primăriei de a reduce numărul poliţiştilor locali, pe motiv că salariile costă mai mult decât repararea actelor de vandalism, este complet eronată. Chiar dacă financiar ar fi aşa, trebuie să punem la socoteală și disconfortul orădenilor până când vine cineva şi face cuvenitele reparaţii.

Nici montarea camerelor de luat vederi nu poate suplini tăria pulanului de poliţist. Camerele de obicei sunt de proastă calitate, iar când vrei să vezi înregistrarea constaţi că de multă vreme aparatele sunt defecte. Nemaivorbind că băieţi cu pumnul mai mare decât creierul pot liniştiţi să-şi pună o mască pe respingătoarea mutră.

E un caz tipic în care economiile se întorc însutit împotriva noastră. Sigur că şi paznicii, şi Poliţia Locală au limitele şi metehnele lor. E inutil să angajezi oameni trecuţi de a treia tinereţe, cu 4 metri de elastic la bughigăi şi cu mai multe urechi decât dinţi. Oraşul nostru trebuie să arate mereu ca o fată gata de măritat, dacă ne numim zonă turistică. Aşa că angajaţi mai mulţi poliţişti, capabili să asigure un climat  de siguranţă în tot oraşul!

Măsurile administrative, adică amenzile uriaşe, s-ar putea să-i lase reci pe vandali, ori pentru că sunt minori şi paguba e achitată de părinţi, ori poate pentru că n-au nici bani, nici loc de muncă, nici griji. Pentru ei, cea mai mare pedeapsă este să-i trecem în panoul de onoare al imbecililor de lângă noi. De ce am încerca să protejăm identitatea unor indivizi care se tem mai mult de o postare pe reţelele de socializare decât de trei bastoane peste spinare şi 5.000 de lei amendă?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
parcurile oradene sunt conectate la retele de utilitati, doar au si irigatii si cismele de apa
exemplul de dinainte era cam prost, nu promoveaza, dar e si acela chiar foarte folosit in locuri mai izolate, si ar putea fi util de exemplu la Grosi in mijlocul padurii unde fac traseu de ATV, parcare, foisoare ptr mancare (dar nu si toaleta!). Cu siguranta criminalii sunt principalii vinovati, si am mai zis asta, dar te saturi sa tot repeti asta si cand nu se schimba nimic si stii ca nu are rost, incerci sa schimbi altceva. Cum primaria nu arata ca vrea sa puna un politist la fiecare toaleta, atunci DESIGNUL toaletelor trebuie sa fie resitent la vandalism. Doar o alta cautare scurta pe google, de data asta ptr cele conectate la reteaua de apa, si gasesti modele foarte rezistente din otel https://www.youtube.com/watch?v=l2xYoNu8Ytk si cu curatare automata, si fara https://www.youtube.com/c/UrbantechExterior dar cu elemente de design anti-vandalism incorporate. Ceva tot trebuie sa se schimbe, si din istoria ultimilor 15 ani am vazut ce nu s-a dorit/putut schimba, astfel cautam schimbarea in alta parte. Chiar si la toaletele astea in plus ar trebui adaugat in fata lor de cealalta parte a trotuarului un stalp cu camere video ptr identificarea utilizatorilor.
Postat 10 Octombrie 2022, 06:19 de unu
@fabula
Intreaba-l pe Lasca ca el a fost ales parlamentar in timp ce era condamnat, int3erlop fiind. A primit ore de munca in folosul societatii, intreaba-l daca a fost sa curete parcuri/toalete(iti spun eu - a fost cantonat la arhiva unei institutii care se ocupa cu asistenta sociala ... sa nu fie deranjat).
Postat 09 Octombrie 2022, 15:15 de nihil
Folosul societății
De ce să plătim paznici suplimentari? Nu mai bine i-am pune pe vandali, precum și pe ceilați recidiviști certați cu legea bunului simț, să îngrijească de toaletele orașului. Se fac exproprieri pentru interesul public, de ce nu să nu se facă și muncă în folosul comunității?
Postat 09 Octombrie 2022, 13:43 de User anonimizat
kknari
Oameni frustrati de viata lor, copii teribilisti care dau 400EU pe o pereche de tzipele, dar nu pt impresionat ci ca asa se simt ei oameni. Auzi - de ce nu au luat o toaleta mai ieftina... sau de otel. Daca vrei sa strici, strici si o bila de rulment. Numa' cand auzi asta iti dai seama cu ce oameni ai de-a face. Probabil langa fiecare accesoriu din asta mai valoros ar trebui pusa paza armata in 3 schimburi dupa parerea unora. Sunt investitii publice care trebuie asigurate si monitorizate. Fiecare cand e prins si dovedit n-are decat sa se descurce cu societatea de asigurari, aia stiu sa-si recupereze banii. La sfarsit e vorba de educatie.
Postat 09 Octombrie 2022, 10:46 de nihil
Zice vocea penalilor:
1.,,[...]s-au găsit voci care să critice faptul că am luat toalete atât de scumpe." Nu toaletele in sine sunt scumpe, parandaratul e mare! La banii aia cumparai kktoare tip NATO, inox 100%, nici cu AG-ul n-ai ce-i face! 2.,,[...]strategia primăriei de a reduce numărul poliţiştilor locali, pe motiv că salariile costă mai mult decât repararea actelor de vandalism, este complet eronată." Si acum numarul celor de la locala e exagerat de mare, atat timp cat mai mult de doua treimi nu au treaba cu munca de/pe teren. Daca pui echipajele doar sa vaneze soferi, babe, etc, doar pt. a da amenzi, e clar ca vei avea acte de vandalism. 3. ,,Nici montarea camerelor de luat vederi nu poate suplini tăria pulanului de poliţist. Camerele de obicei sunt de proastă calitate, iar când vrei să vezi înregistrarea constaţi că de multă vreme aparatele sunt defecte." Cate zeci de milioane din banii nostri s-au dat pe camerele de supraveghere, pe camerele pt. servere (!!!), etc, etc, adica pe niste gun*aie?! De ce mai e nevoie de zeci de organe sa priveasca la monitoare 24/24, daca tot nu vad mare lucru? Sa-si ia pulanele si pe teren! Sau nici cu propriile simturi nu se descurca? P.S. Ca de obicei, nu raspunde nimeni pt. nimic, nici biraul, nici consilierii, repet, nimeni! Birurile de tot felul se maresc an de an, orasul se afunda in datorii, o ducem tot mai rau... nu toti, marea majoritate!
Postat 08 Octombrie 2022, 14:38 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON