URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2023, 18:38

USR Oradea a lansat site-ul CosmoParc și strânge semnături pentru un parc științific și astronomic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR Oradea a lansat, marți, site-ul proiectului pentru construirea unui parc științific și astronomic în oraș, botezat CosmoParc, care să fie un model de educație atractiv pentru tineri, dar și să individualizeze Oradea ca „destinație privilegiată pentru turismul cultural, în raport cu Cluj și Timișoara”.

În viziunea inițiatorilor, proiectul, inspirat de observatorul astronomic construit în 1459 în Cetatea Oradiei, ar include diverse atracții, cum ar fi un dom dedicat Big Bang-ului, o reprezentare la scară a Sistemului Solar și o zonă dedicată constelațiilor. „Inițiativa onorează istoria Oradiei, unde a fost construit primul observator din Europa, și propune un model de inovare în educație pentru copii și tineri”, arată un comunicat al formațiunii.

Considerată multă vreme Meridianul 0 al lumii, în Cetatea Oradiei s-a construit primul observator astronomic din Europa, în anul 1459, de către episcopul Joan Vitez din Zredna.

Se spune chiar că celebrul Cristofor Columb ar fi descoperit America, folosind ca ajutor la navigație o hartă celestă întocmită la Oradea: Tabula Varadensis.

USR, partid care nu este reprezentat în Consiliul Local Oradea, a mai propus în trecut, la dezbaterea bugetului orașului, un amendament pentru finanțarea studiului de fezabilitate pentru CosmoParc, care nu a fost însă luat în considerare, iar acum își propune să revină cu aceeași propunere și pentru bugetul de anul viitor.

În septembrie, USR a organizat în Cetatea Oradea, un mini CosmoParc și a lansat public o petiție de susținere pentru CosmoParc, care este publicată pe noul site: https://www.cosmoparcoradea.ro/

De precizat, însă, că, spre deosebire de Misiunea Grivei, petiția nu este o inițiativă cetățenească de proiect de CL, care, odată cu strângerea unui număr minim de 10.000 semnături, trebuie dezbătută și votată în Consiliul Local.

Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea și candidatul pentru Primărie, și Mihai Șvab, candidat la europarlamentare, au subliniat angajamentul USR pentru revitalizarea spațiilor urbane și îmbogățirea ofertei culturale și educaționale a orașului.

“Acest proiect a apărut din nevoia de a inspira copii orădeni să fie curioși, să studieze și să cunoască și în același timp să se joace. Din păcate, orașul nostru oferă puține oportunități de acest fel. CosmoParc este parte a acestei oferte educaționale pentru Oradea. Dacă vom obține anul viitor voturi suficiente pentru a intra în Consiliul Local, vom susține un parteneriat între Primărie și societatea civilă pentru organizarea de ateliere pentru copii, de la știință, la arte sau meserii”, a declarat Daniel Palaghianu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
::::))))))
::::::))))))
Postat 22 Noiembrie 2023, 21:10 de Sandu2100
taci sandule, taci
Eu cred sandule2100 ca esti unul dintre aia care cred ca pamantul e plat, si aeroportul din Oradea va avea curse.
Postat 22 Noiembrie 2023, 19:40 de Mihaita
Ce vrei ma speriatule sandu2100
Doar una mai, dar vechimea in munca pentru PFA, care datorita USR s-a concretizat, ca PSD si PNL nu vroiau ca PFA-urile sa aiba vechime in munca. Bine ca pensiile speciale si furtul din bani e la rang de arta pentru PNL si PSD. Nu sunt USR-ist pentru ca saracii se cam faulteaza singuri si isi dau cu firma in cap, dar mai lasa-ne cu specialii tai
Postat 22 Noiembrie 2023, 19:39 de Mihaita
georgemarian
:)) Ca va fi, ca va pati, etc auzim si de la tot felul de politicieni. Pt miloanele de victime nevinovate secerate de raufacatori nu mai e nimic pe Pamant. Ei si-au pierdut vietile. Mai exact le-au fost luate de criminali. Realitatea este ca pana la zeu te mananca sfintii, iar pana la sfinti de manaca semeni de-ai tai. Te mai omoara bolile, virusi, daunatori, pradatori, buruieni de tot felul. Dupa cum vedem lumea e dearte de a fi o creatia perfecta. Pana si virusii, bolile care se declaseaza in organismul uman sau in mediul inconjurator, daunatorii, pradatorii au propriile programae existentiale pe care incearca sa si le impuna, facand nenumarate victime. Cat despre propaganda religioasa sau politica, fiecare cu propagnada lui. Toata propaganda are insa un scop clar, lupta pt putere si influenta. Religia e o mare afacere, idiferent ca vorbim de judeo-hrestinism, judeo-islam, hinduism sau alte religii. Judeo-hrestinismul, judeo-islamul si hinduismul sunt cele mai mari. Toate vor sa se impuna cu agresivitate sau inselaciune. Este o atitudine foarte periculoasa pe care o vedem in plina actiune la islamisti. In loc sa pacifice omenirea, religiile o dezbina si o contrapun in numele unor zei abominabili, inexistenti, inventati de oameni salbatici. Ce va fi "pe lumea cealalta", vom vedea daca e ceva de vazut. Informatii stiintifice duc spre concluzia ca moartea e doar o trecere, o etapa din viata omului. Aproape sigur, corpul nostru energetic(sufletul), este nemuritor. La deces el se desprinde de corpul fizic si pleaca in lumi postume mai multe si mai civiizate decat cele prezentate de religii. Aici pe Pamant insa, dreptatea umbla de prea multe ori cu capul spart, iar religiile nu sunt pe solutie. Religiile lupta pt suprematie, pt dominatie locala, regionala, sau daca e posibil, dominatie planetara, fiecare cu dogma si ideologia ei, la fel ca si orice organizatie concurentiala mai mult sau mai putin expusa vederii generale. Toti vor puterea, sa conduca daca se poate intreaga lume. Unii ajung in aceasta pozitie, acumuland o putere financiara si o influenta imense indivizi care se lupta cu adversarii lor, care la randul lor au acumulat putere si influenta cu care vor sa conduca ei lumea. Si unii si altii fac v victime in lupta lor pt dominatie mondiala. Pana la urma asta este intreaga istorie a acestei specii de primate, numite homo sapiens-sapiens.
Postat 22 Noiembrie 2023, 17:35 de OrbanKula
Toată lumea vede
...ce e in jur. Nimeni nu-i absurd. Dar vedem și creația înconjurătoare. Nu se poate ascunde că există un univers, că există un spațiu, timp, materie. Dai cu capul de ele peste tot unde mergi. Viața nu o poate explica nimeni: cum niște atomi se aduna laolaltă, se bucură, trăiesc, dezvoltă, gândesc, emit păreri, se perpetuează etc. Dumnezeu a făcut totul pt om, i-a făcut o planetă unicat, i-a dat un pom să nu moară, i-a dat de mâncare, i-a dat reguli să-i fie bine. Ceea ce vedem acum în jur este o lume decăzută din cauza nerespectării regulilor. Biblia explică de ce se întâmplă ce se întâmplă. Dar nu l-a lăsat așa pe om și in urmă cu 2000 de ani l-a dat chiar pe Fiul său ca omul să poată fi reabilitat într-o primă fază sufletește și ulterior trupeste. Oamenii ce fac in continuare? Le pasă? Nicidecum = destrăbălare, furturi, crime, beții, Netflix și timp pierdut etc. Nu vede Dumnezeu? Vede TOT. Când va distruge pământul și întreg universul, cei ce au suferit pe nedrept se vor bucura o veșnicie cu El, iar ceilalți care au făcut doar raul vor fi chinuiți o veșnicie departe de fața Lui. Pare utopic? Așa va și fi. Că tu crezi sau nu, la un moment dat vei fi martor la toate astea că vrei că nu vrei. Și nu e totuna din ce postura le vezi. Fă tu binele și tu și eu și alții ca în jurul nostru să fie pace și liniște și lumea va fi un loc mai bun. Nu putem controla totul, dar Dumnezeu are pedepse sau rasplatiri pt fiecare. Le va aplica 100% dar când va considera El, ori în viața asta, ori în cealaltă. El nu greșește la contabilitate! Totu-i scris la virgulă!
Postat 22 Noiembrie 2023, 11:26 de georgemarian
georgemarian
E mult de studiu in legatura cu masele initiale sau cu Big-Bang-ul. Pana acolo insa te omoara infractorii in casa, pe strada fara ca zeul/zeii religiilor sa intervina, macar prin a-i schimba gandurile criminalului. Ce vina au copiii care sunt omoarti, batuti, batjocoriti de criminali? Ei nu se pt apara, ei nu voteaza, ei sunt sperante pt o viata mai buna, copii ale caror vieti au fost si sunt curmate sau distruse de catre niste ticalosi, fara ca zeul tau sa-i opreasca pe acestia din urma. Intreaga istorie a speciilor de pe Pamant, este o istorie a conflictelor. Se manaca fiecare pe fiecare. Specii, regnuri, uneori si indivizi din aceeasi specie se manaca intre ei. Suntem intr-o permanenta lupta si cu bolile, virusii, daunatorii, pradatorii care nu de putine ori ies castigatori invingand omul cu toata credinta, dorinta si speranta lui pe care si-o pune in zeul/zeii religiilor. Daca oamenii de stiinta pot sa descopere medicamente sau metode de tratament impotriva boliolor e bine, daca nu, nu. In trecut au murit milioane de adulti si copii de boli de care nu au putut sa se trateze neavand atunci medicamente si tratament de specialitate. Azi unele din acele boli sunt eradicate datorita oamenilor de stiinta si eforturilor lor, nu datorita zeului/zeilor religiilor. Zeii n-au facut nimic sa-i salveze pe bietii copii sau pe parintii lor. Crezi ca mie imi convine ce am constatat ? Nu-mi convine dar "who cares" ? Ii pasa cuiva ca nu-mi convine ? NU. E mai bine sa minti, sa te minti sau se recunosti adevarul, realitatea dura a vietii ? Trebuie sa am grija sa nu o patesc si eu, asa cum trebuie sa aiba grija fiecare, altfel ti-o iei. Nu vezi ce se intampla in jurul tau ? Poate ca nu vrei sa vezi dar asta nu rezolva problema. Bagatul capului in pamant ca si strutul nu rezolva problema. A te ascunde in spatele unei dogme religioase mincinoase nu rezolova problema. Te trezeste realitatea de multe ori prea dura a vietii. Nu uita: virusi, boli, daunatori, pradatori traiesc si inceraca sa-si impuna propriile programe existentiale. La fel infractorii, criminalii, invadatorii toti traiesc si actioneaza pt a-si impune prpriile propriile concepte si teorii, cu toate ca aceste teorii sunt imorale, aberante ei incarca sa le impuna altora. Nu uita de milioanele de victime nevinovate, lipsite de aparare si de nepasarea zeului/zeilor religiilor. O singura victima nevinovata, de exemplu un copil ucis, batut, batjocorit sau schilodit de catre un criminal ar fi prea mult pt un zeu atotputernic bun, milostiv, protector al celor lipsiti de aparare. Din pacate sunt milioane de victime iar destui calai de-ai lor au murit si mor de btranete fara ca zeul sa intervina. Unii ajung pe mana justitiei daca ii prind alti oameni, sau daca justia nu e corupta. Nu uita niciodata de nenumaratele victime din randul copiilor. Victime ale bolilor, virusilor, criminalilor, abuzatorilor, etc.
Postat 22 Noiembrie 2023, 09:42 de OrbanKula
Pt OrbanKula
Dar masele inițiale sau energia inițială înainte de "Big-Bang" de unde au venit, cine le-a făcut și înainte de ele ce a fost etc? Cine a creat spațiul un care există toate, dar timpul? Vezi că o dai in absurd. Au lansat niște muritori LIMITAȚI o teorie prostească și toată lumea e in gură cu ea. Noi n-am fost în stare să facem un vaccin anticovid fără efecte adverse, n-am tratat diabetul, nu știm câte frunze are un fag la maturitate și nici câte stele are o galaxie dar ne dăm cu presupusul despre originea lucrurilor când ele au fost lămurite eeja. Teoria evoluției aberantă nu se susține din nou, matematic. Tot ce este în jur arată a organizare, arată spre Creator. Creatorul nu-i de vină că noi i-am votat pe PSD+PNL, americanii pe Biden, nemții pe Hitler și rușii pe Stalin cum nu-i de vină că unii fumează, se îmbată spre ciroză, sau beau toată ziua Redbull cu cafea sau că săracii îs furați de bogați sau că unii aruncă preturile in Criș. Suma alegerilor proaste ale oamenilor i-a adus pe oameni în acest punct. Oamenii s-au dat șmecheri că pot și fără Creator și El i-a lăsat în voia minții lor. Când se vor termina toate, le va prezenta bilanțul, fii liniștit! Atunci vor simți adevărul Big Bang!
Postat 22 Noiembrie 2023, 08:50 de georgemarian
Apropo de Big-Bang not Gang-Bang :)))
Normal ca din nimic nu putea sa iasa nimic. Daca a fost un Big - Bang, acesta a rezultat dintr-o masa imensa de ceva. Poate au fost mai multe Big-Bang-uri, din mai multe mase initiale. Ideea este ca zeul/zeii religiilor sunt inexistenti. O dovedeste realitatea vietii in care muuuuult prea multi oameni nevinovati au cazut si cad prada infractorilor de tot felul. Milioane de oameni nevinovati au murit pe aceasta planeta cu dreptatea in mana si cu ochii atintiti spre cer in speranta unei interventii divide, iar criminalii lor au facut incontinuare crime si faradelegi fara sa-i opreasca nici un zeu religios. Daca i-au putut orpi alti oameni bine, daca nu, nu. Stalin a murit la 74 in Kremlin, fiind tot la putere, dupa ce a lasat milioane de vieti distruse in urma lui. Imperiul roman a jefuit si omorat milioane de oameni in Europa, Asia, si nordul Africii, timp de peste este o mie de ani. De Hitler se spune, dar nu e sigur, ca s-ar fi sinucis, incoltit fiind de alti oameni care au mers sa-l prinda. Exemple ca astea sunt nenumarate, imperii care au jefuit si omorat populatii intregi, pe toate continentele, imperii formate din primate (homo sapiens-sapiens) de toate rasele. Peste tot au fost si sunt astfel de nemernici. Concluzia ? Si doar o singura crima savarsit de un criminal impotriva unui nevinovat, ca de exemplu un copil, (este un exemplu pe care poate sa-l inteleaga oricine), este prea mult pt un zeu atot-puternic,bun si milostiv cu cei slabi si nevinovati. Misticii religiosi pot sa minta si sa le suceasca cum vor ei (o fac pt avantajele lor proprii), dar ii contrazice realitatea de multe ori prea dura a vietii.
Postat 22 Noiembrie 2023, 06:50 de OrbanKula
O obiecție!
Baiul îl am cu Big Bangul care e doar fantezie. Deși e doar o teorie, un fel de filosofie, ea nu stă în picioare după nici o matematică. Din 0 sau mulțimea vidă nu poate rezulta nimic. Nu doar atunci, nici amu și nici niciodată! Doar dacă păstrăm Big Bangul la presupunere prin absurd. Acolo se potrivește cel mai bine! USR-ul au și ei ceva in comun cu mulțimea vidă: procentele electorale!
Postat 22 Noiembrie 2023, 00:23 de georgemarian
Super
In sfârșit o treaba bună de le ei, doar una.
Postat 21 Noiembrie 2023, 19:48 de Sandu2100
fain proiect, ar fi bine sa il asume primaria oradea
ca sa nu zica lumea ca nu baga in seama propuneri bune ale altor partide. Totusi, e usor sa visezi pe hartie proiecte de milioane, fara sa ai vreo idee de surse de finantare. S-ar putea face pe fonduri europene, dar ar putea insemna anumite ajustari din cauza axelor/conditiilor UE.
Postat 21 Noiembrie 2023, 19:32 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON