URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2023, 18:53

CosmoParc, sâmbătă, în Cetatea Oradea: copiii, invitați la planetarium, să vadă stelele cu telescopul, dar și la ateliere de astronomie și științe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oameni de toate vârstele sunt invitați, sâmbătă, 9 septembrie, în Cetatea Oradea, la prima ediție CosmoParc, un eveniment ce își propune să-i familiarizeze în special pe copii cu noțiuni de știință și astronomie, într-un mod plăcut și distractiv.

CosmoParc se va desfășura între orele 9 dimineața și 23, în curtea interioară a fortăreței.

Conform unui comunicat al organizatorilor, participanții vor avea acces la: un planetariu, ca să descopere planetele Sistemului Solar și Universul, telescoape și hărți cu meridianul Zero, un atelier de scriere, despre literatura SF, dar și un atelier cu matematică aplicată și distractivă.

Atelierele sunt conduse de profesori, specializați în disciplina de studiu corespunzătoare, arată informarea. În plus, Teatrul de copii va pune în scenă spectacolul „Bum-Bum”.

CosmoParc este organizat de USR Bihor, împreună cu asociația Anima Urbi, fiind menit „atât să aducă un plus educațional, cât și să onoreze tradiția astronomiei în Oradea”.

„Considerată multă vreme Meridianul 0 al lumii, în Cetatea Oradiei s-a construit primul observator astronomic din Europa, în anul 1459, de către episcopul Joan Vitez din Zredna. Se spune chiar că celebrul Cristofor Columb ar fi descoperit America, folosind ca ajutor la navigație o hartă celestă întocmită la Oradea: Tabula Varadensis”, se explică într-un comunicat al USR Bihor.

Evenimentul vine să completeze inițiativa formațiunii politice de a înființa în Cetatea Oradea un parc științific, cu astronomia ca temă centrală. Pe lângă faptul că i-ar ajuta pe copii să înțeleagă mai bine lumea astrelor, în plus ar fi și o atracție turistică pentru Oradea, susțin reprezentanții USR. Cei care doresc pot susține proiectul CosmoParc prin semnarea petiției: https://petition.qomon.org/semneaza-pentru-cosmoparc/.

Program CosmoParc:

Atelier de fizica cu roboti educationali 10:00 – 16:00

Atelier de chimie, experimente 11:00 – 17:00

Atelier matematica 10:00 – 14:00

Atelier literatura, eseuri de ficțiune: 11:00 – 17:00

Atelier astronomie: 10:00 – 23:00

Planetarium  10:00 – 23:00

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON