URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2022, 18:26

USR Bihor acuză manevre făcute de Inspectoratul Școlar Bihor în favoarea fostului șef, PNL-istul Virgil Blage

USR Bihor acuză manevre făcute de Inspectoratul Școlar Bihor în favoarea fostului șef, PNL-istul Virgil Blage Actualul șef al IȘJ Bihor, Horea Abrudan (dreapta) este acuzat de USR Bihor că l-a repus ilegal în funcție, după pensionare, pe fostul său șef, profesorul Virgil Blage
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu, susține că Inspectoratul Școlar Județean Bihor îl menține ilegal în activitate după vârsta pensionării pe profesorul Virgil Blage, fostul șef al acestei instituții. Liderul USR cere, în acest context, ca Ministerul Educației să-l demită pe Horea Abrudan, actualul inspector școlar general. În replică, Inspectoratul susține că Palaghianu nu are dreptate.

Ilegal? 

Preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu, alături de preşedintele USR Bihor, Silviu Deheleanu, și Corina Atanasiu, fostă secretară de stat în Ministerul Fondurilor Europene, au susținut, joi, o conferință de presă la sediul partidului, în care au acuzat probleme din educație.

În timp ce Deheleanu și Atanasiu au criticat proiectele de legi ale Educației promovate de ex-ministrul Sorin Cîmpeanu, pe care le-au numit ca fiind „dezastruoase”, Palaghianu a prezentat un caz local, cel al fostului inspector școlar general din Bihor, profesorul Virgil Blage, care, spune USR-istul, ar preda economie aplicată la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, deşi nu ar avea acest drept. Liderul USR a spus că Blage ar trebui să predea, de fapt, istorie, specializare pe care a absolvit-o. 

"Este vorba despre un caz concret de încălcare a legii. Un grup de profesori mi-au spus că domnul Virgil Blage, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a solicitat repunerea în activitate după ce a îndeplinit condiţiile de pensionare, dar a fost repus în mod ilegal. Am solicitat o copie a ultimului act de numire pe post a domnului Blage de la inspectorat (n.r. - IŞJ Bihor). Iniţial, solicitările mele au fost respinse, culmea pe nişte motive total aiurea, invocând o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (n.r. - despre protecţia datelor personale), care infirmă tocmai ce susţinea IŞJ", a declarat Palaghianu (foto)

IŞJ Bihor i-a răspuns la solicitare abia după ce a formulat o reclamaţie administrativă la Ministerul Educaţiei. "Mi s-a răspuns că ultimul act de numire pe post a fost pe istorie, iar dânsul are diplomă de licenţă la specializarea istorie-filosofie. Ei bine, anul acesta, el este profesor de economie aplicată la Colegiul Economic Partenie Cosma", a precizat USR-istul. Dovada este chiar și pe site-ul IŞJ Bihor (foto), unde Blage apare ca fiind în activitate în anul şcolar 2022-2023 pe un post de economie aplicată.

Palaghianu a spus că această decizie ar fi ilegală deoarece "conform Ordinului de Ministru din 2021, art. 29, al. 7, cererile pot fi aprobate numai dacă aceste cadre didactice continuă activitatea pe catedrele pe care au fost titularizate conform documentului de numire pe post. Astfel, domnului Blage i s-a aprobat de IŞJ catedra de economie aplicată, nu pe istorie, cum ar fi trebuit", a mai spus preşedintele USR Oradea.

Liderul USR Oradea a încheiat spunând că, în aceste condiţii, de încălcare a legii, Ministerul Educaţiei ar trebui să schimbe actuala conducere a IŞJ Bihor, unde şef este acum Horea Abrudan, cel care în mandatul lui Blage era inspector școlar general adjunct. 

Documentele prezentate de Daniel Palaghianu la conferinţa de presă: 

"Nu comentez"

Contactat de BIHOREANUL pentru a oferi un punct de vedere cu privire la aceste acuzaţii, şeful Inspectoratului Şcolar, Horea Abrudan, a transmis că Blage are dreptul să predea economie aplicată.

"Conform prevederilor art. 13 alin. (1) din Metodologia invocată (Ordinul de ministru 5578/2021 -  n.r.) mai sus, „disciplinele educaţie antreprenorială şi economie aplicată pot fi predate şi de absolvenţii învăţământului universitar de lungă durată care au înscrisă pe diploma de licenţă specializarea filosofie, cu indeplinirea condiţiilor de pregătire psihopedagogică”. Având în vedere prevederile legislative invocate, apreciem că menţinerea în activitate s-a realizat cu respectarea normelor în vigoare", se arată în informarea transmisă de Abrudan.

Altfel spus, Blage, licențiat în istorie și filosofie, are dreptul, potrivit chiar actului legislativ invocat de Palaghianu, să predea disciplina Economie aplicată.

Răspunsul complet al lui Horea Abrudan:

No comment

BIHOREANUL a vrut să afle și punctul de vedere al lui Virgil Blage, dar acesta a refuzat să ofere orice lămurire pe marginea acuzaţiilor. „Inspectoratul vă poate spune dacă această decizie este ilegală sau nu. În rest, nu vreau să comentez", a declarat profesorul, refuzând orice altă precizare.

În martie 2022, USR Bihor a mai cerut demisia inspectorului general Horea Abrudan după ce în învăţământul bihorean a izbucnit un scandal uriaş, cu acuzaţii de fraudă la concursul pentru funcţiile de directori, ajunse în atenţia DNA. Aşa cum BIHOREANUL a scris, fosta şefă a Casei Corpului Didactic, Mioara Ţigan (între timp demisă de fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu), colegă în PNL Bihor cu Abrudan, este inculpată într-un dosar, după ce l-ar fi ajutat pe profesorul Sorin Cuc (şi el inculpat în dosar) să promoveze concursul pentru director, refăcându-i lucrarea pe care el ar fi completat-o iniţial cu cerneală care dispare.

Ţigan a fost şefa comisiei de evaluare, iar Cuc era numit director interimar la Şcoala Gimnazială Avram Iancu, chiar de către Horea Abrudan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@ Sandule, Doar 85?!
Eu ma așteptăm la cel puțin 2100 … Atâția ați putut mobiliza sa va susțină aberațiile?! Reacția la postarea “Prostii astea de la USR …” spune multe! Nu trebuie sa fii sociolog de profesie sa estimezi dezastrul care va așteaptă. Sunteți un partid de corupți și penibili!
Postat 08 Octombrie 2022, 19:42 de User anonimizat
Sugestie pentru USR
Veniti cu solutii, nu cu rufele murdare spalate in public de tripleta Nicoara-Barladeanu-Doseanu! Altfel nu aveti nici o sansa in viitoarele alegeri. V-o spun ca fost sustinator si votant
Postat 08 Octombrie 2022, 01:09 de acid
Mai usor...
cu frustrarile lui Nicoara "pe scari" si documentati-va mai bine! Ca va place sau nu, Blage are dreptul sa predea economie aplicata si - ghiciti ce? - Nicoara, ca fost director, ar trebui sa stie asta. In plus, nu e singurul care a terminat istorie -filozofie si face asta, pentru ca e legal. Daca e bine ca e legal e alta discutie!
Postat 07 Octombrie 2022, 18:11 de acid
subiectul actual
Cel care sustine ca Blage ia fost profesor si a invatat de la dansul multe lucruri legate de economie il rog sa o lase mai moale. Fie ca vorbim de Economie, Istorie sau Filosofie , profesorul Blage nu avea nici o treaba din punct de vedere didactic cu acestea. Daca nu devenea membru de partid nu vedea dansul postul de Inspector decat eventual la pastile Cailor. Stim celebre cazuri cand la fostul Liceu Economic acutal Colegiu National a pierdut concursuri de director in detrimentul altor oameni mai competenti dupa care s-a razbunat pe elevi. Cei care isi pun sperante in Omul Balge sau profesorul Blage le urez succes...
Postat 07 Octombrie 2022, 16:32 de Xulescu
usrbihor
Nu ma iau după Bode ma iau după mine. Am văzut sabotajul USR & PSD împotriva lui Bolojan, totodată votanții voștri au văzut asta și v-au sancționat. Nu funcționează în Oradea chestiile astea cu minciuna. As fi vrut sa fiți voi la guvernare , în locul PSD, dar din păcate îmi mențin părerea despre USR. Cunosc o grămadă de puștani care sau înscris în USR crezând ca e drumul lor spre extaz, mulți dintre acești puștani nu-și știu lega șireturile, nu au habar cum se numește planeta asta. Drula acum plânge ca un copil. Doar pt sabotajul din campanie prefer să-l cred pe Bode , bineînțeles ca mine și el dar mine mai frumos ( vorba lui Ombladon ) .
Postat 07 Octombrie 2022, 14:09 de Sandu2100
Pana și “ ținta piept nr.2” zâmbește …
Sunt un “fan” care “crede” in misiunea, viziunea si logica acțiunilor acestui partid, USR! Aceasta ieșire, “in decor”, chiar nu o înțeleg. Mai este “pensionarul ăla” un pericol pentru mădularul tânăr al USR?! Rasfoind arhiva ebihoreanul trag concluzia ca cel mai nou “transfer” sau transplant de “inteligenta” al USR de pe piața traseiștilor profesioniști, a cel mai celebrului demis, de “nulitatea aia ranjitoare” din poza ce însoțeste acest articol( “mutra ai de tractorist”) și grupul de frustrați din jurul lui vor sa i-o “ tragă bosorogului”! Dar ce treaba are USR cu asta?! Chiar nu ați găsit o “tema” cu care sa va lansări campania electorală?! Spuneam intr-o alta postare ca pe cât de repede ați intrat pe scena politica tot așa de repede o sa ieșiți. USR, mai căutați pe google… Cu toată consultanta juridică de care beneficiați nu înțelegeți ca adevarul și dreptatea, intr-o societate democratica, se stabilesc in instanța și nu in alta parte! Deci, la tribunal cu “boșorogul”, nu aveți cum sa pierdeți. Google va este martor!
Postat 07 Octombrie 2022, 14:05 de User anonimizat
Interesant
@smiley, oare ce economie stie un om în licențiat în istorie și filosofie? @Sandu2100, nu va mai uitati in gura ministrului Bode. La o simpla cautare pe google o sa aflati ca este o minciuna.
Postat 07 Octombrie 2022, 12:28 de usrbihor
Sustin Blage!
Bai prostilor de la USR, incompetenti ce sunteti! Omul asta BLAGE mi-a fost profesor, unul de exceptie, de la care am invatat multe, si da, exact la materia Economie Aplicata, atat eu cat si multi altii. Va legati de el in necunostinta de cauza, atata de dezamagit sunt de voi!!! Blage asta, pe langa profesor si didact, sa stiti ca e si om, ne-a invatat lucruri de baza pe care le aplic si in ziua de azi. Voi ce ne-ati invatat? Ca strigati mereu hotii hotii penalii penalii... dar poate mai bine va uitati in curtea voastra!
Postat 07 Octombrie 2022, 08:21 de Smiley
Proști ăștia de la USR, copii Proștii
Pe lângă faptul ca ne-ați cât de deștepți ați fost în campania electorală ( știți voi aia cu Bunoiu și Tilcă Pavel ) și ați luat un scor de rasul curului, ați lăsat România pe mana PSD, acum vine Drulă sa ne spună ca a sesizat DNA referitor la contractele cu BEIAMVEU Police car ::::))))) pe care USR le-a semnat :::::))) asta e mai de rasul curului :::::)))) acum ne spuneți alte treburi, crezând ca va scoateți voi din căcat
Postat 06 Octombrie 2022, 22:43 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON