URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2020, 15:35

Universitatea Oradea are prorectori noi: Bungău şi-a prezentat echipa în şedinţa online a Senatului academic

Confirmat de Ministerul Educaţiei în funcţia de rector, Constantin Bungău şi-a prezentat joi, în şedinţa Senatului Universităţii, noua echipă de prorectori, cu care va lucra în mandatul 2020-2024. Potrivit Legii Educaţiei, rectorul îşi numeşte prorectorii după ce consultă Senatul.

Prorectorii au fost prezentaţi senatorilor în conferinţă pe Zoom, şedinţele forului academic ţinându-se online, din cauza pandemiei de Covid-19.

Bendea, la al doilea mandat

Echipa de prorectori s-a înnoit, pentru că trei dintre universitarii care au ocupat această funcţie - Marcel Roşca, Eugen Macocian şi Marcela Prada - au încheiat două mandate, numărul maxim admis de Carta Universităţii. Pe de altă parte, Ligia Burtă, prorectorul responsabil până acum de servicii studenţeşti şi vizibilitate, nu a mai dorit să deţină această funcţie.

Singurul din „garda veche” de prorectori care va deţine această funcţie în continuare este conferenţiarul Gabriel Bendea (foto centru jos). El va răspunde de managementul academic.

Până acum, Bendea a fost responsabil de strategie şi informatizare, iar de la 1 martie, odată ce Bungău a demisionat din funcţia de rector (pentru a-şi deschide calea spre cel de-al treilea mandat) a fost ordonatorul de credite al Universităţii. Bendea predă la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, facultate unde a fost şi decan între 2012 şi 2016.

Alături de el, din echipa de prorectori fac parte Sanda Filip, Anca Dodescu, Mariana Mureşan şi Sorin Borza. Niciunul nu a mai deţinut în trecut această funcţie.

Cine sunt noii prorectori

Până acum decan al Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, funcţie pe care o ocupă din 2004, profesoara Sanda Filip (foto stânga jos) va răspunde de managementul cercetării şi asigurarea calităţii. Filip predă fizică la Universitatea din Oradea din anul 1991.

Economista Anca Dodescu (foto dreapta jos) este prorectorul care va răspunde de managementul economic-administrativ. Profesoara a fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, între anii 2004 şi 2008, respectiv 2008 şi 2011 şi este cunoscută bihorenilor şi pentru că, în urma unui concurs, a fost administrator public al Consiliului Judeţean Bihor, între anii 2015 şi 2016.

Profesor de biochimie la Facultatea de Medicină şi Farmacie, Mariana Mureşan (foto dreapta sus) va răspunde de managementul serviciilor studenţeşti şi servicii sociale. Mureşan este şi membru în Senatul Universităţii, unde prezidează comisia pentru cercetare ştiinţifică şi relaţii internaţionale.

Conferenţiar la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Sorin Borza (foto centru dreapta) va fi prorectorul responsabil de vizibilitate şi relaţii internaţionale. În trecut, el a fost purtător de cuvânt al Primăriei Oradea pe vremea când primar era Petru Filip, iar mai recent a fost lider în Partidul Mişcarea Populară, deţinând funcţia de secretar executiv la nivel naţional, respectiv vicepreşedinte şi preşedinte interimar al organizaţiei judeţene.

Urmează decanii

Contactat de BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău a spus că a urmărit trei criterii în alegerea echipei de prorectori. „Consider că trebuie să aibă minim gradul de conferenţiar, să aibă expertiză în managementul academic şi am încercat să diversific facultăţile de la care provin”, a declarat Bungău.

Prorectorii îşi vor începe mandatele vineri, 10 iulie. Tot atunci, Bungău va publica pe site-ul Universităţii calendarul concursurilor pentru decanii celor 15 facultăţi orădene. Până la finalizarea acestor concursuri, Bungău va numi un decan interimar la Facultatea de Informatică şi Ştiinţe, funcţie pe care a deţinut-o Sanda Filip.  

Pe de altă parte, odată cu confirmarea sa în funcţia de rector, Bungău a demisionat din Senatul Universităţii, unde a fost ales la începutul acestui an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON