URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 10 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
09 Iulie 2020, 15:35

Universitatea Oradea are prorectori noi: Bungău şi-a prezentat echipa în şedinţa online a Senatului academic

Confirmat de Ministerul Educaţiei în funcţia de rector, Constantin Bungău şi-a prezentat joi, în şedinţa Senatului Universităţii, noua echipă de prorectori, cu care va lucra în mandatul 2020-2024. Potrivit Legii Educaţiei, rectorul îşi numeşte prorectorii după ce consultă Senatul.

Prorectorii au fost prezentaţi senatorilor în conferinţă pe Zoom, şedinţele forului academic ţinându-se online, din cauza pandemiei de Covid-19.

Bendea, la al doilea mandat

Echipa de prorectori s-a înnoit, pentru că trei dintre universitarii care au ocupat această funcţie - Marcel Roşca, Eugen Macocian şi Marcela Prada - au încheiat două mandate, numărul maxim admis de Carta Universităţii. Pe de altă parte, Ligia Burtă, prorectorul responsabil până acum de servicii studenţeşti şi vizibilitate, nu a mai dorit să deţină această funcţie.

Singurul din „garda veche” de prorectori care va deţine această funcţie în continuare este conferenţiarul Gabriel Bendea (foto centru jos). El va răspunde de managementul academic.

Până acum, Bendea a fost responsabil de strategie şi informatizare, iar de la 1 martie, odată ce Bungău a demisionat din funcţia de rector (pentru a-şi deschide calea spre cel de-al treilea mandat) a fost ordonatorul de credite al Universităţii. Bendea predă la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, facultate unde a fost şi decan între 2012 şi 2016.

Alături de el, din echipa de prorectori fac parte Sanda Filip, Anca Dodescu, Mariana Mureşan şi Sorin Borza. Niciunul nu a mai deţinut în trecut această funcţie.

Cine sunt noii prorectori

Până acum decan al Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, funcţie pe care o ocupă din 2004, profesoara Sanda Filip (foto stânga jos) va răspunde de managementul cercetării şi asigurarea calităţii. Filip predă fizică la Universitatea din Oradea din anul 1991.

Economista Anca Dodescu (foto dreapta jos) este prorectorul care va răspunde de managementul economic-administrativ. Profesoara a fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, între anii 2004 şi 2008, respectiv 2008 şi 2011 şi este cunoscută bihorenilor şi pentru că, în urma unui concurs, a fost administrator public al Consiliului Judeţean Bihor, între anii 2015 şi 2016.

Profesor de biochimie la Facultatea de Medicină şi Farmacie, Mariana Mureşan (foto dreapta sus) va răspunde de managementul serviciilor studenţeşti şi servicii sociale. Mureşan este şi membru în Senatul Universităţii, unde prezidează comisia pentru cercetare ştiinţifică şi relaţii internaţionale.

Conferenţiar la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Sorin Borza (foto centru dreapta) va fi prorectorul responsabil de vizibilitate şi relaţii internaţionale. În trecut, el a fost purtător de cuvânt al Primăriei Oradea pe vremea când primar era Petru Filip, iar mai recent a fost lider în Partidul Mişcarea Populară, deţinând funcţia de secretar executiv la nivel naţional, respectiv vicepreşedinte şi preşedinte interimar al organizaţiei judeţene.

Urmează decanii

Contactat de BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău a spus că a urmărit trei criterii în alegerea echipei de prorectori. „Consider că trebuie să aibă minim gradul de conferenţiar, să aibă expertiză în managementul academic şi am încercat să diversific facultăţile de la care provin”, a declarat Bungău.

Prorectorii îşi vor începe mandatele vineri, 10 iulie. Tot atunci, Bungău va publica pe site-ul Universităţii calendarul concursurilor pentru decanii celor 15 facultăţi orădene. Până la finalizarea acestor concursuri, Bungău va numi un decan interimar la Facultatea de Informatică şi Ştiinţe, funcţie pe care a deţinut-o Sanda Filip.  

Pe de altă parte, odată cu confirmarea sa în funcţia de rector, Bungău a demisionat din Senatul Universităţii, unde a fost ales la începutul acestui an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0949 RON
  • 1 EUR = 4.8375 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON