URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2013, 12:40

Un speolog polonez a căzut peste 50 de metri într-un aven din Padiş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Weekend cu peripeţii pentru mai mulţi cetăţeni polonezi, care au avut parte de aventuri nedorite în Padiş. Speologii de la două cluburi din Polonia au fost în excursie în Padiş, fără să aibă vreo legătură unii cu alţii, şi cu toţii le-au de lucru salvatorilor bihoreni.

De la exerciţiu la realitate

Sâmbătă, în jurul orei 18.30, salvamontiştii bihoreni au fost anunţaţi că un speolog polonez a căzut în avenul Borţig, din Padiş. Avenul are o adâncime de 54 de metri şi are forma unui cilindru aproape perfect. Particularitatea lui este că de la adâncimea de circa 40 de metri începe un imens topogan de gheaţă, care coboară aproape vertical, şi care este de fapt vârful unui imens gheţar subteran cu un volum de 30.000 de metri cubi, al doilea ca mărime din România, după cel din Peştera Scărişoara. "Speologul polonez a alunecat pe acest topogan de la cota - 50 m până la bază", a precizat Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Spre avenul în care căzuse polonezul s-au dus 16 salvatori bihoreni, 7 de la serviciul din Arad, un speolog polonez şi un echipaj medical SMURD de 4 persoane. Majoritatea salvatorilor au pornit spre Padiş de la Peştera Meziad, unde 30 de salvatori speologi din Bihor şi Arad au participat sâmbătă la un exerciţiu de salvare. Ca mai apoi exerciţiul lor să se transforme în intervenţie reală...

Internat la Oradea

Până la sosirea echipajelor, unul din membrii patrulei Salvamont a coborât la victimă pentru a-i da primul ajutor şi pentru a-i amenaja un "punct cald", menit să-l protejeze de hipotermie. "O primă evaluare suspecta o fractură de femur, bazin şi cot, toate pe partea dreaptă, ca rezultat al impactului în urma căderii", a mai spus Marin.

Pe o ploaie torenţială, salvatorii au reuşit să scoată accidentatul pe targă la ora 02.55. Apoi, pe o altă targă, l-au transportat la punctul de întâlnire cu echipajul SMURD sosit de la Oradea şi care se afla la câţiva kilometri de avenul Borţig. Tânărul polonez a fost transportat la Spitalul Judeţean, unde se află internat şi în prezent, având o fractură de femur. "Este internat la Ortopedie. Starea lui e stabilă, dar necesită tratament şi îngrijiri medicale", a explicat, luni, pentru BIHOREANUL, şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea.

Adăpostiţi de ploaie

Culmea este că tânărul speolog n-a fost singurul polonez care a alertat salvatorii bihoreni sâmbătă. În timp ce aceştia se deplasau spre Borţig, pentru a-l scoate pe speolog din aven, la numărul unic de urgenţă 112 o tânără poloneză cerea ajutor, într-o engleză greoaie.

Operatorul 112 a reuşit să înţeleagă doar că tânăra cerea intervenţia în zona Cetăţile Ponorului, unde, credea ea, mai mulţi colegi de-ai săi, tot salvamontişti polonezi, se rătăciseră.

Abia două ore mai târziu situaţia s-a lămurit, căci colegii tinerei au ajuns teferi la Glăvoi. De fapt, ei nu se rătăciseră, ci doar s-au adăpostit o vreme de ploaie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Si eu am fost acolo
Pe data de 4 august 1986 am avut nefericirea sa cad in aceasta caverna exact in acelasi mod. Mi-am fracturat glezna stanga .Am fost scos la suprafata de prieteni care au fost cu mine . Totusi a fost ceva bun in acest accident .Fata care a ramas cu mine la spitalul di Beius a ajuns sa fie sotia mea . Am zis "Ramai daca te casatoresti cu mine " .A zis da si s-a tinut de cuvant . Mircea V Medic veterinar Texas .
Postat 05 Iunie 2013, 00:49 de Mircea OLsen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON