URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2022, 16:52

Un parc cât toate parcurile din Oradea

Un parc cât toate parcurile din Oradea (credit foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă-l vei întreba pe președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, care e parcul lui preferat, pun pariu că va spune că e Parcul Industrial 1, unde pe 110 hectare sunt puhoi de fabrici. În ton cu el, primarul Florin Birta probabil că preferă parcul auto reînnoit de la OTL.

Orădenii preferă, totuși, spațiile verzi și se mândresc cu parcurile Brătianu, Petőfi, 1 Decembrie sau Libertății, chit că toate necesită reabilitări serioase. Dar cea mai mare zonă verde, practic necunoscută orădenilor, cu o suprafață de 290 hectare, este o alta, pe malul Crișului. E vorba de zona verde care aparține Uzinei de apă a orașului, în vecinătatea Căii Clujului.

Edilii, dacă au timp și aplecare, ar putea face din zona verde a Uzinei de apă, astăzi inaccesibilă publicului, cel mai formidabil și spectaculos parc din municipiu. Zona e îngrădită, deci poate fi supravegheată foarte ușor și păzită de vandali. Apoi, după ce zeci de ani accesul a fost practic restricționat, flora și fauna s-au dezvoltat aici nestingherit.

Sigur, se pune întrebarea: ce s-ar întâmpla cu Uzina de apă? La barajul de la Fughiu există o acumulare de apă ce aparține Hidroelectrica, suficientă să asigure necesarul de apă potabilă nu doar pentru Oradea, ci pentru tot județul. Acolo ar trebui construită o uzină de apă modernă, care să renunțe la vechea tehnologie de clorinare și să treacă pe ozonificare.

În câțiva ani, acest proiect ar putea reda orădenilor bicicliști, pescari sau doar plimbăreți, aproape 300 de hectare de clorofilă în stare pură, de care azi beneficiază doar o mână de angajați ai Companiei de Apă și o mulțime de animăluțe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Ce să zic....
Când nu mai ai despre ce să scrii și ai o idee fixă pe lună. "Sigur, se pune întrebarea: ce s-ar întâmpla cu Uzina de apă? La barajul de la Fughiu există o acumulare de apă ce aparține Hidroelectrica, suficientă să asigure necesarul de apă potabilă nu doar pentru Oradea, ci pentru tot județul. Acolo ar trebui construită o uzină de apă modernă, care să renunțe la vechea tehnologie de clorinare și să treacă pe ozonificare." CINE SĂ O FACĂ SI IN CÂT TIMP????? Cât a durat până s-au schimbat conductele în oraș? De cât timp se freacă la pasajul de la piața Cetății? Pistele de biciclete nu au continuitate și câte și mai câte.....
Postat 26 Octombrie 2022, 23:43 de Dinu29
Am explicat în articolul cu întârzierea
Sper ca nu ti-au luat asistentele e de la 6 , telefonul
Postat 26 Octombrie 2022, 20:04 de Sandu2100
Hai drop treci sa lingi alt articol
Hai Sandu mars si ne explica articolul cu intarzierea lucrarilor. Si poate ne explici calitatea proasta a lor. Vai prost mai esti. Dar te inteleg, ai venit dintr-o cocina de la tara, exact ca cei ce conduc orasul si va inteleg ca la voi asta e dezvoltare de viitor, ati depasit si Dubaiul la viziune, uita sa spui ca 90% din marile proiecte a lui Bolojan sunt proiecte vechi din anii 70-80 lasate de comunisti. Si el si acum viseaza la demolarile caselor si sa facem blocuri urate . Da sunteti niste vizionari ca si chilotii mei. Noi asa cladiri si strazi facem ca in anii 1800, parca ne intoarcem la nivel de sat, nu de orasul cel mai dezvoltat din lume cum spuneti voi clica din primarie. Vai da prost mai esti, mars in satul de unde te piz... it ma-ta.
Postat 26 Octombrie 2022, 19:20 de adi13
adi13
Vezi de unde se vede ca ești bolnav cu capul, tu te legi de orice face Bolojan. Stadionul avea 22000 de locuri înainte sa fie montate scaunele și după are 18000, se pare ca tu îl vezi un stadion perfect ::::))), străzile sunt înguste doar daca esti înguste la cap, centura principală are 2 benzi pe sens și pasaje, pe Ecaterina nu se poate face cu 2 pe sens, inelul nou se poate largi la 2 pe sens dacă este cazul în funcție de trafic. Polivalenta e treaba lui Mango. Sigur ești un bolnav cu capul.
Postat 26 Octombrie 2022, 14:58 de Sandu2100
Pentru tarani ca Sandu
Asta da gamdire de viitor, demolezi stadion de 22mii locuri ca sa faci de 12mii, centuri cu o banda, strazi inguste ca nu incap doua masini. Gandire de viitor, ca polivalenta urata ca naiba, toate cladirile facute de el sunt oribile si ieftine, se rasucesc in mormant arhitectii care au facut Oradea de altadata. Sigur pentru niste taranoi ca noi asta e dezvoltare, dar pentru noi oradenii adevarati vedem un regres
Postat 26 Octombrie 2022, 12:57 de adi13
Doar la Silvas
Parcul Silvas care nu e intr-o zona sensibila de protecție, ar putea fi extins pana în fata parcarii manastirii. Ai verdeata, pomi maturi, apa, poți amenaja o plaja vara, parcare ai. Doar sa vrei.
Postat 26 Octombrie 2022, 07:49 de alexcuce
Mircea Chirilă, inginer eșuat, jurnalist habarnist.
Uzina de Apă "stă" pe acel parc, inaccesibil publicului, pentru că intră în categoria obiectivelor de siguranță națională. Este o zonă de protecție păzită permanent și monitorizată în acest regim, pentru că orice "neterminat" care s-ar "plimba" pe acolo, ar putea arunca niște substanțe care să provoace decesul a mii și mii de consumatori. Uzina de Apă este parte a unor obiective securizate, de care "dezvoltatorii imobiliari" ai politruciei locale nu se vor putea atinge vreodată ... indiferent că-i vorba de construcții sau de amenajări urbanistice cum ar fi un parc cu alei și tot felul de activități ori evenimente.
Postat 26 Octombrie 2022, 05:57 de KP
adi13
Pe tine te duce capul numa la 6 , dacă nu ai observat Bolojan are numa proiecte mari și de viitor, dar trebuie sa fi abil sa înțelegi, ceea ce nu e cazul tău.
Postat 25 Octombrie 2022, 20:50 de Sandu2100
Nu mai bine facem niste blocuri Prima?
?
Postat 25 Octombrie 2022, 20:34 de EffePefe
....
Pe Bolojan nu il duce capul cu proiecte mari, de viitor. El nu stie numai sa faca din ceva mare, ceva mic si ieftin. De ar face parc aici, ar defrisa 90% din copaci, ar face piateta cu porfir, piste de pump track, beton si mult mobilier de beton. Mai bine nu, asa cat de cat copacii aia produc oxigen . Suntem satui de parcurile noi care de abia au cativa copaci, si piatetele betonate de te f--te dracu vara cand stai in ele. Hai sandu2100 zis drop da-i cu limba si apara-ti stapanul m... m-ti
Postat 25 Octombrie 2022, 19:20 de adi13
multumesc de clarificare
de-acord din nou
Postat 25 Octombrie 2022, 19:00 de unu
Raspuns.
E simplu, arborii in varsta sunt ajutati prin propte metalice (stejarul din curtea palatului baroc) sau chingi de panza/piele (din pacate la noi nu exista asa ceva). Plus un istoric fitosanitar bine documentat (nici asta nu exista). Sunt aplicatii care monitorizeaza toate astea (evident nu la noi).
Postat 25 Octombrie 2022, 18:44 de User anonimizat
sunt de-acord ca intretinerea e neglijata si parcurile sunt intr-o stare deteriorata
dar ptr clarificare, @CT, "arborii neintretinuti" cum ar fi intretinuti?
Postat 25 Octombrie 2022, 18:02 de unu
Omisiunea.
Ce mai e de zis de Rhedey/Balcescu (probabil cel mai vechi parc), concesionat pe termen lung (fara rezultate vizibile)? Toate parcurile sunt in stare proasta, arborii neintretinuti (o placa cu denumirea nu e de ajuns), aleile in stare deplorabila. Sa fiu “carcotas”, au fost lasate deliberat in paragina pentru a se justifica transformarea lor. La noi nu e cale de mijloc, ori se transforma radical, ori se lasa in paragina.
Postat 25 Octombrie 2022, 17:20 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON