URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2023, 11:40

Un avocat din Oradea, singurul român care a negociat tratatul istoric pentru protejarea apelor din oceane

Un avocat din Oradea, singurul român care a negociat tratatul istoric pentru protejarea apelor din oceane sursa foto: g4media.ro, arhiva personală a lui Paul Șușman
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 10 ani de negocieri, statele membre în Organizația Națiunilor Unite au semnat un tratat istoric pentru protejarea apelor internaționale, „The High Seas Treaty”, care are ca obiectiv plasarea a 30% din suprafața mărilor în zone protejate până în 2030.

Printre specialiștii care au negociat acest acord internațional s-a numărat și Paul Șușman, un avocat originar din Bihor și absolvent al Facultății de Drept din Oradea, scrie g4media.ro, care publică și un interviu în exclusivitate cu acesta.

Angajat la Comisia Europeană

Potrivit CV-ului său, Paul Șușman (37 de ani) a absolvit facultatea orădeană în 2009, iar în timpul studenției a avut și un stagiu Erasmus în Drept Internațional la Universitatea din Reims, Franța. Ulterior studiilor de licență de la Oradea, avocatul a studiat dreptul Uniunii Europene și dreptul comercial internațional în Belgia, unde a urmat și cursuri de drept umanitar. În 2013, a obținut doctoratul în Slovacia, pentru o cercetare despre diplomația UE.

Din 2015, Șușman este avocat la Comisia Europeană, calitate în care a reprezentat UE la negocierile ONU. Avocatul a fost singurul român participant la aceste negocieri.

Protecție pentru viața marină

Acordul semnat sâmbătă este unul istoric pentru că, după negocieri de un deceniu, pentru prima oară s-au prevăzut mecanisme care să ocrotească apele internaționale.

„Până la ora actuală, nu sunt mecanisme prin care să se închidă parțial sau total unele zone ale oceanelor care au mare nevoie de a se reface. Spre exemplu, în Oceanul Pacific există o insulă plutitoare din plastic, care până acum nu a putut fi adresată (n.r. rezolvată) printr-un efort colectiv al Statelor. Or, ce se întâmplă în Pacific are impact și asupra noastră, chiar în România, putem lua un exemplu banal prin care v-aș îndemna să citiți din ce ocean provine conserva de ton pe care o cumpărăm la supermarket. Un alt aspect important este cel referitor la resursele genetice marine, sub acest capitol Statele vor putea face cercetări asupra unor specii marine rare care pot aduce inovații atât în industria farmaceutică, tratamente anti-cancer sau inovații tehnologice majore. Spre exemplu, s-a descoperit că dinții unei anumite specii de melci de mare au o duritate mai mare decât kevlarul și alte nano-fibre folosite actualmente de om. Un alt exemplu, un compus chimic (discodermolit) obținut dintr-un recif de corali de mare adâncime are niște proprietăți anti-cancerigene uimitoare”, a explicat avocatul Paul Șușman pentru G4Media.ro.

Absolvent de top

Decanul Facultății de Drept din Oradea, Cristian Miheș, a confirmat pentru BIHOREANUL că Paul Șușman este unul dintre absolvenții cu care instituția de învățământ se mândrește. „Pe lângă că este absolventul nostru, este și un „produs” Erasmus”, a declarat Miheș.

Stagiul de studii petrecut în străinătate a influențat viața bihoreanului, atât profesional, cât și personal, acolo găsind-o pe cea care avea să-i devină soție.

Din informațiile deținute de decanul Miheș, Șușman este singurul absolvent al Facultății de Drept din Oradea care a ajuns angajat al Comisiei Europene. Alți absolvenți lucrează pentru firme de consultanță care, la rândul lor, lucrează pentru CE, însă nimeni altcineva nu a reușit până acum performanța de a lucra la CE.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Așa e, dar totuși nu este așa.
Fiecare cu părerea lui, anual termină sute de studenți, după care evaluează situația reală și 98% pornesc alte drumuri decât ceea ce au învățat.
Postat 08 Martie 2023, 00:47 de Morometul
Un singur absolvent, și ala emigrat
Din seria ne mândrim cu olimpici, deși dacă ar fi rămas pe aici ar fi cărat lăzi la lidl. Nu este în niciun fel meritul Sorbonicii, ci a lui pe persoana fizică. Statisticile arata abandon masiv de studenți, absolvenți ce lucrează munci necalificate, o universitate ce a falsificat și falsifica în continuare masiv cifre de școlarizare pentru a incasa bani de la buget. Faptul ca un rătăcit a ajuns unde trebuie, iar restul 99% la suta nu termina sau ajung șomeri vânzători nu spune absolut nimic despre sorbonica. În continuare universitatea are o valoare didactică cam cât a celor de la salubrizare. Sorbonica ar trebui reformată de la fundație pana la portar iar lacheii, rudele de pe sate, secretarele ajunse profesori peste noapte, analfabeții conferențiari trimiși pe borșului în retail. Universitatea nu e proastă, ea nu există.
Postat 07 Martie 2023, 16:55 de Cetatea
ALO
Comentatori de serviciu nu aveți nici un comentariu la acest articol. Cât este de ratată și de proastă Universitatea din Oradea. Deci dacă studentul dorește să învețe se poate. Aștept
Postat 07 Martie 2023, 15:53 de Acela
grijile tarilor in media, in functtie de cat de dezvoltata economie au
unele tari vor sa faca exploatari miniere pe fundul oceanului in ape internationale sa scoata minerale pentru baterii de masini electrice, altii vor pescuit, altii vor oxigen si CO2, iar altii vor tratamente ptr cancer.
Postat 07 Martie 2023, 15:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON