URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
20 Septembrie 2021, 16:00

Un autobuz și un tramvai OTL s-au întrecut cu un biciclist și o mașină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii, având în acest an ca tematică "Siguranţă şi sănătate prin mobilitate durabilă", luni, 20 septembrie 2021, s-a desfăşurat tradiţionala întrecere între tramvai, autoturism şi bicicletă. În competiţie a intrat, de această dată şi un autobuz al societăţii Oradea Transport Local. Semnalul de plecare s-a dat, fix, la ora 12.00.

Fiecare din cele patru mijloace de locomoţie s-au aliniat la start în staţia de la Pod CFR, iar punctul de sosire a fost stabilit în dreptul locomotivei amplasată în Centrul Civic.

Tramvaiele, unul pe traseul liniei 1R, iar celălalt pe traseul 1N, care au participat la întrecere au fost mijloace de transport aflate în traseu, la fel şi autobuzul care circula pe linia 17, autoturismul care a participat la concurs face parte din parcul auto al OTL SA, iar Cristian Dăscălescu este numele biciclistului înscris în concurs.

Iată clasamentul şi timpii realizaţi de cele cinci echipe:

- Bicicletă - 10 minute  

- Autobuz (linia 17)  - 11 minute

- Autoturism - 14 minute

- Tramvai (linia 1N) - 20 minute

- Tramvai (linia 1R)  - 31 minute

Cauza pentru care tramvaiului care a circulat pe linia 1R a ajuns cu mare întârziere la punctul terminus al întrecerii a fost un autoturism parcat în gabaritul căii de rulare, pe strada Primăriei, fenomen, din păcate, întâlnit destul de frecvent. De această dată, tramvaiul a fost nevoit să staţioneze în jur de 9 minute.

Faptul că "pe podium" se află un mijloc de transport în comun, ne onorează, dar, pentru că la fiecare întrecere de acest gen, organizată în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii, primul loc revine bicicletei, demonstrează că aceasta este, nu doar un mijloc de locomoţie destinat agrementului, ci şi o alternativă la deplasarea zilnică.

Carmen Tocuţ
spec. relaţii publice

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON