URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2023, 20:00

Un an de funcționare a celui mai modern laborator de analize din țară, cel al Spitalului Județean din Oradea. Care sunt rezultatele

Un an de funcționare a celui mai modern laborator de analize din țară, cel al Spitalului Județean din Oradea. Care sunt rezultatele (foto: arhivă BIHOREANUL)
Un an de funcționare a celui mai modern laborator de analize din țară, cel al Spitalului Județean din Oradea. Care sunt rezultatele (foto: arhivă BIHOREANUL)
Un an de funcționare a celui mai modern laborator de analize din țară, cel al Spitalului Județean din Oradea. Care sunt rezultatele (foto: arhivă BIHOREANUL)
Un an de funcționare a celui mai modern laborator de analize din țară, cel al Spitalului Județean din Oradea. Care sunt rezultatele (foto: arhivă BIHOREANUL)
Un an de funcționare a celui mai modern laborator de analize din țară, cel al Spitalului Județean din Oradea. Care sunt rezultatele (foto: arhivă BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care a participat și la inaugurare, managerul Spitalului Județean din Oradea, Gheorghe Carp, a făcut bilanțul primului an de la punerea în funcțiune a celui mai modern laborator de analize medicale din țară, realizat cu fonduri europene.

Eficiența acestuia e dovedită prin reduceri semnificative ale timpilor de eliberare a rezultatelor și cheltuielilor de funcționare, concomitent cu creșterea siguranței procesării probelor și a capacității de realizare a analizelor.

Pe cifre

După demersuri inițiate în 2019, cu un an în urmă era deschis laboratorul robotizat, care a înlocuit, practic, 35 de laboratoare mici și disparate existente în diferitele locații ale actualului Spital Județean, ceea ce a permis deservirea noii facilități de către un personal redus de la 100 la 42 angajați, a arătat dr. Gheorghe Carp, în fața unei asistențe formate din zeci de medici și invitați, reuniți sâmbătă cu ocazia inaugurării, cu puțin înainte, a noului departament de Radiologie și Neuroradiologie Intervențională al spitalului.

Profitând de prezența ministrului, dar și a medicilor, care sunt primii beneficiari ai laboratorului robotizat de analize, managerul a explicat mecanismul de funcționare al acestuia, subliniind trasabilitatea și siguranța proceselor, de la recoltarea probelor, transportarea și predarea lor, până la analizarea propriu-zisă și transmiterea rezultatelor în timp real, practic instantanee, digitalizată, către secțiile și medicii care le-au solicitat.

Conform celor spuse de dr. Carp, în anul trecut de la darea în funcțiune, laboratorul robotizat și-a dovedit din plin eficiența, prezentând cifre concrete care să-i susțină afirmațiile: extinderea panelului de investigații (adică a tipurilor de analize) cu 15%, scurtarea timpilor de eliberare a rezultatelor cu 75% și reducerea cheltuielilor cu 30,6%, toate acestea concomitent cu creșterea securității proceselor, toate probele fiind etichetate electronic, astfel că se reduce riscul „confundării”.

„Mă bucur mult pentru colegii din acest laborator, e mai aproape de specialitatea mea”, a spus ministrul Alexandru Rafila, specializat în microbiologie. Acesta a subliniat că o astfel de facilitate va contribui și la reducerea infecțiilor nosocomiale, obiectiv pe care l-a prioritizat la nivel național. „Ne preocupă controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și cred că această problemă o s-o putem aduce sub control în următorii ani, nu foarte mulți”, a spus dr. Rafila.

Cu bani europeni

Laboratorul de analize robotizat al Spitalului Județean din Oradea deservește toate staționarele unității (pe cel principal, firește, din strada Gheorghe Doja, pe cel al fostului spital municipal din Rogerius, Maternitatea, fostul spital de Psihiatrie, pe cel de Infecțioase și pe cel de Pneumologie), dar capacitatea îi permite să asigure inclusiv necesarul de analize pentru toate celelalte spitale teritoriale din județ.

Contractul de finanțare pentru realizarea laboratorului, amenajat în noua clădire a Spitalului Județean în care funcționează și UPU-SMURD, a fost semnat în noiembrie 2019, în cadrul unui proiect de cooperare transfrontalieră între județele Bihor și Hajdu Bihar din Ungaria. Din valoarea totală a proiectului, de 3 milioane euro, spitalul orădean a beneficiat de 2 milioane euro pentru realizarea laboratorului robotizat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Feliciana
Du-te amu amu la Moscova cu propaganda, nu vezi ca nu ai succes aici.
Postat 14 Mai 2023, 11:40 de Sandu2100
Gasca
Ce te sufoca. E asa cum zic ei. Ați fost la Upu nu e asa mulți? Și ce mai prospera unele firme! Au funcții pe viata. Pana la 100 de ani pt ca doar ei știu sa ne conducă!
Postat 14 Mai 2023, 08:11 de Feliciana
Doar procente?
Ar fi interesant dacă ni s-ar spune câte analize s-au făcut. Așa e, diferă tipul lor, complexitatea și totuși câți pacienți au beneficiat de utilitataea acestuia? Poate întrebați voi la următoarea întâlnire cu dl. Carp.
Postat 14 Mai 2023, 00:17 de Adi_Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON