URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2018, 16:43

Profesorul şi sociologul Eugeniu Speranţia, celebrat la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea, prin Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, a celebrat, marţi, 130 de ani de la naşterea sociologului Eugeniu Speranţia.

Evenimentul a fost marcat printr-o conferinţă dedicată sociologului Eugeniu Speranţia, un dascăl care a influenţat învăţământul şi mediul cultural orădean. Intitulată "Sociologul Eugeniu Speranţia, reprezentant emblematic al mediului cultural orădean din perioada interbelică", conferinţa s-a desfăşurat la iniţiativa profesoarei Floare Chipea şi l-a avut ca moderator pe sociologul Dragoş Dărăbăneanu, prodecanul facultăţii orădene.

În cadrul celor două secţiuni, au susţinut prelegeri 12 invitaţi şi opt doctoranzi ai Şcolii Doctorale de Sociologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea.

Prezentările invitaţilor au evocat activitatea profesorului universitar Eugeniu Speranţia de pe tot parcursul vieţii sale. Cele mai dezbătute perioade au fost cele în care sociologul bucreştean a predat la Academia Regală de Drept din Oradea precum şi anii de comunism în care, "epurat" din mediul academic, a continuat să livreze posterităţii poezie şi literatură.

A fost reiterată participanţilor importanţa şi preocuparea pentru elaborarea sistemului sociologic a lui Eugeniu Speranţia în perioada interbelică, o perioadă în care reformarea societăţii româneşti şi a mediului academic orădean aveau nevoie de elite şi de profesori univeristari cu viziuni europene. În anul 1975, profesorul universitar clujean Teodor Tanco a scris cartea "Sociologul Eugeniu Speranţia", în care a făcut o prezentare analitică  a operei sociologice a acestuia. Publicaţia a văzut lumina tiparului abia în 1993 din motive lesne de înţeles.

Eugeniu Speranţia şi-a făcut debutul editorial în 1912 la Bucureşti, ca absolvent al Facultăţii de Drept, şi doctor în filozofie al Univeristăţii din Bucureşti. După mai mulţi ani de predare în mediul universitar, din care 14 la Oradea, Speranţia a surprins goluri în spaţiul educativ. Conţinutul educaţiei îl corelează unui ideal social şi critică tendinţele de generalizare a modelelor, de copiere şi imitare mecanică din partea copiilor  a educatorului lor. Pentru Speranţia, "a educa nu înseamnă a transforma, ci înseamnă a conduce spre un ţel pe o persoană care va şti apoi să meargă singură".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inccredibil
Care Chipea? Asta nu-i aia care a fost incarcerata cu Bungau? Daca e asa, mai lasati-ne PENALII astia.
Postat 20 Decembrie 2018, 21:19 de Nistor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON