URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Decembrie 2018, 16:43

Profesorul şi sociologul Eugeniu Speranţia, celebrat la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea, prin Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, a celebrat, marţi, 130 de ani de la naşterea sociologului Eugeniu Speranţia.

Evenimentul a fost marcat printr-o conferinţă dedicată sociologului Eugeniu Speranţia, un dascăl care a influenţat învăţământul şi mediul cultural orădean. Intitulată "Sociologul Eugeniu Speranţia, reprezentant emblematic al mediului cultural orădean din perioada interbelică", conferinţa s-a desfăşurat la iniţiativa profesoarei Floare Chipea şi l-a avut ca moderator pe sociologul Dragoş Dărăbăneanu, prodecanul facultăţii orădene.

În cadrul celor două secţiuni, au susţinut prelegeri 12 invitaţi şi opt doctoranzi ai Şcolii Doctorale de Sociologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea.

Prezentările invitaţilor au evocat activitatea profesorului universitar Eugeniu Speranţia de pe tot parcursul vieţii sale. Cele mai dezbătute perioade au fost cele în care sociologul bucreştean a predat la Academia Regală de Drept din Oradea precum şi anii de comunism în care, "epurat" din mediul academic, a continuat să livreze posterităţii poezie şi literatură.

A fost reiterată participanţilor importanţa şi preocuparea pentru elaborarea sistemului sociologic a lui Eugeniu Speranţia în perioada interbelică, o perioadă în care reformarea societăţii româneşti şi a mediului academic orădean aveau nevoie de elite şi de profesori univeristari cu viziuni europene. În anul 1975, profesorul universitar clujean Teodor Tanco a scris cartea "Sociologul Eugeniu Speranţia", în care a făcut o prezentare analitică  a operei sociologice a acestuia. Publicaţia a văzut lumina tiparului abia în 1993 din motive lesne de înţeles.

Eugeniu Speranţia şi-a făcut debutul editorial în 1912 la Bucureşti, ca absolvent al Facultăţii de Drept, şi doctor în filozofie al Univeristăţii din Bucureşti. După mai mulţi ani de predare în mediul universitar, din care 14 la Oradea, Speranţia a surprins goluri în spaţiul educativ. Conţinutul educaţiei îl corelează unui ideal social şi critică tendinţele de generalizare a modelelor, de copiere şi imitare mecanică din partea copiilor  a educatorului lor. Pentru Speranţia, "a educa nu înseamnă a transforma, ci înseamnă a conduce spre un ţel pe o persoană care va şti apoi să meargă singură".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inccredibil
Care Chipea? Asta nu-i aia care a fost incarcerata cu Bungau? Daca e asa, mai lasati-ne PENALII astia.
Postat 20 Decembrie 2018, 21:19 de Nistor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON