URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2019, 13:01

Plăteşti sau pleci! După 12 ani fără nicio majorare, chiriile locuinţelor de stat din Oradea au fost brusc triplate

Plăteşti sau pleci! După 12 ani fără nicio majorare, chiriile locuinţelor de stat din Oradea au fost brusc triplate CASĂ, DULCE CASĂ... Pensionara Laura Jakab s-a trezit cu chiria triplată peste noapte. "Când am preluat locuinţa era o dărăpănătură. Eu i-am pus uşi, geamuri, curent, instalaţii interioare, tot! Am cheltuit toţi bănuţii pe care i-am avut ca să pun casa la punct, pentru ca acum Primăria să îmi majoreze chiria de trei ori, că prea arată bine", spune femeia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a triplat chiriile pentru cele peste 850 locuinţe din fondul municipal şi de stat. Chiriaşii au de ales între a-şi prelungi contractele la noile tarife sau a-şi strânge lucrurile. Oricum, doritori sunt destui!

"Mi-au făcut chiria pe trei luni cât o pensie de-a mea. Am de plătit curentul, apa, cablul şi medicamentele. N-o să am din ce să trăiesc. Cred că asta şi urmăresc: vor să ne facă să plecăm, ca să pună mâna pe case", spune Laura Jakab, o pensionară care locuieşte cu chirie într-o casă din strada Petru Rareş.

Pe banii chiriaşului

 Laura Jakab, chiriașă a Primăriei OradeaEvacuată dintr-o locuinţă revendicată, Laura Jakab (foto) şi fiica ei au primit în 1999 o cameră într-o căsuţă din strada Petru Rareş. Construcţia, altfel modestă, o împarte cu încă o familie. Fostă vânzătoare, femeia şi-a investit toţi banii în amenajarea ei. "Casa nu avea geamuri, uşă sau instalaţii, iar în mijlocul camerei era o groapă. Am angajat meşteri, am zugrăvit cu mâna mea şi am plătit 1.240 lei să bag curent", povesteşte ea.

Ani de zile, a trăit cu speranţa că va putea transforma chiria într-o rată pentru a deveni proprietar. A şi făcut cerere la Primărie. "Instituţia noastră urmează să analizeze oportunitatea şi legalitatea privind înstrăinarea imobilelor aflate în proprietatea Statului Român, urmând a vă înştiinţa ulterior", i-a răspuns municipalitatea în 2017. Dar n-a mai înştiinţat-o...

De trei ori mai mult!

În schimb, în iulie, la reînnoirea contractelor, i-a triplat chiria. "Până acum plăteam 250 lei pe trei luni. Mi-au majorat chiria la 790 lei. Eu am o pensie de 850 lei. Dacă plătesc curentul, cablul şi medicamentele, n-o să am din ce trăi", reclamă femeia. În plus, are de plătit o chirie în avans. "Te chinui şi faci rost de bani, că dacă nu plăteşti garanţia nu-ţi prelungeşte contractul".

Situaţia este general valabilă. Un chiriaş din Velenţa s-a trezit cu chiria majorată de la 410 lei la 1.300 lei pe trei luni. "Eu am pus gresie, faianţă, uşă şi am băgat apă. Am vrut şi toaletă, dar Primăria mi-a cerut taxe de 1.600 lei şi mi-a spus să-mi trag canalizare singur", povesteşte bărbatul.

La Primărie, ca la privat...

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) spune că majorarea explozivă era de aşteptat. "De aproape 12 ani, din 2007, chiriile nu au mai fost modificate. S-a ajuns la nişte preţuri de chilipir, mult sub piaţă, care duceau la proasta îngrijire a clădirilor", motivează edilul.

Municipalitatea s-a trezit că multe apartamente închiriate sunt în clădiri cu faţade deteriorate, iar oraşul trebuia să plătească pentru cota parte din costul reabilitării lor. "La ce chirii încasa oraşul, cheltuielile cu reabilitarea faţadelor nu se amortizau nici în 50 de ani", zice Bolojan.

Primarul susţine că, fie ele şi majorate, chiriile oraşului sunt în continuare "la jumătate faţă de preţul de piaţă". Nu ascunde însă faptul că, treptat, odată cu reabilitarea faţadelor şi a interioarelor, ar putea fi majorate aproape de nivelul pieţei: "Treptat, acolo trebuie să ajungem".

De vânzare!

Cum peste 710 de locuinţe provin din fondul de stat şi ani întregi a existat o incertitudine cu privire la retrocedarea lor către foştii proprietari, atât Primăria, cât şi chiriaşii le-au întreţinut doar cât să nu se dărâme. În acest context, municipalitatea nu exclude varianta scoaterii lor la vânzare. "Nu e o afacere să le gestionezi. Dacă de interior se ocupă chiriaşul, exteriorul şi părţile comune cad în sarcina Primăriei, ceea ce costă. Atunci, mai bine le vinzi, iar proprietarii le întreţin cum trebuie", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Vânzarea caselor este însă o perspectivă îndepărtată. "Locuinţele care nu au fost revendicate vor intra în proprietatea oraşului, dar procedura de transfer este în dezbatere publică. Probabil prin octombrie vom şti mai multe, iar apoi vom putea face întăbularea lor", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Vânzarea se anunţă în defavoarea chiriaşilor, majoritatea pensionari ori cu venituri minime pe economie. "Nu există nicio prevedere legală care să dea chiriaşilor dreptul de preemţiune, cum a fost în cazul Legii locuinţei 114/1996. Când se va lua decizia vânzării, imobilele vor fi evaluate şi scoase la licitaţie", spune Florea.

Altfel spus, într-un fel sau altul, în final chiriaşii tot vor ajunge să plătească preţuri de piaţă. Scoşi din locuinţele de stat, vor trebui să îşi închirieze de la "privaţi"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Suicide blonde
S-ar putea sa constientizeze ca e ultimul an, Now or never
Postat 26 August 2019, 19:13 de excalibur
Chirii de Oradea
Sunt curios de unde scoate bolovanul "pretul pietei"?! In Oradea e clar: preturile nu sunt realiste si nici salariile nu justifica aceste chirii. Stiu, cerere si oferta, blablabla, asta e pentru fraieri. Sa nu uitam ca oradenii pleaca mai mult ca nici o data pe meleaguri mai bune. In schimb locul lor e luat de tineri si familii din zona Beius, Marghita, Vascau, Alesd si satele din jurul lor dar si din judetele vecine sarace, unde nu exista locuri de munca. Asta e cauza preturilor "de pe piata"! Si sa nu uitam: privatul care cere acele preturi, ofera conditii mai mult decat decente. Primaria ce ofera?
Postat 26 August 2019, 19:00 de oradeanbihor
Bătaie de joc
1,8 mil de euro cheltuieli ptr o stradă , dar nu se gândesc la sutele de familii pe care i-au scos in stradă , ptr ca au datori sau amenzi. ce legătură au amenzile cu chiriile in primul rând...nu știu cum să recupereze bani... Si pe cei pe care i-au lăsat în chiri le-au triplat chiria, deci trebuia să vă gândiți la o soluționare a disputelor bazată pe legea respectivă cu care ați evacuat sute de persoane bolnave,pensionari cu pensii f mici,familii cu copii minori înghesuiți in apartamente mici...când le ceri ceva ei nu au fonduri dar te susțin necondiționat să le faci apartamentele pe bani tăi...sunt casele statului de sute de ani cine e bolojan să facă aceste reguli dupa bunul lui plac... le-a construit el cumva? Maniera în care a acționat Primăria arată disperarea față de criza de locuințe, lipsa de discernământ, cruzimea față de oameni dar și ilegalitățile în care preferă să se complacă. În vreme ce oameni necăjiți, cu pensii și salarii mizere, sunt dați afară din locuințe pentru că nu fac față costurilor aberante... abuzuri peste abuzuriiiii
Postat 26 August 2019, 18:34 de Lks
Bibliografie
Aktion T4 google/selectezi limba romana la cautare.(incredibilia.ro/programul-nazist-aktion-t4/).Tanti din articol se incadreaza? Sau privilegiatii care locuiesc in acele imobilele închiriate ?... "sunt în clădiri cu faţade deteriorate, iar oraşul trebuia să plătească pentru cota parte din costul reabilitării lor".Cam asa zicea si programul despre peroanele cu dizabilitati:""60,000 Reichsmark is what this person suffering from a hereditary defect costs the People's community during his lifetime. Fellow citizen, that is your money too".Saracia e o dizabilitate? Sau veniturile lunare care nu acopera costul vietii?Eugenia e o aiureala?E o tanti care spoliaza dezvoltarea orasului?Volkswagen e masina buna? Dar mercedes,bmw? Atunci e posibil ca si eugenia sa fie buna.E chiar indicata pentru coprofagi,e edulcoranta
Postat 26 August 2019, 18:18 de excalibur
Iar aiureaza asa-zisul "rege"
Vorbeste la obiect sau mai bine taci! Cum zice primul comentariu, in 2019 e normala o chirie de 83 de lei pe luna in zona centrala? Sunt atatia tineri care nu au beneficiat cu nimic de pe urma acestui stat borfas. Dar aia platesc sute de euro pe luna pe apartament cu 1 max 2 camere. Tanti asta de 20 de ani sta practic pe gratis la casa. Nu ar fi cazul sa mai lasi gargara si sa explici cu ce este altul mai prejos de nu primeste asa ajutor?
Postat 26 August 2019, 17:43 de Neutryno
Primaria srl
Primaria asta este cumva primaria cetatenilor care traiesc in Oradea? Nicidecum, e Primaria Municipiului Oradea, ceea ce e cu totul altceva.Exista totusi si o explicatie rationala a triplarii chiriilor.Oamenii si-au upgradat lacasurile cu canalizare,apa,curent ceea ce a dus la un confort care nu putea fi tolerat si lasat netaxat de catre patronii orasului."Vom muri si vom fi liberi" scriau unii acu' 30 ani,pe ziduri...ca o premonitie a ceea ce urma sa vina.Sa speram ca gropile comune vor fi din fonduri europene...
Postat 26 August 2019, 13:19 de excalibur
foarte bine
Foarte bine ca a marit primaria chiria. Si acum e foarte ieftina. Femeia respectiva ar trebui sa fie recunoscatoare ca timp de 20 de ani a stat cu o chirie de 83 de lei pe luna, nu sa se planga. Altii nu au fost asa norocosi.
Postat 26 August 2019, 13:18 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON