URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2016, 13:59

Parcare (tot) mai mare! Primăria pregăteşte scumpirea abonamentelor de parcare

Parcare (tot) mai mare! Primăria pregăteşte scumpirea abonamentelor de parcare MAI SCUMP! De anul viitor, staţionarea în parcarea supraterană din spatele Palatului de justiţie s-ar putea scumpi de la 1,5 lei la 2 lei pe oră, iar abonamentele de parcare la sol cu până la 17,6%. "A trebuit să facem ordine în preţul abonamentelor pentru că era haos", susţine Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Niciun proiect de impozitare fără încă o majorare! Dacă anul acesta au crescut impozitele pe locuinţă, de anul viitor Primăria orădeană vrea să scumpească abonamentele de parcare şi supraimpozitele pe imobile nereabilitate.

"Încercăm să menţinem nivelul de impozitare într-o zonă previzibilă, fără mari modificări, dar acolo unde oraşul oferă mult trebuie să primească, la rândul său, pe măsură", spune primarul Ilie Bolojan.

Fără majorări 

Aparent, proiectul privind impozitele şi taxele locale pentru anul 2017, publicat săptămâna trecută pe portalul Primăriei, este prietenos cu buzunarul orădeanului. După majorarea cu 22% a impozitelor pe proprietate aplicată din 2016, anul viitor nu vor exista creşteri ale acestora, iar actualizarea taxelor cu rata inflaţiei a fost amânată pentru 2018. "Impozitele pe locuinţe şi maşini vor rămâne la acelaşi nivel", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Concret, impozitul pentru o garsonieră de 36 metri pătraţi, cu terenul aferent, va rămâne undeva la 97 lei, cel pentru un apartament cu două camere de 58 mp va fi de 174 lei, iar cel pentru o locuinţă cu trei camere de 77,4 mp de circa 226 lei. Dacă deţine şi o maşină, contribuabilul îşi mai poate calcula încă 60 lei pentru una de 1.400 centimetri cubi, 190 lei la motoare de 2.000 cmc şi aşa mai departe.

Orădenii care îşi sting obligaţiile fiscale până la primul termen de plată din 31 martie vor beneficia, ca şi până acum, de o reducere a impozitului cu 10%, bonificaţia pentru firme urmând să fie tot de 5%.

La minim pentru firme...

De asemenea, pentru a încuraja economia locală, municipalitatea vrea să reducă impozitul pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor juridice sub pragul psihologic de 1%, coborându-l la 0,95%. "Vom avea, alături de Iaşi, cea mai mică cotă de impozitare din ţară, iar în anii următori vom încerca s-o reducem în continuare", susţine Eduard Florea.

Municipalitatea îşi propune să aducă impozitul datorat de firme la acelaşi nivel cu cel plătit de persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale. "În prezent, cota aplicată persoanelor fizice este de 0,6%. În anii următori, cele două cote se vor alinia pe la mijloc", spune directorul.

... la maxim pentru persoane!

Îngăduitoare cu firmele, Primăria va percepe în cazul persoanelor fizice una dintre cele mai mari cote de impozitare din ţară, în timp ce alte municipalităţi aplică nivelul minim de 0,2%. "Adoptarea cotei minime ar însemna reducerea veniturilor de la 3 milioane lei la 1 milion lei pe an. Măsura ar dezechilibra bugetul în condiţiile în care reducerea impozitului aplicat firmelor înseamnă deja o diminuare cu peste 1 milion de lei pe an", susţine directorul.

Tot pentru a proteja bugetul oraşului, Primăria vrea să menţină impozitul progresiv care aduce încasări de 2 milioane lei pe an, deşi acesta a fost eliminat din Codul Fiscal. Astfel, orădenii vor plăti un impozit majorat cu 50% pentru a doua locuinţă şi pentru următoarele. Excepţie vor face imobilele dobândite prin moştenire şi cele deţinute în alte localităţi, unde municipalitatea oricum nu deţine controlul...

Super-impozitele

Şi dacă tot a umblat la "cutia cu biruri", conducerea municipalităţii vrea să majoreze din 2017 cu până la 500% supraimpozitarea terenurilor lăsate în pârloagă şi să crească la 400% impozitarea celor circa 500 de clădiri neîngrijite, inventariate de Primărie.

Idee a primarului Ilie Bolojan (foto), supraimpozitarea urmăreşte, de fapt, să oblige proprietarii să le reabiliteze. "Începând de anul acesta legislaţia ne permite să dăm împrumuturi oricui îşi reabilitează faţada clădirii, nu doar proprietarilor de clădiri istorice. Acordăm granturi de 20%, dăm credite pe 5 ani şi scutim proprietarii de impozitul pe proprietate timp de încă 5 ani... La atâtea facilităţi, era normal să aplicăm şi constrângeri", argumentează edilul.

Pe de altă parte, supraimpozitarea este menită să compenseze scăderea de venituri generată de faptul că tot mai mulţi orădeni vor fi scutiţi de impozite. "Scăderea veniturilor oraşului ca urmare a scutirilor acordate celor care şi-au reabilitat clădirile e normal să fie acoperită de cei care nu le-au reabilitat", explică Bolojan.

Parcări mai scumpe

Dacă în cazul imobilelor municipalitatea vrea să îi "sancţioneze" doar pe orădenii care nu le îngrijesc, în cazul parcărilor va pune la plată pe toată lumea. Abonamentele de parcare s-ar putea scumpi cu procente între 9,2% şi 17,6%.

Dacă preţul abonamentului lunar va rămâne tot la 70 lei, cel pentru 3 luni va creşte de la 170 lei la 200 lei, cel pentru 6 luni de la 325 lei la 380 lei, iar cel pentru un an va urca de la 650 lei la 710 lei. La fel, abonamentele pentru parcările supraetajate, în prezent mai ieftine decât cele pentru parcările la sol, se vor majora cu procente între 1,1% şi 8,2%, iar preţul unei ore de staţionare în parkingul suprateran va creşte cu 33%, de la 1,5 lei la 2 lei pe oră, la fel ca în restul oraşului.

"Standardizare" în sus 

În plus, chiar dacă abonamentul pentru riverani pe marcaje albe va rămâne tot de 20 lei pentru o lună, cel pentru 3 luni se va majora de la 55 lei la 60 lei, cel pentru 6 luni va creşte de la 95 la 110 lei, iar cel pentru un an de la 180 la 200 lei.

Reprezentanţii municipalităţii spun, totuşi, că nu este vorba de o scumpire a abonamentelor, ci de o aliniere a preţurilor acestora. "Preţul parcării a rămas tot 2 lei pe oră, iar cel al abonamentelor pentru o lună se menţine la acelaşi nivel. Tot ce am făcut a fost să standardizăm discountul la 5% pentru abonamentul pe 3 luni faţă de 10% pentru 6 luni şi 15% pentru cel pe un an", spune şeful Direcţiei Partimoniu, Lucian Popa (foto). Dar "standardizarea" s-a făcut în sus...

Plată după încasări 

Pe de altă parte, în condiţiile în care de anul viitor Primăria intenţionează să organizeze tot mai multe evenimente, municipalitatea vrea să majoreze de la 4 la 5 lei/mp preţul de pornire a licitaţiilor pentru ocuparea domeniului public de către comercianţi la asemenea ocazii.

O alternativă luată în calcul, în premieră, este taxarea agenţilor economici cu un procent stabilit prin licitaţie, pornind de la un minim de 10% din încasările fiscalizate. Măsura va aduce la bugetul local mai mulţi bani dacă organizează evenimente de succes, cu mult public, dar fără a jecmăni firmele în cazul în care nu ar avea vânzări. "Ideea am preluat-o de la organizatorii Streed Food Fetival, care au folosit acest sistem de taxare pentru firmele participante la eveniment, ceea ce s-a dovedit în interesul ambelor părţi", spune city-managerul Dacian Palladi (foto).

Desigur, asta înseamnă un control mai riguros, pentru eliminarea evaziunii fiscale, dar asta nu e o problemă: Primăria a dovedit că ştie cum să se transforme în Poliţie...


ÎN DEZBATERI
Veniţi cu propuneri!

Proiectul Hotărârii de Consiliu Local privind taxele şi impozitele locale din 2017 a fost publicat pe portalul municipalităţii pe 31 octombrie, la secţiunea "Dezbateri publice". Având în vedere experienţa din noiembrie 2015, când dezbaterea s-a lăsat cu scandal după ce orădenii mobilizaţi de PSD au protestat că nu încap în sala mică a Primăriei, reprezentanţii municipalităţii au programat discutarea impozitelor după alegerile parlamentare din 11 decembrie, pentru a nu fi bruiată de mize electorale şi subminată de populisme.

Orădenii pot face propuneri personale până pe 12 decembrie la Centrul de Informaţii cu Publicul din Primărie, pe adresa de email primarie@oradea.ro sau la numărul de fax 0259.409.400. Proiectul de hotărâre va fi dezbătut pe 13 decembrie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
parcare
Ia mergeti in Cluj daca nu va place aici. Acolo o sa platiti 4 lei pentru o ora de parcare ;)
Postat 12 Noiembrie 2016, 15:51 de hateretards
asa vrea bolo.....
avantaj hotii si excrocii care fenteaza . fraierii platesc, de ce sa nu le marim darile?
Postat 08 Noiembrie 2016, 06:45 de mircea54
tot mai scump...
In ultimii 5 ani primaria a majorat abonamentele de parcare cu 50 de lei in fiecare an... Ca si contribuabil as vrea sa stiu de ce ? Salariile au crescut doar la bugetari... Am nevoie de masina deci platesc abonamentul... Ce investitii a facut primaria in parcari ?...dimpotriva, a facut parcari galbene peste tot in centru, dar eu NU vreau sa-mi las masina la 1 km de locul de munca ! ...probabil soferii din Oradea sunt cei mai fraieri din tara ! In Germania este mai ieftina si motorina si parcarea decat in Oradea ! ...NU de asta l-am votat pe Bolojan !...acuma imi pare rau, dar trebuie sa astept 4 ani !!!
Postat 07 Noiembrie 2016, 18:25 de audiomax
Erată
impozitul
Postat 07 Noiembrie 2016, 14:46 de eutanasiu
Pentru că impoitul se bazează pe sintagma: încă puţin de la mulţi.
În lipsa abonamentelor, şoferii trebuie să achite parcarea prin SMS (mai avantajos pentru PMO) sau tichete de parcare de la aparate. Miza sunt amenzile! Ele trebuie să compensenze lipsa veniturilor."nu e o problemă: Primăria a dovedit că ştie cum să se transforme în Poliţie..."
Postat 07 Noiembrie 2016, 14:46 de eutanasiu
de ce tocmai abonamentele
Oare cine are aceasta obsesie de a majora in permananta ceva, de aceasta data abonamentele de parcare? Nu s-a schimbat nimic, parcarile nu au devenit mai mari, nici mai frumoase, nici acoperite si nu sunt nici incalzite. Care este motivul pentru care le scumpiti, de ce doriti sa descurajati achizitionarea de abonamente? Nu exista nicio explicatie logica ...
Postat 07 Noiembrie 2016, 14:28 de ClovnTrist
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON