URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2019, 08:00

Pact cu diavolul: Împărţirea politică a banilor pentru primăriile din Bihor, confirmată de acordul dintre PNL, UDMR, PSD şi ALDE

Pact cu diavolul: Împărţirea politică a banilor pentru primăriile din Bihor, confirmată de acordul dintre PNL, UDMR, PSD şi ALDE NE DAŢI, VĂ DĂM. După doi ani în care Consiliul Judeţean condus de Pásztor Sándor (dreapta) a "sărit" oraşele şi comunele cu edili PNL, de anul acesta le oferă şi lor bani pentru echilibrarea bugetelor locale, primarul Ilie Bolojan (stânga) promiţând la schimb finanţarea proiectelor opoziţiei din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PNL şi PSD, aceeaşi mizerie! Asta este convingerea unor bihoreni după ce, ca din senin, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a semnat cu omologii de la PSD - Ioan Mang, UDMR - Cseke Attila, şi ALDE - Ciprian Blejan, un acord cu două obiective: Consiliul Judeţean să nu mai ignore primarii liberali la împărţirea banilor, iar cele patru partide să susţină proiectele majore ale judeţului.

Pus la zid de USR şi PLUS, Bolojan e convins că a procedat totuşi corect, smulgând puterii judeţene nişte fonduri pentru colegii săi, văduviţi în ultimii doi ani de fondurile la care erau îndreptăţiţi chiar prin lege. Realitatea, însă, e că n-a avut încotro: l-au forţat edili din propriul partid, gata să dezerteze la PSD...

Pacea de duminică

Duminică, 28 iulie, la ora 9.00, liderii celor patru partide din Consiliul Judeţean Bihor s-au întâlnit în Parcul Traian pentru a pecetlui un acord insistent cerut de PNL. Aducerea lui la cunoştinţa publicului avea să fie făcută de UDMR, care se înfăţişa astfel, a câta oară, ca "factor de echilibru" între "partidele româneşti", incapabile să se înţeleagă între ele.

Printr-un comunicat din aceeaşi zi, publicul era înştiinţat că acordul, valabil până în 2024, urmăreşte "normalizarea colaborării politice" în judeţ, prin "alocarea predictibilă a resurselor bugetare pentru realizarea mai rapidă a proiectelor majore". 

Pe de o parte semnatarii au convenit ca echilibrarea bugetelor oraşelor şi comunelor cu cote din TVA şi din impozitul pe venit să fie făcută "prin alocarea a jumătate din suma totală în funcţie de necesităţile şi solicitările comunităţilor", după "ponderea numărului primarilor", iar cealaltă jumătate să fie împărţită de partidele din fruntea CJ, "cu respectarea prevederilor legale în vigoare". În schimb, Primăria Oradea va "promova şi implementa" în fiecare an "cel puţin un proiect cu valoare medie" propus de consilierii PSD şi UDMR.

Pe de altă parte, partidele s-au angajat să susţină "proiectele majore" ale judeţului şi municipiului: tronsonul bihorean al autostrăzii Transilvania şi legătura oraşului cu aceasta, dezvoltarea Aeroportului şi "extinderea numărului de curse", construirea Sălii Polivalente, dezvoltarea Universităţii, a economiei şi turismului. În final, precizau semnatarii, "acordul poate fi lărgit cu formaţiunile care vor face parte, începând din următoarea legislatură, din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oradea".

"Nostalgia USL" 

A doua zi, cele două partide ale Alianţei 2020, USR şi PLUS, s-au şi declarat, tot printr-un comunicat, "surprinse şi dezamăgite" de acordul celorlalte patru, acuzând că "graba şi secretul negocierilor" aveau o explicaţie pecuniară: marţi, 30 iulie, era programată şedinţa CJ pentru împărţirea a 28,49 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor oraşelor şi comunelor. 

Liderii USR, Silviu Dehelean (foto), şi PLUS, Ioana Mihăilă, au arătat că "după 3 ani de blocaj", dar "cu 9 luni înaintea alegerilor locale", cele patru partide distribuie politic banii "ce ar trebui să revină contribuabililor", interpretând "original" legea privind aceste alocări. Adică un "troc pe bani publici".

Cele două formaţiuni s-au plâns că "tortul bugetar" a fost tăiat fără ele, "indiferent de voinţa electoratului, care se va manifesta la urne abia în 2020", şi au comentat că "PNL Bihor nu avea nevoie de această asociere cu partidele care au produs, susţinut şi promovat toate măsurile care au afectat negativ societatea românească", de la OUG 13 până la codul administrativ. 

"Sperăm să fie doar o rătăcire de etapă şi nu o nostalgie şi o recreare a unui USL local", au transmis USR şi PLUS. Un pic cam demagogic din partea USR, care în martie 2017 a încheiat un acord cu aceleaşi "toxice" PSD, UDMR şi ALDE, tot pentru a sprijini laolaltă trei "proiecte majore ale judeţului": Autostrada, Aeroportul şi centrele de excelenţă ale Universităţii.

Consens doar pe împărţeală

Ipoteza că PNL ar fi urmărit refacerea USL a picat chiar la reuniunea CJ, unde UDMR-PSD-ALDE au refuzat pentru a 10-a oară s-o valideze pe PNL-ista Carmen Pantiş pe mandatul vacantat în martie 2018 de Dacian Foncea, iar liberalii le-au criticat pentru rectificarea negativă a bugetului, investiţiile prevăzute în aprilie, de 167 milioane lei, fiind ciuntite cu peste 10%. "Dacă la două luni de la aprobarea bugetului ciopârţim investiţiile cu 17 milioane lei, mă întreb ce-o să fie până la sfârşitul anului", a spus Ionel Avrigeanu, dezvăluind totodată că pentru repararea drumurilor comunale grosul banilor merge spre edili UDMR şi doar 5% către primari liberali.

În schimb, la repartizarea celor 28,49 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale cei 32 aleşi prezenţi au votat unanim conform înţelegerii încheiate duminică. Prin urmare, pentru prima oară din 2016, primarii PNL n-au mai fost ţinuţi "pe uscat", chiar dacă partea leului şi-au adjudecat-o tot UDMR şi PSD.

Între municipii, de pildă, Marghita a primit cea mai mare sumă (739.000 lei), urmată de Salonta (400.000), în timp ce Beiuşul (cu edil PNL) doar 350.000 lei şi Oradea 100.000. În categoria oraşelor, conduc Valea lui Mihai (628.780 lei) şi Săcueni (663.750), urmate de Nucet (565.000, primar PSD), pe când Ştei şi Vaşcău (cu edili PNL) au primit doar 270.000 şi respectiv 120.000 lei. Ordinea e un pic diferită la comune: cei mai mulţi bani îi primesc primarii PSD (Sânmartin 510.000 lei, Remetea 560.000, Gepiu 439.000), urmaţi de UDMR (Sălard 387.000 lei, Sălard 372.750), liberalii fiind tot pe ultimul loc (Sântandrei 260.000 lei, Copăcel 148.000, Mădăras 137.000, Roşia 111.000).

Pe lângă lege

"Am considerat că o formulă care să fie aplicată de toată lumea, chiar dacă nu este perfectă, este un pas înainte, fiindcă va permite tuturor primarilor şi în mandatul următor, indiferent de culoarea lor şi indiferent cine va fi la conducerea CJ, să-şi programeze bugetele şi să-şi poată face proiectele care trec de la un an la altul, deci să lucreze eficient", a motivat semnarea acordului preşedintele PNL, Ilie Bolojan. 

Atât doar că însăşi punerea pe hârtie a unei înţelegeri privind repartizarea fondurilor pentru echilibrarea bugetelor locale e la limita Legii finanţelor publice locale. La articolele 32 şi 33, Legea 273/2006 prevede că împărţirea cotelor defalcate din TVA şi din impozitul pe venit se face în proporţie de 80% prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice după criterii obiective (capacitatea financiară a fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, populaţie şi suprafaţă), iar pe de altă parte în proporţie de 20% prin Hotărâre de Consiliu Judeţean, fără algoritm de calcul, doar pe baza solicitărilor făcute de primării. Ce-i drept, legea nu impune CJ să şi ţină cont de cererile acestora...

Presat de primari 

Bolojan a avut de ales între a respecta litera legii şi a potoli foamea primarilor liberali, care de doi ani sunt omişi la împărţirea banilor de către alianţa PSD-UDMR-ALDE, iar asta după ce câţiva au avut gânduri de traseism la PSD. 

Unul dintre aceştia ar fi Vasile Cociuba, aflat la al patrulea mandat în fruntea comunei Vârciorog. "Până la alegerile europarlamentare din 26 mai se spunea că pleacă la PSD. Toată ziua era pe la uşa lui Mang, să ceară bani", spune un PNL-ist, dezvăluind că în campanie edilul ar fi făcut blat: "N-a tras pentru noi. Vârciorogul a fost singura comună din judeţ cu primar PNL unde PSD a câştigat mai multe voturi decât PNL". 

Un alt edil despre care liberalii zic că îl bătea gândul trădării ar fi cel din Rieni, Gheorghe Bota (foto), care în 2017 a şi avut un conflict cu Bolojan după ce rata alegerea în conducerea PNL Bihor. "Poate-i o coincidenţă, poate nu, dar marţi a primit 500.000 lei, dublu faţă de orice altă comună cu primar liberal", zice sursa din PNL.

Concluzia e amară: în pericol să-i întoarcă spatele propriii primari la prezidenţialele din toamnă şi, poate, şi la localele şi parlamentarele de anul viitor, Bolojan a fost obligat ca, pentru a-i ţine aproape, să-şi pună "autograful" lângă cel al "diavolului"... 


UN PAS ÎNAINTE
Pozitiv pentru judeţ

Reprezentanţii PSD şi UDMR susţin că pactul semnat pe 28 iulie cu PNL este un câştig pentru toată lumea. "Fiecare formaţiune a înţeles că trebuie să lase puţin de la sine. E un pas înainte, spre un alt nivel al dezbaterii, care nu exclude divergenţa şi disputele, dar prin care ne asumăm să susţinem proiectele judeţului şi municipiului", afirmă Cseke Attila, în timp ce Ioan Mang zice că acordul "nu ne aduce nouă (n.r. – pesediştilor) niciun avantaj, decât în ideea în care eventual PNL îşi schimbă atitudinea".

În schimb, vicepreşedintele ALDE al CJ, Traian Bodea, dezvăluie că a aflat din presă despre pactul pe care trebuie să-l aplice şi-i găseşte un singur lucru pozitiv. "Eu consider că trebuia făcută o înţelegere acum doi ani; acum mai sunt 7-8 luni din acest mandat", spune Bodea, adăugând că, totuşi, "faptul că pe viitor nu vom mai pedepsi primarii pentru culoarea lor politică este pozitiv pentru judeţ, fiindcă până la urmă locuitorii erau pedepsiţi".
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ca de obicei
In numele binelui comun, pnl face aliante penibile pentru a ajunge la ciolan.. inca un pic si o pun de un nou USL
Postat 09 August 2019, 22:55 de oradeanbihor
Despre Bolojan si Pasztor..
Ideal ar fi sa dispara amandoi din functiile pe care momentan le detin.. Cu cat mai repede cu atat mai bine atat pentru Oradea cat si pentru Bihor ! Atat !
Postat 09 August 2019, 02:16 de User anonimizat
"Pact cu Diavolul"....Wow
Oare cine o fi Diavolul,atat de invocat de "ingerul" Ilie Bolojan,primarul Oradei, precum si de presa aservita "puternicului zilei" ,la Oradea? O fi Consiliul Judeten Bihor ? Mai mult ca sigur,pentru ca relatia cu hoverul Szony Pasztor ur dainuie de ceva vreme....cam de pe la inceputul mandatului de primarel pe la Oradea Mare.Sa ne aducem aminte: Initierea proiectului de intubare a paraului Paris ,"Amenajare valea Pasteur la Oradea ",intubarea paraului Adona,intubarea paraului Salbatic toate acestea s-a facut in tandem cu prietenul /hoverul/ Diavolul Pastor Sandor,director la ABA Crisuri......Asa ca nu este o noutate, sa aflam de coabitarea lui Dorel Ilie Bolojan cu entitati vandute Diavolului, obediente, slugarnice, care conduc anumite institutii publice , orasenesti sau judetene si care aporteaza la fiecare comanda a acestui alogen,fara nicio mustrare de constiinta,intr-un total dispret fata de nevoile stringente ale oradenilor.Elnokul Ur/Diavolul, imparte pupici,cu edilul nostru sef,aflat pe pozitia de ingeras,de prin anul 2012,marturie fiind si publicatiile Bihoreanului,unde apareaui,aproape saptamanal,tinandu-se de manute si explicandu-ne,noua,propstimii,cum ne voir salva ei,diavolii inmracati in ingeri, de la inundatiile si viiturilwe napraznicului parau Paris.Aleluia,aleluia, ...vor spune intru-un glas alogenii,fratii de cruce si turistii...ca au" salvat" Oradea...Ce noroc pe noi, oradenii cu astfel de conducatori,cu har si cu "simtire" fata de nevoile oradeanului,nestiutor, nespecialist, dar carcotas.Doamne ajuta !!! Stie El pe cine....
Postat 08 August 2019, 21:19 de platona
Platona/Pasteur
Elnokul iti trimite o bezea(pupic) dulce.
Postat 08 August 2019, 16:40 de Neutryno
"Pact cu Diavolul"....Wow
Oare cine o fi Diavolul,atat de invocat de "ingerul" Ilie Bolojan precum si de presa aservita "puternicului zilei" ,la Oradea? O fi Consiliul Judeten Bihor ? Mai mult ca sigur,pentru ca relatia cu hoverul Szony Pasztor ur dainuie de ceva vreme....cam de pe la inceputul mandatului de primarel pe la Oradea Mare.Sa ne aducem aminte: Initierea proiectului de intubare a paraului Paris ,"Amenajare valea Pasteur la Oradea " s-a facut in tandem cu prietenul/hoverul/ Diavolul Pastor Sandor,director la ABA Crisuri......Asa ca nu este o noutate, sa aflam de coabitarea lui Dorel Ilie Bolojan entitati vandute Diavolului, obediente, slugarnice care conduc anumite institutii publice ale orasenesti sau judetene ,care aporteaza la comanda acestuia,fara nicio mustrare de constiinta.
Postat 08 August 2019, 14:35 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON