URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea cu bugetarea participativă nu e deloc rea. Noi am preluat-o de la clujeni, dar nu ei au fost cei care au inventat roata. Ideea e că Primăria pune o sumă la bătaie, iar cetăţenii n-au decât să-şi spargă capul ca să găsească proiecte cât mai isteţe. Cum era de aşteptat, proiectele de anul trecut sunt încă în stadiu de avizare, pentru că nu-i destul să ai idei bune, trebuie să ai şi foarte multă răbdare, din cauza birocraţiei ucigătoare din România.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cineva din Ministerul de Externe, însărcinat să "marcheze" Centenarul, a avut o idee bună: diplomaţii din Bucureşti să fie duşi prin oraşele importante ale României. Să vadă, să asculte, să intermedieze şi consolideze legături. Aşa au ajuns la Oradea, la finele săptămânii trecute, 27 de ambasadori.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
09 Februarie 2011, 08:29

Ori dai, ori n-ai! Oficiul de Cadastru nu eliberează acte decât celor care "cotizează"

Ori dai, ori n-ai! Oficiul de Cadastru nu eliberează acte decât celor care "cotizează" PLIMBAT. Experţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor l-au luat de fraier pe orădeanul Mircea Fildan (medalion). Omul îndeplinea literă cu literă condiţiile din legea cadastrului pentru a-şi putea construi o casă pe propriul teren, dar a omis vechea "lege a lui Ohm": eşti om cu mine, sunt om cu tine! Pentru că nu i-a "omenit" pe funcţionari, s-a trezit el păgubit, actele de care avea nevoie fiindu-i eliberate gata expirate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce faci când ai un teren şi o casă dărăpănată pe care vrei s-o demolezi ca să-ţi faci alta? Majoritatea nici n-ar sta pe gânduri: dărâmi cocioaba şi ridici casa cea nouă!

Orădeanul Mircea Fildan, însă, a vrut să procedeze ca la carte. Înainte să demoleze dărăpănătura, a anunţat autorităţile, a angajat un specialist care să-i facă proiect de demolare, iar la final a chemat la faţa locului inspectorii care să constate că a lucrat legal. Cu actele doveditoare, s-a înfiinţat apoi la Cadastru, pentru un extras de Carte Funciară care să consfinţească noua realitate de pe teren, căci numai aşa putea urma restul procedurilor, până la primirea autorizaţiei de construcţie.

Dar, surpriză: în loc să obţină banalul extras CF, a fost trimis la plimbare, fiindcă nu înţelesese un detaliu elementar: putea obţine actul doar dacă arăta "bunăvoinţă" faţă de cei care trebuiau să i-l elibereze. Cum n-a făcut-o, l-a primit într-un târziu, când nu mai avea ce face cu el.

Casă, dulce casă

Confruntarea dintre orădeanul Mircea Fildan şi birocraţii din OCPI Bihor a început anul trecut, pe când bărbatul nici nu-şi imagina că nu-i era suficient să deţină un teren, acte în regulă şi banii necesari pentru a-şi construi o casă.

"La finele lunii iulie 2010, am cumpărat 466 metri pătraţi în strada Odessei, între Gara Velenţa şi Calea Clujului. Pe teren era şi o casă veche, mică şi părăginită, pe care urma să o demolăm ca să construim în locul ei o casă pentru întreaga familie", spune Mircea Fildan.

Operaţiunea de vânzare-cumpărare a decurs fără niciun fel de probleme. "Am verificat dacă imobilul era în litigiu, dacă era ipotecat sau dacă existau alte probleme. Nu erau, iar ca dovadă am primit extrasul CF care adeverea că totul era în regulă", continuă orădeanul.

Desfiinţare cu încuviinţare

Cetăţean onest, care niciodată n-a avut probleme cu autorităţile, Fildan a vrut să pornească cu dreptul în construirea casei. "M-am interesat peste tot, am citit legile şi am aflat că înainte de toate trebuia ca pentru demolarea vechii case să am acte de la mai multe instituţii. La o adică, o puteam dărâma cu un târnăcop şi să spun că s-a năruit singură, dar am vrut să fiu corect", spune omul.

Zis şi făcut. "Am cerut certificat de urbanism de la Primărie şi, în baza lui, am făcut demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de desfiinţare a vechii construcţii, lucrare pentru care am primit avize de la Mediu, Electrica, Sanepid, Compania de Apă... Am făcut contract şi cu RER să transporte molozul, am angajat arhitect care să facă proiectul de desfiinţare a construcţiei... Tot ce zice legea!", înşiră orădeanul.

Următorul pas a fost să depună la Primărie avizele, iar în octombrie a primit autorizaţia de demolare. "După aceea, am înştiinţat din nou Primăria şi Inspecţia în Construcţii să trimită la faţa locului câte un reprezentant care să constate pe teren că nu mai exista vechea casă. Ambele instituţii mi-au eliberat apoi adeverinţele pe baza cărora trebuia să obţin unui nou extras CF, actualizat, care să ateste şi el că vechea casă nu mai era. În baza extrasului CF puteam, în fine, să cer un nou certificat de urbanism, să comand proiectul pentru construirea noii case şi să obţin autorizaţia de construcţie", explică bărbatul.

Ca unsă

Pentru că totul mergea şnur, Fildan a ajuns să se mire de promptitudinea funcţionarilor: "De fiecare dată când am avut nevoie de documente de la Primărie ori ITSC, dar şi de avize de la alte instituţii, le-am primit chiar mai repede de termenul-limită prevăzut de lege". Omul n-a avut probleme nici când a cerut radierea vechii case din evidenţele fiscale ale Primăriei, pentru a nu mai plăti impozit pe o clădire deja inexistentă.

Baiul, în schimb, a apărut la Oficiul de Cadastru, unde Fildan a cerut extrasul CF actualizat. Fire meticuloasă, a procedat tot în litera şi spiritul legii. "Am citit Legea cadastrului şi ordinele de aplicare, şi am consultat site-ul OCPI, să văd ce acte trebuie să anexez la cererea de eliberare a noului extras", spune orădeanul.

Texte

Pe 25 noiembrie, Fildan a achitat la OCPI taxa de 60 de lei şi a depus cererea pentru extrasul CF laolaltă cu actele cerute pe site-ul instituţiei: autorizaţia de demolare şi nota de constatare la terminarea lucrărilor de demolare emisă de Primărie. Numai că, surpriză: "Funcţionara de la ghişeu mi-a spus că nu-mi ia cererea, fiindcă nu poate elibera acte pe baza documentelor emise de Primăria Oradea. Mi-a zis că au suspiciuni că actele Primăriei sunt false", povesteşte bărbatul, mirat că slujbaşul unei instituţii a statului punea la îndoială o altă instituţie publică, deşi nu făcuse nicio verificare asupra actelor acesteia.

Omul a stat la coadă la un alt ghişeu ca să depună cererea, dar a primit acelaşi refuz, de astă dată pe motiv că trebuia să aducă, în plus faţă de actele cu care venise, şi o nouă lucrare cadastrală, adică o schiţă a terenului întocmită de un topograf autorizat. "Le-am spus că nu era legal să nu-mi înregistreze cererea, deoarece toate cererile trebuie înregistrate, indiferent cum urmează să fie soluţionate, pozitiv sau negativ. Le-am spus şi că nu-mi trebuia altă lucrare cadastrală, pentru că terenul meu îşi păstra acelaşi număr topografic şi aceeaşi suprafaţă ca atunci când l-am cumpărat. Singura diferenţă era că pe el nu mai exista vechea casă, pe care tocmai OCPI trebuia s-o radieze din baza lor de date".

Contestaţie fără "donaţie"

După ce a făcut o reclamaţie la Autoritatea Naţională de Cadastru, cererea i-a fost înregistrată la 29 noiembrie. Dar tot fără folos, căci pe 10 decembrie a primit şi o soluţie negativă, pe acelaşi motiv, că trebuia să vină cu o lucrare cadastrală făcută de un topograf autorizat. Pe 27 decembrie, Fildan a contestat soluţia cerând o reexaminare, pentru care a trebuit să mai achite încă o taxă, de 200 de lei. "Între timp, un funcţionar m-a "luminat", sugerându-mi că pot, cu numai 1.000 de lei, să angajez un topograf care să se ocupe de problemă. Am văzut chiar în incinta instituţiei că angajaţii Oficiului "recomandau" cetăţenilor topografi, dar şi notari, distribuind cărţi de vizită ale unor asemenea persoane care să le "rezolve" problemele. Contra cost, evident". Altfel spus, pe ocolite, era sfătuit şi el să dea bani unui topograf "agreat", urmând mai mult ca sigur ca acesta să-i fie recunoscător funcţionarului care îl recomandase.

"Am refuzat, fiindcă cererea mea era pe lege. Actele le-am depus corect, deci de ce să mai fi dat cuiva bani pentru un drept al meu?", spune bărbatul. Culmea e că, pe 24 ianuarie 2011, a primit prin poştă răspunsul aşteptat de la început. "Eram înştiinţat că aceeaşi registratoare care în decembrie îmi spusese că-i musai să fac o nouă lucrare cadastrală, Vig Hajnalka Ildiko, a semnat încheierea 81.003 din 27 decembrie 2010, dispunând admiterea cererii şi notarea radierii din baza de date a OCPI Bihor a construcţiei demolate".

Era, totuşi, prea frumos să se termine totul aici. Când s-a dus din nou la OCPI să-şi ridice extrasul CF, pe 25 ianuarie, Fildan a constatat că actul purta data de 27 decembrie 2010. Motivul i l-au explicat funcţionarii OCPI: actul trebuia să aibă numărul şi data dosarului constituit în acea zi la instituţie. Urmarea? Actul fiind, practic, antedatat cu aproape o lună, devenea inutilizabil, căci între timp lui Fildan i-a expirat documentaţia depusă la Primărie pentru autorizaţia de construcţie. "Acum trebuie să fac o nouă cerere la Urbanism şi să cer un nou extras CF, pe care să-l depun la Primărie cât încă mai e valabil. Altfel, cei de la Urbanism nu vor putea să-mi dea autorizaţia de construcţie".

"S-a greşit"

În lipsa directorului OCPI Bihor, Marcel Dragoş, plecat în concediu, singurul care a putut explica de ce un cetăţean a fost ţinut în şah mai bine de două luni pentru a i se face o prestaţie pentru care plătise taxe şi care nici nu necesita un efort din partea OCPI a fost şeful Serviciului Cadastru, inginerul Ciprian Doble. Care, culmea, spune că "s-a greşit" şi că orădeanul nemulţumit avea dreptate de la bun început.

"Probabil cineva de la noi n-a cunoscut regulamentul, pentru că regulamentul nostru de funcţionare într-adevăr nu impunea ca cetăţeanul să comande, să plătească şi să prezinte o nouă lucrare cadastrală", a declarat Doble. Fără să explice, totuşi, de ce angajaţii Oficiului obişnuiesc să recomande topografi ori notari, acţionând astfel ca nişte "impresari" ai acestora, nu ca nişte funcţionari publici imparţiali şi corecţi. "De la rezolvarea cazului domnului Fildan am decis ca orice radiere de clădiri de pe un teren să se facă fără a mai pretinde proprietarilor noi documentaţii cadastrale", a adăugat şeful Serviciului Cadastru.

O soluţie corectă pentru cei care pe viitor vor fi în aceeaşi situaţie, dar cam tardivă pentru cetăţeanul Fildan, pus pe drumuri încă o dată, cu dreptatea în mână...


"RETARZII DE LA OCPI"
Forul nemulţumiţilor

Modul discreţionar în care funcţionarii OCPI Bihor îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu a creat nemulţumiri şi în rândul unor topografi, care se plâng pe un site anume creat, la adresa http://topograf.3xforum.ro. O persoană semnată Topocad Cristi a relatat că şi el a întâmpinat aceeaşi problemă precum Mircea Fildan, numai că nu la desfiinţarea unei construcţii, ci la înscrierea unei construcţii noi în CF, arătând că abia după ce a înaintat o reclamaţie la Agenţia Naţională de Cadastru i s-a soluţionat legal cererea:

"Eu în ultima lună am făcut o reclamaţie şi o solicitare de punct de vedere privind retarzii de la OCPI Bihor, şi mi s-a dat dreptate, cu tot balamucul de rigoare". Pentru că un alt nemulţumit i-a răspuns că "noi depindem de OCPI, nu invers, şi te pot lua funcţionarii la ochi şi o să ai 100 de completări de făcut la lucrările depuse", Topocad Cristi i-a replicat că, în situaţia în care omul e forţat să achite noi taxe pentru contestaţii, se pot face chiar şi plângeri penale împotriva funcţionarilor, pentru abuz în funcţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
cadastru Dambovita
Eu am o situatie cu Oficiul de cadastru Dambovita de cercetat de DNA. Am depus actele de mai bine de doua luni pentru intabularea dreptului de propietate la extinderea facuta ,depunere de societatea care a facut lucrarea. Am fost de patru ori la Oficiul de cadastru Dta ,fara a mi se spune de ce nu mi se elibereaza actele cadastrale. Am aflat din surse ca dir adj Nistor a dat dispozitie sefei registratore sa nu-mi elibereze ,desi din saitul oficiului se da lucrarea ca terminata .Am facut PETITIE in baza legii 544/2001 dar nu am primit raspuns in 10 zile .In continuare am sa ma adresez la conducerea Autoritatii Nationale si organelor abilitate pentru ABUZ IN SRVICIU
Postat 28 Iulie 2014, 17:07 de stefan
Domnul Cetatean
"Unde esti tu Tepes Doamne? " As fi vrut sa ii pun la punct pe functionarii nostri , am incercat ... am facut o facultate , un masterat , un doctorat (toate pe buna dreptate) dar cei 50.000 de euro ceruti ca sa obtin un post la curtea de conturi nu i-am avut . Acum ...doar o muchie de sabie ...
Postat 02 Iulie 2012, 12:18 de Roman
tzuhaus
vai si amr de capul ei. cu de-astea se ocupa aceasta vig ildiko ?
Postat 10 Februarie 2011, 18:36 de hoinol nasoala
Hajni
Acum cativa ani una gasana de la chiseu,vis-a vis cum intrai,cred ca este in pensie dejam, am cerut ceva copii de la arhiva contra cost si nu mia dat,raspundea aroganta.Cu acasta ocazie o trimit in ma-sa pe nenorocita.Urata naibi.Cum putea fi angajata asa o gorila urata la un chiseu public.Doamna climax. Apoi de Hajni este gagica buna, lasati-o inpace, desi si ea este cam paroasa pe picioare. He,he,he.
Postat 10 Februarie 2011, 17:52 de Torok
gp organizat de infractotrii suprofesiile libere:))
“Sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat cu destinaţie cǎtre persoane care finanţeazǎ partidul, prin excepţie, cǎtre persoane politice conform negocierii în cadrul partidului. Elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna funcţionare a sistemului: promovarea temporarǎ a şefilor de turǎ, şefilor de vamǎ (a se vedea cazul vǎmii Halmeu) şi directorilor de regionale; permutǎri de lucrǎtori vamali prin îndepǎrtarea unora şi aducerea altora; aducerea în funcţii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia vamalǎ; mutarea lucrǎtorilor vamali fǎrǎ decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare; îndepǎrtarea, schimbarea din funcţii sau destituirea lucrǎtorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli sǎvârşite de firme protejate. Mijloace de protecţie a sistemului: şefi profesionali, persoane importante în politicǎ, procurori, instituţii în subordinea cǎrora se afla ANV, mass-media”, se arată în comunicat.
Postat 10 Februarie 2011, 02:17 de RADUIMPUSCATU
c.f.
sa raspunda penal aceasta vig hajnalka si sa-i dea in gat si pe ceilalti daca mai sunt si altii.
Postat 09 Februarie 2011, 19:52 de topo
vedeti daca PRESEDINTELE nu a dat tonul
nimeni nu s a suparat pe CORUPTIE, daca PRESEDINTELE nu spune mura in gura ce si cum TOTII acceptam ca sclavii abuzurile celorlatii pe care IRONIE noi ii platim totul e la nivel LOCAL nu NATIONAL, totul e in ograda noastra
Postat 09 Februarie 2011, 13:16 de anca
rusine!
pacat ca nu se autosesizeaza organele competente dupa ce apar articole care demasca aceasta practica. comentatorul anterior are dreptate, asa ceva se practica in tot sectorul bugetar, iar daca vrei sa-ti rezolvi o problema cat de mica si nu dai spaga, esti tratat cu o atitudine violenta. tot ce tine de stat e putred. ma mir cum de au tupeul nesimtitii astia sa protesteze cand practica mizerii precum cea descrisa in acest articol. ar trebui luate masuri severe, nu mai putem continua in mizeria asta. tot ce tine de stat sa fie privatizat, sa-i vedem atunci pe grasanii astia ce pretind spaga pt orice.
Postat 09 Februarie 2011, 10:37 de vsq
mascatii pe ei
ia sa trimita basescu pe ei mascatii, pe toti bugetarii astia obisnuiti cu spagile. sa-i vad atunci...
Postat 09 Februarie 2011, 09:25 de ion
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Sălacea-i „fruncea”! Locuitorii comunei Sălacea sunt singurii din Bihor care-şi aruncă deşeurile în 5 recipiente diferite (FOTO/VIDEO)
 • Cauza accidentului de la Gheghie: viteza prea mare a şoferului de BMW. Cei trei morţi sunt tineri de 20 şi 24 de ani, din Bihor (FOTO)
 • Şi noaptea se aleargă! 350 de sportivi au concurat la Oradea Night Run (FOTO/VIDEO)
 • Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON