URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2015, 07:35

Oradea blocată! În curând, traficul prin oraş va fi transformat în coşmar de cele peste 26 de şantiere deschise concomitent

Oradea blocată! În curând, traficul prin oraş va fi transformat în coşmar de cele peste 26 de şantiere deschise concomitent ŢINEŢI-VĂ BINE! Reamenajarea Pieţei Unirii, programată să înceapă în jurul datei de 15 februarie, se va face cu devierea traficului pe strada Tudor Vladimirescu şi cu transformarea străzilor Iuliu Maniu şi Traian Moşoiu în artere cu dublu sens. Pe durata lucrărilor, circulaţia tramvaielor pe strada Primăriei va fi suspendată, iar călătorii vor fi preluaţi de autobuze
Oradea blocată! În curând, traficul prin oraş va fi transformat în coşmar de cele peste 26 de şantiere deschise concomitent PE-AICI NU SE TRECE. Circulaţia prin Piaţa Unirii va fi oprită pe durata lucrărilor, traficul dinspre podul Ferdinand urmând să fie deviat pe strada Tudor Vladimirescu, iar cel dinspre Universitate pe străzile Traian Moşoiu şi Iuliu Maniu, care vor fi cu dublu sens
Oradea blocată! În curând, traficul prin oraş va fi transformat în coşmar de cele peste 26 de şantiere deschise concomitent BARĂ LA BARĂ. Amânate pentru ultimul an de implementare a proiectelor europene, lucrările la Piaţa Unirii, la pasajele de pe centură şi la magistralele de termoficare din bulevardul Magheru vor genera blocaje în lanţ. "Urmează probleme de circulaţie majore", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine are abonament OTL să şi-l prelungească, cine are bicicletă să o repare, iar cine nu are de niciunele să îşi cumpere încălţări comode. Anul acesta, traficul prin Oradea va fi un chin.

În cel mult două săptămâni Piaţa Unirii va fi închisă circulaţiei rutiere, după care restricţiile se vor extinde spre cartiere. "Vor fi blocaje în tot oraşul", avertizează primarul Ilie Bolojan.

"Lucrări care trebuie făcute..."

03_Ilie_Bolojan_bihoreanul_7.jpgÎn cel mult două săptămâni Primăria va lansa cea mai mare ofensivă de reabilitare a infrastructurii din istoria Oradiei. Peste 26 de şantiere se vor deschide în toate colţurile municipiului. "Va fi deranj în tot oraşul, dar nu avem de ales. Sunt lucrări care trebuie făcute", spune primarul Ilie Bolojan (foto). Municipalitatea are în implementare până la sfârşitul anului proiecte europene în valoare de 119,4 milioane euro. Dacă adăugăm investiţiile în reţelele Companiei de Apă Oradea, valoarea lucrărilor depăşeşte 261,4 milioane euro.

Ofensiva va începe din Piaţa Unirii. Poliţia Locală a anunţat deja locuitorii străzilor Iuliu Maniu şi Traian Moşoiu să parcheze pe străzile învecinate, deoarece din 1 februarie oprirea în zonă va fi interzisă. "Circulaţia pe cele două străzi se va desfăşura pe ambele sensuri până la finalizarea lucrărilor din zona centrală", au anunţat poliţiştii.

Ocolire!

03_Mircea_Malan_bihoreanul_5.jpgDoar vremea rece şi refacerea proiectului au făcut ca Piaţa Unirii să rămână deschisă săptămâna aceasta. "Nu vrem să blocăm circulaţia şi pe urmă să oprim lucrările pentru că ninge sau apar probleme la proiect. Topografii fac acum ultimele verificări ale cotelor din proiect", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Oricum, chiar şi să fi vrut, Primăria încă nu putea închide Piaţa. Lucrările implică demontarea liniei de tramvai din strada Independenţei (de la Primărie până la Parcul 1 Decembrie), fapt pentru care OTL va trebui să transporte călătorii cu autobuze. Şi nu le are! Licitaţia pentru cele 11 maşini este în curs de adjudecare, iar formalităţile vor mai dura.

Deocamdată, şantierul a fost amânat pentru 15 februarie. Până atunci, Drumuri Orăşeneşti îşi va face organizarea de şantier în strada Episcop Mihai Pavel. Lucrările vor începe apoi cu demontarea zidurilor din jurul ansamblului Duiliu Marcu, relocarea în subteran a postului trafo şi demontarea şinelor de tramvai. Mutarea statuilor lui Emanuil Gojdu şi Mihai Viteazul se va face doar cu aviz de la instituţiile de profil, aşa că va mai dura.

Pe toată durata lucrărilor, care trebuie finalizate până în decembrie, circulaţia prin Piaţa Unirii va fi restricţionată. La intrarea dinspre strada Avram Iancu şoferii vor fi obligaţi să vireze la stânga pe Iuliu Maniu sau la dreapta pe Traian Moşoiu, care vor deveni cu dublu sens. La fel, dinspre Podul Ferdinand se va vira la dreapta către Tudor Vladimirescu. Asta până în aprilie, când podul va fi închis...

Reţele, fără săpătură

Practic, tot centrul va fi blocat. În strada Independenţei, CAO va săpa ca să-şi înlocuiască reţelele de apă de sub liniile de tramvai, iar Administraţia Domeniului Public va începe construirea parcării subterane. În Pasajul Vulturul Negru se va lucra la acoperiş, faţade şi mozaic, iar pe strada Vasile Alecsandri societatea Termoficare va monta module termice la intrarea în fiecare imobil.

03_Georgica_Ignat_bihoreanul_1.jpgLa fel, dincolo de Criş vor fi înlocuite punctele termice cu module pe scară, în pregătirea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Ferdinand, iar CAO îşi va înlocui reţelele de canalizare de pe străzile centrale precum George Enescu, Parcul Traian, Moscovei, Ady Endre şi altele. Ca să nu sape la adâncimi de peste 4 metri, ceea ce ar însemna blocaje de durată, compania va înlocui reţeaua printr-un procedeu modern, aşa numita cămăşuire, ce presupune introducerea unei conducte noi în interiorul celei existente. "Vom săpa doar unde descoperim avarii, pentru înlăturarea lor", explică managerul de proiect, Georgică Ignat (foto). Dar tot greu se va circula!

Folosiţi podul Dragoş Vodă!

Cel târziu în martie, RCS&RDS va relua îngroparea canalelor tehnice în care toţi operatorii de telefonie vor fi obligaţi să îşi coboare de pe faţadele clădirilor cablurile supraterane. La cei 130 kilometri de reţele de pe 50 de străzi vor lucra simultan 12 firme de construcţii, începând din centru, pentru ca palatele Poinar, Stern, Moskovits şi altele să poată intra la vară în reabilitare.

03_Mircea_Ghitea_bihoreanul.jpgCirculaţia va mai fi îngreunată şi de lucrările la magistralele de termoficare I şi III care pornesc de la CET spre oraş. "Cea mai dificilă porţiune va fi în faţa magazinului Crişul. Aici, o ramură a magistralei va traversa Bulevardul Magheru, şi aşa aglomerat, intrând pe strada Louis Pasteur, iar alta va coborî pe strada Dunării", arată Mircea Ghitea (foto), directorul tehnic al Primăriei.

Restricţii de trafic se vor impune şi pe strada Ecaterina Teodoriu, unde se lucrează la drumul expres. Primăria se aşteaptă la ambuteiaje în majoritatea intersecţiilor traversate de viitoarele pasaje supraterane, fapt pentru care recomandă ocolirea acestora. "Riveranii vor putea coborî în strada Făcliei şi traversa Crişul pe podul Dragoş Vodă, unde lucrările au fost reluate astfel încât podul va fi terminat pe 30 aprilie", spune Ghitea. Până atunci vor trebui să se descurce cum pot...

Centura lentă

Aproape că nu va exista cartier fără tranşee. În Rogerius se vor reabilita reţelele de termoficare, în Ioşia vor fi înlocuite conductele de apă, iar în Nufărul, între străzile Constantin Noica, Bumbacului şi Morii, se vor monta 15,5 kilometri de conducte de termoficare, zona urmând să fie încălzită cu apă geotermală.

Culmea, nici măcar şoseaua de centură nu va oferi scăpare şoferilor. În cel mult două săptămâni traficul prin intersecţia cu DN 76 Oradea-Beiuş va fi restricţionat pe o singură bandă, pentru forarea fundaţiilor pilonilor pasajului. Apoi lucrările se vor muta în centrul sensului giratoriu. La fel s-ar putea întâmpla şi la viitorul pasaj peste DN 79, spre Arad.

Dacă, printr-o minune, CNADNR va începe în primăvară şi lucrările la pasajul din strada Nojoridului ori la reabilitarea podului Ovid Densusianu, circulaţia pe centura circulată de 17.000 de maşini în 12 ore va deveni un coşmar. Ambuteiajele vor începe din Şoseaua Borşului, unde din martie Primăria va începe reabilitarea reţelei de apă pluvială pe porţiunea dintre podul CFR şi Staţia de Epurare, motiv pentru care se va circula pe o singură bandă, urmând ca efectele se se simtă până la ieşirea din oraş spre Cluj, unde se lucrează la pasajul din zona Metro.

Aşa că şoferii vor trebui să se înarmeze cu răbdare. Ca de altfel ctoţi cei care trăiesc sau doar trec prin "şantierul Oradea"...


ANUL ŞANTIERELOR
Lucrări peste lucrări

Deşi nu-l vor afecta în mod direct, lucrările de la dealul Ciuperca, Aquaparcul Nymphaea, campusul şcolar Partenie Cosma şi parcurile Arena, Salca II şi Adona vor pune la rândul lor presiune pe trafic. La fel se va întâmpla şi în cazul lucrărilor la zidul de protecţie al Uzinei de Apă sau la cele pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din cartierele Grigorescu şi Episcopia, lucrări finanţate din economiile de 22 milioane euro făcute la licitaţiile din cadrul proiectului Aparegio.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Distrugeti Oradea,contra cronometru
Cand sunt 26 de proiecte,cand au mai ramas 17 ;cine le mai stie numarul real? Noua( 9 )proiecte parca am inteles ca au fost finalizate ;probabil de spaima cartonaselor galbene sau rosii.Noi,oradenii,vorba dir.teh.al Primariei, Ghilea , ne-om descurca cum om putea.Dar cum se vor descurca firmele care au castigat cele 26 de proiecte, cu transportul materialelor. Probabil au in dotare si elicoptere.Spor la treaba... distrugeti Oradea,dupa chipul si asemanarea primarului Bolojan.
Postat 04 Februarie 2015, 23:27 de platona
REVENIRE
@CristiDac: în mod cert am citit despre această buclă legată de lucrările din Păța Unirii chiar în Bihoreanul. N-am găsit rapid articolul. Totuși pe tram.club org sunt prezentate achizițiile publice ale OTL în care se vorbește exact despre această buclă!
Postat 04 Februarie 2015, 13:21 de TDS
ba da
@CristiDac: sigur e așa cum spun ; s-a vorbit despre această buclă tocmai pentru perioada cand Piața Unirii va fi închisă. Caut și îți indic exact sursa!
Postat 04 Februarie 2015, 12:55 de TDS
@UITAREA
Acea "bucla" a fost introdusa in proiectul de dezvoltare pentru 2014-2020
Postat 04 Februarie 2015, 12:37 de CristiDac
UITAREA
Parca acum 1-2 ani se vorbea ca OTL-ul va face o bucla la Biserica Emanuel astfel incat sa circule tramvaiele pe ruta Nufarul-Gara-Decebal-Iosia! Vad ca s-a uitat desi nu era o lucrare de atat de mare complexitate iar utilitatea era evidenta. S-a uitat asa cum s-au uitat si altele!
Postat 04 Februarie 2015, 09:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON