URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2017, 08:05

Johnny, scoate banii! Condamnări penale pentru transformarea fostului restaurant Transilvania, al fraţilor Micula

Johnny, scoate banii! Condamnări penale pentru transformarea fostului restaurant Transilvania, al fraţilor Micula LA LOC COMANDA. Transformată în sală de bal în 2014 la comanda magnatului Ioan Micula (foto) care a vrut să-i facă aici fiicei sale o nuntă grandioasă, restaurantul Transilvania ar putea intra din nou în şantier. Administratorul a promis în faţa instanţei că va readuce interiorul clădirii-monument cât mai aproape de varianta originală. Atât doar că, potrivit schiţelor din proiect, nu prea-i vine s-o facă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură grea pentru magnatul Ioan Micula, pe care BIHOREANUL l-a prins, în 2014, în timp ce spărgea ilegal interiorul restaurantului Transilvania, clădire monument a oraşului, pe care voia s-o transforme în sală de bal, doar ca să-şi mărite aici fiica.

Atunci, milionarul şi-a dus până la capăt opera, chiar şi după ce autorităţile au cerut un ordin judecătoresc pentru a-l opri, iar pentru a trage de timp, armata de avocaţi pe care a pus-o în mişcare a mers până acolo încât a adus în faţa instanţei martori gata să jure că, dacă sala nu e gata, le va fi stricat cel mai fericit moment al vieţii.

Ponoasele le trag, ca de obicei, alţii: firma Transilvania Complex SA, în numele căreia Micula deţine clădirea, şi administratorul societăţii, Mirela Miclău, au ajuns în faţa instanţei pentru infracţiuni la Legea construcţiilor, iar acum s-au ales cu amenzi penale...

Şantier pentru nuntă

Executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare a lucrărilor şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. Acestea sunt acuzaţiile pentru care, pe 14 noiembrie 2016, societatea Transilvania Complex şi administratorul Mirela Miclău au fost trimişi în judecată de procurori.

Totul, din pricina unui moft al patronului Ioan Micula, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, care în februarie 2014, după ce două decenii o lăsase în paragină, a băgat în şantier clădirea restaurantului Transilvania, unde voia musai să aibă loc petrecerea de nuntă a fiicei sale mai mari, Olivia, cu fostul fotbalist Dorin Floruţa, programată în vara aceluiaşi an.

Modificările se făceau după ureche, după cum a dezvăluit încă de atunci BIHOREANUL, căci firma nu s-a sinchisit nici măcar să ceară vreo autorizaţie. Asta, chit că imobilul face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, fiind monument protejat şi, în baza Legii 422/2001, proprietarul avea nevoie atât de avizul obligatoriu al Comisiei Zonale pentru Protecţia Monumentelor, cât şi de o autorizaţie de construire din partea Primăriei.

Urgenţă cu amânare 

Lucian Silaghi (foto), şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, a aflat de la BIHOREANUL despre renovare şi a cerut societăţii să-i prezinte proiectul de lucrări, dar cum nu a primit niciun răspuns, a sesizat, la rându-i, Primăria şi Inspectoratul pentru Construcţii.

În următoarele luni, firma a încasat amenzi de 6.000 de lei, un dosar penal, plus două procese civile cu Direcţia, care a cerut judecătorilor să dispună oprirea de îndată a lucrărilor şi, în paralel, să oblige firma la obţinerea autorizaţiei de construcţie. Ambele dosare au fost, însă, tergiversate, de avocaţii lui Micula care au adus în faţa instanţei, ca "intervenienţi în proces, părţi interesate", doi tineri care aveau contracte cu Transilvania Complex pentru închirierea viitoarei săli de nunţi.

Deşi conform procedurilor legale cererile pentru ordonanţe preşedinţiale trebuie judecate în regim de urgenţă, chiar şi în aceeaşi zi în care sunt înregistrate, solicitarea Direcţiei a fost amânată timp de mai bine de trei luni, din 10 iulie până în 12 septembrie 2014, până când lucrările au fost finalizate, nunta a avut loc, iar judecătorul a putut motiva că "nu se mai justifică urgenţa luării unei măsuri vremelnice cum este oprirea lucrărilor".

Cel de-al doilea proces civil s-a terminat şi mai târziu, în primăvara lui 2016, însă de astă dată cu o soluţie favorabilă Direcţiei pentru Cultură. "Instanţa a dispus ca firma să fie obligată să readucă imobilul la forma iniţială", spune avocatul instituţiei, Cristian Rusu.

De la bal la Tribunal

În noiembrie anul trecut, Micula a mai primit o lovitură. Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a dispus trimiterea în judecată atât a firmei, cât şi a administratorului Mirela Miclău, reţinând cele două infracţiuni - executarea fără autorizaţie de construire a lucrărilor şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele competente - ca fiind comise în concurs. Acest fapt însemna că, în cazul unei condamnări, pedepsei - care variază între 3 luni şi 3 ani de închisoare sau amendă - i se adăuga un spor.

Procesul a început la Judecătoria Oradea şi s-a terminat în această vară, după doar câteva termene de judecată, cu o condamnare. Hotărârea a fost pronunţată după două săptămâni de deliberări, iar potrivit documentului, parvenit şi BIHOREANULUI, procesul a fost scurtat de faptul că administratoarea a decis să recunoască în totalitate acuzele care îi erau aduse prin rechizitoriu, alegând să fie judecată după procedura simplificată, ce permite şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Procedura nu s-a aplicat, însă, şi firmei. Deşi avocaţii au arătat "că nu contestă probele administrate în faza de urmărire penală", nici ei şi nici Miclău nu au primit mandat din partea acţionarilor să recunoască acuzele.

Inculpaţi... cu imagine

Judecătorul care a soluţionat procesul a avut în vedere şi faptul că la dosar s-au depus documente potrivit cărora firma a făcut demersuri ca să readucă interiorul clădirii-monument la varianta originală, dar şi tot soiul de "rapoarte de evaluare" favorabile inculpaţilor, întocmite de Serviciul de Probaţiune al Tribunalului Bihor.

Administratorul Transilvania Complex, Mirela Miclău, de pildă, e descrisă ca având "o relaţie pozitivă cu membrii întregii sale familii" şi cu "o atitudine pozitivă faţă de muncă şi faţă de disciplină, responsabilă, respectuoasă, liniştită şi altruistă, bucurându-se de o imagine pozitivă", în timp ce firma pe care o conduce e prezentată ca având "o imagine bună în cadrul societăţii, fiind una dintre cele mai mari firme din Judeţul Bihor".

Ca atare, în loc de pedeapsa cu închisoarea, Miclău a fost condamnată la o simplă amendă penală, nici aceea foarte mare, de 3.733,33 lei, ce cuprinde sporul de o treime pentru comiterea celor două infracţiuni în concurs. În cazul firmei, totuşi, sancţiunea a fost mai aspră, amenda penală ridicându-se la 120.000 lei, motiv pentru care societatea a şi atacat verdictul, decizia finală urmând să fie pronunţată de Curtea de Apel Oradea, unde procesul va începe în această toamnă.

Proiect respins!

Noile modificări la clădire vor fi executate în baza unui proiect realizat de un arhitect din Arad, Şerban Gubovici, care însă, cel puţin deocamdată, nu a avut succes în faţa specialiştilor Ministerului Culturii.

Proiectul, după cum a aflat BIHOREANUL, a fost respins deja în două rânduri de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, deoarece de fapt menţinea forma actuală a interiorului, ce a fost spart la porunca lui Micula, aproape în întregime. "Nu se apropia de forma originală a clădirii. I s-a cerut să readucă interiorul cât mai aproape de varianta iniţială", a explicat Lucian Silaghi, şeful Direcţiei de Cultură Bihor. De văzut daca va mai vrea s-o facă...


TUPEU MAXIM
Extindere... cu hotel

Nunta Oliviei Micula cu fostul fotbalist Dorin Floruţa a avut loc pe 30 august 2014 şi a adunat aproximativ 350 de invitaţi, inclusiv VIP-uri precum membri ai familiei regale din Suedia, ţară ai cărei cetăţeni sunt fraţii Micula, precum şi diverşi oficiali români şi străini, pentru care a gătit o echipă condusă de cunoscutul chef Cătălin Scărlătescu.

Pentru a-i caza, Ioan Micula a ridicat, tot fără autorizaţie, un bloc cu trei etaje pe domeniul său din strada Colinelor. La fel ca în cazul şantierului de la restaurant, magnatul a fost amendat pentru "etajare construcţie existentă fără autorizaţie de construire" şi obligat să oprească lucrările până la intrarea în legalitate, ceea ce, previzibil, nu s-a întâmplat.

Construcţia a intrat în legalitate abia în 3 decembrie 2014, când Instituţia Arhitectului şef a emis autorizaţia de construcţie, ca "extindere locuinţă unifamilială cu parter, 3 etaje şi mansardă, şi modificarea parapetului mansardei existente - intrare în legalitate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Force Majeure Art Nouveau
Cu tot respectul pentru secession,isprava e inca o dovada ca in patria noastra proprietatea (privata) este ocrotita si nu garantata. Este ocrotita de o serie de organe si specialisti (copy-paste): Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea ,Primăria şi Inspectoratul pentru Construcţii, Comisia Zonala pentru Protecţia Monumentelor ,Direcţiei pentru Cultură ,Judecătoria Oradea ,Serviciul de Probaţiune al Tribunalului Bihor,Curtea de Apel Oradea ,Ministerul Culturii etcaetera.Desigur toate aceste grupari nu se asmut asupra Casinoului din Constanta,aflat in crunta degradare si mult mai emblematic pentru secession decit Restaurantul Transilvania. Puscaria va deveni un "must have" la un CV decent
Postat 20 Septembrie 2017, 22:33 de excalibur
A cazut rechinul Coldea ...
... asa ca, Micula e doar plevusca in fata instantei ICCJ (ca acolo va ajunge cazul pentru a fi incheiat corespunzator).
Postat 20 Septembrie 2017, 20:19 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON