URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2018, 14:15

Începe vânătoarea: Primarul Bolojan vrea măsuri pentru limitarea numărului de porumbei, pisici şi alte sălbăticiuni în Oradea

Începe vânătoarea: Primarul Bolojan vrea măsuri pentru limitarea numărului de porumbei, pisici şi alte sălbăticiuni în Oradea NU LE HRĂNIŢI! Orădenii care hrănesc porumbeii şi pisicile vagaboande vor risca amenzi usturătoare. "Oraşe ca Barcelona, Madrid şi Veneţia au interzis şi ele hrănirea porumbeilor şi pisicilor, pentru că numărul lor a scăpat de sub control", spune viceprimarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost câinii, urmează pisicile, se pregătesc porumbeii! Primarul Ilie Bolojan vrea să promoveze un regulament care să limiteze numărul animalelor sălbatice. "Una din prevederi va interzice hrănirea animalelor pe domeniul public", spune edilul.

Orădenii indisciplinaţi vor risca amenzi descurajante, între 1.000 şi 2.000 lei!

"Va fi amendat!"

Ilie Bolojan, primar OradeaErau 2.500, mai sunt 90. Odată rezolvată problema câinilor fără stăpâni prin sterilizare şi adopţie sau eutanasiere, primarul Ilie Bolojan pune gând rău pisicilor şi porumbeilor. "Cine hrăneşte porumbeii şi pisicile va fi amendat. În anumite zone acestea au depăşit un număr rezonabil şi provoacă deranj", spune Bolojan (foto).

Deşi, săptămâna trecută, când proiectul de regulament nu era încă publicat spre dezbatere publică, surse din Primărie estimau cuantumul amenzii la 200 - 500 lei, până la urmă, Primăria a decis ca amenda să fie între 1.000 şi 2.000 lei.

"Nivelul sancţiunilor care vor fi propuse Consiliului Local nu a fost stabilit deocamdată, dar va trebui să fie descurajant", spunea viceprimarul Florin Birta.

Distrug faţadele!

directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, Angela LupşeaPrima ţintă vor fi porumbeii. "Nu se pune problema să-i interzicem, ci doar să descurajăm hrănirea lor. Produc mizerie, iar Direcţia de Sănătate Publică Bihor ne-a confirmat că transmit şi boli", afirmă Birta. Ostilitatea municipalităţii are la bază faptul că păsările distrug clădirile abia reabilitate, ciugulind faţadele, pătându-le cu găinaţ, umplând podurile de mizerii şi cuibărindu-se în jgheaburile de scurgere pluvială.

Cum reabilitarea imobilelor din centrul istoric a costat peste 2 milioane lei, municipalitatea speră să le păstreze curate măcar câţiva ani. "Porumbeii afectează clădirile şi decoraţiunile acestora, mai ales din punct de vedere al cromaticii, care trebuie refăcute şi pot să apară diferenţe de culoare", spune directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, Angela Lupşea (foto).

140 de tone de găinaţ

şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare, Mircea Oaie Primăria se bate de peste zece ani cu porumbeii care au umplut de găinaţ podul şi faţadele palatului administrativ. "Am scos de acolo peste 140 de tone de moloz şi găinaţ", spune şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare, Mircea Oaie (foto).

Mizeria făcută de păsări a triplat volumul de muncă şi costurile pentru salubrizarea Pieţei Unirii şi Parcului 1 Decembrie. "Găinaţul porumbeilor e foarte acid. Trebuie curăţat rapid, pentru că "albeşte" faţada clădirii, maşina şi chiar trotuarul. Am ajuns să spălăm în faţa sediului şi de patru ori pe zi", spune Oaie.

Primăria a montat ţepuşe pe pervazele ferestrelor, pentru ca porumbeii să nu se mai poată aşeza, a ampalasat pe faţadă sisteme audio care imită strigătul păsărilor de pradă şi chiar a adus un uliu deasupra casei liftului, spre curtea interioară. "Am încercat de toate. La început porumbeii s-au speriat şi au zburat. După două-trei zile s-au obişnuit şi cu ţepuşele, şi cu difuzoarele, şi cu uliul", spune directorul. Potrivit acestuia, singura metodă eficientă ar fi refuzul orădenilor de a-i mai hrăni: "Poate aşa s-ar muta...".

Pisicile atrag şobolanii

directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi Interdicţia hrănirii va viza şi pisicile. Angajaţii Termoficare şi cei ai Companiei de Apă Oradea se plâng că beciurile blocurilor sunt focare de infecţie. "Majoritatea sunt pline de mizerii, de purici şi de păduchi de la pisici", spune un muncitor. Felinele s-au înmulţit necontrolat mai ales după stârpirea câinilor comunitari. "Cred că pe strada Borsecului în Velenţa, trăiesc peste 150 de pisici, în Nufărul pe Morii şi pe Bumbacului, e plin de ele, în Rogerius, pe Sovata, la fel", spune directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi (foto).

Pisicile sunt victimele simpatiei de care se bucură. "Un vecin ţine zece mâţe în curtea blocului. I-am spus "Omule, nu le mai hrăni, pentru că odată sătule nu mai vânează, ci lasă mâncare care atrage şobolani." Degeaba!", povesteşte bărbatul.

"Un act de cruzime"

Mirela Pamfil, iubitor de animaleIubitorii de animale resping, evident, iniţiativa municipalităţii. "Adevărul e că singurele probleme ale Oradiei au rămas porumbeii şi pisicile", zice, ironic, un orădean. Columbofilii susţin că înaripatele nu prezintă niciun pericol. "În 20 de ani n-am auzit ca unul din cei 10.000 de crescători din ţară să fi luat vreo boală de la păsările pe care le creşte", spune un păsărar, convins că planul Primăriei va eşua. "Niciun oraş din lume n-a rezolvat problema. În Piaţa San Marco din Veneţia este interzis să hrăneşti porumbeii de zece ani şi totuşi sunt zeci de mii", zice orădeanul.

De altfel, orădenii spun că oricum vor hrăni şi pisicile. "Am sterilizat şi deparazitat câteva pisici din jurul blocului. Ar fi un act de cruzime să nu le mai hrănesc", spune Mirela Pamfil (foto). Femeia consideră, pe de o parte, că orădenii ar trebui să se civilizeze şi să adune resturile de mâncare rămase de la pisici, aşa încât acestea să nu hrănească şobolanii, iar pe de altă parte Primăria să se implice şi altfel decât amendând. "Dacă ar cofinanţa un program de sterilizare, numărul pisicilor ar scădea treptat", crede Mirela.

Vor încerca cu capcane...

Directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, în sarcina căruia va cădea reducerea numărului pisicilor şi porumbeilor, apreciază că felinele vor fi mult mai greu de prins decât câinii. "Ne-am consultat cu firme de specialitate, am văzut cum au făcut alţii în străinătate, iar singura soluţie sunt capcanele cu momeli", zice directorul.

Potrivit lui, pisicile ar putea fi sterilizate şi date apoi spre adopţie, iar porumbeii adunaţi în cuşti şi eliberaţi la peste 100 de kilometri de oraş. De parcă n-ar fi legendari că se întorc "acasă"...

"Mistreţul este inofensiv"

UDMR-ista Kecse Gabriella, consilier local OradeaInclusiv consilierii locali ai opoziţiei acuză Primăria că-şi alege greşit priorităţile. "Bine că ne luăm de pisici şi porumbei, iar în Podgoria mistreţii umblă pe străzi punând viaţa oamenilor în pericol", zice UDMR-ista Kecse Gabriella (foto). Aceasta afirmă că orădenii se tem şi să-şi recolteze livezile. "Toate caisele şi piersicile sunt distruse de mistreţi. În urmă cu două săptămâni, în plină zi, o familie a scăpat de o ciurdă urcând copilul de 8 ani pe acoperişul colibei şi închizându-se înăuntru", povesteşte Kecse.

Deşi mai mulţi orădeni au reclamat la numărul de urgenţă 112 porcii sălbatici intraţi în curţi, preşedintele Asociaţiei Forest Hunt Paleu, desemnată să-i mai rărească, spune că aceştia nu constituie un pericol. "Mistreţul e un animal nocturn, inofensiv, care abia vede la 20 de metri, dar simte omul de la 300 de metri şi fuge. N-am auzit nicăieri în România să fi omorât pe cineva", spune Florin Ardelean. Vânătorii au ordin să împuşte 105 exemplare până în mai 2019. "Am intensificat vânătorile, dar merge cam încet. Suntem trei vânători la 14.000 de hectare", explică bărbatul.

Iar dacă vânători cu experienţă nu reuşesc să elimine mistreţi ieşiţi la drumul mare, e greu de crezut că angajaţii Primăriei vor putea prinde porumbei şi pisici aciuate prin poduri şi beciuri. Nici dacă ar pune mâna pe puşcă...


FENOMEN MONDIAL
Belea cu aripi

Oraşe turistice mult mai dezvoltate decât Oradea se confruntă de ani de zile cu problema porumbeilor. Administraţia din Veneţia a interzis hrănirea acestora încă din 1997, constatând că pagubele provocate de păsări clădirilor se ridică anual la 275 euro pe cap de locuitor. Măsuri pentru limitarea numărului porumbeilor au mai luat şi primăriile din Barcelona, Madrid şi Viena.

De altfel, şi oraşele din România se confruntă cu aceeaşi problemă. Ornitologii au cerut încă de anul trecut bucureştenilor să nu mai hrănească porumbeii, pentru că au umplut de găinaţ vestitul parc Cişmigiu. La fel, în Gara de Nord din Timişoara au fost montate difuzoare care imită sunetele unor păsări răpitoare, iar la Cluj au fost instalate afişe cu mesajul "Hrănitul porumbeilor interzis!".


URMEAZĂ DEZBATEREA
Adio, haine întinse!

Primăria Oradea a lansat, marţi, în dezbatere publică proiectul de Regulament privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri şi reguli specifice pentru protecţia mediului deosebit de restrictiv.

Potrivit normativului, printre multe altele vor fi interzise nu doar hrănirea animalelor fără stăpân, dar şi reparaţiile autoheviculelor, cultivarea de legume, prepararea hranei şi uscarea rufelor pe domeniul public.

Regulamentul va interzice inclusiv uscarea rufelor în partea exterioară a imobilelor. Dezbaterea publică a regulamentului va avea loc pe 26 iulie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei.

Orădenii pot formula sugestii şi reclamaţii pe marginea proiectului până pe 31 iulie pe adresa de e-mail a municipalităţii primărie@oradea.ro sau prin intermediul Serviciului de Relaţii cu Publicul de la parterul palatului administrativ al oraşului.


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveţi despre intenţia municipalităţii de a interzice hrănirea animalelor aflate în libertate pe străzile Oradiei?

Pisicile şi porumbeii se înmulţesc necontrolat şi sunt o problemă pentru comunitate. Nimeni nu curăţă mizeria, iubitorii de animale doar le hrănesc.
Elena Morgos

Nu sunt de acord! Sunt suflete nevinovate şi există alte soluţii. Se pot steriliza printr-un program şi se poate evita moartea lor.
Olivia Pătroiu

Sunt de acord, o consider o măsură normală. Excremente peste tot, aşa-zişii iubitori de animale le lasă mâncare stricată pe stradă.
Cătălin Paul

În ce priveşte porumbeii sunt de acord, că cineva trebuie să cureţe după ei. Dar cu pisicile este altceva, unde sunt ele nu vin şobolanii.
Rodica Morgos

Cine iubeşte cu adevărat animalele le ia în gazdă şi le pregăteşte pentru adopţie. Hrănirea pe spaţiul public nu este o soluţie.
Daniela Vereş

Nu sunt de acord. Adevăratul progres al unei societăţi se vede după cum tratează fiinţele care nu pot să le ofere nimic în schimb.
Natalia Erdei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Prumbei
Saracu Bolo! Ar face bine sa lase oamenii sa-si puna centrale pe gaz in apartamente si apoi sa interzica hranirea porumbeilor. El si ai lui se hranesc foarte bine dupa sistemul de termoficare. Acolo trebuie interzisa hranirea din banii poporului fara munca si fara motiv. Ce zici Bolo?
Postat 19 Iulie 2018, 14:54 de Aurelian
Soricel cel mare
Foarte bine face.
Postat 19 Iulie 2018, 14:48 de Sandu1206
?
“Injilerul” polițist local POLITIC le are amu’ cu pisicile, porumbeii și alte “sălbăticiuni”. Unde s-a ajuns în țara asta?
Postat 19 Iulie 2018, 09:28 de soricel
!!!!
RESPECT, Mirela Pamfil !
Postat 19 Iulie 2018, 08:51 de soricel
Lasati prostiile!
De mate si de porumbei ne arde noua?! Stimati cititori, bihoreilor, Mirceo, ziceti-ne mai bine ce pozitie a luat naucul asta de primar la intalnirea la varf a pnl-ului?! Trece la alde (unde-i e locul!) sau o mai lalaie prin pnl? Dupa cum a luat-o in ultimii ani pe aratura, e clar ca nu are nimic in comun cu liberalismul!
Postat 19 Iulie 2018, 07:55 de pinonel
de acord cu primarul.
sunt de acord cu bolojan.
Postat 18 Iulie 2018, 21:46 de roger
Putina istorie-made in china- pentru specialisti- descopera
Dezastrele ecologice au reprezentat, de-a lungul timpului, un lucru comun pentru omenire, dar niciunul nu se poate compara cu cel care a început în China în anul 1958. Mao Zedong, liderul Republicii Populare Chineze a decretat ca toate vrăbiile să fie omorâte pe motiv că mănâncă foarte multe cereale. Potrivit celor spuse de acesta, vrăbiile ar fi stat în calea dezvoltării economice a statului. În următorii trei ani de după 1958, 45 de milioane de oameni au decedat din cauza foametei cauzată de proasta gestionare a dezastrelor naturale şi a terorii statului. Mao Zedong a iniţiat campanii masive pentru susţinerea implementării unui stil de viaţă mult mai favorabil şi mai calitativ, astfel iniţiind Campania Patru Dăunători care era parte integrată din proiectul Marele salt înainte, iar uciderea vrăbiilor era un obiectiv important al acesteia. Mai mult, oamenii erau mobilizaţi să ajute la îndeplinirea acestei idei. Astfel, ei foloseau tamburine ce făceau gălăgie pentru a le înlătura şi forţa să zboare până când mureau din cauza extenuării. Nu există informaţii cu privire la numărul vrăbiilor din China de la acea dată, dar se presupune că acesta ar fi fost în jur de 600.000.000, iar sute de milioane au fost ucise, lucru care a cauzat o problemă gravă ce a marcat următorul an, şi anume creşterea numărului de insecte ce afectau culturile. Vrăbiile consumă astfel de insecte, precum lăcustele, dar în momentul în care acestea au fost ucise, numărul lăcustelor a crescut, acestea distrugând efectiv aproape toate culturile. Astfel, producţia de cereale din unele zone rurale a scăzut drastic şi foametea a luat amploare, estimându-se că numărul victimelor s-a ridicat la 78 de milioane. Cu toate acestea, Marea Foamete a rămas un subiect tabu în China în cei 50 de ani ce au urmat acesteia, iar efectele acesteia au fost îngrozitoare: oamenii au început să se mănânce între ei, părinţii îşi mâncau proprii copii, copiii îşi mâncau proprii părinţi. În aceste condiţii, Mao a ordonat stoparea campaniei de ucidere a vrăbiilor, acestea fiind înlocuite cu puricii în această campanie împotriva dăunătorilor. Însă, cu toate acestea, producţia a putut fi cu greu îmbunătăţiţă, iar culturile de orez au rămas, în continuare, în declin.
Postat 18 Iulie 2018, 20:56 de excalibur
Uscatoare de rufe obligatorii
"Regulamentul va interzice inclusiv uscarea rufelor în partea exterioară a imobilelor."- Perfect barbatesc. Primaria va institui o comisie care va verifica din usa in usa masina de spalat si uscatorul de rufe.Cine nu se conformeaza va fi amendat.Se considera "Imobil" si o casa la curte? La categoria "salbaticiuni" vor intra si copiii needucati,nesupravegheati, organizati in grupuri, ce bat mingea si zbiara intre blocuri, deranjind pensionarii si alte categorii defavorizate,care nu se pot uita la telenovele? Sa speram ca se va interzice si amenda joaca acestora in afara spatiilor special amenajate de primarie.Vrem cit mai multe dezbateri publice, dar sa se si bata oleaca, nu doar vorbarie...pentru DEZVOLTARE
Postat 18 Iulie 2018, 20:51 de excalibur
!!!
@unul: Da, corect! A oradenilor! Ne-au condus acești minunați zeci de ani...
Postat 18 Iulie 2018, 19:25 de soricel
@soricel aka tds
Oradea nu e a lui Filip, Bolojan sau care o mai veni dupa el. Oradea este a oradenilor. Da, eu il consider oras si nu cred ca gresesc daca doresc mai multa civilizatie.
Postat 18 Iulie 2018, 19:04 de unul
Soricel cel mare
Ți-ai găsit SERVICI????
Postat 18 Iulie 2018, 18:54 de Sandu1202
oricine ar ciuguli
Daca asa o fetita ar da de mancare la vietati,cand intra in vigoare legea o sa ciuguleasca vulturii altceva ca s carnivori daca dispar porumbeii cand sunt serviti de asa o fetita despuiata,rusine celor ce au postat asemenea poza ca sunt procurori cu frica de Dumnezeu care hranesc porumbei in oras!
Postat 18 Iulie 2018, 18:21 de User anonimizat
pisi...
@unul: Și noi tot proporțional...mai mâncăm pe lângă Sinagogă...ca ne întâlnim cu oarece tineri...mai p-acasă...în speranța CĂ_COnbina se pricepe la gătit...
Postat 18 Iulie 2018, 17:08 de soricel
prostia la putere
@unul:Ți se pare că Oradea lu'Filip&Bolojan e oraș? Cu transportul public de-acum? Cu Ciuperca la vale? Cu dalele din Unirii? Cu groapă care se vrea parcare? Stii ceva...
Postat 18 Iulie 2018, 17:05 de soricel
Purecii si paduchele...Fabula!
Pe langa multe lucruri bune facute de Bolo pe banii nostri, iaca-ka-te ca mai scorneste si tot felul de ...a bate apa-n piua! Bolo, ai obosit! Esti surmenat! As vrea sa-ti recomand o statiune buna in ...Croatia!
Postat 18 Iulie 2018, 17:04 de eraclid
@soricel
Pisicile se c**a direct proportional cu cat le dai tu sau altii de mancare. Daca vrei sa traiesti printre microbi de *, te poti muta la tara. Suntem, totusi, intr-un oras.
Postat 18 Iulie 2018, 15:53 de unul
i-a cășunat pe pisici și porumbei!
@unul: Da, se mai și...dar nu se...mult! Și uneori e bine să ne mai obișnuim și cu niscaiva microbi.... că nu putem trăi în globuri de sticlă! Mă gândesc că atunci când era copil la țară...mă gândesc!
Postat 18 Iulie 2018, 15:17 de soricel
Birta
soricel este pe lista?
Postat 18 Iulie 2018, 14:53 de User anonimizat
@soricel
Pai tu doar o hranesti. Probabil nu ai vazut ce lasa pisica in urma ei e pentru ca lasa prin alte curti. Tin sa te informez ca pisica se mai si c**a.
Postat 18 Iulie 2018, 14:51 de unul
?
By the way... de când sunt pisicile sălbăticiuni?
Postat 18 Iulie 2018, 14:45 de soricel
!!!!
Eu în viața mea nu am văzut pisică să lase mâncare în urma ei! Sigur, dacă o să-i dai tagliatelle cu brânză, poate. Eu din contră, știu că doar prezența unei pisici ține mai departe șoriceii sau șobolanii! Asta va fi! La serviciu voi băga pisica în birou și după ce va mânca o scot ! Deci nu va fi hrănită pe domeniul public! La bloc o voi băga în apartament! Dar tot nu-i voi da satisfacție DICTATORULUI! Și îi recomand DICTATORULUI să vadă clipuri cu Piața San Marco...plină de porumbei ! Nu zic că porumbeii nu murdăresc! Dar sunt și frumoși!
Postat 18 Iulie 2018, 14:43 de soricel
Probleme....
Clar. Una din cele mai mari /grave probleme din orasul Oradea.O alta problema serioasa ar fii raspandirea exagerara a tigrilor si rinocerilor in centrul orasului.
Postat 18 Iulie 2018, 14:38 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON