Au fost câinii, urmează pisicile, se pregătesc porumbeii! Primarul Ilie Bolojan vrea să promoveze un regulament care să limiteze numărul animalelor sălbatice. "Una din prevederi va interzice hrănirea animalelor pe domeniul public", spune edilul.
Orădenii indisciplinaţi vor risca amenzi descurajante, între 1.000 şi 2.000 lei!
"Va fi amendat!"
Erau 2.500, mai sunt 90. Odată rezolvată problema câinilor fără stăpâni prin sterilizare şi adopţie sau eutanasiere, primarul Ilie Bolojan pune gând rău pisicilor şi porumbeilor. "Cine hrăneşte porumbeii şi pisicile va fi amendat. În anumite zone acestea au depăşit un număr rezonabil şi provoacă deranj", spune Bolojan (foto).
Deşi, săptămâna trecută, când proiectul de regulament nu era încă publicat spre dezbatere publică, surse din Primărie estimau cuantumul amenzii la 200 - 500 lei, până la urmă, Primăria a decis ca amenda să fie între 1.000 şi 2.000 lei.
"Nivelul sancţiunilor care vor fi propuse Consiliului Local nu a fost stabilit deocamdată, dar va trebui să fie descurajant", spunea viceprimarul Florin Birta.
Distrug faţadele!
Prima ţintă vor fi porumbeii. "Nu se pune problema să-i interzicem, ci doar să descurajăm hrănirea lor. Produc mizerie, iar Direcţia de Sănătate Publică Bihor ne-a confirmat că transmit şi boli", afirmă Birta. Ostilitatea municipalităţii are la bază faptul că păsările distrug clădirile abia reabilitate, ciugulind faţadele, pătându-le cu găinaţ, umplând podurile de mizerii şi cuibărindu-se în jgheaburile de scurgere pluvială.
Cum reabilitarea imobilelor din centrul istoric a costat peste 2 milioane lei, municipalitatea speră să le păstreze curate măcar câţiva ani. "Porumbeii afectează clădirile şi decoraţiunile acestora, mai ales din punct de vedere al cromaticii, care trebuie refăcute şi pot să apară diferenţe de culoare", spune directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, Angela Lupşea (foto).
140 de tone de găinaţ
Primăria se bate de peste zece ani cu porumbeii care au umplut de găinaţ podul şi faţadele palatului administrativ. "Am scos de acolo peste 140 de tone de moloz şi găinaţ", spune şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare, Mircea Oaie (foto).
Mizeria făcută de păsări a triplat volumul de muncă şi costurile pentru salubrizarea Pieţei Unirii şi Parcului 1 Decembrie. "Găinaţul porumbeilor e foarte acid. Trebuie curăţat rapid, pentru că "albeşte" faţada clădirii, maşina şi chiar trotuarul. Am ajuns să spălăm în faţa sediului şi de patru ori pe zi", spune Oaie.
Primăria a montat ţepuşe pe pervazele ferestrelor, pentru ca porumbeii să nu se mai poată aşeza, a ampalasat pe faţadă sisteme audio care imită strigătul păsărilor de pradă şi chiar a adus un uliu deasupra casei liftului, spre curtea interioară. "Am încercat de toate. La început porumbeii s-au speriat şi au zburat. După două-trei zile s-au obişnuit şi cu ţepuşele, şi cu difuzoarele, şi cu uliul", spune directorul. Potrivit acestuia, singura metodă eficientă ar fi refuzul orădenilor de a-i mai hrăni: "Poate aşa s-ar muta...".
Pisicile atrag şobolanii
Interdicţia hrănirii va viza şi pisicile. Angajaţii Termoficare şi cei ai Companiei de Apă Oradea se plâng că beciurile blocurilor sunt focare de infecţie. "Majoritatea sunt pline de mizerii, de purici şi de păduchi de la pisici", spune un muncitor. Felinele s-au înmulţit necontrolat mai ales după stârpirea câinilor comunitari. "Cred că pe strada Borsecului în Velenţa, trăiesc peste 150 de pisici, în Nufărul pe Morii şi pe Bumbacului, e plin de ele, în Rogerius, pe Sovata, la fel", spune directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi (foto).
Pisicile sunt victimele simpatiei de care se bucură. "Un vecin ţine zece mâţe în curtea blocului. I-am spus "Omule, nu le mai hrăni, pentru că odată sătule nu mai vânează, ci lasă mâncare care atrage şobolani." Degeaba!", povesteşte bărbatul.
"Un act de cruzime"
Iubitorii de animale resping, evident, iniţiativa municipalităţii. "Adevărul e că singurele probleme ale Oradiei au rămas porumbeii şi pisicile", zice, ironic, un orădean. Columbofilii susţin că înaripatele nu prezintă niciun pericol. "În 20 de ani n-am auzit ca unul din cei 10.000 de crescători din ţară să fi luat vreo boală de la păsările pe care le creşte", spune un păsărar, convins că planul Primăriei va eşua. "Niciun oraş din lume n-a rezolvat problema. În Piaţa San Marco din Veneţia este interzis să hrăneşti porumbeii de zece ani şi totuşi sunt zeci de mii", zice orădeanul.
De altfel, orădenii spun că oricum vor hrăni şi pisicile. "Am sterilizat şi deparazitat câteva pisici din jurul blocului. Ar fi un act de cruzime să nu le mai hrănesc", spune Mirela Pamfil (foto). Femeia consideră, pe de o parte, că orădenii ar trebui să se civilizeze şi să adune resturile de mâncare rămase de la pisici, aşa încât acestea să nu hrănească şobolanii, iar pe de altă parte Primăria să se implice şi altfel decât amendând. "Dacă ar cofinanţa un program de sterilizare, numărul pisicilor ar scădea treptat", crede Mirela.
Vor încerca cu capcane...
Directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, în sarcina căruia va cădea reducerea numărului pisicilor şi porumbeilor, apreciază că felinele vor fi mult mai greu de prins decât câinii. "Ne-am consultat cu firme de specialitate, am văzut cum au făcut alţii în străinătate, iar singura soluţie sunt capcanele cu momeli", zice directorul.
Potrivit lui, pisicile ar putea fi sterilizate şi date apoi spre adopţie, iar porumbeii adunaţi în cuşti şi eliberaţi la peste 100 de kilometri de oraş. De parcă n-ar fi legendari că se întorc "acasă"...
"Mistreţul este inofensiv"
Inclusiv consilierii locali ai opoziţiei acuză Primăria că-şi alege greşit priorităţile. "Bine că ne luăm de pisici şi porumbei, iar în Podgoria mistreţii umblă pe străzi punând viaţa oamenilor în pericol", zice UDMR-ista Kecse Gabriella (foto). Aceasta afirmă că orădenii se tem şi să-şi recolteze livezile. "Toate caisele şi piersicile sunt distruse de mistreţi. În urmă cu două săptămâni, în plină zi, o familie a scăpat de o ciurdă urcând copilul de 8 ani pe acoperişul colibei şi închizându-se înăuntru", povesteşte Kecse.
Deşi mai mulţi orădeni au reclamat la numărul de urgenţă 112 porcii sălbatici intraţi în curţi, preşedintele Asociaţiei Forest Hunt Paleu, desemnată să-i mai rărească, spune că aceştia nu constituie un pericol. "Mistreţul e un animal nocturn, inofensiv, care abia vede la 20 de metri, dar simte omul de la 300 de metri şi fuge. N-am auzit nicăieri în România să fi omorât pe cineva", spune Florin Ardelean. Vânătorii au ordin să împuşte 105 exemplare până în mai 2019. "Am intensificat vânătorile, dar merge cam încet. Suntem trei vânători la 14.000 de hectare", explică bărbatul.
Iar dacă vânători cu experienţă nu reuşesc să elimine mistreţi ieşiţi la drumul mare, e greu de crezut că angajaţii Primăriei vor putea prinde porumbei şi pisici aciuate prin poduri şi beciuri. Nici dacă ar pune mâna pe puşcă...
FENOMEN MONDIAL
Belea cu aripi
Oraşe turistice mult mai dezvoltate decât Oradea se confruntă de ani de zile cu problema porumbeilor. Administraţia din Veneţia a interzis hrănirea acestora încă din 1997, constatând că pagubele provocate de păsări clădirilor se ridică anual la 275 euro pe cap de locuitor. Măsuri pentru limitarea numărului porumbeilor au mai luat şi primăriile din Barcelona, Madrid şi Viena.
De altfel, şi oraşele din România se confruntă cu aceeaşi problemă. Ornitologii au cerut încă de anul trecut bucureştenilor să nu mai hrănească porumbeii, pentru că au umplut de găinaţ vestitul parc Cişmigiu. La fel, în Gara de Nord din Timişoara au fost montate difuzoare care imită sunetele unor păsări răpitoare, iar la Cluj au fost instalate afişe cu mesajul "Hrănitul porumbeilor interzis!".
URMEAZĂ DEZBATEREA
Adio, haine întinse!
Primăria Oradea a lansat, marţi, în dezbatere publică proiectul de Regulament privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri şi reguli specifice pentru protecţia mediului deosebit de restrictiv.
Potrivit normativului, printre multe altele vor fi interzise nu doar hrănirea animalelor fără stăpân, dar şi reparaţiile autoheviculelor, cultivarea de legume, prepararea hranei şi uscarea rufelor pe domeniul public.
Regulamentul va interzice inclusiv uscarea rufelor în partea exterioară a imobilelor. Dezbaterea publică a regulamentului va avea loc pe 26 iulie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei.
Orădenii pot formula sugestii şi reclamaţii pe marginea proiectului până pe 31 iulie pe adresa de e-mail a municipalităţii primărie@oradea.ro sau prin intermediul Serviciului de Relaţii cu Publicul de la parterul palatului administrativ al oraşului.
VOCEA STRĂZII:
Ce părere aveţi despre intenţia municipalităţii de a interzice hrănirea animalelor aflate în libertate pe străzile Oradiei?
Pisicile şi porumbeii se înmulţesc necontrolat şi sunt o problemă pentru comunitate. Nimeni nu curăţă mizeria, iubitorii de animale doar le hrănesc.
Elena Morgos
Nu sunt de acord! Sunt suflete nevinovate şi există alte soluţii. Se pot steriliza printr-un program şi se poate evita moartea lor.
Olivia Pătroiu
Sunt de acord, o consider o măsură normală. Excremente peste tot, aşa-zişii iubitori de animale le lasă mâncare stricată pe stradă.
Cătălin Paul
În ce priveşte porumbeii sunt de acord, că cineva trebuie să cureţe după ei. Dar cu pisicile este altceva, unde sunt ele nu vin şobolanii.
Rodica Morgos
Cine iubeşte cu adevărat animalele le ia în gazdă şi le pregăteşte pentru adopţie. Hrănirea pe spaţiul public nu este o soluţie.
Daniela Vereş
Nu sunt de acord. Adevăratul progres al unei societăţi se vede după cum tratează fiinţele care nu pot să le ofere nimic în schimb.
Natalia Erdei
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.