URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2016, 18:26

Fabricanţi de votanţi: Viceprimăriţa din Sâmbăta, acuzată că "importă" alegători din alte localităţi pentru a câştiga alegerile

Fabricanţi de votanţi: Viceprimăriţa din Sâmbăta, acuzată că 'importă' alegători din alte localităţi pentru a câştiga alegerile ELDORADO ELECTORAL. Cum a ajuns Sâmbăta un magnet pentru orădenii dornici să-şi facă "buletin" rural taman în an electoral, viceprimăriţa Cornelia Laza (foto) susţine că habar nu are. "Dacă cineva vrea să-şi facă flotant, nu am cum să-l refuz", spune PSD-ista bănuită că aduce "vinituri" pentru voturi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

L-aţi recunoaşte campion pe un maratonist care trece primul linia de finiş, dar care a trişat pornind în cursa de 42 de kilometri cu un avans de 10 km faţă de competitori?

În această situaţie e viceprimăriţa PSD-istă din Sâmbăta, Cornelia Laza, acuzată că înaintea alegerilor locale din 5 iunie şi-a asigurat un avantaj consistent în faţa adversarilor, iscălind o mulţime de adeverinţe de flotant pentru a culege voturi de la persoane care nu locuiesc în comună.

Furaţi legal

În Sâmbăta, aleşii sunt mai mult ai "străinaşilor" decât ai localnicilor. În 2012, scrutinul a fost viu disputat pentru că, spre deosebire de majoritatea celorlalte comune şi oraşe, aici n-a existat USL, astfel încât candidaţii PSD, PNL, PDL şi PPDD au luptat fiecare pe cont propriu împotriva tuturor celorlalţi. În final, PSD a câştigat atât Primăria, prin Mircea Carţiş, cât şi majoritatea în Consiliul Local, din rândul căreia a uns-o viceprimar pe Cornelia Laza.

Atât doar că rezultatul a fost viciat de flotanţi, zic perdanţii. Motivul? Din 1.122 alegători, 51 au fost flotanţi. Enorm, având în vedere că diferenţa între câştigătorul funcţiei de primar şi următorul clasat, liberalul Stelian Dem, a fost de doar 63 de voturi. Cei care au înclinat balanţa au fost "viniturile", a acuzat atât acesta, cât şi PDL-istul Liviu Potre, care au sesizat imediat Parchetul Beiuş, arătând că "mai multe persoane şi-au stabilit reşedinţa pe raza comunei Sâmbăta cu scopul de a vota fără să îndeplinească condiţiile legale şi (...) de a influenţa rezultatul alegerilor".

În februarie 2012, însă, procurorii au concluzionat că "există toate imobilele" în care flotanţii fuseseră primiţi în spaţiu şi că, potrivit legii, aceştia "nu sunt obligaţi să locuiască efectiv la locul de reşedinţă, ci doar să aibă stabilită reşedinţa cu cel puţin 3 luni înainte de data alegerilor". Altfel spus, "au fost respectate toate prevederile OG 97/14 iulie 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate".

Şmecherie întreită

În pragul localelor din 2016, Primăria comunei Sâmbăta e la fel de disputată ca acum patru ani. Deosebirea e că, dacă PNL l-a păstrat candidat pe Stelian Dem, primarul Mircea Carţiş a trecut între timp de la PSD la ALDE, candidata social-democrată devenind viceprimăriţa Cornelia Laza, preferată de şefii de la Oradea în baza unui sondaj de opinie ce arată că ar avea mai multe şanse decât edilul în funcţie.

Manevra de departajare ar fi, însă, tot fabricarea de flotanţi. "Vicesa s-a pus pe făcut flotanţi din greu. Din ianuarie până acum a semnat adeverinţe pentru 170 de persoane, de trei ori mai mult ca în 2012, neamuri şi prieteni ai unor săteni, cu domiciliul în Oradea. Profită că legea are găuri şi nu-i obligă pe flotanţi să locuiască aici", acuză fostul candidat PDL, Liviu Potre. Culmea, spusele îi sunt confirmate şi de primarul ex-PSD-ist. "Nu ştiu cu ce îi tromboneşte doamna viceprimar, dar niciodată nu am avut aşa mulţi flotanţi ca anul ăsta", zice Carţiş.

Raportat la numărul localnicilor cu drept de vot, cei 170 de flotanţi reprezintă 14% din totalul acestora, ceea ce înseamnă că "naşa" lor are din start tot cam atâtea procente avans faţă de contracandidaţi. Spre comparaţie, în Dobreşti, comună unde sunt 4.200 localnici cu drept de vot, din ianuarie au fost înregistraţi doar 5 flotanţi, sub 1% din totalul alegătorilor...

Zăvoiul flotanţilor

Că "străinaşii" nu apar din senin o dovedeşte, zic localnicii, chiar faptul că majoritatea dintre ei au fost luaţi în spaţiu de rude şi prieteni dintr-un singur sat, Zăvoiu, cel în care locuieşte şi "vicesa", iar proprietarii caselor pe care au primit viza sunt susţinători ai acesteia.

O verificare în teren făcută de BIHOREANUL confirmă proporţiile fenomenului. La numărul 66, de pildă, au domiciliul două persoane, dar sunt şi trei flotanţi, recunoaşte stăpâna casei, Viorica Duma. La numărul 109, unde stă familia Lascău, sunt domiciliate două persoane, plus patru flotanţi. La numărul 144, în casa familiei Abrudan, locuieşte o singură femeie, dar în acte sunt şi trei flotanţi. În casa de la numărul 147, proprietatea familiei Chiş, domiciliază o singură persoană, dar şi-au făcut flotantul încă două, domiciliate în Oradea şi plecate la muncă în Italia, de unde se vor întoarce la vot pe 5 iunie.

Solicitată de reporteri să explice proliferarea fără precedent a flotanţilor, viceprimăriţa Cornelia Laza a găsit un singur răspuns. "Dacă omul e primit în spaţiu de cineva şi vrea flotant, pe lege n-am cum să-l refuz", zice femeia, fără a putea spune cum de "străinaşii" se înghesuie într-un număr aşa mare în satul ei. Asta în timp ce băştinaşii nu au altceva de făcut decât să constate că în fruntea obştei va fi nu un ales al lor, ci al "viniturilor"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
râde ciob de oală spartă
Bravul nostru primar a aplicat aceeasi tactica la ultimul referendum (ratat) si probabil o va face din nou la alegerile locale + referendum 3. Si uite asa se intampla ca 'vinituri' din Salaj, Alba sau Vadu Crisului, cu buda in fundu' curtii, ajung sa voteze intr-un mod subiectiv viitorul orasului doar pentru ca sunt impresionati de betoane, poduri suspendate si de beculetele din Piata Unirii
Postat 24 Aprilie 2016, 23:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON