URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2017, 08:45

Cu pajiştea la Parchet: Foştii edili din Cetariu, denunţaţi pentru că ar fi vândut o păşune nelegal şi pe bani mărunţi

Cu pajiştea la Parchet: Foştii edili din Cetariu, denunţaţi pentru că ar fi vândut o păşune nelegal şi pe bani mărunţi PISTĂ MOTO-GP. Sătenii din Şişterea au aflat după 7 ani că păşunea le-a fost vândută unei firme. "Cei de la Primărie ziceau că o să facă pistă Moto-GP, dar după ce a cumpărat terenurile cu 452.000 lei, firma le-a girat la bancă pentru 800.000 euro", zice Miko Bela (foto), unul dintre reprezentanţii composesoratului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un denunţ mai puţin obişnuit a fost înregistrat luna trecută la Parchetul Oradea. Un grup de săteni dintr-o comună limitrofă, toţi etnici maghiari, acuză fosta conducere locală, dominată ca în prezent, de UDMR, pentru un "furt" de acum aproape un deceniu, dar despre care au aflat abia acum 3 ani.

Miza? O păşune despre care oamenii zic că a aparţinut comunităţii, dar pe care, la propunerea fostului primar, Consiliul Local a vândut-o unei firme la un preţ derizoriu, plus o clădire închiriată cu acte de carte funciară pe care, de fapt, figurează şcoala din sat.

"Grave nereguli"

"Subsemnaţii Miko Bela, Borsi Laszlo, Pazurik Adalbert, Kiraly Laszlo, Molnar Gellert, Karacsony Gyula şi Karacsony Sandor facem prezenta sesizare a organului de urmărire penală în calitate de membri ai Asociaţiei Composesorale de Păşune şi Pădure Lacz, având în vedere obligaţia asumată de a aduce la cunoştinţa instituţiilor Statului Român gravele nereguli cu conotaţie penală săvârşite de persoane cu funcţii administrative din com. Cetariu, jud. Bihor". Aşa începe denunţul sătenilor din Şişterea împotriva foştilor aleşi, primar şi consilieri locali, care i-au lăsat fără păşune.

Potrivit lor, vechiul composesorat de dinainte de naţionalizare a fost reînfiinţat în anul 2000, când au cerut retrocedarea a aproape 142 hectare de păşune şi pădure, notate în două CF-uri diferite ale satului - 41,61 ha în CF2 şi 100,18 ha în CF1. Tot atunci, cu avizul Prefecturii, Primăria Cetariu, condusă de Papp Gyorgy, a validat asociaţiei o suprafaţă de 115 hectare, pentru care, conform legii, urma să primească şi titlurile de proprietate aferente.

În 2008, însă, când la conducerea comunei era un alt primar şi un alt Consiliu Local, aceştia au emis HCL 13/06.02.2008, prin care au transferat în proprietatea privată a comunei o parte din terenurile composesoratului, cele din CF1. Apoi, după câteva luni, le-a vândut firmei Anvelo Center din Oradea, împreună cu încă 66 hectare din satul Tăutelec, la preţul total de 452.801 lei, pentru ca în final aceasta să le pună gaj la o bancă pentru un credit de 800.000 euro, adică de 7 ori mai mult decât dăduse pe ele!

"N-am vrut să intre la puşcărie"

"Noi am tot aşteptat titlurile de proprietate şi abia acum 3 ani am aflat că 38 de hectare din păşunea noastră au fost vândute", spune Miko Bela, unul dintre semnatarii denunţului. De atunci, composesoratul a încercat să-şi recapete păşunea fără a implica procurori, apelând inclusiv la serviciile unui mediator, dar degeaba. "Noi nu am vrut şi nici acuma nu vrem să intre cineva la puşcărie, dar nici să rămânem fără păşune", zice săteanul.

La fel precum ceilalţi urbariaşi, Miko afirmă că foştii edili au mai păgubit composesoratul şi închiriind o clădire din Şişterea (foto) care a aparţinut mereu asociaţiei. "În 1908, composesoratul a cumpărat clădirea cunoscută ca magazin al cooperativei şi de atunci a rămas în CF ca proprietar, neschimbat". Acum 4 ani, însă, prin HCL 41/2013, aleşii au închiriat-o unei firme din Ungaria, Hunor, iar apoi unei întreprinderi familiale locale, care în prezent o foloseşte ca magazin ABC şi bar.

Închirierea, precizează Miko, a fost tot nelegală, şi nu doar pentru că în CF nu a existat niciodată alt proprietar decât composesoratul, ci şi pentru că în HCL clădirea a fost identificată cu numerele topografice ale... şcolii din sat. "Composesoratul a revendicat şi clădirea, dar în fiecare an Consiliul Local prelungeşte închirierea ei", acuză bărbatul.

"O răutate maximă"

fostul primar din Cetariu, Vitalyos BarnaÎn actualul Consiliu Local nu mai activează niciunul dintre aleşii de acum aproape un deceniu, dar BIHOREANUL l-a contactat pe fostul primar Vitalyos Barna (foto), care consideră denunţul "o răutate maximă din partea unor persoane care nu au fost simpatizante UDMR", adică a opoziţiei reprezentate de PPMT.

Clădirea revendicată de composesorat, susţine Vitalyos, ar fi aparţinut de fapt "membrilor fondatori ai cooperativei, care nu au cerut-o", aşa că Primăria a scos-o la închiriere, iar păşunea n-ar fi fost nici ea a urbariaşilor, ci a comunei, care a vândut-o legal, după o evaluare şi prin licitaţie, "pentru că firma ar fi creat locuri de muncă", doar că "din păcate patronul german a murit şi n-a mai avut finanţare pentru pista Moto GP".

Dată fiind vechimea faptelor, fostul primar se declară surprins de demersul composesoratului, acuzând interese politice chiar dacă tot el admite că nu şi le explică, mai ales că anul trecut, din cauza stării precare de sănătate, nici nu a mai candidat. "Niciodată nu am fost necinstit, dar asta-i viaţa. Dacă ai fost cândva ceva, este inevitabil să te alegi cu plângeri. Şi dacă ai avut o vină, şi dacă nu...".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mda...
Anvelo Center este defapt Opel West, nu stiu despre ce patron german mort se vorbeste aici, nu exista asa ceva. Ori ati gresit firma, ori nenea fost' primar nu stie ce vorbeste.
Postat 22 Iunie 2017, 15:53 de seth
Unde era Parchetul cand instantele au impus recuperarea, in final ...
... a zeci de hectare din intravilanul orasului, luate cu japca de politicieni, procurori, directori de institutii, politisti, oameni de afaceri si tot felul de vinituri, incepand pe la sfarsitul anilor '90 si terminand cu decesul intregului demers in bratele incoruptibilului Bolojan?
Postat 22 Iunie 2017, 09:06 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON