Un denunţ mai puţin obişnuit a fost înregistrat luna trecută la Parchetul Oradea. Un grup de săteni dintr-o comună limitrofă, toţi etnici maghiari, acuză fosta conducere locală, dominată ca în prezent, de UDMR, pentru un "furt" de acum aproape un deceniu, dar despre care au aflat abia acum 3 ani.
Miza? O păşune despre care oamenii zic că a aparţinut comunităţii, dar pe care, la propunerea fostului primar, Consiliul Local a vândut-o unei firme la un preţ derizoriu, plus o clădire închiriată cu acte de carte funciară pe care, de fapt, figurează şcoala din sat.
"Grave nereguli"
"Subsemnaţii Miko Bela, Borsi Laszlo, Pazurik Adalbert, Kiraly Laszlo, Molnar Gellert, Karacsony Gyula şi Karacsony Sandor facem prezenta sesizare a organului de urmărire penală în calitate de membri ai Asociaţiei Composesorale de Păşune şi Pădure Lacz, având în vedere obligaţia asumată de a aduce la cunoştinţa instituţiilor Statului Român gravele nereguli cu conotaţie penală săvârşite de persoane cu funcţii administrative din com. Cetariu, jud. Bihor". Aşa începe denunţul sătenilor din Şişterea împotriva foştilor aleşi, primar şi consilieri locali, care i-au lăsat fără păşune.
Potrivit lor, vechiul composesorat de dinainte de naţionalizare a fost reînfiinţat în anul 2000, când au cerut retrocedarea a aproape 142 hectare de păşune şi pădure, notate în două CF-uri diferite ale satului - 41,61 ha în CF2 şi 100,18 ha în CF1. Tot atunci, cu avizul Prefecturii, Primăria Cetariu, condusă de Papp Gyorgy, a validat asociaţiei o suprafaţă de 115 hectare, pentru care, conform legii, urma să primească şi titlurile de proprietate aferente.
În 2008, însă, când la conducerea comunei era un alt primar şi un alt Consiliu Local, aceştia au emis HCL 13/06.02.2008, prin care au transferat în proprietatea privată a comunei o parte din terenurile composesoratului, cele din CF1. Apoi, după câteva luni, le-a vândut firmei Anvelo Center din Oradea, împreună cu încă 66 hectare din satul Tăutelec, la preţul total de 452.801 lei, pentru ca în final aceasta să le pună gaj la o bancă pentru un credit de 800.000 euro, adică de 7 ori mai mult decât dăduse pe ele!
"N-am vrut să intre la puşcărie"
"Noi am tot aşteptat titlurile de proprietate şi abia acum 3 ani am aflat că 38 de hectare din păşunea noastră au fost vândute", spune Miko Bela, unul dintre semnatarii denunţului. De atunci, composesoratul a încercat să-şi recapete păşunea fără a implica procurori, apelând inclusiv la serviciile unui mediator, dar degeaba. "Noi nu am vrut şi nici acuma nu vrem să intre cineva la puşcărie, dar nici să rămânem fără păşune", zice săteanul.
La fel precum ceilalţi urbariaşi, Miko afirmă că foştii edili au mai păgubit composesoratul şi închiriind o clădire din Şişterea (foto) care a aparţinut mereu asociaţiei. "În 1908, composesoratul a cumpărat clădirea cunoscută ca magazin al cooperativei şi de atunci a rămas în CF ca proprietar, neschimbat". Acum 4 ani, însă, prin HCL 41/2013, aleşii au închiriat-o unei firme din Ungaria, Hunor, iar apoi unei întreprinderi familiale locale, care în prezent o foloseşte ca magazin ABC şi bar.
Închirierea, precizează Miko, a fost tot nelegală, şi nu doar pentru că în CF nu a existat niciodată alt proprietar decât composesoratul, ci şi pentru că în HCL clădirea a fost identificată cu numerele topografice ale... şcolii din sat. "Composesoratul a revendicat şi clădirea, dar în fiecare an Consiliul Local prelungeşte închirierea ei", acuză bărbatul.
"O răutate maximă"
În actualul Consiliu Local nu mai activează niciunul dintre aleşii de acum aproape un deceniu, dar BIHOREANUL l-a contactat pe fostul primar Vitalyos Barna (foto), care consideră denunţul "o răutate maximă din partea unor persoane care nu au fost simpatizante UDMR", adică a opoziţiei reprezentate de PPMT.
Clădirea revendicată de composesorat, susţine Vitalyos, ar fi aparţinut de fapt "membrilor fondatori ai cooperativei, care nu au cerut-o", aşa că Primăria a scos-o la închiriere, iar păşunea n-ar fi fost nici ea a urbariaşilor, ci a comunei, care a vândut-o legal, după o evaluare şi prin licitaţie, "pentru că firma ar fi creat locuri de muncă", doar că "din păcate patronul german a murit şi n-a mai avut finanţare pentru pista Moto GP".
Dată fiind vechimea faptelor, fostul primar se declară surprins de demersul composesoratului, acuzând interese politice chiar dacă tot el admite că nu şi le explică, mai ales că anul trecut, din cauza stării precare de sănătate, nici nu a mai candidat. "Niciodată nu am fost necinstit, dar asta-i viaţa. Dacă ai fost cândva ceva, este inevitabil să te alegi cu plângeri. Şi dacă ai avut o vină, şi dacă nu...".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.