URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum vreo 10 ani, marii consumatori de cultură din Oradea vituperau împotriva "ţăranului din Birtin" pe motiv că acesta nu face destule manifestări, care să satisfacă pretenţile celor care se trezesc pe Mezzo şi adorm pe Arte. Ei bine, acum lucrurile artă cu totul altfel...
Zic şi eu
Adrian Cris
Şeful Consiliului Judeţean ne ia de proşti. Vinerea trecută, Pásztor Sándor s-a înfoiat în faţa presei locale că a „purtat discuţii” cu nişte nemţi din districtul Steinfurt, pe care l-a prezentat drept „motorul Germaniei”, deşi în realitate doar landul din care face parte, Renania de Nord - Westfalia, este o „locomotivă”, nicidecum districtul respectiv, eminamente rural.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Motivul principal pentru care Avocatul Poporului cere declararea Codului administrativ neconstituțional, în ansamblul său, este tocmai ce am arătat săptămânile trecute, respectiv adoptarea acestuia în procedura de urgență a ordonanței guvernamentale, cu ignorarea rolului de legiuitor al Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
13 August 2019, 17:41

Arşi la profit: Autorităţile habar nu au cât de gravă a fost poluarea după incendiile depozitului de deșeuri din Nojorid

Arşi la profit: Autorităţile habar nu au cât de gravă a fost poluarea după incendiile depozitului de deșeuri din Nojorid POLUARE FĂRĂ MĂSURĂTOARE. Incendiile din Nojorid au produs fum vizibil de la zeci de kilometri. Culmea, însă, nicio instituţie n-a măsurat consecinţele poluării: Garda de Mediu pentru că nu-i treaba ei, APM fiindcă n-are cu ce, iar ISU a analizat doar concentraţia de monoxid de carbon, nu şi de dioxină şi furan, mult mai toxice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna trecută, ISU alerta populaţia din Nojorid: "Atenţie! Incendiu cu degajări mari de fum! Adăpostiţi-vă în clădiri, autovehicule! Închideţi uşile, geamurile şi sistemele de ventilaţie!". După două săptămâni, incidentul înregistrat la un depozit de deşeuri aflat la ieşirea către Leş s-a repetat, alimentând supoziţia că patronii ar fi vrut să scape de materiale periculoase aduse "de afară". Nici măcar amenda maximă anunţată de autorităţi n-a oprit speculaţiile. "100.000 lei înseamnă 20.000 euro. Cât or fi primit de «dincolo» patronii ca să-i scape de deşeuri?", zicea cineva.

BIHOREANUL a vrut să afle la ce concluzie au ajuns instituţiile implicate în anchetă şi a aflat că, până acum, singura certitudine e că deşeurile nu au ars de la sine, ipotezele cele mai probabile fiind neglijenţa sau răzbunarea.

Mobilizare la scară mare

Fumul gros ridicat pe 15 iulie se vedea, la început, din Calea Aradului, apoi până şi din Salonta. Reporterul BIHOREANULUI a ajuns la depozitul de deşeuri din Nojorid în jurul orei 18, întâmplător înaintea pompierilor. În incintă erau vreo 4-5 persoane, iar un bărbat ce părea un soi de şef se agita interesat doar ca "presa" să nu facă poze şi să nu filmeze.

În câteva minute, la faţa locului au ajuns primele 3 echipaje de pompieri din Oradea, apoi altele 4. În final au fost 10, plus o ambulanţă SMURD şi autolaboratorul CBRN, pentru evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară al ISU. Li s-au adăugat apoi echipaje ale Poliţiei Rutiere, pentru a dirija traficul.

Pompierii goleau rapid autocisternele, realimentau din Nojorid şi Leş, iar apoi reintrau în dispozitiv. După vreo 2 ceasuri, aprovizionarea era deja dificilă: debitul hidranţilor scădea simţitor, iar maşinile stăteau la coadă. Era clar că operaţiunile de stingere aveau să dureze.

Autorizaţie nerespectată

Militarii au lichidat complet incendiul în jurul orei 23. Potrivit datelor ISU, mistuise deşeuri din plastic şi lemn pe circa 1.200 mp.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai APM s-au pronunţat a doua zi. GM Bihor informa că firma care administra depozitul, Superbon SRL Oradea, era autorizată pentru a colecta deşeuri reciclabile din tot judeţul, o investigaţie urmând să stabilească dacă a respectat condiţiile impuse, iar în caz contrar să-i aplice sancţiunile legale. Purtătoarea de cuvânt Monica Crişan preciza că nici Garda, nici Agenţia nu au măsurat efectele poluării, dar şi că firma mai fusese implicată într-un incident similar în martie, la un alt depozit, pe Şoseaua Borşului, unde au ars 20-30 tone de deşeuri. De data asta, cantitatea arsă era estimată la 50-60 tone.    

Pe 19 iulie, GM Bihor şi-a încheiat ancheta, concluzionând că firma a ignorat mai multe condiţii din autorizaţia de mediu: nu a amenajat spaţii delimitate pentru depozitarea fiecărui tip de deşeuri şi nu a asigurat căi de acces pentru intervenţia la incendiu, motiv pentru care risca amenda maximă - 100.000 lei.

În reluare

Pe 4 august, scenariul s-a repetat. Un nou incendiu a fost raportat aproape la aceeaşi oră, 18.30, fiind mobilizate din nou forţe masive: ISU a deplasat 9 autospeciale, inclusiv autolaboratorul CBRN, şi a alertat iarăşi localnicii. Ulterior, bilanţul arăta că a ars tot plastic şi lemn, de pe 1.000 mp.

În preajma depozitului s-au strâns şi săteni nemulţumiţi că autorităţile nu au închis "din prima" depozitul. "Felicitări tuturor instituţiilor implicate în autorizarea depozitului. De asemenea, felicitări patronului care dovedeşte că ştie cum să scape de deşeurile «fierbinţi». La mai mare!", a comentat un localnic, sugerând că focul ar fi fost provocat pentru eliminarea unor deşeuri periculoase despre care unii ziceau că ar fi fost aduse din Germania, alţii că din Italia.

La faţa locului, şeful GM Bihor, Mihai Togor, declara că fumul degajat era toxic şi, întrebat ce măsură vor lua autorităţile, a afirmat că nu excludea suspendarea activităţii firmei. Confirmând că instituţia a amendat Superbon după incendiul din iulie cu 100.000 lei, Togor a dezvăluit că în martie sancţiunea a fost aproape la fel de drastică (80.000 lei) dar şi că în 2017 şi 2018 firma a mai încasat două amenzi, de 40.000, respectiv 30.000 lei.

Patru amenzi

Ce a declanşat incendiile? De ce nu au fost prevenite? Cine e responsabil? Ascunde firma ceva? Au acţionat corect autorităţile? Care a fost impactul poluării? Pentru a afla răspunsurile, BIHOREANUL a chestionat pe rând reprezentanţii GM, APM şi ISU.

Mihai Togor, șeful Gărzii de Mediu BihorSuperbon, spune Mihai Togor (foto), deţine din 2010 o autorizaţie de mediu eliberată de APM pentru colectarea şi revalorificarea materialelor reciclabile din plastic, lemn, carton şi hârtie, asigurând trasabilitatea lor, adică dovedind de unde le achiziţionează, cum le procesează, cui le revinde şi depunând la Eco Bihor resturile imposibil de reciclat. Primul punct de lucru deschis a fost la Inand, apoi cel din Oradea, iar ultimul cel din Nojorid, dar în niciun caz, subliniază Togor, firma nu importă deşeuri, cu atât mai puţin periculoase.

În urma incendiului din 15 iulie, Superbon a fost inspectată de un echipaj format din comisari orădeni şi de la Bucureşti, care au constatat nereguli: spre deosebire de punctul din Oradea, care respectă condiţiile din autorizaţie, la Nojorid nu s-au amenajat spaţii distincte pentru diversele tipuri de deşeuri, căile de acces nu erau menţinute libere şi, mai mult, "nu a existat un plan de prevenire a poluărilor accidentale, iar personalul nu era pregătit pentru prevenirea şi stingerea incendiilor".

În consecinţă, pe lângă amendă, Garda a impus firmei să remedieze deficienţele de la Nojorid în cel mult 60 de zile, iar punctul din Inand l-a închis. În plus, GM a obligat Superbon la revizuirea autorizaţiei de mediu, în caz contrar activitatea urmând să-i fie suspendată şi, dacă nici atunci nu se va conforma, anulată. Concret, firma va trebui să împrejmuiască depozitul cu gard din beton (nu din plasă de sârmă) şi să amenajeze inclusiv un bazin cu apă pentru stingerea incendiilor.

Nu putem, nu avem, nu facem

Nimeni nu poate spune, însă, cât de gravă a fost poluarea produsă. "Garda de Mediu nu are atribuţia de a măsura calitatea factorilor de mediu (apă, aer, sol), ci doar de a lua măsuri în baza buletinelor de analiză eliberate de o instituţie autorizată", spune Togor.

Sanda Mercea, șefa APM BihorAPM este autorizată, dar, afirmă şefa instituţiei, Sanda Mercea (foto), are doar trei staţii de măsurare a calităţii aerului, două în Oradea şi una la Chistag, toate fixe. "După incendiul de la Nojorid se discută demararea unui program naţional pentru dotarea cu autolaboratoare, măcar una la trei judeţe. În regiunea noastră, cea mai apropiată autostaţie este la Baia Mare, dar până ajungea la Oradea era tardiv", explică Mercea.

Culmea, nici ISU, chiar dacă a mobilizat autolaboratorul CBRN, nu a măsurat decât poluarea cu monoxid de carbon, nu şi pe cea cu dioxină şi cu furan, gaze mult mai toxice rezultate din arderea plasticului. "S-au înregistrat valori crescute de monoxid de carbon în imediata proximitate a focarelor de incendiu, dar nu s-a măsurat nivelul altor substanţe", a comunicat purtătorul de cuvânt, maiorul Camelia Roşca. De ce anume, n-a putut preciza, transmiţând, în schimb, că şi ISU a amendat firma cu 14.500 lei.

Concluzia? Toate instituţiile subţiază profitul societăţii, dar nu sunt capabile nici să determine cum a afectat sănătatea oamenilor, nici să prevină asemenea incidente prin controale făcute înainte ca ele să aibă loc.


ÎN ANCHETĂ
Neglijenţă sau răzbunare?

Dacă în martie, când la depozitul Superbon din Oradea a izbucnit primul incendiu, ISU a stabilit drept cauză o ţigară nestinsă care a aprins deşeurile, în ce priveşte incendiile de la Nojorid, ancheta este încă în desfăşurare, implicând inclusiv Poliţia şi Parchetul.

O sursă apropiată anchetei a dezvăluit BIHOREANULUI că, în condiţiile în care pe 15 iulie şi 4 august nu s-au înregistrat temperaturi caniculare, singura ipoteză exclusă este autoaprinderea materialelor, fiind cercetate alte două piste: fie neglijenţa, fie dorinţa de răzbunare a unui angajat sau vecin. Înregistrările camerelor de supraveghere ar putea lămuri dacă focul a fost pus intenţionat, de un angajat supărat sau de vreun vecin nemulţumit că pe terenul său ajung, purtate de vânt, cartoane şi PET-uri din depozit.

Deocamdată, reprezentanţii Superbon au refuzat să facă orice declaraţii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2654 RON
  • 1 EUR = 4.7354 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON