URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2016, 14:10

Ruşinea Ardealului: Bihorul are cele mai mici rezultate la Bacalaureat, comparativ cu judeţele vecine

Ruşinea Ardealului: Bihorul are cele mai mici rezultate la Bacalaureat, comparativ cu judeţele vecine MULT SUB CLUJ. În timp ce în Bihor doar 58% dintre elevi au promovat Bacalaureatul, judeţul vecin, Clujul, se laudă cu un procent de 83%. Sociologul Adrian Hatos (medalion) spune că tinerii clujeni învaţă mai bine pentru că şi capitala lor de judeţ este mai puternică: „Cluj Napoca este un puternic centru financiar, de sănătate, cultural, universitar şi de furnizare de servicii şi produse IT, dar şi altele conexe, ceea ce determină o cerere mai mare de diplome de studii superioare”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

An de an, câteva mii de adolescenţi bihoreni termină liceul şi se izbesc de prima provocare serioasă: Bacalaureatul. Supranumit "examenul maturităţii", tocmai pentru că ar trebui să fie prima lor dovadă de responsabilitate, testul se dovedeşte o probă prea grea pentru prea mulţi dintre ei.

Proporţia absolvenţilor de liceu din Bihor care se înscriu la Bac este tot mai mică în fiecare an, în această vară atingând chiar un record. De asemenea, notele luate de candidaţi în sesiunea recent încheiată sunt nu doar printre cele mai slabe din ultimii ani ci, în premieră, printre cele mai mici din ţară! Semn că mulţi tineri pur şi simplu au renunţat să înveţe...

Cei mai slabi

În fiecare an, în luna iulie, notele de la Bacalaureat sunt aşteptate ca o prorocire, căci ele dezvăluie cât de serioşi sunt viitorii adulţi ai ţării. În acest an, Bihorul n-a avut defel cu ce se lăuda. Doar 58%, adică 2.352 dintre absolvenţii care au dat examenul maturităţii, l-au şi promovat.

Rata de promovare este jalnică, în comparaţie cu Clujul, unde 83% dintre candidaţi au luat Bacalaureatul. Dar Bihorul are cele mai proaste note în comparaţie cu oricare judeţ vecin. În Satu Mare au promovat 71% dintre absolvenţi, în Alba 73%, în Sălaj 62%, iar în Arad 61%.

Mai nepregătiţi ca elevii bihoreni au fost doar cei din Ilfov (rată de promovare de 35%), Giurgiu (41%), Teleorman (50%), Mehedinţi (56%) şi Călăraşi (56%), iar procente tot de 58% s-au atins în Dâmboviţa şi Gorj. În plus, Bihorul este cu 10 puncte sub media naţională de promovare, de 68%, cum niciodată nu a mai fost.

Şi în statistica judeţeană, notele din acest an sunt mai slabe, chit că mulţi profesori şi elevi recunosc că subiectele au fost mai uşoare. Anul trecut, 64% dintre elevii bihoreni au promovat Bacul, în 2014 - 59%, iar în 2013 - 64%.

Furt ochit, furt oprit

Alin Novac Iuhas, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor"Aceasta este realitatea. Tinerii nu au o prioritate în promovarea acestui examen", spune şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Alin Novac Iuhas (foto). Voalat, inspectorul general vrea să spună că dacă, în ciuda măsurilor de supraveghere, în ultimii ani tot s-a copiat la Bac, în acest an a fost o misiune aproape imposibilă. Asta pentru că, fără ca Ministerul Educaţiei să impună asta, IŞJ Bihor a montat în fiecare sală de examen o a doua cameră de supraveghere, în spatele elevilor, pe peretele opus celei existe încă din 2011, astfel încât nicio mişcare să nu scape neînregistrată.

În plus, profesorii povestesc că, înainte de Bacalaureat, Novac însuşi a făcut controale în toate centrele de examen, verificând sistemele de supraveghere şi avertizându-i pe directori că vor plăti cu funcţiile dacă se vor constata defecţiuni tehnice. După scandalul de anul trecut de la Colegiul Unirea din Ştei, unde după Bac s-a depistat că în 10 din cele 14 săli de examen s-a copiat în masă, Novac a dorit să elimine orice risc de fraudă, conştient că, în situaţia unui nou scandal, ar fi primul care trage ponoasele.

Neinteresaţi de diplome

Că notele mici sunt cauzate şi de faptul că elevii nu au putut copia cred şi alţii. "Scorul mic din Bihor nu spune că elevii noştri sunt mai prost pregătiţi decât aproape toţi din ţară, ci că la noi s-a putut frauda mai puţin", zice Adrian Hatos, profesor al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea.

Indiferent dacă în alte judeţe tinerii mai copiază la Bac sau nu, cert este că notele obţinute sunt mici, elevii având convingerea că învăţatul nu-i ajută prea mult. "În Bihor nu se caută specialişti absolvenţi de studii superioare, ci preponderent muncitori. Aşa că tinerii nici nu găsesc motive să urmeze o facultate, decât dacă au o înclinaţie spre meserii care pretind studii superioare, de pildă în Medicină ori Drept", spune Hatos.

Ce uită tinerii este că, fără să promoveze Bacalaureatul, ei rămân doar nişte muncitori necalificaţi, studiile medii fiind confirmate tocmai de diploma examenului de maturitate.

Meseria, brăţară de aur?

Paradoxul este că, în timp ce nici de facultăţi nu sunt interesaţi, tinerii bihoreni nu rup nici porţile şcolilor profesionale, alternativa pentru cei care n-au chef de multă carte, dar totuşi vor să aibă o meserie. Reînfiinţate doar de câţiva ani, aceste şcoli abia îşi adună cursanţi. "Spre deosebire de cele existente înainte de 1989, care asigurau integrarea pe piaţa muncii deoarece funcţionau obligatoriu pe lângă o întreprindere, cele de azi nu oferă asemenea garanţii", explică Hatos.

Astfel, chiar dacă, teoretic, ştiu că "meseria este brăţară de aur", tinerii nu au nicio certitudine că, odată ce vor absolvi, vor exista firme care să-i angajeze. "Dacă îi spui unui tânăr să se facă strungar, el te va întreba rapid câţi strungari care câştigă bine cunoşti tu. Şi, foarte posibil, nu vei putea să-i dai un singur exemplu măcar", zice sociologul.

De altfel, tinerii confirmă că nu învaţă fiindcă simt că nu le foloseşte la nimic. "Am mulţi colegi care spun deja că nu se vor înscrie la Bac", spune o tânără care acum a terminat clasa a X-a la un liceu teoretic din Oradea. Conştienţi că nu vor putea copia şi că, dacă nu învaţă serios, nu promovează examenul maturităţii, mulţi renunţă pur şi simplu la idee. Ba, unii îşi caută joburi încă din clasa a XI-a şi mai merg la şcoală doar din când în când, mai mult de gura părinţilor.

Bac abandonat

Dezinteresul elevilor pentru Bacalaureat se vede şi în statistici: din cei 5.994 de elevi bihoreni care au terminat liceul în acest an, doar 3.503 s-au înscris la Bacalaureat, ceilalţi 2.493, adică 41% din total, preferând să stea pe margine. Cei mai mulţi dintre ei, 1.842, provin de la specializări de seral sau fără frecvenţă. "Pentru următorul an şcolar, nici nu am mai permis înfiinţarea de clase fără frecvenţă, iar cele de seral le-am redus semnificativ. Nu este normal să-i încurajăm pe elevi să le urmeze, dacă ei tot nu-şi doresc să participe la Bacalaureat", zice Novac.

Ceilalţi 700 de neînscrişi la Bac sunt, în bună măsură, tineri cărora chiar profesorii le cer să nu se prezinte. Presaţi la rândul lor de directorii care vor ca şcoala lor să aibă un procent de promovare cât mai mare, dascălii le spun tinerilor să mai înveţe până la sesiunea de toamnă. Prea puţini ascultă, însă, sfatul până la capăt, dovadă că pentru Bacul din septembrie s-au înscris puţin peste 1.300 de candidaţi. Un număr mult mai mic decât totalul de 4.500 de absolvenţi neînscrişi sau nepromovaţi la sesiunea de vară.

Profesori sub lupă

Neputinţa dascălilor de a-i motiva pe elevi să înveţe ridică un semn de întrebare şi legat de calitatea cadrelor didactice. Până la urmă, faptul că mii de elevi care nu sunt în stare să ia un 6 la Bacalaureat termină, totuşi, clasa a XII-a este o dovadă că profesorii lor sunt superficiali şi fie nu ştiu, fie nu-şi dau interesul să-i înveţe.

Inspectorul şcolar general spune că nu poate da vina pe dascăli. "Între absolvenţii din acest an sunt şi candidaţii care au intrat la licee cu medii de 2-3, când şcolile profesionale nu existau. Este greu în 4 ani de liceu să duci un astfel de elev la media 6 la Bacalaureat", zice Novac. Totuşi, prin faptul că una din măsurile pe care le-a luat după dezastrul de la Bac este suplimentarea numărului de inspecţii la clasă, şeful IŞJ lasă de înţeles că are cel puţin o bănuială că nu toţi profesorii ştiu să-şi facă meseria. 

Alte măsuri impuse deja de Novac în şcoli sunt creşterea numărului de ore suplimentare de pregătire pentru Bac şi consolidarea relaţiilor cu părinţii - inclusiv prin acces direct, online, la notele copiilor -, astfel încât aceştia să ştie din timp la ce nivel le sunt odraslele. Inspectorul general este convins că, dacă aceste măsuri vor fi aplicate în toate şcolile, serios şi responsabil, procentul de promovare al elevilor bihoreni la Bacalaureat va creşte. Dacă va fi sau nu aşa, vom afla însă peste un an...


POLI OPUŞI
Cu ochii pe directori

În urma notelor proaste de la Bacalaureat, şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, nu exclude să şi demită câţiva directori de şcoli unde rezultatele au fost de-a dreptul dezastruoase.

De pildă, la Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea s-au dus la Bac doar 5 dintre absolvenţii de liceu şi nici măcar unul nu a promovat. La Colegiul Tehnic Andrei Şaguna Oradea, din cei 16 candidaţi a luat Bacalaureatul unul singur, iar la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, din cei 47 de înscrişi, doar 5 au acum diplomă de Bac. La liceul din Suplacu de Barcău 2 dintre cei 39 de absolvenţi au luat Bacalaureatul, iar la Bratca doar 8 din 121.

La polul opus al performanţelor sunt şcolile renumite, precum Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, cu un procent de promovare de 98%, Colegiul Naţional Mihai Eminescu (96%) ori Liceul Emanuel, unde toţi cei 53 de absolvenţi au promovat Bacalaureatul.

Citiţi pe această temă şi articolul Cum percep şcoala şi viitorul lor elevii liceelor tehnice din Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
@Florin Ciucas
"Domnule" cu ghilimele? Odihnit? Timp liber? Asta nu e treaba dumitale, ziaristule, ce fac eu pe banii mei. Ziaristule, te-am jignit eu pe dumneata, cumva, în vreun fel? Te deranjează că un cititor a identificat o greşeală (uriaşă - de altfel, argumentând acest fapt)? Te răţoieşti, ca să mă pui la punct în maniera ta proprie de ziarist atins? Titlu: "Ruşinea Bihorului: avem cele mai mici rezultate la Bacalaureat, comparativ cu judeţele vecine" cum sună? Simplu. Unde vezi, "în concluzie", ziaristule, "Ţări ungureşti" ? Te voi citi, ziaristule, te voi citi atent !!!
Postat 04 August 2016, 00:34 de ovexcluj
Ciudat...
Nu ştiu cum e Cluju cu meditaţiile luate,dar în zona noastră,treaba asta e o adevărată industrie,o ştiu pe proprie experienţă.Adică,pe drept vorbind,dacă odraslele noastre pe lângă că or avut ore,mai şi teme pentru acasă,şi cum stresu nu ar fi de ajuns,mai dăm şi vro 6ore de meditaţii pe săptămână,ar fi trebuit să fie pe primu loc în ţara asta!!!!!
Postat 03 August 2016, 22:05 de crisan
@ovexcluj
Atunci înseamnă că vorbeam aceeaşi limbă dar cumva numai nu ne înţelegeam. E bine că s-a clarificat. :)
Postat 03 August 2016, 16:18 de Razvan_T_Coloja
@Razvan_T_Coloja
Te citez: "Vă spun doar că în ziua de azi a declara că eşti ardelean şi nu transilvănean e exact cum ai spune că eşti orădean dar nu bihorean." Din păcate, nu ai înţeles nimic. Pot fi, în exemplul dat de tine, bihorean, dar nu orădean. Altceva am evidenţiat aici. TRANSILVANIA CUPRINDE Crişana şi Ardealul, pe lângă alte regiuni, dragă domnule. Crişana nu are treabă cu Ardealul. Transilvăneni suntem toţi.Doar că trăim într-o anume parte a TRANSILVANIEI, numită Crişana, nu Ardeal.Simplu.Apropo... "împământat" înseamnă altceva. Titlul aticolului - greşit. Ceau la tăți !
Postat 03 August 2016, 16:04 de ovexcluj
MEA CULPA
Wow! De unde s-a plecat si unde s-a ajuns! Dar eu zic ca e bine! Controversele nasc...progres! PS: Am mai studiat problema ( eh, problema! ) Coloja ! Ii stiu pe parinti ( in sensul de a le cunoaste activitatea ). Deci din asemenea parinti nu putea sa apara un simplu...muritor!
Postat 03 August 2016, 14:56 de TDS
@ovexcluj
Eu am încercat să vă edific - cu bună intenţie, vă asigur - deoarece combătuserăţi sursa online prin motivaţia cum că ar fi una editabilă la liber. Şi-aţi cerut cărţi şi istorici şi întâmplarea face să fi avut la îndemână fix o asemenea carte. Cu o copertă grăitoare, aşa adăuga, a primei sale ediţii (vedeţi poza de mai jos în care pe hartă apare înglobat şi Bihorul în ceea ce autorul defineşte ca fiind ”Transilvania”). Şi-aţi combătut şi această sursă prin altele. Jocul poate continua la infinit astfel. Dar nu e ţelul meu să vă conving sau ”lămuresc” în continuare. Vă spun doar că în ziua de azi a declara că eşti ardelean şi nu transilvănean e exact cum ai spune că eşti orădean dar nu bihorean. E o chestiune lingvistică acolo care s-a împământat în conştiinţa comună şi la care un Iorga din 1906 n-ar fi putut avea acces; şi-o zic cu toată stima pentru Nicolae Iorga şi vă asigur că nu-i minimalizez lucrarea, chit că n-am citit-o. Dar paralela jurnalistului cu somităţile e din păcate instabilă, dat fiind faptul că - repet - somităţile au activat acum multe decenii iar jurnalistul s-a exprimat acum, când e parte din acea cuvă socială care a decis indirect să se refere la Ardeal şi Trasilvania aşa cum doreşte. Mai pe scurt, conştiinţa comună decide în defavoarea lui Păcurariu, chit că dumneavoastră găsiţi greşit acest lucru iar eu îl accept cu lejeritate.
Postat 03 August 2016, 14:30 de Razvan_T_Coloja
@Razvan_T_Coloja
Am vrut să-ţi scriu pe site, dar m-am răzgândit. Defel nu sunt lămurit. Am studiat Romulus Seisanu - "Transilvania românească", N. Iorga - "Neamul românesc în Ardeal si Ţara Ungurească la 1906", teza de doctorat a lui Mircea Păcurariu (publicată)- "Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Țara Românească și Moldova în secolele XVI-XVIII", "Istoria Bisericii românești din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș până în 1918" de acelaşi ilustru autor şi alte multe lucrări foarte bine documentate. Chestiunea-n discuţie e o veche pasiune de-a mea. Stă investigaţia (şi concluzia) jurnalistului tău în faţa acestor somităţi? Şi am gătat cu polemica pe pagina asta. Ceau la tăţi.
Postat 03 August 2016, 12:01 de ovexcluj
RE: @Razvan_T_Coloja
În concluzie, corect ar fi fost să scriem: Cu rezultatele de la Bac, am ajuns ruşinea Ţării Ungureşti :) "Domnule" Ovex, vă indvidiez pentru timpul liber pe care-l aveţi şi pentru cât de odihnit sunteţi.
Postat 03 August 2016, 17:46 de Florin Ciucas
Articol jenant
Gramatica mea te deranjeaza pe tine ? Vorbesc de intregul articol aici:) Despre cum pocim rezultatele de la bac (rusinea Ardealului ) si totusi nu vedem unde este problema. Plus de asta vorbeam de incapacitatea profesorilor de la catedra si totusi tu observi gramatica mea? Oricum:un articol penibil,cu titlu de toata jena ce vizeaza o problema pe care nu o vom rezolva stand online pe site-uri:) PACE!
Postat 03 August 2016, 11:53 de douazecidezamagiti
@ovexcluj
Doreai o carte drept dovadă: http://i.imgur.com/hSGAWX8.jpg În cartea lui Milton G. Lehrer ”Ardealul - pământ românesc” ţi se explică exact ce ţi-a explicat moderatorul mai jos.
Postat 03 August 2016, 10:14 de Razvan_T_Coloja
@Moderator
Istorie - nu wiki (editabilă), dragă "moderator". Nu vorbim de Transilvania, ci de o parte din ea.Cu tristeţe remarc lipsa acută de cultură, accentuată prin trimiterea la "atotştiutoarea" internetului, wikipedia. O carte? Un studiu? O întrebare adresată unui istoric? Ar trebui să ne facem temele înainte... Auzi - wikipedia ......
Postat 03 August 2016, 09:20 de ovexcluj
RE: @Moderator
Noi doar ţi-am arătat, cu trimitere la Wikipedia, că există o interpretare mai largă a termenului de Ardeal. De altfel, întreabă orice bihorean dacă se simte ardelean sau "crişenist" şi vei găsi răspunsul. Nu e cazul să chetsionăm istorici pentru a da un titlu de articol, vorbeşti doar ca să te afli în treabă. Mai bine te-ar frământa lipsa acută de cultură şi ştiinţă prin prisma celor dezvăluite de articol, cu privire la rezultatele catastrofale la Bacalaureat...
Postat 03 August 2016, 13:54 de Moderator
ARDEAL
"Ardéal, (Ardel), s.n. – Numele regiunii intracarpatice din România (mai puțin Banat, Crişana și Maramureș)".Bihoru' nost'(reg. Crişana) clar n-are treabă cu Ardealu'... O ţâră de istorie...
Postat 02 August 2016, 23:11 de ovexcluj
Wikipedia
Noțiunea Transilvania are sub aspect politico-geografico două accepțiuni distincte: prima se referă, într-un sens restrictiv, doar la regiunea intracarpatică delimitată de Carpații Orientali, Carpații Meridionali și, la vest, de Munții Apuseni. Această regiune a fost denumită în Evul Mediu Voievodatul Transilvaniei (în latina medievală „țara de dincolo de pădure”), suprafața ei totală măsurând aproximativ 57.000 km².

Al doilea sens al denumirii se referă, prin extensie, de asemeni la Maramureș, Crișana, Sătmar, ținuturi cunoscute și sub denumirea Partium, adică „părțile” Ungariei alăturate după 1526 nucleului istoric din podișul transilvan, constituind împreună Principatul Transilvaniei. Este vorba despre comitatele Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Bihor și Arad. Suprafața regiunii Partium a fost chiar mai mare. De exemplu, potrivit Tratatului de la Speyer (1570), din Partium făceau parte comitatele Maramureș, Bihor, Zarand, Solnocul Interior, Crasna, provincia (țara) Chioarului, precum și comitatele Arad și Severin.

Uneori Transilvaniei i se dă un sens foarte larg, aceasta desemnând teritoriul de la vest de Carpații Orientali și nord de Carpații Meridionali, astfel incluzând și Banatul. Caracterul fluctuant al conținutului termenului se explică prin evoluția complexă, istorico-politică, a regiunii din epoca postromană până în timpurile moderne.

Suprafața totală a Transilvaniei, împreună cu Banat, Crișana, Sătmar și Maramureș, însumează 100.293 km², care repreprezintă 42,1% din totalul suprafeței României. Populația ce trăiește în acest spațiu numără 7.221.733 locuitori, cifră care reprezintă aproximativ o treime din cea a populației României.
Postat 03 August 2016, 00:22 de Moderator
Evaluarea profesorilor
Se impune chiar o evaluare stricta a profesorilor, nu doar bazata pe calificativele colegilor de partid. Sunt destul de multi cei care dupa zeci de ani de "experienta" la catedra nu sunt in stare sa obtina o nota decenta la un examen de titularizare. Daca din cand in cand ar participa la astfel de examene si profesorii titulari, sa vezi atunci surprize....
Postat 02 August 2016, 20:11 de FVG
@ adevarat...
Adevarat...
Postat 02 August 2016, 15:22 de Tinas
Masuri concrete
1.Trebuie reintrodusa treapa a II-a la liceu, poate asa se vor mai trezi un pic liceenii pe la jumatatea drumului 2.Manualele sa fie de calitate si" unice", nu o mie si-o suta de culegeri, care mai de care mai scumpe 3.Profesori bine pregatiti si cu tact pedagogic 4.Informarea parintilor
Postat 02 August 2016, 15:20 de adevarat
daca mamica si taticutul le asigura tot?
de ce sa mai invete? le asigura tot, casa, masa, bani, serviciu, locuinta masina, ii mai si insoara/marita - deh, dupa avere, apoi de ce sa se mai chinuie la scoala? Asta e mentalitatea asa face si tineretul...si apoi bineinteles, le creste si copiii, adica nepotii
Postat 02 August 2016, 15:15 de ADINA
Bacaloriat sau Bacalaureat ?
Rusinea sa-i manance si pe cei care au permis debandada de anii trecuti din BH legata de copiat si corectat inclusiv la contestatii ! Fac ceva pe promovarea de peste 60% din acele conditii !
Postat 02 August 2016, 15:14 de Iness
A TURNA CU...TOLCERU'
@douazecidezamagiti: Omule, si tu ai probleme cu gramatica! Profesor, profesor dar exista niste...limite!
Postat 02 August 2016, 15:07 de TDS
douazeci
Poate ca cei care termina liceul nu sunt capabili sa invete pentru bac,dar sa ne uitam putin la evolutia profesorilor de la catedra care in orice loc din Oradea pasesti atat la liceu cat sa nu mai vorbim de stimabila Universitate din Oradea marea majoritate a profesorilor sunt nepregatiti pentru ceea ce studentii sau elevi au nevoie sa stie! Avem gramada de profesori online pe profile de socializare comentand in stanga si in dreapta despre cum si cat de prost e nr absolventilor de liceu dar mai bine am manipula lumea in a ridica prestigiul liceelor si a universitatii. Rusine Bihor pentru ca nu ai oameni competenti la catedre ?!
Postat 02 August 2016, 15:03 de douazecidezamagiti
SI CLOPOTEII...
Ce rusine? Hai ca nu faci o lucrare stralucita! Dar sa nu stii ce inseamna " interbelic " este jalnic! Vai de voi, loazelor!
Postat 02 August 2016, 14:41 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON