URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2018, 13:09

Majorat în... Armonie: Printre premiaţii Galei Premiilor lui Bihorel 2018, fostul ministru Florian Bodog, secretarul de stat Lilla Debelka, primarul Ilie Bolojan şi DNA Oradea

Majorat în... Armonie: Printre premiaţii Galei Premiilor lui Bihorel 2018, fostul ministru Florian Bodog, secretarul de stat Lilla Debelka, primarul Ilie Bolojan şi DNA Oradea BOLOJAN LA DUBLU! La majoratul BIHOREANULUI, invitaţii s-au putut poza lângă ieslea naşterii ziarului, unde, pe lângă „părinţii” Adrian Sârbu, Cătălin Tolontan şi Dragoş Stanca, s-a adăpostit şi o dublură a primarului Ilie Bolojan. Văzându-se pe el însuşi cărând în spate o ciupercă grea şi cu euroii din fondurile UE atrase căzându-i din buzunare, edilul s-a amuzat copios, la fel ca admiratoarele sale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 13 decembrie, a fost o seară memorabilă la Armonia Venue, unde s-a desfăşurat Gala Premiilor lui Bihorel, în cadrul petrecerii de majorat a ziarului BIHOREANUL.

Diverse personalităţi şi personaje publice au fost „înţepate” cu premii, într-o atmosferă plină de culoare, muzică şi imagini, lăudată de cei prezenţi. Cireaşa de pe tort a fost un super-concert surpriză, susţinut pentru cei care au onorat invitaţia de îndrăgita trupă Compact.

Ma(n)gii de la Răsărit

Invitaţii au fost plăcut surprinşi de modul în care au fost întâmpinaţi şi de varietatea distracţiilor avute la îndemână. Holul elegantei incinte a fost dominat, pe lângă frumosul brad de Crăciun, de o iesle în mărime naturală, construită de One Media, cu personaje care au legătură cu naşterea BIHOREANULUI, dar şi cu parcursul publicaţiei noastre. Pe ea, au fost caricaturizaţi cei trei care au „moşit” BIHOREANUL - mogulul Adrian Sârbu şi jurnaliştii Cătălin Tolontan şi Dragoş Stanca - dar şi cei trei (de fapt, mai mulţi) Ma(n)gi care s-au luptat cu ziarul, cum sunt şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cel al Consiliului Judeţean, Pásztor Sandor, sau fostul ministru Florian Bodog.

Nu au lipsit din decor nici primarul Ilie Bolojan, apăsat de Ciuperca ce a luat-o la vale, nici Bihorel, mascota ziarului, ajuns destul de mare pentru a-şi pune vodcă în biberon, nici vicepreşedintele CJ Traian Bodea, sub forma unui spiriduş-pitic, lângă care s-a şi pozat extrem de amuzat. Invitaţii şi-au putut face poze cu mesaje amuzante la Photo Booth-ul din hol, dar şi - de senzaţie - caricaturi „la minut” realizate de talentatul artist Avram Iancu.

Cum ne văd alţii

Petrecerea a început cu mulţumiri adresate de redactorul-şef Florin Ciucaş tuturor celor care au contribuit la succesul Galei, sponsori şi parteneri, de la gazda evenimentului, Simona Dume, companiile Repcon, Sintezis Birotica, Redolaj, Gavella, Vandana, până la performerii bunătăţurilor servite: chef Ionuţ Lupu, Janette Cakes şi Carmangeria Sorina.

A stârnit apoi emoţii, râsete şi ropote de aplauze filmuleţul de prezentare a ziarului BIHOREANULUI, care îi prezintă pe membrii redacţiei în posturi inedite şi consemnează opinii care mai de care mai interesante despre ziar. De pildă, primarul Ilie Bolojan a spus că speră că jurnaliştii redacţiei se vor comporta „matur” odată ce au depăşit pubertatea, episcopul ortodox Sofronie a pretins că nu ne citeşte decât când scriem de bine, subprefectul Iulius Delorean a comparat ziarul cu o şampanie care explodează continuu, iar un cititor s-a plâns că directorul ziarului, Mircea Chirilă (foto), este prea tare preocupat de... viaţa de noapte a oraşului.

Moda protocoalelor

Ca să demonstreze că este şi serios, Chirilă, după ce a salutat prezenţa invitaţilor, dar mai ales absenţa multor oficialităţi, a vorbit despre un subiect la modă: cum influenţează protocoalele viaţa oraşului şi ce s-ar întâmpla dacă s-ar rupe şi acestea, cum s-a rupt „binomul” SRI-DNA.

„Primul protocol care a şi produs efecte a fost între Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean. Prin acesta Teatrul a fost transferat la Primărie, renovat pe banii oraşului, după care clădirea a fost retransferată la Consiliul Judeţean. Păi, dacă trebuie anulate efectele protocoalelor, cum spune Curtea Constituţională, ar trebui să dăm jos tencuiala şi zugrăveala de pe Teatru!”, a spus Chirilă.

În acest context, a arătat şi ce nivel intelectual are Oradea. „Apropo de inaugurarea Teatrului. Aţi simţit careva că se blochează oraşul, că lumea e revoltată că nu se poate mişca în centru de când s-a redeschis Teatrul? În schimb, când s-a deschis noua piaţă de vechituri, toată centura, până la Arad şi Deva, era blocată. Asta ca să vedeţi câţi intelectuali există în Oradea şi câţi amatori de chilipiruri”.

Directorul ziarului a mai sugerat că ar trebui urgent încheiat un protocol între Bolojan şi Pásztor, pentru renovarea clădirii fostei Policlinici, cu condiţia ca primarul să înţeleagă că oamenii de la Consiliul Judeţean trăiesc într-o tensiune uriaşă. „Nu-i uşor să munceşti zi de zi la 5 metri de puşcărie”.

„Mergem mai departe!”

Ar fi benefic, a mai spus Chirilă, un protocol între Sorbonica şi Metro, pentru ca studenţii să poată face practică la supermarket, să fie instruiţi pe când intră în producţie... la casierie sau magazie. „Eu aş încheia un protocol şi între echipa de polo şi cea de baschet. E drept că nu prea mai avem noi echipă de polo, fiindcă Şerban Sere nu ştie să înoate. Aş băga echipa de baschet în apă. La talia lor, apa le-ar veni cel mult până la buric. Iar aşa i-am bate pe toţi. Păi, cum să nu fie mai bine crescuţi, mai înalţi, baschetbaliştii decât poloiştii, că doar mănâncă la restaurantul Crinul, al domnului Sere?”, a mai spus directorul BIHOREANULUI.

Protocol s-ar putea face şi între DNA şi ADP, care are şi Administraţia Cimitirelor şi ar putea îngropa toate dosarele, pentru că oricum, dacă ajung la Justiţie, este acelaşi deznodământ. În fine, un protocol ar trebui să existe între Aeroport şi managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea. „Nu zboară nimic de pe aeroport? Aduceţi-l pe Foncea şi-i zboară pe toţi în 15 minute”, a mai spus Chirilă.

Înainte să decerneze premiile, directorul BIHOREANULUI le-a mai spus celor prezenţi că redacţia nu a obosit, după cei 18 ani. „Vom merge mai departe. Şi dacă nu ştiaţi până acum de ce apărem luni vă spun eu: ca unora să nu le meargă bine toată săptămâna”...

O seară Compact(ă)

Petrecerea BIHOREANULUI a avut şi acompaniament muzical, susţinut, până în zori, de saxofonistul Sax Machine, pus în valoare de DJ Lulu Cremeneanu. Invitaţii, prietenii şi partenerii BIHOREANULUI au avut parte, tot la capitolul muzical, de un prilej rar, acela de a putea cânta şi dansa împreună cu unul din reperele vechi şi esenţiale ale rock-ului românesc: formaţia Compact, cu inconfundabilul Paul Ciuci în formă de invidiat! De la „Cântec pentru prieteni" până la „Fata din vis”, trecând prin creaţii proaspete, melodiile s-au auzit impecabil, într-un decor la fel de impecabil iluminat de băieţii de la Top Sound.

Concertul Compact a fost cel mai bun medicament de detensionare, după ceremonia de decernare a Premiilor lui Bihorel, aşteptată cu emoţii de invitaţi, care nu ştiau dacă şi de ce fel de împunsături vor avea parte. Spre deosebire de alte dăţi, momentul decernării a fost unul special, ilustrat cu ştiri amuzante, în care un rol important, foarte apreciat de public, l-a avut actorul Richard Balint. Cele 14 „ştiri”, între care Mircea Chirilă şi-a invitat „muşteriii” pe podium, au purtat semnăturile colegilor şi prietenilor de la Digi 24 Oradea şi Impress Media, şi pot fi văzute, toate pe site-ul BIHOREANULUI.

În ciuda boicotului instituit, mai mult sau mai puţin organizat, de fruntaşii PSD şi UDMR Bihor, au fost destui invitaţi din linia a doua a celor două formaţiuni, şi a fost reprezentată bine, în schimb, zona liberală, motiv în plus pentru duşmanii BIHOREANULUI să ne acuze de parti-pris-uri. De asemenea, Justiţia a fost destul de slab reprezentată, iar tagma doctorilor a tras efectiv un „tun”, absentând în masă, de parcă s-ar fi aşteptat să fie luată în colimator. Greşit, căci de premiat a fost premiat doar SMURD-ul, iar managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea, a ieşit chiar bine.

Premiaţi, nesupăraţi

Unii dintre cei premiaţi au înfruntat cu stoicism destinul, cum a fost primarul Ilie Bolojan, „taxat” pentru regulamentul privind alinierea clădirilor din municipiu, sau rectorul Constantin Bungău (foto), criticat pentru bugetul Universităţii consumat în cea mai mare măsură de salariile cadrelor didactice, ambii având replici care au cules aplauze.

O apariţie extrem de aplaudată a fost cea a procurorului militar Liviu Lascu, care nu doar că a spălat obrazul DNA-ului local, ridicând premiul în absenţa procurorilor anticorupţie, dar a şi avut pregătit un cadou cu dedicaţie spirituală pentru BIHOREANUL, arătând că într-un om al legii, aparent sec şi reţinut, poate să sălăşluiască un fin poet.

Una peste alta, a fost o seară magică, în care BIHOREANUL s-a simţit sărbătorit şi şi-a trimis acasă invitaţii cu multe amintiri. Până la urmă, asta e menirea presei, să lase urme, să consemneze momente, să lege oameni, să le dea de gândit, să-i facă să comunice şi să simtă că trăiesc...


KEEP UP THE FIGHT!
Laudele „părinților”

BIHOREANUL a fost felicitat la majoratul său și de „părinții” lui. Jurnalistul Dragoș Stanca, acum managing partner la rețeaua de publicitate online Think Digital și președintele Biroului Român de Audit Transmedia, a distribuit videoul aniversar al ziarului, alături de cuvinte de laudă. „Foștii mei colegi Florin Ciucaș, Mircea Chirilă și echipa lor fac, în continuare, o treabă foarte bună. Ca idee, conform SATI, ebihoreanul.ro are cea mai calitativă audiență din punct de vedere demografic din toată rețeaua ThinkDigital azi. Îi felicit pe toți și, după cum puteți vedea din film, oamenii sunt obiectivi chiar și când vine vorba despre propriul ziar/site. Chiar și la aniversare. Chestia asta demodată se numește, simplu, jurnalism. Keep up the fight, guys!”, a scris el.

L-a completat cunoscutul jurnalist de investigație Cătălin Tolontan, fost redactor șef al Gazetei Sporturilor, acum coordonator editorial la Libertatea, tot într-o postare cu aromă nostalgică pe Facebook: „Alergai cu mașina, zi de zi, în cazul cotidianului Hunedoreanului, sau săptămânal pentru Bihoreanul și celelalte, cu pagini PDF scrise pe disc, până la tipografia din Cluj! În fiecare zi. Nu se putea întârzia închiderea ziarului nici cu un sfert de oră pentru că drumul dura peste două ore! Așa s-au format acești oameni care azi sărbătoresc 18 ani și de aceea sunt de neclinit! Felicitări, Mircea, Florin și ceilalți, sunt onorat că am lucrat cu voi!”.

Sărbătoarea BIHOREANULUI a fost apreciată și de formația Compact în frunte cu Paul Ciuci, care a și postat, tot pe Facebook, un mesaj frumos, însoțit de poze de la Gala Premiilor lui Bihorel: „Lume faină și cu drag de cântat! Ca-n Bihor. Ne-am simțit și noi și premianții minunat!”. Formația Compact n-a fost impresionată doar de atmosferă, ci și de bunătăți, ei postând apoi și o fotografie de lângă standul cu bunătăți tradiționale din porc pus la dispoziția invitaților.


DARURI DE MAJORAT

The Be Horean

De Majorat, BIHOREANUL a primit și multe cadouri inspirate din partea invitaților, de la ornamente deosebite de Crăciun și pahare de șampanie inscripționate cu numărul 18 până la un puzzle cu o fotografie a membrilor redacției. Șeful agenției de publicitate Globencer, Mihai Pop, a dăruit redacției un tablou cu o primă pagină inspirată după cea a celebrei reviste americane The New Yorker, doar că adaptată în „The Be Horean” (foto).

Viceprimarul Florin Birta s-a prezentat cu un scotch whisky vechi de 18 ani, clienții de la Școala Auto Dorina ne-au adus o miniatură deosebită a unei mașini de epocă, iar partenerii de la One Media ne-au cadorisit cu agende personalizate, pixuri, vodka (de la 18 ani e permis) și o poezie inspirată.

Directoarea Muzeului Cetății și al Orașului, Angela Lupșea, a adus un „tablou” cu un ciocan și mai multe cuie, vrând să arate că nu s-a supărat când Bihorel a taxat-o fiindcă, în Cetate, au fost bătute cuie lângă frescele originale descoperite în sala cu grifoni a fortăreței. Oameni inspiraţi, daruri de colecţie...

Vedeți filmul galei, cu cine, ce premiu a luat și de ce, în cursul zilei de marți, pe eBihoreanul.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ipocrizie cât cuprinde ...
... din moment ce niciun invitat nu v-a spus, cinstit și lăutărește, că sunteți un "grup organizat de mercenari" !?!
Postat 17 Decembrie 2018, 20:27 de CrisDumi
pixelul papagal
Păi de ce nu îţi asumi tu, măi anonimule, să ne-o zici în faţă? Hai, aruncă masca şi ia-ţi avânt. Dar caută-te şi de nişte argumente...
Postat 17 Decembrie 2018, 22:49 de Florin Ciucas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON