URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
11 Martie 2019, 11:51

Oradea în şantier: Începând de săptămâna viitoare, traficul rutier va fi dat peste cap de un val de lucrări fără precedent (FOTO / VIDEO)

Oradea în şantier: Începând de săptămâna viitoare, traficul rutier va fi dat peste cap de un val de lucrări fără precedent (FOTO / VIDEO) PRIMĂVARA ŞANTIERELOR. Începând din martie, constructorii au reluat lucrările la prelungirea drumului rapid din strada Suişului, întrerupte peste iarnă (stânga), şi au început strămutarea reţelelor pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand (mijloc) şi a bulevardului Dimitrie Cantemir (dreapta)
Oradea în şantier: Începând de săptămâna viitoare, traficul rutier va fi dat peste cap de un val de lucrări fără precedent (FOTO / VIDEO) DRUM DE FIER. Angajaţii firmei Abed Nego au început săptămâna trecută terasarea malului Peţei în spatele Auchan, în pregătirea lucrărilor la viitoarea linie de tramvai. „Lucrările vor începe în următoarele două săptămâni, pornind din sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Oneştilor cu Calea Aradului”, spune viceprimarul Mircea Mălan

Proiectanţii au terminat schiţele, topografii au făcut măsurătorile, constructorii şi-au întins amenajările de şantier, astfel că de săptămâna viitoare pot începe lucrările.

"Proiectele care vor demara în primăvară vor avea o amploare mai mare decât în precedentul ciclu bugetar şi vor provoca mai mult deranj, pentru că se va lucra pe principalele axe de circulaţie din oraş", avertizează primarul Ilie Bolojan. Săptămâna trecută, municipalitatea pregătea deschiderea unor şantiere care vor afecta traficul începând din Calea Aradului, Piaţa Ferdinand şi Bulevardul Magheru până în Episcopia Bihor...

"Vor apărea probleme!"

Strategia primarului Ilie Bolojan de a încuraja mersul pe jos sau cu bicicleta în Oradea va prinde contur chiar mai înainte de amenajarea zonelor pietonale sau a pistelor. Valul de şantiere care se anunţă începând de săptămâna viitoare va determina tot mai mulţi orădeni să renunţe la maşină.

Primăria are în pregătire lucrări din fonduri europene în valoare de peste 300 milioane euro, multe începând din centrul oraşului. "În mod cert vor apărea probleme în trafic. Este imposibil să derulezi investiţii de o astfel de amploare fără să încurci circulaţia", spune Bolojan.

De altfel, primele efecte se văd deja în zona Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde lucrările de extindere şi modernizare a Unităţii Primire Urgenţe (25,3 milioane lei) începute de o lună aglomerează traficul în zonă şi transformă în misiune imposibilă găsirea unui loc liber de parcare. "Treptat, vor începe şi alte lucrări", avertizează edilul...

Primele tranşee 

Începând de această săptămână, Compania de Apă Oradea va închide până pe 6 aprilie Bulevardul Dimitrie Cantemir, pe porţiunea delimitată între străzile Muntele Găina şi Lugojului, de pe sensul de mers către centru, pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. Lucrările, care vor reduce traficul la o singură bandă pe sens, vor fi derulate în pregătirea amenajării coridorului de mobilitate urbană Nufărul - Cantemir (53,3 milioane lei).

La fel, în zona centrală au început săpăturile premergătoare reabilitării Pieţei Ferdinand (17,6 milioane lei), refacerii malului stâng al Crişului Repede, chiar sub geamurile Primăriei (9,9 milioane lei) şi modernizării străzii Mihai Eminescu. "Primăria a notificat proprietarii de reţele încă de anul trecut să îşi facă investiţiile pentru că din martie, când vor începe lucrările, nu vor mai putea face săpături", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Linie liberă!

Tot în pregătirea unor lucrări de amploare, angajaţii Abed Nego au început săptămâna trecută terasarea traseului viitoarei linii de tramvai care va lega sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Aradului şi Oneştilor de Bulevardul Dimitrie Cantemir, înaintând pe firul pârâului Peţa (69,1 milioane lei). Constructorii şi-au adus deja în teren traversele şi liniile de tramvai şi aşteaptă ca Primăria să mute în curtea blocurilor parcările din Calea Aradului, ca să înceapă săpăturile.

"Pentru început, săptămâna aceasta se vor monta automatizările semafoarelor de la intersecţia străzii Primăriei cu Bulevardul Decebal pentru fluidizarea traficului în zonă. Lucrările la linie vor demara cel mai probabil peste alte două săptămâni, pornind dinspre sensul giratoriu din Calea Aradului", spune Mălan.

Linia de tramvai va fi amenajată în locul scuarului care desparte în prezent cele două sensuri de mers, în paralel cu extinderea podului peste Peţa, astfel încât şoseaua să poată rămâne în continuare de patru benzi. "Constructorii vor avea la dispoziţie 45 de zile ca să amenajeze acea zonă înainte de a intra pe malul Peţei, unde nu deranjează traficul", zice viceprimarul.

Anul ambuteiajelor

Pe lista lucrărilor deja începute se mai numără prelungirea drumului expres de la podul Theodor Neş până în sensul giratoriu de lângă hypermarket-ul Real din Episcopia Bihor (23,1 milioane lei). "Constructorii au reluat lucrările la viitorul pasaj suprateran peste Valea Frumoasă, iar din 20 martie va începe reabilitarea Căii Bihorului, astfel încât la finalul anului orădenii să poată merge pe drumul expres din Calea Clujului până în Episcopia Bihor", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Până atunci, orădenii vor trebui să se obişnuiască, însă, cu ambuteiajele. Municipalitatea şi-a programat pentru luna mai începerea săpăturilor la viitorul pasaj pe sub Bulevardul Magheru şi lărgirea podului Dacia de la două la trei benzi pe sens (14,5 milioane lei). "Vrem ca perioada de închidere a traficului să coincidă cu vacanţa de vară, astfel încât în septembrie, la redeschiderea şcolii, să se poată circula măcar pe o bandă pe sens", zice Birta.

Evitarea ambuteiajelor pe şoseaua de centură nu va fi o soluţie. Primăria şi-a programat pentru iulie demararea lucrărilor la cele două pasaje gemene care vor fi construite de-a lungul centurii peste sensul giratoriu de intrarea la Piaţa 100 (36 milioane lei) şi la pasarela pietonală care va lega viitoarea staţie de tramvai de pe malul Peţei de intrarea în noua piaţă de vechituri (6 milioane lei). "Intenţia noastră a fost să finanţăm pasarela, la fel ca viitorul pod pietonal din zona Hilton, din fonduri europene. Dar, dacă nu găsim o sursă de finanţare, o vom plăti din bugetul local", spune viceprimarul Birta.

"Zugrăveală" cu deranj

În plus, pentru primăvara acestui an municipalitatea şi-a mai programat demararea lucrărilor la viitorul drum spre Fughiu prin Podgoria, în urma exproprierii unor terenuri (4,4 milioane lei), începerea lucrărilor de reabilitare a bastioanelor Ciunt şi Bethlen ale Cetăţii, aflate în amenajare de şantier (11 milioane lei), şi realizarea unei străpungeri pietonale între strada Vasile Alecsandri şi Piaţa Independenţei prin curtea fostei fabrici Oradinum.

Pentru cea de-a doua jumătate a anului Primăria vizează demararea lucrărilor la pasajul suprateran de-a lungul Căii Borşului şi la drumul colector care va asigura accesul la viitorul terminal intermodal (30 milioane lei), modernizarea Bulevardului Cantemir (53,3 milioane lei) şi realizarea celor două bretele la şoseaua de centură, care să evite sensul giratoriu de la ieşirea din oraş spre Arad.

"Anul acesta va fi unul dificil pentru şoferi, dar nu avem ce face: şi acasă, când zugrăveşti, faci deranj", spune Florin Birta. În cazul de faţă, deranjul va ajunge oricum până în casele orădenilor...


UN 2020 AGITAT
Din centru spre periferie

Lucrările programate să înceapă în primăvară sunt doar "încălzirea". "Anul viitor vor începe lucrările la viitoarele tuneluri din Centrul Civic, vor fi de o amploare fără precedent", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

Anul 2020 va pune la încercare şi mai mult nervii orădenilor. "Lucrările se vor extinde din zona centrală în toate cartierele. Se va lucra în paralel la centrele de cartier din Nufărul, Rogerius şi Ioşia, la cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare, la reabilitarea pieţei Cetate şi în multe alte locuri", spune Moş.

Când toate aceste şantiere se vor fi închis, orădeanul va fi deja obişnuit, poate, cu mersul pe bicicletă sau pe jos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Oradeanbihor
Sunt 2-3 șantiere neterminate, e o nimica toată.
Postat 13 Martie 2019, 08:46 de Sandu1206
@ sandu
"La timp" inseamna "termenul" agreat si impus de firma castigatoare sau un timp calculat si impus dupa standardele in domeniu? Daca toate lucrarile se fac la "timpul" impus de Selina & Co vom avea inca un secol de santiere neterminate in oras, pe care vor lucra aceleasi firme mostenite de nepotii, nepotilor actualilor baroni de Oradea.
Postat 13 Martie 2019, 07:45 de oradeanbihor
Pinonel
Între 70-80% din lucrări sau terminat la timp sau și mai repede. Daca nu sa terminat la timp sau terminat după câteva zile.
Postat 12 Martie 2019, 21:38 de Sandu1206
cetateanbihorean (?!) & co
Ai uitat principalele cauze ale tuturor esecurilor administratiei bolojan: infatuarea/ingamfarea/prostia primarului si lichelismul/tembelismul/incompetenta celor din primarie si din cl. Coruptia/clientelismul politic, ,,prieteniile", nu le mai numesc. Contrazi-ma si da-mi un singur exemplu de ,,ctitorie" de-a birtinezului care a fost terminata la timp, s-a incadrat in costurile initiale si a fost de o calitate ireprosabila!
Postat 12 Martie 2019, 17:32 de pinonel
Bihorean
Pot sa te contrazic: faptele vorbesc de la sine, din 2007 de cand am aderat la UE, intarzieri mari au fost la Dealul Ciuperca din cauza alunecarilor de teren care au distrus lucrarile terminate la proiect, drumul expres spre Real- cauze birocratice(aviz Cfr), parcarea Str Independentei- cauze negasirra unei solutii convenabile de proiectare tehnica. Deci cauze exterioare PO. Ceea ce faci tu se numeste speculatii. Vorbe fara fond. Din atatea proiecte incepute, chiar daca au mai fost intarzieri- ceea ce este normal pentru experienta si calificarile unei tari ca Romania, nu au fost restante mari, ca de ex in cazul A1 cu tunelurile pt ursi, dealul liliecilor, samd.
Postat 12 Martie 2019, 12:43 de cetateanbihorean
@ cetatean
Ai perfecta dreptate dar.. sa nu uitam ca majoritatea firmelor care castiga licitatii pentru aceste lucrari sunt firmele de casa ale primariei care nu doar ca ar trebui sa aiba experienta necesara dupa ani si ani dar ar trebui a aiba si resurse (materiale si umane). Ei bine pentru ca nu le au, isi plimba utilajele si muncitorii de pe un santier pe altul. Daca te mai si apuci de 10 santiere o data, stiind cu cine lucrezi, nu ai cum sa nu iti iei injuraturi ca reprezentant al primariei.
Postat 12 Martie 2019, 07:31 de oradeanbihor
proiecte la timp
Vei vedea la timp cand: 1. Inginerii constructori isi iau licenta pe bune si nu cu pile, relatii, examene samd 2. Sistemul de invatamant romanesc e conectat la piata muncii, produce ce se cere, se face scoala pe bune si practica reala, nu teorie 3. Cand o da avem cultul respectului si al lucrului bine facut 4. Cand scapam odata de birocratia asta care ne omoara 5. Cand firmele de constructii vor utiliza tehnologie performanta, oameni calificati SAMD Atunci vei avea proiecte terminate la timp, pana atunci, dupa mintea unora, vina e a primarului nebun care a indraznit sa inceapa proiectele si sa-si deranjeze cetatenii
Postat 12 Martie 2019, 00:05 de cetateanbihorean
terminati odata
E foarte usor sa critici pe cei care muncesc. Cine nu munceste nu greseste. Daca au fost intarzieri, sa blamam doar primarul e gresit si foarte simplist, dar stim cu totii nivelul pregatirii si profesionalismul unora din Romania... Ce sa mai vorbim de A1 cu dealul liliecilor, tunelurile pt ursi, care trebuia terminata prin 2010? Cum e mai bine sa nu incepi nimic de frica criticilor si esecurilor sau sa-ti asumi cu curaj proiecte noi? Ascultati la mine, ar trebui sa-i pupam mana lui Bolojan. Am mai avut un asa primar prin interbelic, cand orasul era printre primele din imperiu. Din pacate, oamenii care conduc in Romania sunt populisti, buni la politica, si vorbaraie dar fara rezultate. Inteleg in schimb ca ca si la clopotul lui Gauss, 70% apreciaza, exista 15% care nu apreciaza deloc si alti 15% care sunt in cealalta extrema. E normal sa ai opinii diferite, dar totusi, daca vezi ca 70% din populatie sustine ceva, inseamna ca n-o fac de nebuni, nu? Inseamna ca tu esti intr-o extrema si daca esti destept, iti fai seama la timp. Sau o tii pe-a ta, ca esti capos si toti sunt nebuni doar tu esti sanatos la cap... Intram in patologic deja....
Postat 11 Martie 2019, 23:53 de cetateanbihorean
@ sandu
Tu vorbesti? :)
Postat 11 Martie 2019, 23:37 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Înapoiații ca tine trebuie sa primească lecții de adaptare
Postat 11 Martie 2019, 23:22 de Sandu1206
Ironik
Noa hop si tu! Te-ai trezit peste noapte orășan si te-ai gasit sa dai lectii de civism?!?
Postat 11 Martie 2019, 22:26 de oradeanbihor
@oradeanbihor
...oradeanbihor...baga un mic si-o bere, de la ciuma rosie, pupa niste moaste si respira mai rar....ca oricum consumi oxigenul degeaba...
Postat 11 Martie 2019, 21:58 de ironi-k
Oradeanbihor
Da sa terminat, și mai repede. Nu sa terminat parcarea Digi, ciuperca a luat-o la fugă, podul machio , și mai sunt câteva. Dar multe sau terminat mai repede. Am fost in Craiova și e o ruină. De București nu mai zic, și Constanța e o ruină pe langa Oradea. Dar fă o tură în Moldova și partea de sud sa vezi diferența.
Postat 11 Martie 2019, 21:55 de Sandu1206
@ sandu
Intrebarea corecta este: s-a terminat vreunul la timp?
Postat 11 Martie 2019, 20:50 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Ce proiecte nu s-au terminat la timp?
Postat 11 Martie 2019, 20:35 de Sandu1206
oradea m
Sa te apuci de 10 lucruri si sa nu termini niciunul dar sa dai un oras intreg peste cap, nu mi se pare dezvoltare ci mai degraba incompetenta. Cand o sa vad proiecte terminate la termen, fara prelungiri, cu muncitori care lucreaza in schimburi (apropo de invatamintele nebunului de la newyorkezi si orasul care nu doarme nici o data) s-ar putea sa imi schumb parerea. Pana atunci mucles!
Postat 11 Martie 2019, 19:29 de oradeanbihor
Indecent proposal 2
Se suspenda in municipiul oradea urmatoarele alegeri locale.Nu-si au rostul.Banii astfel economisiti se vor vira in contul dezvoltarii.Daca psd-ul nu e de acord,sa fie referendum pentru absorbtia comunelor limitrofe.Apoi absorbim judetul,ardealul si la urma toata romania cu dragnea cu tot.Capitala o mutam la viena.
Postat 11 Martie 2019, 19:22 de excalibur
oradean din bihor ?
Ma prapadesc de ras cand citesc ca mai e cate unul care declara ca "oradenii sufera" si cei ce vor dezvoltare si progres nu il compatimesc. Ii sfatuiesc pe cei care sufera sa se trateze in locuri si cu tratamente specializate. Pentru sfaturi apelati la dracnea, valcov, teodorovici, stefanescu, nicolicea, serban, docila etc. Celor mai perversi si dispusi sa mai puna o data botul, le recomand ponta si toata sleahta lui de dezertori din psd. Bafta!
Postat 11 Martie 2019, 19:13 de oradea_mea_si_a_ta
Proposal
Ca sa scurtam durata dezvoltarii, ar fi o idee sa se lucreze in 3 schimburi.Studiorile Sahia vor face filme documentare,sa ramina peste generatii...
Postat 11 Martie 2019, 19:11 de excalibur
@ tc, marius, sandu
Mi se rupe de parerea si de vorbele voastre "de duh", cu atat mai putin de planurile nebunului. Deocamdata oradenii sufera si din pacate nu-i asteapta nimic bun. As vrea sa spun ca cine rade la urma rade mai bine dar din pacate e de plans.
Postat 11 Martie 2019, 17:54 de oradeanbihor
oradeanbihor #3
..te mai numesti si oradean, am o propunere: de la tac*tu dracnea: ce ar fi sa te numesti teleormanean? La fel ca cei de teapa ta ..daca e rost de palmat niste lovele din proiectele astea - nu e OK..! e disconfort si nu reusesti sa-ti citesti cuponul de pensie din cauza buldozerelor...Halal oradean..nici macar bihorean!
Postat 11 Martie 2019, 16:14 de TC
Oradeanbihor
Și apropo, traficul sa fluidizat, doar că între timp sau înmatriculat cu 30% mai multe mașini. Factura la întreținere e mai mică decât în alți ani
Postat 11 Martie 2019, 16:06 de Sandu1206
Oradeanbihor
Da asta ne dorim. ȘANTIER înseamnă dezvoltare, dezvoltate e o chestie care nu sa întâmplat în capul tău.
Postat 11 Martie 2019, 16:04 de Sandu1206
@oradeanbihor #2
DA!!! băi "giumbix" ,ne dorim deranj,ambuteaje,trafic infernal,blocaje și tot ce decurge de-aici...luptăm și dorim progresul cu orice preț(vorba lui Caragiale). Prea mult timp orașul nostru frumos,mic și cochet a băltit și stagnat,nepermis de mult datorită unor inși de teapa ta care-au micționat pe tot ce înseamnă Oradea și cetățenii acestui oraș. Ignoranța,corupția,incompetența,nimicnicia, mizeria umană in toată splendoarea ei,au fost atributele celor care au gestionat soarta orădenilor vreo 20 de ani.Acum că lucrurile au intrat pe un un făgaș normal cum era și firesc ,unor canalii nu le convine.Ghinion!
Postat 11 Martie 2019, 15:14 de altoradean
@oradeanbihor
Din pacate ca tine sunt foarte multi... Si din cauza asta 99% din primari prefera sa nu se prea deranjeze ei cu munca, ca oricum pulimea nu apreciaza cand se construieste sau se investeste. Romanasului ii place sa fie pe chill, pe relax, sa nu munceasca daca e posibil, si per ansamblu cu mentalitatea de "merge si-asa".
Postat 11 Martie 2019, 14:16 de marius_ro
Oare asta si-au dorit oradenii?
Oare chiar asa de tare si-au dorit oradenii pasaje subterane, pietonale, linii noi de tramvai, mers pe jos, santiere fara sfarsit? Toate suna bine din perspectiva frumusetii si a platii pe fonduei europene (partial). Dar acum cand deja orasul e cu susul in jos, sa vii sa mai promiti inca vreo doi-trei ani de santiere care vor da peste cap total traficul, si care de fapt vor paraliza orasul mi se pare stupid, aberant. Avem parcarea neterminata in centru, avem pasajul Vulturul Negru vesnic in santier, avem dealul, de fapt am avut dealul.. inca un pic si nebunu' calca pe urmele lui Nero.
Postat 11 Martie 2019, 13:53 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4 RON
  • 1 EUR = 4.7694 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON