URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2019, 18:06

Protest în Consiliul Local: Orădenii nu vor biserică în centrul cartierului Tineretului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii cartierului Tineretului i-au cerut joi primarului Ilie Bolojan, în încheierea şedinţei de Consiliu Local, revocarea HCL 1.128 din 2018 privind alocarea unei suprafeţe de 900 metri pătraţi pentru construirea unei biserici ortodoxe în centrul cvartalului de la ieşirea din Oradea spre Cluj.

Biserică în loc de parc

Protestatarii spun că locul alocat lăcaşului de cult era rezervat unui proiect de bugetare participativă privind amenajarea unui parc.

"Am făcut o plângere prealabilă prin care vă cerem să revocaţi HCL 1.128 din 2018. Vreau să întreb consilierii care au votat suprapunând terenul pentru biserică peste proiectul de bugetare participativă votat de 704 oameni: aţi dorit să vă cumpăraţi locul în rai cu 4 lei pe metru pătrat?", a întrebat ironic Vasile Dumitriu, în numele protestatarilor, acuzând că hotărârea de Consiliu este "nelegală" pentru că "a fost adoptată fără consularea locuitorilor zonei".

În plus, locuitorii cartierului susţin că acesta are probleme mult mai importante decât construcţia unui lăcaş de cult. "În cartierul Tineretului există o problemă mult mai mare, iar aceasta nu este biserica, ci lipsa asfaltului şi faptul că oamenii nu au unde să îşi ducă copiii la grădiniţă sau şcoală", a spus Dumitriu.

Potrivit acestuia, majoritatea locuitorilor din cartier nu îşi doresc construcţia lăcaşului de cult în centrul cartierului, de vreme ce 740 dintre ei au votat pentru amenajarea unui parc şi doar 77 de familii au semnat pentru biserică.

"Visam la un spaţiu verde"

De altfel, cei mai vehemenţi sunt proprietarii loturilor din vecinătatea lăcaşului de cult. "Am intrat în licitaţia pentru concesionarea terenului şi am ajuns la 150 lei pe metrul pătrat. Eu şi cu fiul meu plătim împreună o concesiune de 1.000 euro pe lună. N-am avut informaţia că aici se construieşte o biserică. Când m-am uitat pe desene, pe parcela din faţa mea era spaţiu verde", a protestat orădeanul Şandor Gal (foto).

Bărbatul a povestit că a aflat despre construirea lăcaşului de cult doar după demararea investiţiei. "Noi visam să vedem în faţa casei un spaţiu verde şi nu o biserică la doar 18 metri de geam. Mi-am luat teren în cartierul Tineretului ca să am linişte, nu altceva. Probabil voi opri orice investiţie şi voi vinde terenul", a spus Gal.

Bărbatul a susţinut că investiţia în lăcaşul de cult îi va tulbura liniştea şi îi va deprecia valoarea imobilului. "Avem mai multă nevoie de spaţii verzi unde să ne întâlnim, iar copiii să se joace. Biserici avem destule", a declarat Gal.

Biserică, nu night-club!

Primarul Ilie Bolojan (foto) a ascultat doleanţele orădenilor, dar a evitat să le promită renunţarea la proiectul bisericii. "Nu cred că a sta la 18 metri de o biserică este o catastrofă. Dacă ar fost un night club sau o hală în care se taie toată ziua, ar fi fost altceva", a spus edilul.

Primarul a arătat că Biserica Ortodoxă a primit terenul fără să fie favorizată. "Consiliul Local Oradea a repartizat acel loc pentru biserică la cererea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. Terenul nu este gratuit. Bisericii Ortodoxe i se va tăia contravaloarea concesiunii din sumele pe care le avea de primit de la bugetul local. Nu i s-a făcut niciun favor", a spus edilul.

Asfaltare în 2021...

Ilie Bolojan a mai declarat că majorarea tarifelor la care sunt concesionate terenurile din cartierul Tineretului a intervenit ca urmare a atribuirii acestora prin licitaţie şi era cumva de aşteptat.

"Dacă tragem o linie şi calculăm cât a investit Consiliul Local în Cartierul Tineretului, veţi vedea că numai pentru devierea reţelelor de apă s-au cheltuit sume imense. Investiţiile în utilităţile de interes public sunt undeva la 30.000 - 40.000 euro pe locuinţă", a spus Bolojan.

Convins de legalitatea HCL 1128 din 2018, primarul i-a îndemnat pe protestatari să o atace în contencios. Bolojan a mai spus că există "posibilitatea reală" ca străzile din cartierul Tineretului să fie asfaltate în anul 2021, concomitent cu amenajarea spaţiului verde cerut de orădeni.

"Curent anticlerical"

"Acel parc se va face!", a declarat, ulterior şedinţei, Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL.

Edilul a lăsat să se înţeleagă că problema alocării de teren pentru biserică în Cartierul Tineretului este exploatată de persoane angajate politic care "doresc să exploateze curent anticlerical".

Fără a nominaliza, Ilie Bolojan a făcut trimitere la Vasile Dumitriu, fost membru al organizaţiei non-guvernamentale "Oradea Civică", apropiat al Alianţei 2020 USR PLUS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@autentic
si cine o opreste? sunt sute de bisierici in tot orasul. tot gaseste una. argument ai penibil nu gasesti? apoi nu are nepot care sa o duca la biserica? un nepot cu gura mare si zero fapte?
Postat 16 Iunie 2019, 01:21 de sasi
mai bine un night club
1. nu scot boxe afara. 2. este mai util.
Postat 14 Iunie 2019, 22:57 de sasi
"tolerantii" intoleranti
USR vrea toleranta fata de cei cu L, cu G, cu B, cu T, cu PLUS, PLUS.... Zero toleranta fata de biata bunica care poate abia isi trage picioarele si este obsnuita de mica sa se roage intr-o biserica. Poti fi ateu! Este treaba ta! Dar ce ai cu bunica mea care sta in "Cartierul Tineretului" imbecilule!
Postat 14 Iunie 2019, 21:15 de autentic
biserica si politicienii ne vor prosti. surpriza!
foarte bine punctat! clasa politica este dominata de infractori fara educatie dar cu tupeu de borfasi, care considera ca isi spala pacatele dupa ce fura din banul public si face donatii popilor! FALS! aceeasi mentalitate pe care o aveau englezii, italienii si francezii prin anul 1500-1600, când vindeau popii in draci cartonase rosii "binecuvantate" de papa cu 5 banuti/buc, sa le fie iertate pacatele. **^^** BISERICA TE VREA PROST! SI SARAC, PENTRU CA ESTI MAI USOR DE MANIPULAT! la fel partidele, inclusiv politicienii nostri din primarie! oamenii inteligenti si educati stiu ca exista 1 singur Dumnezeu care nu are nevoie de biserici din aur si preoti imbuibati ca sa faca minuni! haideti sa descurajam santajul asta imputit al bisericilor! haideti sa ne rugam in parcuri, pe malul Crisului, in natura. nu mai dati bani la biserici! poate nu ati stiut, dar papa controleaza cea mai mare banca din lume - banca Vaticanului, iar patriarhul daniel are cash mai mult decat orice banca din tara!
Postat 14 Iunie 2019, 12:28 de roger
Opinia unui preot
Ajunge, sunt prea multe biserici. Si eu sunt preot, dar nu consider ca este normal sa facem atata prozelitism si propaganda agresiva, plantand biserici peste tot. Si mai mult, punand acolo ca preoti-parohi toti golanii (pentru ca, in general, in oras ajung numai golanii care se gudura pe langa episcop, nu preotii vrednici) facem mai mult rau Bisericii decat bine. Opriti-va cu propaganda, dragi colegi. Lasati oameniii sa vina la Hristos din convingere, nu din fatarnicie.
Postat 14 Iunie 2019, 12:26 de rowald
LUCA, Cap.10 ; Versetul 4
Sunt crestin, cred in moartea Mantuitorului si in Invierea Lui a treia zi, incerc ca daca nu pot sa fac bine, sa nu fac nici rau. O intrebare nu-mi da pace: cred ca Cel de Sus este Atotputernic si atunci de ce ar avea nevoie sa ,,mijloceasca" in fata Lui pt. noi un preot/pastor/rabin, de ce musai sa merg sa ma rog intr-un loc anume, biserica/sinagoga/etc?! Daca stau bine sa ma gandesc Lui Dumnezeu nu e nevoie sa-I ceri nimic, stie mai bine ca noi de trebuintele noaste! N-am nimic impotriva ca cei care nu pot trai fara sa se roage, sa o faca, dar in liniste, nu in tunetul clopotelor, in smerenie si hranindu-se cu putin, iar daca trebuie sa se deplaseze sa o faca, dar fara alaiuri de mertane! Ce pilda de cumpatare ne da un cleric ce nu-si poate cuprinde burdihanul?! Ii sfatuiesc pe locuitori sa atace in instanta hcl cu pricina, iar in regim de urgenta sa ceara suspendare lucrarilor. Nu cred ca nu vor gasi un avocat care sa-i reprezinte! Le doresc succes!
Postat 14 Iunie 2019, 10:47 de ili3
Adevarul e ca si USR-istii astia sunt tot un drac, sau mai mult... o ciurda intreaga
Astia cand aud de Dumnezeu fac ca totii dracii ! Atentie ! Mare atentie pe cine alegeti ! Asa arata neo-cumunistii, neo-marxistii ? S-ar putea sa fie mult mai rau decat va puteti imagina.
Postat 14 Iunie 2019, 09:48 de 232
MARE MEMBRU USR......
Aveti grija de acest om care cica va reprezinta Acesta este un membruu USR care numai prostii vorbeste peste tot bunde isi pune microfonul la gura
Postat 14 Iunie 2019, 09:12 de impartialul
Daca era reformata
La ora asta se batea satisfacut pe picioare.
Postat 14 Iunie 2019, 08:20 de 1234
Felicitari
Locuitorilor orasului care s-au rasculat impotriva celor care vor sa ne spele creierul.
Postat 14 Iunie 2019, 08:04 de User anonimizat
@roger
E 100% cum zici tu, insa niciun politician din Romania nu va indrazni sa se puna rau cu biserica, de orice tip ar fi ea. La gradul de misticism pe care-l are romanul si la cat de influentabil este, asta ar fi o imensa prostie politica. Asa ca sa nu-ti faci nicio iluzie, biserici se vor construi in continuare in detrimentul spatiilor verzi, scolilor, gradinitelor, spitalelor, caminelor de copii, caminelor de batrani etc. Nu inteleg insa de ce le da voie sa puna boxele alea pe exterior? De ce sa fiu obligat sa ascult behaiturile popilor cand trec pe langa o biserica? Inteleg lucrul asta daca biserica e full de credinciosi si o parte din ei stau afara ca nu au locuri inauntru! Dar altfel? WTF?!!?
Postat 14 Iunie 2019, 06:54 de Kid
Ce sa facă saracii popi?
Fabrica de popi merge in continuare cu motoarele turație la maxim iar absolvenții facultăților respective au nevoie de joburi. Cel de Sus nu cred ca este interesat de zămislirea a noi biserici pe meleagurile noastre. In schimb creștinii din țările dezvoltate către care noi ne uitam cu jind, își vând bisericile pe piata liberă. Cred că ar fi cazul să le luam și noi exemplul, cât mai repede.
Postat 14 Iunie 2019, 00:30 de Doru2019
Cam ce rezultă din modul în care "diliul șef" vede problama ?!?
Că e un "gunoi" lipsit de logică și caracter pare evident. Dar să spui despre purtătorul de cuvânt al petiționarilor că e "fost membru" al unei organizații "partenere" de fapt, nu are nicio legătură cu faptul că niște clopote s-ar fi oregătit să bată la urechile unor contribuabili ai acestui oraș !?! Rușine, Bolojane ... sper să îți bată ție ceasul, cât toate acele clopote la un loc cât de curând, că s-au săturat de prostiile tale până și cei care te-a inventat "politic" ca să ajungi primar !?!
Postat 13 Iunie 2019, 21:43 de CrisDumi
hotarare cetateneasca - inghetarea constructiei de biserici pe urmatorii 20 de ani in Oradea!
Curaj si bafta locuitorilor din cartierul Tineretului! Nu va lasati la ei, nu avem nevoie de biserici si preoti, ci de liniste si spatii verzi! unde dracu stau urbanistii din primarie?!?!? de ce nu isi fac treaba??? multe biserici s-au construit haotic in oras, vezi imbecilitatea aia din spatele mag profi de pe 6 martie sau biserica de langa ramada. nu este logica si nici necesara (ba din contra!) constructia unor biserici in curtile blocurilor. Zice Bolojan ca in loc sa le dea bani (din taxele noastre, sa fie clar), prefera sa dea pamant episcopiei. pai HAI SA HOTARAM NOI PE CE VREM SA DAM BANII DIN TAXELE ACHITATE, DAAA? bisericile nu platesc taxe, au proprietati si mii de hectare de terenuri/pamanturi, salariile popilor sunt platite de la stat, popii poarta aur, Mercedesuri, sunt nesimtiti si lacomi, deci despre ce vorbim? nu mai dorim constructia nici unei biserici in Oradea! chestia asta ar trebui inghetata cel putin pe urmatorii 20 de ani! platim destul pt desfrâul popilor (ortodocsi, catolici, pocaiti, ce or fi!). Iisus se ruga in gradina, nu in biserici inalte de 50m pline de lemn masiv si aur/argint!!! orasul are nevoie de altceva - de exemplu de o dotare mai atenta a parcurilor, care sunt foarte plictisitoare si monotone ca oferta, vezi parodia de parc din zona Prima Nufaru taman langa containerele de gunoi, parcul Salca, parcul de la Lacu Rosu intresectie cu Stefan cel Mare sau mini-parcul de langa turnu de apa din aceeasi zona.
Postat 13 Iunie 2019, 19:32 de roger
Investitii in utilitati de
30000 - 40000 Euro pe locuinta!?! Da' ce ma bolovane, le-ai bagat tevi de haur? Ai executat lucrarile cu ingineri de la NASA? Pana mai ieri te plangeai ca sunt mari noile salarii de 3000 de lei pentru muncitorii din constructii! Poti sa ne explici un pic acele costuri? Că despre destinatia finala a acelui teren, sigur nu localnicii vor avea ultimul cuvant.
Postat 13 Iunie 2019, 18:57 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON