URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2019, 13:28

Opritoare în Piaţa Unirii: Au fost montaţi bolarzi în jurul "zonei albe" pentru blocarea accesului cu maşinile (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul acestei săptămâni, în jurul "zonei albe" a Pieţei Unirii, cea acoperită cu piatră trani, au fost montaţi mai mulţi bolarzi.

Decizia a fost luată după ce constructorii pieţei centrale au susţinut că piatra trani a crăpat din cauză că pe acea zonă, deşi este una pietonală, au intrat mai multe autovehicule, inclusiv unele de tonaj mare.

Bolarzii sunt din piatră naturală, mai precis din granit auriu. Ei au fost furnizaţi de o firmă locală, Marmorex Trafic Stone SRL, valoarea contractului fiind de 52.000 lei plus TVA.

"Montarea acestor bolarzi s-a făcut pentru a împiedica accesul cu autoturisme în zona destinată exclusiv pietonilor. Firmele care au executat lucrarea (n.r. – reabilitarea Pieţei Unirii) au susţinut şi au dovedit cu multe poze că acolo au intrat autovechicule, inclusiv de tonaj greu, rezultând fisurile din pavaj", a precizat pentru BIHOREANUL viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan.

Între timp, asocierea de firme care a reabilitat Piaţa Unirii a înlocuit în bună parte plăcile trani crăpate şi urmează să le înlocuiască şi pe celelalte.

Potrivit viceprimarului, bolarzii au fost puşi tocmai pentru a lămuri dacă, într-adevăr, piatra trani a crăpat din cauza maşinilor sau a fost vorba de o problemă de rezistenţă a materialui. "Dacă nu vor mai intra autovehicule şi dacă tot vor mai apărea fisuri înseamnă că e o problemă care ţine de calitatea materialului", a precizat Mălan.

Despre contractul privind aducerea şi montarea bolarzilor, viceprimarul a precizat că municipalitatea a cerut oferte de la mai multe firme, inclusiv din Italia, însă cea mai rezonabilă a venit din partea firmei din Oradea.

Merită precizat că balustradele de pe Podul Sfântul Ladislau precum şi bordurile şi rigolele de colectare a apei din Piaţa Unirii sunt tot din granit aurit, o rocă rezistentă, la fel ca bolarzii din faţa Palatului Vulturul Negru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Propun cate ceva lui Bolojan
In Piata Unirii trebuie obligatoriu sa montam mult mai multe banci si cosuri de gunoi,mult mai multe cosuri de gunoi ca adesea atat in Piata Unirii,cat si pe Vasile Alecsandri esti mereu pus in situatia de a nu avea unde sa-ti arunci mizeria,sau trebuie sa faci cateva zeci de metri pentru asta..in caz fericit. Tot in Piata Unirii, ca doar discutam de inima orasului Oradea..vrem mai mult ``verde`` vrem flori..inverziti putin acolo ca nu se supara Dumnezeu, oradenii nici atat :)
Postat 21 Mai 2019, 01:03 de User anonimizat
@crisdumi
Ce inseamna "incendiu voinic" nu te mai intreb, esti prea circopitec ca sa ne explici. PS Mai scrie, esti funny.
Postat 20 Mai 2019, 07:45 de elev
mie personal imi plac !
Trecand peste observatiile unora care se pare ca au in cap masini de pompieri si incendii intrebarea care se poate pune este daca la viitoarele concerte nu vor incurca asta in ideea in care sunt ancorate in caldaram . Daca nu sunt ancorate la cat de faine sunt ne putem astepta sa inceapa sa dispara cate una . Legat de munca in zadar consider ca e mai bine sa te apuci sa faci ceva , invatand din mers daca e cazul , decat sa ramai angajat pe viata la Cooperativa " Stat degeaba si taiat frunze la caini " . In ceea ce priveste accesul auto pe zona restrictionata din piata cred ca ar trebui conditionat , daca nu se face deja , de obtinerea unei autorizatii speciale pe numar de masina si controale la sange a tuturor masinilor care opresc pe platoul pietonal . Astept cu nerabdare instalarea acelui sistem de supraveghere video performant , care ar trebui extins in toate cotloanele orasului , cu un dispecerat de profesionisti 24 / 24 si echipe de politie pentru interventie rapida in tot orasul la distrugeri si ordine publica . La franarii care nu sunt de acord cu dezvoltarea orasului le amintesc ca statutul de rezident in Oradea nu este pe viata si nici obligatoriu pentru nimeni . Votul este pana la urma forma prin care majoritatea legitimeaza o echipa la conducere ( pot fi si tarani ) cu un anumit program . Parca asa zice si PSD-ul cu fiecare ocazie ! Mascaricilor care va laudati cu originea " sanatoasa " de oraseni , voi nu candidati ? Nu aveti nimic de facut pentru orasul asta ? Veniti cu programul si daca e mai bun oradenii va voteaza !
Postat 19 Mai 2019, 20:36 de 1
Foarte frumoase bilele ...
... păcat că mașinile pompierilor nu pot trece peste ele, aceste golomoațe fiind cu câțiva centimetri mai înalte decât baza șasiului autovehiculelor, când sunt încărcate cu apă !?! Așa că, urmează faza următoare, după primul incendiu mai voinic, când vor fi înlocuite cu altele, teșite în partea de sus !?! Cooperativa "Munca în Zadar" continuă la Oradea pe banii tuturor !?! Bine că printre ele, la bilele astea mă refer, trec fără probleme autoturismele de tip Logan ori Duster spre exemplu, ale Poliției Locale !?!
Postat 19 Mai 2019, 18:40 de CrisDumi
Pinonel
Hai sa votam DA la referendum
Postat 19 Mai 2019, 18:29 de Sandu1206
Ce stie taranul...
Spune o vorba ca se te fereasca Dumnezeu sa ajunga sluga (adica nepriceputul, cel bun sa faca doar ce-i spune altul) stapan, adica sa ia el decizii! Nu zic de dealul Ciuperca, nu zic de drumul fara sfarsit, inceput cu mare tam-tam dar fara a avea vreun drept pe tot amplasamentul. Nu zic de autorizatia de construire eliberata de primarie (!!!) unei spalatorii, exact pe locul viitoarei largiri a subtraversarii podului cfr, largire executata de primarie! Exemple sunt cu duiumul! Cine sunt autorii (in acte!) ai caietului de sarcini care a stat la baza proiectarii reamenajarii Pietei Unirii? Unde poate fi consultat caietul? Situatia asta se numeste in sah zugzwang, orice faci nu iesi bine. Daca in caietul de sarcini nu s-a prevazut posibilitatea trecerii de autovehicule cu masa maxima de X tone, e clar cine sunt vinovatii! Daca s-a prevazut, dar nu s-a respectat cerinta, iar sunt usor de gasit vinovatii: dirigintele de santier si cei care au semnat receptia lucrarii. Inclin spre prima varianta, deoarece executantul e tare-n ,,clanta"! Oricum o dai, tot de idi*ti te lovesti...
Postat 19 Mai 2019, 17:01 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON