URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2019, 13:45

Există faptă, nu şi făptaş: După un an, Parchetul Oradea nu are, încă, suspect în cazul incendiului de la Palatul Episcopal Greco-Catolic

Există faptă, nu şi făptaş: După un an, Parchetul Oradea nu are, încă, suspect în cazul incendiului de la Palatul Episcopal Greco-Catolic foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut un an de la incendiul care, vara trecută, a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Piaţa Unirii, însă procurorii orădeni nu au identificat nici până azi vreun suspect.  

Se lucrează, dar nu se vede

Potrivit unei informări transmise, luni, pe marginea cazului, la solicitarea BIHOREANULUI, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea susţin că în caz se efectuează cercetări pentru infracţiunea de distrugere din culpă, după ce iniţial suspiciunea era de distrugere.

Totodată, conform documentului, „în cauză se efectuează acte de cercetare penală în mod ritmic”, iar procurorii au primit şi concluziile expertizei de specialitate dispuse pentru stabilirea cauzelor şi circumstanţelor în care s-a produs incendiul. Atât doar că, spun anchetatorii, concluziile verificărilor nu pot fi făcute publice întrucât „nu există suspect în cauză”.

De ce nu există încă suspect identificat şi de când au procurorii concluziile expertizei nu se mai spune în informare.

Preluat de Primărie

Aşa cum se ştie, pe 25 august anul trecut, un incendiu declanşat de o avarie la instalaţia de iluminat exterior a devastat Palatul Episcopal din centrul Oradiei. Focul a cuprins întâi acoperişul clădirii, iar apoi s-a extins la etajele imobilului. Totodată, tavanul etajului I s-a prăbuşit, din pricina flăcărilor. Bănuielile cu privire la cauza izbucnirii incendiului duc spre instalaţia electrică şi spre cea de iluminat arhitectural, care ar fi fost realizate neconform.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din august 2019, imobilul, grav avariat, a fost preluat de Primăria Oradea pentru o perioadă de 20 ani, urmând să fie complet reabilitat şi recompartimentat, pentru a funcţiona pe de o parte ca sediu episcopal, iar pe de alta ca centru cultural sau un spaţiu expoziţional.

Potrivit înţelegerii încheiate la sfârşitul lunii august cu Episcopia Unită cu Roma Greco-Catolică, în urma lucrărilor de reabilitare, care vor dura circa trei ani, municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, cealaltă parte a imobilului urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.

Reabilitare în plin

Lucrările de reabilitare au pornit pe 18 martie cu refacerea acoperişului, fiind executate de firma Trameco pentru suma de 7,9 milioane lei şi cuprind de la expertize necesare pentru stabilirea gradului de rezistenţă a pereţilor în urma incendiului, până la lucrări de proiectare şi de execuţie a acoperişului.

În momentul de faţă, acoperişul palatului este aproape refăcut, muncitorii amplasând plăcile de pe aripa dinspre Primărie.

De asemenea, se lucrează şi în interiorul imobilului, camerele fiind curăţate de scrum şi de rămăşiţele incendiului, iar fațada clădirii pe partea de interior este aproape finalizată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON