URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2018, 17:03

Cum ne văd turiştii: O bloggeriţă cunoscută spune că s-a simţit "dubios de bine" la Oradea

Cum ne văd turiştii: O bloggeriţă cunoscută spune că s-a simţit 'dubios de bine' la Oradea (foto: FineSociety)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai mulţi turişti se declară îndrăgostiţi de municipiul Oradea şi îl laudă şi altora. O jurnalistă din România, Diana-Florina Cosmin, autoarea blogului FineSociety, a vizitat Oradea şi spune, într-un articol publicat sâmbătă, că este "probabil cel mai frumos oraş din România", fiind impresionată totodată şi de localnici.

Îndrăgostită pe loc

Vizita ei în Oradea face parte dintr-un proiect "de descoperit şi povestit locuri frumoase din România", realizat de Romanian Art&Craft, o firmă care promovează, prin produse pe care le scot la vânzare, meşteşugul tradiţional şi munca artizanilor populari.

Diana-Florina Cosmin, fostă angajată a revistei Forbes România, recunoaşte în articolul său că nu ştia mare lucru despre Oradea înainte să o viziteze. Ea laudă reabilitările "bijuteriilor" arhitecturale din oraş, cel mai recent exemplu fiind Palatul Moskovits.

După prima vizită în Piaţa Unirii, de anul trecut, Oradea a devenit oraşul ei preferat alături de Iaşi. Şi asta nu doar datorită frumuseţilor arhitecturale, "ci pentru că experienţele mele cu oamenii au fost fantastice"...

Povestea telefonului pierdut

"Prima revelaţie a fost în prima seară în oraş, anul trecut. Soţul meu şi-a pierdut telefonul pe o bancă dintr-un parc plin de oameni, la 10 noaptea, şi ne-am dat seama abia după o jumătate de oră, ajunşi la hotel. S-a întors să-l caute mai mult într-o doară, convins că e o cauză pierdută, în timp ce eu deja îmi făceam calculul unde să găsim o doua zi un magazin Orange ca să-şi ia alt telefon şi SIM. A avut surpriza ca, la intrarea în parc, un tânăr de 20 de ani să alerge după el cu telefonul în mână, gâfâind după ce făcuse turul parcului", povesteşte autoarea articolului de pe FineSociety.

Ea mai scrie că tânărul n-a vrut să accepte nicio recompensă. "Băiatul ne văzuse pe bancă, apoi văzuse telefonul uitat, dar la acel moment noi deja eram departe. După ce ne-a căutat prin tot parcul, s-a decis să stea cu telefonul în mână la intrare, sperând că vom reveni să-l căutăm. Edi s-a "certat" cu el încă vreun sfert de oră în încercarea de a-i da nişte bani în semn de recunoştinţă... Băiatul nici n-a vrut să audă. "Dacă vreţi, ne împrietenim pe Facebook, dar bani nu accept. Eu ştiu cum e să pierzi un lucru pe care ai dat bani munciţi şi mă bucur că am putut să vă înapoiez telefonul"".

Cucerită de localnici

Diana spune că şirul de "întâmplări fericite" a continuat un an mai târziu. "Doamna de la chioşcul de bilete de tramvai mi-a zâmbit larg, mi-a explicat cum se foloseşte biletul pe toate liniile, mi-a răspuns la vreo trei întrebări despre staţii şi mi-a urat o zi frumoasă, totul în timp ce vorbea la telefon cu altcineva căruia îi explica despre preţul unor bilete. Fără să înceteze să zâmbească… şi nu cu un rictus, ci un zâmbet amabil, aşa cum aproape că am uitat că există".

Autoarea a mai întâlnit oamenii care au impresionat-o în Oradea. "Doamna care făcea curăţenie în cameră la Ramada a văzut pungile goale de hârtie de lângă intrare şi mi-a lăsat în cameră un bileţel scris de mână în care mă întreba dacă poate să le arunce, explicând că nu a vrut să facă vreo gafă şi că poate le-am pus acolo ca să le refolosesc. S-a semnat cu numele ei şi cu "O zi frumoasă"".

Chelneri prea amabili…

În articolul de pe FineSociety, autoarea continuă: "La Lotus Mall am vrut să cumpăr o agendă în folie de plastic şi după ce a scanat-o - deşi era o ditamai coada în spatele meu - domnişoara de la casă mi-a atras atenţia că folia de plastic în care e învelită agenda e ruptă la un colţ şi să iau alta".

Şi chelnerii din Oradea au impresionat-o pe turistă. "Nu mai zic de chelnerii de la restaurant, majoritatea foarte tineri, unii probabil angajaţi pe vară, dar atât de amabili şi prietenoşi de ajunsesem să ne simţim prost de cât de frumos se purtau cu noi".

Diana a fost surprinsă de comportamentele pe care le-a întâlnit la Oradea. "Ştii cum e când parcă ţi-e prea bine într-o situaţie şi simţi că trebuie să fie ceva în neregulă, că nu are cum să fie totul chiar aşa roz? Aşa m-am simţit aici. Dubios de bine".

Citeşte întreg articolul "Oradea, probabil cel mai frumos oraş din România" pe blogul FineSociety.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Dani-e-let
Date draq la statuie ...
Postat 06 Mai 2018, 22:05 de Sandu1201
RE: Dani-e-let
Ai nevoie de o pauză, fiindcă eşti deosebit de agresiv. Cont suspendat!
Postat 07 Mai 2018, 00:26 de Moderator
Dani-e-let
Tu nu esti nici turist nici oradean
Postat 06 Mai 2018, 18:01 de Sandu1201
mascarada
Nu e nici o turistă! Ea cică e scriitoare! Merge peste tot! Vedeți cine a făcut fotografia! De regulă fotografiile și le fac turiștii ei înșiși... ce o fi publicat d-ra habar nu am!
Postat 06 Mai 2018, 13:28 de dani-e-let
1
Ahahahaha . Nu mai e MIHAI VITEAZUL important. Si la ziarul de BÂRLAD a ajuns . Ahahahaha.
Postat 05 Mai 2018, 23:21 de Sandu1201
@sandu 1201
Cum sa zici ca a fost nereusit protestul? Nu a ajuns la ziar si il cunoaste toata lumea? Dupa care au urmat cei cu partida de sex la statuie care au avut un impact maxim. Asa ca jupanul ar face bine sa isi ia "pretenul" pe care l-a punctat cu "10" la un alt comentariu ( eutanasiu - un alt inteligent - care isi prezinta galmele intelectuale pe zeci de randuri ) sa incerce niste trageri in doi din pozitii diverse ( impotriva lui Bolojan, desigur ) avand sanse maxime acesti doi mascarici sa rupa audientele.
Postat 05 Mai 2018, 19:56 de 1
SARCA
De la protestul tau nereusit ti se trage cu piata unirii.
Postat 05 Mai 2018, 18:20 de Sandu1201
Feste...
am vrut MAHARII...
Postat 05 Mai 2018, 17:40 de dani-e-let
Dada
Asta vreau sa aud despre ORADEA. În 2008 mi-am uitat telefonul pe o bancă în parcul Cișmigiu, si dupa 2 ore am mers sa il caut fara speranta, si ce sa vezi , un om al străzii ma aștepta, mi-a înapoiat telefonul si nu a vrut recompensa
Postat 05 Mai 2018, 17:38 de Sandu1201
o portocală...
Mișto! 1. Reclamă pentru o firmă de telefonie 2. Dumneaei nu era "turistă "! Turiștii sunt alții 3. Dragă Diana, probabil habar n-ai cât de frumoasă era Piața Unirii înainte de intervenția brutală a mult prea iubitului nostru Primar! Nu-l mai are! Acum aici se organizează târguri kitchoase, street-food-uri destinate să provoace "orgasme culinare unora, chestii cu autoturisme! Din această cauză nici nu se mai poate circula prin Piața (ca e pietonala...). În schimb, la doi pași, măgarii Oradiei parchează că nebunii în fața Primăriei, deși e interzis! Vezi Diana! Ar trebui să cunoști totul! Dar tu te-ai repezit că față mare....
Postat 05 Mai 2018, 17:38 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON