Tot mai mulţi turişti se declară îndrăgostiţi de municipiul Oradea şi îl laudă şi altora. O jurnalistă din România, Diana-Florina Cosmin, autoarea blogului FineSociety, a vizitat Oradea şi spune, într-un articol publicat sâmbătă, că este "probabil cel mai frumos oraş din România", fiind impresionată totodată şi de localnici.
Îndrăgostită pe loc
Vizita ei în Oradea face parte dintr-un proiect "de descoperit şi povestit locuri frumoase din România", realizat de Romanian Art&Craft, o firmă care promovează, prin produse pe care le scot la vânzare, meşteşugul tradiţional şi munca artizanilor populari.
Diana-Florina Cosmin, fostă angajată a revistei Forbes România, recunoaşte în articolul său că nu ştia mare lucru despre Oradea înainte să o viziteze. Ea laudă reabilitările "bijuteriilor" arhitecturale din oraş, cel mai recent exemplu fiind Palatul Moskovits.
După prima vizită în Piaţa Unirii, de anul trecut, Oradea a devenit oraşul ei preferat alături de Iaşi. Şi asta nu doar datorită frumuseţilor arhitecturale, "ci pentru că experienţele mele cu oamenii au fost fantastice"...
Povestea telefonului pierdut
"Prima revelaţie a fost în prima seară în oraş, anul trecut. Soţul meu şi-a pierdut telefonul pe o bancă dintr-un parc plin de oameni, la 10 noaptea, şi ne-am dat seama abia după o jumătate de oră, ajunşi la hotel. S-a întors să-l caute mai mult într-o doară, convins că e o cauză pierdută, în timp ce eu deja îmi făceam calculul unde să găsim o doua zi un magazin Orange ca să-şi ia alt telefon şi SIM. A avut surpriza ca, la intrarea în parc, un tânăr de 20 de ani să alerge după el cu telefonul în mână, gâfâind după ce făcuse turul parcului", povesteşte autoarea articolului de pe FineSociety.
Ea mai scrie că tânărul n-a vrut să accepte nicio recompensă. "Băiatul ne văzuse pe bancă, apoi văzuse telefonul uitat, dar la acel moment noi deja eram departe. După ce ne-a căutat prin tot parcul, s-a decis să stea cu telefonul în mână la intrare, sperând că vom reveni să-l căutăm. Edi s-a "certat" cu el încă vreun sfert de oră în încercarea de a-i da nişte bani în semn de recunoştinţă... Băiatul nici n-a vrut să audă. "Dacă vreţi, ne împrietenim pe Facebook, dar bani nu accept. Eu ştiu cum e să pierzi un lucru pe care ai dat bani munciţi şi mă bucur că am putut să vă înapoiez telefonul"".
Cucerită de localnici
Diana spune că şirul de "întâmplări fericite" a continuat un an mai târziu. "Doamna de la chioşcul de bilete de tramvai mi-a zâmbit larg, mi-a explicat cum se foloseşte biletul pe toate liniile, mi-a răspuns la vreo trei întrebări despre staţii şi mi-a urat o zi frumoasă, totul în timp ce vorbea la telefon cu altcineva căruia îi explica despre preţul unor bilete. Fără să înceteze să zâmbească… şi nu cu un rictus, ci un zâmbet amabil, aşa cum aproape că am uitat că există".
Autoarea a mai întâlnit oamenii care au impresionat-o în Oradea. "Doamna care făcea curăţenie în cameră la Ramada a văzut pungile goale de hârtie de lângă intrare şi mi-a lăsat în cameră un bileţel scris de mână în care mă întreba dacă poate să le arunce, explicând că nu a vrut să facă vreo gafă şi că poate le-am pus acolo ca să le refolosesc. S-a semnat cu numele ei şi cu "O zi frumoasă"".
Chelneri prea amabili…
În articolul de pe FineSociety, autoarea continuă: "La Lotus Mall am vrut să cumpăr o agendă în folie de plastic şi după ce a scanat-o - deşi era o ditamai coada în spatele meu - domnişoara de la casă mi-a atras atenţia că folia de plastic în care e învelită agenda e ruptă la un colţ şi să iau alta".
Şi chelnerii din Oradea au impresionat-o pe turistă. "Nu mai zic de chelnerii de la restaurant, majoritatea foarte tineri, unii probabil angajaţi pe vară, dar atât de amabili şi prietenoşi de ajunsesem să ne simţim prost de cât de frumos se purtau cu noi".
Diana a fost surprinsă de comportamentele pe care le-a întâlnit la Oradea. "Ştii cum e când parcă ţi-e prea bine într-o situaţie şi simţi că trebuie să fie ceva în neregulă, că nu are cum să fie totul chiar aşa roz? Aşa m-am simţit aici. Dubios de bine".
Citeşte întreg articolul "Oradea, probabil cel mai frumos oraş din România" pe blogul FineSociety.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.