URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2019, 19:32

Cherecheș acuză sistemul „bolnav și incapabil”: „Trei din cinci copii români nu și-au dat Bacalaureatul”

Deputatul liberal Florica Cherecheş a vorbit, vineri, despre situaţia învăţământului la nivel naţional, acuzând din nou sistemul "bolnav şi incapabil".

Un sistem bolnav

Potrivit acesteia, anul acesta doar 89.215 elevi au reuşit să promoveze Bacalaureatul, adică 69% din cei care au susţinut examenul.

"Calculat la numărul celor înscrişi la examen, procentul celor promovaţi a fost de 63%. Este cel mai slab procent din ultimii 5 ani. Dacă vom continua cu acelaşi sistem rudimentar de învăţământ, bazat pe cantităţi şi nu pe educarea fiecărui elev, România va fi ameninţată de o gravă criză de specialişti şi de forţă de muncă înalt calificată", a declarat deputatul, într-o conferinţă de presă în care şi-a prezentat bilanţul activităţii parlamentare.

Pe lângă aceste cifre, Florica Cherecheş a făcut şi un calcul mai amplu, potrivit căruia din numărul elevilor care s-au înscris în urmă cu 12 ani în clasa I, adică 230.000, doar 37% au ajuns să dea examenul maturităţii. "Trei din cinci copii care au început şcoala acum 12 ani nu au ajuns să o finalizeze prin examenul de bacalaureat. Acesta este tristul rezultat al unui sistem aflat în permanentă schimbare, care pluteşte în derivă, incapabil de a se adapta la nevoile societăţii, incapabil de a motiva copiii, care în ultimii 12 ani a avut nu mai puţin de 17 miniştri ai Educaţiei", a explicat liberala.

Nici situaţia copiilor de clasa a VIII-a nu este una mai bună. Cherecheş a mai precizat că şi în cazul acestora, un elev din trei a lipsit de la examen sau a luat o notă sub 5. Numărul lor este cu atât mai îngrijorător cu cât el poate fi comparat cu numărul populaţiei din municipiul Turda, judeţul Cluj.

Soluţii sunt, dorinţă să fie 

Pentru a rezolva astfel de probleme, Florica Cherecheş le-a prezentat jurnaliştilor şi propunerile lansate de PNL. Printre cele mai importante se numără promovarea învăţământului profesional, implementarea programului After-School prin acordarea unui tichet de 400 de lei pentru fiecare copil, înlocuirea programului "Cornul şi laptele" cu o masă pe zi, dar şi specializarea continuă a profesorilor prin introducerea unui masterat didactic.

Tot printre propuneri a fost şi o analiză a ceea ce Cherecheş a numit "fenomenul Brăila". Deputatul a explicat că în urma examenelor de Evaluare Naţională şi Bacaulaureat, cea mai mare rată de promovabilitate s-a înregistrat în judeţul Brăila, dar Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială Human Catalyst a arătat, printr-un studiu, că acestea au fost de fapt "manevrate". Asta pentru că profesorii le interzic copiilor care provin din medii defavorizate sau au rezultate şcolare mai slabe să susţină examenele. Cherecheş a mai spus că ar trebui interzise asemenea "mecanisme".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Atotstiutoarea
Naiba stie ca asta la toate se pricepe in campanie elctorala (ca românu' la fotbal) da' uita ca problemele astea nu sunt de ieri.. de azi.. Ea cu partidul ei, in timp, s-au perindat la putere prin diverse aliante, fara sa faca nimic (in sens pozitiv) asa ca hai sictir! Fa ceva util: pensioneaza-te, ai grija de nepoti..
Postat 19 Iulie 2019, 23:31 de oradeanbihor
straitza!
doamna Chereches,cat poti sa fii de neam de straitza tu cu partidul tau ca sa dai vina pe sistem in loc sa te uiti la cat invata tinerii de azi!?!? si apropo,cei care au luat 10 ,dupa tine au copiat sau sunt odraslele lui Dragnea,nu?
Postat 19 Iulie 2019, 20:50 de Fradi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON