URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
01 August 2019, 15:41

"Zilele Culturii Maghiare", la finalul lunii august. Carele alegorice din Carnavalul Florilor nu vor mai defila prin Oradea

"Zilele Culturii Maghiare", organizate prin tradiţie la jumătatea lunii septembrie, au fost mutate în perioada 23 - 25 august, pentru a căpăta o amploare mai mare prin alăturarea cu cea de-a 14-a ediţie a Carnavalului florilor şi cu concertul Havasy Simphonic din 20 şi 21 august. În premieră, carele alegorice din cadrul Carnavalului Florilor nu vor mai defila prin Oradea.

De acum, doar în august!

"Am ajuns la concluzia că este mai bine ca evenimentele care se desfăşurau în septembrie să se desfăşoare în aceaşi săptămână de la sfârşitul lunii august, care va cuprinde Carnavalul Florilor şi un concert de proporţii şi de calitate. Astfel, ne-am gândit ca săptămâna în care cade data de 21 august să fie declarată "Săptămâna culturii maghiare", o sărbătoare a comunităţii maghiare şi a tuturor orădenilor", a explicat, joi, reprezentantul Asociaţiei Sfântul Ladislau, Zatykó Gyula (foto), totodată consilier al primarului Ilie Bolojan, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune, Mihai Jurca.

Organizate de cele două asociaţii, "Zilele Culturii Maghiare" se vor desfăşura, pe viitor, exclusiv la sfârşitul lunii august.

Concerte, dansuri, spectacole de teatru...

Cea de-a treia ediţie a festivalului se adresează tuturor orădenilor şi nu numai. "Cei care doresc să cunoască măcar o bucăţică din ceea ce înseamnă cultura maghiară sunt aşteptaţi în curtea Cetăţii în perioada 23 - 25 august. Se vor întâlni cu tradiţiile maghiare, gusturile bucătăriei, jucăriile tradiţionale, dansuri şi porturi populare", a spus Zatykó.

Pe lângă spectacole folclorice, pe scena festivalului va avea loc în fiecare seară câte un concert al unei trupe consacrate cum ar fi Szalóki Ági, Allstars Ska Orchestra, Bojtorján şi Honey Beast.

Pe lista evenimentelor se mai numără: piesa de teatru "A kalmár kosara, és A meghott férj" de Hans Sachs sau spectacolul de teatru pentru copii "A tök és a csikó" a companiei Komádi Színjátszó, dar şi proiecţia unui spectacol de pictură în nisip care va fi proiectat pe ecranele montate în curtea fortificaţiei.

"Programul final al evenimentelor va fi cunoscut în perioada următoare", a spus Zatykó.

Care alegorice în Piaţa Unirii...

"Zilele Culturii Maghiare" vor fi precedate de două evenimente majore. Pe 21 august, începând cu ora 12, în Piaţa Unirii, va avea loc cea de-a 14 ediţie a Carnavalului Florilor.

În premieră, carele alegorice nu vor mai străbate străzile Oradiei, ci vor fi duse direct în piaţa centrală.

Mihai Jurca, președintele APTOR"Datorită lucrărilor deja demarate şi celor care vor fi începute pe diferite artere importante din oraş, ediţia din acest an a Carnavalului Florilor Oradea nu va mai parcurge un traseu pe bulevardele din Oradea", a anunţat directorul APTOR, Mihai Jurca (foto).

Pe durata staţionării, pe scena care va fi amenajată în spatele statuii Regelui Ferdinand vor evolua trupe şi artişti locali. "Orice artist local sau din Ungaria poate să se înscrie până la 16 august la programul de pe scenă", a spus Jurca.

... cu alai prin judeţ

Anul acesta, când Festivalul Florilor din Debreţin ajunge la cea de-a 50-a ediţie, carul comun al celor două oraşe înfrăţite va reprezenta două cupluri în portul popular din zona de graniţă a Ungariei, respectiv în cel din zona Beiuşului.

Artişti ai Ansamblului folcloric Bihorul vor intepreta dansuri populare specifice celor două zone.

În jurul orei 17, carul alegoric va porni pe un traseu prin judeţ într-un alai din care vor mai face parte carele: „Legenda Sfântului Ladislau”, realizat pentru a omagia vizita Papei în România; „Lumea Modei” - realizat de mall-ul Forum din Debreţin; „Dă-ne azi pâinea cea de toate zilele” - realizat de Consiliile Judeţene din Bihor şi Hajdú-Bihar şi „Dansul Leului alb şi roşu”, realizat în comun de regiunea Tayoma din Japonia şi oraşul Debreţin.

Sold out!

La fel, pentru aceeaşi zi a fost programat, tot în Piaţa Unirii, concertul Havasi Symphonic, susţinut de pianistul de talie mondială Balázs Havasi.

"Din cele 2.200 de bilete puse în vânzare pentru acest concert, dimineaţă mai erau disponibile doar 50. La ora la care vorbim probabil s-au vândut deja toate", a declarat directorul Jurca.

Desfăşurat în premieră în aer liber, concertul a atras public din Oradea şi judeţele învecinate, inclusiv din Debreţin.

"Noi vedem pe platformă locul de unde se cumpără biletul şi am primit telefoane din Cluj, Timişoara şi alte oraşe. Oamenii doreau să ştie dacă într-adevăr se ţine concertul Havasi la Oradea", a spus directorul APTOR.

Show must go on!

Pentru concertul din 21 august, organizatorii vor închiria scaune din Polonia, vor ridica o scenă în spatele staţiei de tramvai şi vor aduce de la Bucureşti un pian Steinway în conformitate cu cererile artistului.

Pe toată durata zilei, traficul în Piaţa Unirii va fi restricţionat cu garduri. Accesul în zona de concert se va face începând cu ora 18:30, prin şase porţi, spectatorii urmând să aibă fiecare propriul loc conform preţului biletului, care a variat între 25 şi 100 de lei, în funcţie de apropierea de scenă.

"Dacă plouă, dar fără a avea însă condiţii meteo extreme, concertul va continua. Evenimentul nu poate fi reprogramat, pentru că agenda artistului este foarte încărcată. În situaţia unor condiţii meteo nefavorabile concertul va fi anulat, iar toţi spectatorii îşi vor primi banii înapoi", a explicat Jurca.

Concertul, în cadrul căruia pianistul va fi acompaniat de 18 instrumentişti ai Filarmonicii orădene şi de artişti din Ungaria, este programat să înceapă la ora 20:30 şi să dureze până în jurul orei 22.

La intrarea în spaţiul de concert publicul va fi supus unui control corporal. Accesul cu genţi sau umbrele de dimensiuni mai mari decât o coală A4, mâncare sau sticle de orice fel este interzis. În schimb, publicul va avea la dispoziţie două baruri şi toalete publice. Pe durata spectacolului spectatorii nu vor putea părăsi piaţa pentru a reveni.


PROGRAM ZILELE CULTURII MAGHIARE

Zilele Culturii Maghiare 2019 se vor desfășura în partea din față a curții principale a Cetății Oradea, unde vor fi amplasate standurile pentru artizani și producători, zona cu mâncare și scena.

Vineri, 23 August

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

12:00-18:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

           18:00 Spectacol de țitere: Pendergő citera zenekar

           19:00 Concert Szalóki Ági

           20:00 Concert Pannonia Allstars Ska Orchestra

Sâmbătă, 24 August

10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

           17:00 Dansuri populare maghiare: Szarkaláb Néptáncegyüttes

           18:00 Piesă de teatru: Hans Sachs "A Kalmar Kosara, és a A meghott férj" (localitatea Bojt, Hajdú-Bihar)

           19:00 Spectacol de țitere și dansuri populare maghiare: Bihar citera egyuttes, Szarkaláb  Néptáncegyüttes

           20:00 Concert Bojtorján

           21:30 Spectacol de pictură în nisip (cu proiecție pe ecrane)

Duminică, 25 August

10:00-16:00 Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12:00-18:00 Jocuri de lemn din Hollókő

           11:00 Teatru pentru copii: Komádi Színjátszó Kompánia előadása "A tök és a csikó"

           18:00 Dansuri populare maghiare: Gárdonyi Zoltán Református Iskola SUHANCOK és CSEPEREDŐK csoportjai (BIHARKERESZTES)

           20:00 Concert Honey Beast

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cu aceiași
propagandă obosită ne vor plictisi din nou... Sperăm ca de data asta supeerBolo să le ia o taxă, de la 10€/boscoroditor. Iar celor de dincolo de Tisa, le urez să se integreze cu succes în federația rusnacă. Măcar, o să le putem bagă vize micilor iredentiști... kifele, kifele
Postat 01 August 2019, 17:01 de Vlaicu
Iar o sa aduca..
Iar o sa aduca uscaturile de flori de la Debrecen! Astia in fiecare an discrimineza, intimideaza populatia majoritara din oras. Ma simt discriminat, dezavantajat ca roman de minoritatea ungureasca! Suna bine, nu? Se plang ungurii asta in toata lumea cum sunt ei persecutati, discriminate in Romania dar vad a ei pot sa celebreze in Romnaia orice sarbatoare dar noi nu putem sa ne comemeoram nici mortii la noi in tara fara sa nu se simta ei lezati! Multumim pesedeilor ca ne-ati vandut!
Postat 01 August 2019, 16:10 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2846 RON
  • 1 EUR = 4.7415 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON