URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2015, 08:25

Reciclează şi RER te premiază! Operatorul de salubritate dă startul unui nou concurs dedicat asociaţiilor de proprietari din Oradea

Reciclează şi RER te premiază! Operatorul de salubritate dă startul unui nou concurs dedicat asociaţiilor de proprietari din Oradea ECO-TRADIŢIE. RER Ecologic Service i-a obişnuit pe orădeni să le premieze preocupările ecologiste, în anii trecuţi fiind recompensaţi orădenii care au depus deşeurile reciclabile în igluuri. Acum a venit rândul asociaţiilor de proprietari...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăvara vine cu veşti bune pentru orădenii care locuiesc la bloc: operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service le-a pregătit un concurs cu premii substanţiale!

Pentru că are ca obiectiv reuşita sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, RER Ecologic Service vrea să-i convingă pe orădeni să-şi facă un obicei din respectarea regulilor acestuia, astfel că pune la bătaie 50 de premii pentru cele mai grijulii asociaţii de proprietari. Mai precis, pentru orădenii care demonstrează că ştiu că deşeurile menajere nu trebuie amestecate niciodată cu cele reciclabile.

Ştii şi câştigi!

Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor funcţionează după un principiu simplu: fiecare cetăţean trebuie să arunce separat deşeurile menajere (fracţia umedă) de cele ce pot fi reciclate, adică aşa-numita fracţie uscată, formată din PET-uri, doze de aluminiu, sticle, hârtii, cartoane, folii de plastic etc.

01-palhegyi_bihoreanul.jpgInfrastructura necesară sistemului a fost asigurată de operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service, care a pus la dispoziţia tuturor asociaţiilor de proprietari containere de două culori: negre pentru deşeurile menajere, respectiv galbene pentru cele reciclabile. Acum a venit vremea recompensei pentru cei care respectă regulile. „Ne dorim să premiem asociaţiile de proprietari care dovedesc că înţeleg importanţa colectării selective”, spune directorul general tehnic-investiţii al RER Ecologic Service, Pálhegyi Zoltán (foto).

Cu ochii pe gunoaie

Din 1 aprilie până pe 30 iunie inclusiv, RER Ecologic Service va căuta asociaţiile de proprietari care aruncă cele mai „curate” deşeuri reciclabile, adică cele neamestecate cu deşeuri menajere. În cele trei luni ale competiţiei, angajaţii operatorului de salubritate şi cei ai Eco Bihor, firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor, vor analiza atent, la fiecare colectare, deşeurile din containerele galbene ale asociaţiilor de proprietari.

Echipele vor nota dacă fracţia uscată este sau nu conformă, adică dacă printre deşeurile reciclabile sunt sau nu şi deşeuri menajere, care le pot compromite. Nu va conta cantitatea de deşeuri aruncate, ci doar calitatea. „Ne dorim ca oamenii să înţeleagă că e important să arunce doar deşeuri reciclabile în fracţia uscată”, explică Pálhegyi.

Premii pentru norocoşi

În cele trei luni de monitorizare, toate asociaţiile de proprietari care au dovedit că ştiu cum se colectează corect deşeurile vor fi incluse pe o listă, iar la final vor fi traşi la sorţi cei 50 de câştigători ai concursului. 25 de asociaţii se vor alege cu un set de unelte pentru grădinărit, compus din greblă, foarfecă manuală pentru tuns gard viu, foarfecă pentru tuns lăstari, o cazma, o sapă, mănuşi de protecţie, o mătură de nuiele, o lopată metalică şi o pompă de stropit cu o capacitate de 4 litri.

Alte 25 de asociaţii vor primi un set de unelte pentru curăţenie, care cuprinde o găleată cu mop, mătură şi făraş, racletă pentru curăţarea geamurilor, soluţie ecologică parfumată pentru spălarea pardoselilor, soluţie pentru curăţat geamuri, lavete umede, burete abraziv şi mănuşi.

Bineînţeles, laolaltă cu premiile, locatarii din aceste asociaţii vor primi şi reputaţia de eco-cetăţeni, care au înţeles că selectarea deşeurilor nu este doar un moft al autorităţilor, ci o obligaţie.

Reguli simple

Câştigătorii vor fi anunţaţi telefonic, pe site-ul operatorului şi prin mass-media, în data de 5 iulie, iar câte un reprezentant al asociaţiilor de proprietari va avea la dispoziţie trei zile să se prezinte la sediul RER Ecologic Service pentru a ridica recompensele. Premiile nerevendicate vor fi distribuite altor asociaţii din rândul celor aflate pe lista asociaţiilor care respectă sistemul de colectare selectivă. Regulamentul concursului este disponibil pe site-ul operatorului, www.reroradea.ro.

Aşadar, pentru a fi câştigători, orădenii nu trebuie să facă nimic deosebit, doar să-şi demonstreze simţul civic prin preocuparea faţă de curăţenie. A oraşului în general, dar în primul rând a zonelor unde locuiesc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON