URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2017, 18:30

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Ion Bradu, tatăl scriitorului Mircea Bradu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1941. Dedicat satului

Folcloristul Ion Bradu este o personalitate mai puţin cunoscută peisajului cultural orădean, deşi activitatea sa, centrată asupra lumii rurale bihorene, a cuprins inclusiv episoade legate de Oradea. Născut la Nojorid în 1911, Ion Bradu a urmat şcoala primară în oraşul de pe Criş sub îndrumarea profesorului Gavril Pop, de la care a învăţat primele noţiuni despre folclor.

Pe când era elev al Şcolii Normale Unite, Ion Bradu a înfiinţat, împreună cu câţiva colegi de clasă, revista "Doina Crişurilor", unde au fost publicate versuri de folclor spre a fi transmise generaţiilor viitoare. După absolvirea studiilor, Bradu a devenit profesor la Lăzăreni, unde încă din primul an de activitate a înfiinţat biblioteca comunală.

Tot în primul an de lucru acolo a pregătit monografia localităţii, aceasta fiind prima asemenea lucrare redactată în Bihor după normele ştiinţifice ale sociologului Henri H. Stahl. După 1940, când Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, împreună cu Oradea, dar comuna Lăzăreni a rămas în graniţele României, Ion Bradu a continuat să colaboreze cu publicaţiile româneşti din Beiuş şi cu revista de cultură Familia. Tot atunci a publicat volumul "Poeţi şi prozatori bihoreni".

2017. Despre dascălii Bihorului

Când România a intrat în cel de-al doilea război mondial, în vara lui 1941, Ion Bradu a fost chemat la oaste. A luptat trei ani ca vânător de munte, iar după încetarea alianţei cu Germania, la 23 august 1944, a fost luat prizonier, petrecând patru ani în lagăr.

După cum îşi aminteşte fiul său, scriitorul Mircea Bradu, profesorul s-a întors acasă într-o seară, "având o haină lungă şi o barbă imensă". În perioada comunistă, Ion Bradu a revenit la Oradea, unde a lucrat ca inspector la Comitetul de Cultură, exercitând şi două mandate ca director al Bibliotecii Judeţene. Implicându-se activ în viaţa culturală, a publicat 12 cărţi dedicate folclorului şi a imprimat două discuri cu tradiţii româneşti pentru străinătate.

A fost, de asemenea, iniţiatorul Zilelor Folclorului Bihorean, în 1968. A murit în 1990, în urma sa rămânând un manuscris dedicat dascălilor bihoreni pe care i-a cunoscut. A scris acest volum mai bine de patru decenii, între anii 1938 şi 1982, dar n-a apucat să-l tipărească.

Luna aceasta, fiul său a lansat cartea "Dascăli din Bihor", care prezintă 70 de profesori şi învăţători bihoreni. Numele autorului îl poartă azi şi o stradă din cartierul Nufărul, dar şi o asociaţie culturală înfiinţată tot de fiul său.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON