URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2014, 10:10

Ecologie în tovărăşie: Vrând-nevrând, în comunism orădenii refoloseau ori reciclau aproape tot ce le cădea în mână

Ecologie în tovărăşie: Vrând-nevrând, în comunism orădenii refoloseau ori reciclau aproape tot ce le cădea în mână NIMIC NU SE PIERDE, TOTUL SE TRANSFORMĂ. În întreprinderile comuniste nu era voie să se piardă nimic. De nevoie, muncitorii de la Înfrăţirea Oradea (foto) reciclau toate deşeurile, întrucât materia primă nu era niciodată suficientă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Resursele limitate ale Pământului sunt, de câteva decenii, o preocupare la nivel mondial. Ecologiştii, dar şi oamenii de ştiinţă, atrag tot mai insistent atenţia că într-o zi acestea se vor termina, aşa că reciclarea a devenit obligatorie pentru comunităţile care se pretind civilizate.

Astăzi, sistemul se numeşte colectare selectivă a deşeurilor, dar nu este o noutate pentru români. În anii comunismului, fiecare cetăţean trebuia să respecte cu stricteţe "cei 3R": Recuperare - Recondiţionare - Refolosire. Diferenţa este că pe atunci oamenii erau constrânşi din raţiuni strict economice să fie "ecologişti", fără a şti neapărat şi ce înseamnă asta...

Economii de nevoie

După felul în care au obligat populaţia să reducă risipa, administratorii comunişti puteau fi consideraţi ecologişti pur-sânge. Adevărul este însă că nu grija faţă de mediu îi motiva, ci dorinţa de a produce cât mai mult cu cheltuieli cât mai puţine.

Primul "R" al "ecologismului" comunist, "Recuperare", era confundat adesea, în mod absurd, cu reducerea "risipei", iar românii au simţit-o din plin. De la începutul anilor 80, în fiecare seară "se lua" curentul, ore întregi, în cartierele de locuinţe. Cetăţenii erau îndemnaţi ca iarna să scoată frigiderele din priză, ca să economisească energia electrică. De multe ori în apartamente nici nu era cu mult mai cald decât în frigider, căci şi căldura în calorifere era cu program redus. Aşa că, obligaţi de un sistem aberant, orădenii care au trăit în acele vremuri au suportat şi "economiile" de curent, şi de energie termică, neavând - fireşte - alternativele promovate astăzi de ecologişti, precum folosirea resurselor de energie solară ori eoliană.

Sticlele, adunarea!

Un alt pilon al sistemului 3R, "Refolosirea", a fost la rându-i literă de lege. Orădenii nici nu aveau cum să nu refolosească tot ce le trecea prin mâini, întrucât oricum găseau foarte puţine lucruri de cumpărat, aşa că îşi puneau la lucru inventivitatea pentru utilizarea obiectelor până la uzura completă. Banala pungă de plastic, nelipsită acum în orice magazin, era rară în anii comunişti, aşa că era spălată şi refolosită până la rupere.

01-ionel-ungur_bihoreanul.jpgAceeaşi soartă o aveau sticlele de lapte, de bere, de apă minerală, borcanele. "Îmi aduc aminte că, la un moment dat, s-a constatat că oamenii au prea multe borcane în case, aşa că s-a ordonat o colectă de sticlă în tot oraşul şi fiecare a trebuit să predea ceva", povesteşte Ionel Ungur (foto), fost viceprimar al Oradiei între mai 1986 - noiembrie 1987. Sticlele erau trimise la celebra fabrică de la Pădurea Neagră, pentru topire şi revalorificare.

Colectări... tradiţionale

De altfel, colectele de deşeuri deveniseră o adevărată tradiţie. Trimestrial, elevii, indiferent de vârstă, erau obligaţi să "predea" la şcoală sticle, hârtie şi chiar fier vechi! "Ajungeam să furăm fier vechi de pe şantiere, numai ca să avem ce să predăm. Era obligatoriu să predai", îşi aminteşte un orădean, elev în anii 80. Toate materialele adunate luau drumul fabricilor din ţară, unde erau reciclate, iar clasele care predau cele mai mari cantităţi se alegeau cu... laude şi aprecierea tovarăşilor profesori.

Şi în întreprinderile Oradiei cei 3R erau legea, tot numai de nevoie. "Nu primeam materii prime, dar trebuia să facem producţie", îşi aminteşte Ungur, care a fost şi director al Întreprinderii Înfrăţirea, cea mai mare din acea vreme, cu peste 5.000 de muncitori. Aşa că toate deşeurile erau colectate separat şi pentru fiecare se căutau noi întrebuinţări: şpanul rezultat în urma lucrului la strung era colectat, presat şi prelucrat, iar deşeurile de lemn erau transformate în bricheţi pentru foc.

Dai ceva, primeşti!

01-florian-hirca_bihoreanul.jpgComuniştii puneau un accent deosebit şi pe colectarea uleiurilor uzate din fabrici. Şi nu neapărat pentru a nu polua apele freatice, cât pentru a face economii la sânge. Toate întreprinderile trebuiau să predea uleiurile staţiilor PECO, unde se regenerau cu aditivi şi se foloseau în producţia de combustibili. "Aveam plan: primeam 11 tone de ulei nou doar dacă dădeam 4 tone de ulei uzat", povesteşte Florian Hîrcă (foto), fost director al Întreprinderii Judeţene de Gospodărire Comunală şi Locativă (IJGCL) Bihor, care gestiona şi transportul urban.

"Cifrele de plan" erau literă de lege: nu se primea nicio materie primă până nu se dădea ceva uzat la schimb. Până şi bumbacul folosit de mecanicii auto să se şteargă pe mâini era trimis cu stricteţe la reciclare, iar muncitorii erau obligaţi să îndrepte fiecare cui strâmb! "Trebuia să facem tot ce era omeneşte posibil să folosim cât mai puţine resurse noi", spune Hîrcă. Situaţia era aceeaşi şi la fabrica de mase plastice Viitorul, unde nicio bucată de plastic, fie ea cât de mică, nu se pierdea, ci toate erau colectate, măcinate şi topite în noi forme şi noi obiecte.

Cert este că, oricât de sănătos a fost pentru Terra, sistemul comunist al celor 3R le-a lăsat amintiri neplăcute orădenilor, din pricina constrângerilor absurde. Abia în zilele noastre pot decide în cunoştinţă de cauză dacă aleg sau nu să fie eco-cetăţeni, ceea ce - evident - ar fi de dorit. Pentru că Pământul chiar are resurse limitate, din ce în ce mai puţine şi mai scumpe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON