URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2017, 14:03

Discursul lui Iohannis i-a scos pe PSD-işti din Parlament: Retragerea ordonanţei 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este prea puţin. Alegeri anticipate sunt prea mult (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat, marţi, Parlamentului, cum solicitase, fiind întâmpinat nu de preşedinţii celor două camere, Liviu Dragnea şi Cătălin Popescu Tăriceanu, aşa cum este cutuma, ci de doi parlamentari, Cătălin Predoiu (PNL- Camera Deputaţilor) şi Mihai Goţiu (USR-Senat).

Iohannis a spus că, în actuala criză, retragerea OUG 13 şi "eventuala demitere chinuită a unui ministru" este prea puţin, în vreme ce alegerile anticipate sunt "prea mult".

„Legiferați, dar nu oricum”

"În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. «Pohta ce aţi pohtit», grija ce aţi avut-o se vede că nu a fost ce a declarat în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate. Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor, şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi! Asta este situaţia, unii mulţumiţi, unii nemulţumiţi! Ce facem? Dragilor, ce facem? Care sunt soluţiile, care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas? Retragerea Ordonanţei 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui Ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD!", a transmis Klaus Iohannis, potrivit Digi24.ro.

Momentul i-a iritat pe parlamentarii PSD, care au părăsit sala. "Aţi obosit deja? Ghinion", le-a transmis Iohannis de la prezidiu.

Șeful statului li s-a adresat şi preşedinţilor celor două camere - Liviu Dragnea (Camera Deputaţilor) şi Cătălin Popescu Tăriceanu (Senat), spunând că recunoaşte victoria în alegeri a PSD şi cerându-le să guverneze, însă "nu oricum!".

"Preşedinţii celor două Camere - care, nu ştiu, au rămas? Au rămas! - încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat şi afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea guvernului legitim. Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! Nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş. Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil!", a afirmat Iohannis.

PSD, principalul vinovat

Preşedintele a mai spus şi că PSD este responsabil pentru actuala criză şi că, dacă nu o rezolvă actuala criză, va convoca consultări la Palatul Cotroceni pentru a găsi soluţii.

"Ne dorim ca României să-i meargă mai bine, dar suntem în plină criză (...) naţiunea e în alertă, vie şi foarte nemulţumită (...) guvernul a promis ceva, s-a apucat de altceva (...) prima grijă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor", a remarcat şeful statului.

Pe de altă parte, în același discurs, președintele a reiterat ideea că va organiza un referendum pe tema modificării legilor penale. „Asta este întrebarea, ce fel de naţiune vrem să fim. Şi pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul”, a mai spus președintele.

De precizat că premierul Sorin Grindeanu nu a participat la discursul preşedintelui în Parlament. De altfel, la începutul discursului, Iohannis a comentat şi absenţa membrilor Executivului: "M-aş fi adresat şi Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja".

În timpul discursului, reprezentanții opoziției (PNL, USR) l-au aplaudat pe Iohannis, în vreme ce reprezentanții PSD și ALDE l-au huiduit vehemenți. Deputatul USR de Bihor Silviu Dehelean chiar l-a surprins, pe Liviu Tit Brăiloiu, la ieșirea din sală, în timp ce ridica degetul mijlociu.

Cert este că discursul președintelui i-a înfuriat vizibil pe șefii partidelor de la putere. În timp ce preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat dezamăgit de discursul preşedintelui Klaus Iohannis, despre care afirmă că nu poate vorbi despre integritate, în condiţiile în care este condamnat pentru modul în care a obţinut "nişte case", președintele PSD, Liviu Dragnea a spus că Iohannis a continuat "atacurile și incitările" și a adăugat că se aștepta „să fie un discurs de unitate, de îndemn la calm și stabilitate”.

A fost prentru prima dată - de la instalarea noului Guvern - când președintele Klaus Iohannis a cerut să vorbească în faţa plenului reunit al Parlamentului.

Citiți mai jos DISCURSUL INTEGRAL al preşedintelui, aşa cum a fost el redat de Digi24.ro:

"Domnule Preşedinte al Senatului,

Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Doamnelor şi domnilor musafiri,

M-aş fi adresat şi Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja.

Sunteţi un nou Parlament şi mă bucur, chiar mă bucur mult, că aţi avut răbdare să staţi în sală să mă aşteptaţi şi vă mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă! Noilor parlamentari şi vechilor parlamentari, vă doresc deopotrivă succes şi un mandat plin de realizări!

Aş fi vrut astăzi, în condiţii normale, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aş fi putut să vă vorbesc despre Centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aş fi putut să vorbesc poate despre proiectul de ţară. Cu toţii - şi dumneavoastră, şi dumneavoastră, şi dumneavoastră - ne dorim în definitiv o Românie puternică şi prosperă. Cu toţii ne dorim ca României să îi meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă, naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele trei zile arată că aproape 80% dintre români consideră că ţara merge în direcţia greşită.

Doamnelor şi domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o lună după alegeri?

În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. «Pohta ce aţi pohtit», grija ce aţi avut-o se vede că nu a fost ce a declarat în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate. Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor, şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi!

Asta este situaţia, unii mulţumiţi, unii nemulţumiţi! Ce facem? Dragilor, ce facem? Care sunt soluţiile, care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas?

Retragerea Ordonanţei 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui Ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult.

Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD!

Doamnelor şi domnilor,

Preşedinţii celor două Camere...

(Parlamentarii PSD şi ALDE părăsesc sala de plen)

Aţi obosit deja? Ghinion!

Preşedinţii celor două Camere - care, nu ştiu, au rămas? Au rămas! - încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat şi afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea guvernului legitim.

Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! Nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş.

Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil!

Sunt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat, fiindcă v-a crezut. Ce aţi promis, faceţi! Sunt mari aşteptări din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare şi de o legiferare transparentă, predictibilă, sustenabilă.

Nu vă bateţi joc de România! Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate! Păstraţi trendul ascendent! Păstraţi creşterea economică! Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. România este o ţară stabilă, puternică în regiune. Am luptat, am legiferat şi am guvernat timp de mulţi ani în aşa fel încât România să devină parte puternică din NATO, din Uniunea Europeană. Lumea are mari aşteptări de la noi. Să nu-i dezamăgim!

Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca, în virtutea atribuţiilor de Preşedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.

Doamnelor şi domnilor,

Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi îl respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, o naţiune unde autorităţile colaborează loial, o naţiune cu un Parlament puternic, o naţiune cu un Guvern performant, sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile, pe câţiva politicieni din situaţii dificile?

Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni? Asta este întrebarea. Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni integri şi credibili în vârful statului.

Asta îmi doresc eu pentru România şi asta, cred, îşi doresc românii. Asta este întrebarea, ce fel de naţiune vrem să fim. Şi pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul.

Probabil aţi urmărit imaginile de la demonstraţiile care au avut loc în ultimele zile, multele demonstraţii care au avut loc în ultimele zile. Cea mai mare în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în multe, multe alte localităţi din România, din străinătate, au fost demonstraţii ample, localităţi unde nu a fost nicio demonstraţie la Revoluţie. Incredibil!

Imaginea aceea splendidă din Piaţa Victoriei cu telefoanele iluminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic.

Democraţia trebuie ţinută vie, democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată! Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru multă democraţie este nevoie de multă educaţie, şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie!

Doamnelor şi domnilor,

Să păstrăm aşadar democraţia vie şi ţara curată, la propriu şi la figurat, pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României!

Vă mulţumesc!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
”Gauleiter”/”Guvernator” de România. Ep.: ”Tăticul” responsabil de la Cotroceni
I. ”Democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă şi pentru multă democrație este nevoie de multă educație, şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie!” 1. După cum se vede, ”mediatorul” Herr Johannis ştie şi ceva istorie: Cultul inocenților, Cruciada copiilor, Organizaţia ”Tineretul hitlerist”. Alt GHINION pentru ...Romania! II. Despre adevărata faţă a luptei anticorupţie din România: Numărul mic de dosare instrumentate de DNA având ca obiect: abuzul în serviciu cu prejudicii financiare/economice mai mari de 200,000 lei. 1. Legat de acest aspect: Oare activul/nomenclatura PSD Bihor/România de ce a avut Ciocu` Mic? 2. Pentru factorii de decizie din PSD+ALDE: ”Somnul rațiunii naște monștri” – Francisco de Goya. Să vă dau şi câteva exemple concrete din ultimii 27 ani?
Postat 08 Februarie 2017, 11:54 de stefan
@stefan
Frau Stefan........esti varza, paralel, pe langa subiect.
Postat 07 Februarie 2017, 20:11 de elev
”Gauleiter”/”Guvernator” de România? Ep.: Herr profesor și ”elevii obraznici” de la PSD. Ghinion!
I. ”Aş fi vrut astăzi, în condiţii normale, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aş fi putut să vă vorbesc despre Centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern.” 1. Despre Centenarul marilor bătălii din anul 1917 de pe frontul din Moldova, nici un cuvințel Herr Johannis? 2. Nu ştiu dacă ”iubitul” nostru conducător: a) a pierdut vreun (stră-)bunic în luptele de la Mărăști, Mărășești şi Oituz; b) știe că şi feldmareşalul Erwin Rommel a învăţat în România, inclusiv pe pielea lui, ce este războiul. 3. În atenția strategilor PSD: ”Bătălia de străpungere de pe Putna și Șușița” vs ”Pe aici nu se trece!” 4. După discursul de astăzi, a devenit cert faptul că României îi lipsește și o Primă Doamnă model Regina Maria. 5. Un subiect de analiză pentru strategii PSD: Planul ”Bătălia de străpungere de pe Putna și Șușița” vs ”Pe aici nu se trece!” II. ”M-aş fi adresat şi Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja.” 1. Herr Johannis, chiar că nu-i bai! 2. Primul Ministru a fost ”ocupat” cu reprezentanții Bell Elicopter, via Ambasada SUA şi nu cu dvoastră. Ghinion Herr Johannis! III. ”Sunteţi un nou Parlament şi mă bucur, chiar mă bucur mult, că aţi avut răbdare să staţi în sală să mă aşteptaţi şi vă mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă! Noilor parlamentari şi vechilor parlamentari, vă doresc deopotrivă succes şi un mandat plin de realizări!” 1. Herr Johannis, nu unii de la CSM, Procuratură, Avocatul poporului(!?), sau anumiţi ”băieţi” şi ”fetiţe” cu ”ochi albaştri” sunt parlamentarii din Statul de drept(i) pe care îl tot promovați? Dacă și Vasilică, ”elevul” lui Monica, ”face” legi mai bune ca …Parlamentul României! IV. Un proiect de ţară necesar: ”Un Președinte al României = Un Președinte al tuturor românilor!” 1. O demisie necesară: Demisia actualului Președinte a României. Peste 2/3 dintre români consideră că țara merge în direcția greșită, datorită lui; 2. Un Rreferendum necesar=Referendumul de demitere al Preşedintelui României; V. ”În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. ”Pohta ce ați pohtit”, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost ce a declarat în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate.” 1. Oare cine a făcut tot posibilul ca Guvernul PSD-ALDE să fie instalat cât mai târziu, deci a întârziat atât votarea Bugetului pe 2017 cât şi data aplicării creșterii salariului minim pe economie? Subsemnatul, Herr Johannis? VI. Despre ”mediatorul” Johannis: ”Retragerea Ordonanței 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui Ministru este cu certitudine prea puțin. Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD!” 1. ”(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituției şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.” - Art. 80 din Constituția României.
Postat 07 Februarie 2017, 20:02 de stefan
???
@oradea_mea_si_a_ta : Cu toata dragostea nu am inteles nimic ! Fii mai precis...
Postat 07 Februarie 2017, 19:27 de TDS
@tds
unii, cu un coeficient de inteligenta mai apropiat de medie decat alti simpatizanti ai psd pun botul la asa ceva ? pai problemele imobiliare ale johannnis-ului sunt mult mai soft decat ale tale si rezolvarea cam similara, asa ca ... iti strici firma ... sau pe cine mai vrei sa prostesti ?
Postat 07 Februarie 2017, 18:12 de oradea_mea_si_a_ta
da-ti o palma, nu intelegi nimic Dudanule!
Presedintele nu a initiat nici o lege care sa-l scape de prevederile actualelor legi. Presedintele nu fuge de de lege, are dreptul sa se apere intr-un proces si asta face in mod legal. Nu vrem aici sa fim aparatorii presedintelui pentru ca nu despre asta este vorba aici. Este vorba de o fapta foarte grava comisa de catre un grup de politicieni cu probleme penale, care au folosit pozitiile in care se afla pentru a legifera stramb si pentru a obtine folose proprii. In rest , daca presedintele are sau nu are dreptate, sa spuna judecatorii, iar daca grupul infractional a incalcat legea legiferand hoteste, sa spuna tot judecatorii!
Postat 07 Februarie 2017, 14:54 de decalog
!!!!
Unui grup penal i s-a adresat un Președinte cu o casă pe care Instanța a hotărât că ar fi dobândit-o cu acte false. E drept, Președintele s-a judecat pe civil, deci nu e penal. Dar tot Președintele a recurs la o cale extarordinară de atac spunând că Hotărârea definitivă și irevocabilă este nedreaptă. OK și asta. Avea dreptul să promoveze și o cale extraordinară de atac. Totuși, mai multă decență cred că se impunea ! Dar, GHINION ! Așa ceva la KWI?
Postat 07 Februarie 2017, 14:45 de TDS
stati jos, sunteti niste Loaze !
Un grup de condamnati penal si de cercetati penal au scris OUG 13? Adica niste persoane au legiferat in propriul interes? Adica prin fapta lor au eliminat prevederile legale care-i incriminau si astfel au incalcat o alta Lege? Pai bine, dar e simplu: trebuie sa plateasca acesti indivizi pentru ceea ce au facut! Revolta Bunului Simt a scos in strada cateva sute de mii de oamneni in Romania si in intreaga lume, seara de seara timp de o saptamana! Parlamentul Romaniei nu intelege? Guvernul nu intelege ca legalizarea hotiei este inadmisibila in tara noastra? Trebuie sa continuam sa le explicam in strada acest lucru simplu? Pana si copiii cei mai mici au inteles de mult. Parlamentarii nostri tot nu pot intelege? Bine, lectia continua!
Postat 07 Februarie 2017, 14:27 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON