URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2019, 11:30

"Chirurgul" italian care a operat fără să fie medic, prins când a vrut să fugă din ţară, de poliţişti ai ITPF Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Chirurgul" italian Matteo Politi, prins că a operat în mai multe clinici private din România, în pofida faptului că nu este medic şi are doar opt clase, a încercat să fugă din ţară. Individul, care a fost condamnat şi în Italia pentru practici similare, a fost capturat într-un tren care mergea spre Budapesta, în vama Curtici, de poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Potrivit unui comunicat al ITPF Oradea, italianul a fost depistat miercuri dimineaţă, la ora 6.11. "La Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar) I.T.P.F. Oradea, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia Bucureşti – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian. În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înşelăciune", arată comunicatul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, comisarul şef Laura Bondar, italianul nu a opus rezistenţă şi urmează să fie predat Poliţiei Române.

Parafă din… milă!

Între timp, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că dreptul de parafă al individului a fost eliberat de o angajată a DSP Bucureşti din… milă! Pintea spune că în acest caz este vorba, cu siguranţă, şi despre corupţie.

"Ştiţi care a fost replica funcţionarei de la DSP când a fost întrebată de ce a făcut acest lucru? A spus: «Din milă». N-am înţeles de cine i-a fost milă şi cine i-a indus această milă. (...) Cu siguranţă este vorba şi de corupţie aici, este principala bănuială", a spus Sorina Pintea, la Europa FM. Întrebată dacă italianul a operat efectiv, Pintea a răspuns: "Vreau mai întâi să văd documentele, să văd dacă efectiv a intrat în sala de operaţie, dar există mărturii că a făcut-o. Poate că e un talent nativ".

HotNews.ro scrie că, potrivit ministrului, eliberarea codului de parafă era ultimul pas care trebuia făcut pentru a obţine drept de liberă practică în România. Or nu s-a întâmplat așa. Primul pas, depunerea actelor doveditoare privind studiile, a fost făcut două luni mai târziu, în timp ce a doua etapă, la Colegiul Medicilor, a fost sărită. Matteo Politi a avut grijă însă să îşi facă o asigurare de malpraxis.

"Acest domn avea încheiată şi o poliţă de malpraxis, românească. Nu pot să spun numele instituţiei unde a făcut această poliţă. Deci el a obţinut codul de parafă fals pe 23 martie, a semnat un contract în 12 ianuarie cu o clinică privată şi a obţinut în februarie o poliţă de malpraxis", a afirmat Pintea. Întrebată cine ar trebui să-şi asume răspunderea pentru cele întâmplate, Sorina Pintea a răspuns că "instituţiile statului".

"Eu spun că instituţiile statului. Şi îmi asum ceea ce spun. Pentru că un funcţionar a eliberat un document care, teoretic, ar fi trebuit să fie ultimul dintr-un lanţ. Probabil că cei care au văzut acel document s-au gândit că are în spate altceva. S-au gândit prost. Am început cu instituţiile statului, o direcţie de sănătate publică, un funcţionar care a greşit, apoi instituţiile private, care au privit superficial, şi privesc în continuare superficial unele aspecte, şi aici nu mă refer la toate instituţiile private, pentru că sunt şi oameni serioşi pe lumea aceasta", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Reacţia italianului

Între timp, marţi seară a apărut şi prima declaraţie a falsului chirurg, care a pretins că a plătit o avocată pentru a obţine dreptul de a practica în ţara noastră şi că aceasta i-ar fi transmis că toate actele sunt în regulă.

"În momentul în care am venit în România, cum nu ştiu cum funcţionează sistemul la dumneavoastră în ţară, am folosit, aşa cum foloseşte toată lumea, un avocat, căruia i-am dat toate documentele necesare, toate documentele pe care ea, ca avocat, mi le-a cerut. De asemenea, am semnat ceea ce în română se numeşte o procură. Aşadar, ea a avut toate documentele mele, ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, ea a spus că am dreptul de practică în România. (...) În momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. Dacă o instituţie mi-a dat acest drept... diplomele mele mi-au fost recunoscute, echivalate", a declarat Politi, la Xtra Night Show.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, italianul a refuzat să spună numele complet al avocatei, precizând doar prenumele "Laura".

Matteo Politi a refuzat, marți seară, să răspundă la întrebarea dacă mai este sau nu în România. "Nu fug, dar prefer să nu vă spun unde sunt", a completat acesta. S-a văzut de ce câteva ore mai târziu, când a fost prins de polițiștii de frontieră.

Dosar penal

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis în acest caz un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din Bucureşti a depus o plângere fiindcă falsul chirurg de origine italiană a efectuat operaţii în România. Potrivit reprezentanţilor parchetului, ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi.

Jurnaliştii de la Libertatea au scris, marţi, că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni, sub un nume fals. El a ajuns să opereze fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode, a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group.

Potrivit sursei citate, Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

Într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook, reprezentanţii Clinicii Prestige Medical precizează că au existat mai multe discuţii cu "Matthew Mode", care însă s-au finalizat cu neînceperea unei colaborări, mai arată Mediafax.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
noah
Noah da cum asa? Alerta pentru unul cu 8 clase care se da medic? Dar altii care au o intreaga natie de condus si nu stiu pe ce butoane sa apese, nu stiu ce si cum sa vorbeasca , etc etc. Pentru aia nu exista nici o alerta? Rasu plansu!! Vai de banii nostrii!!!
Postat 06 Februarie 2019, 17:03 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON