URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2018, 12:23

Ospăț în Pădurea Craiului: Orășenii sunt îndemnaţi să exploreze frumusețile Bihorului, cu bunătăți gătite după rețete vechi

Ospăț în Pădurea Craiului: Orășenii sunt îndemnaţi să exploreze frumusețile Bihorului, cu bunătăți gătite după rețete vechi DELICII DE MUNTE. Între bunătățile care-i vor aștepta pe participanții la noul brunch tradițional se numără slănina, șunca, roșiile din grădină, dovleceii pane, brânzeturile, ciorba țărănească la ceaun și mămăliga cu păstrăv. În premieră, organizatorii au pregătit și plimbări cu „cociile”, în care oaspeții să şadă pe fân
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Restaurantele din oraş au în meniuri preparate alese, dar puţine pot concura cu gustul autentic al bunătăţilor gătite ca pe vremea bunicilor.

În această vară, o companie de servicii turistice invită orădeni să descopere frumuseţile propriului judeţ, să se relaxeze la poale de munte şi să se bucure de o sumedenie de preparate de Bihor, în aşa numite brunch-uri tradiţionale. Următorea excursie cu atracţii gastronomice va avea loc sâmbăta aceasta.

Turişti acasă

De ceva vreme, bihorenii sunt încurajaţi să descopere frumuseţile judeţului, nu doar pe cele din alte zone ale ţării ori de peste hotare. Agenţia de Management al Destinaţiei organizează periodic ieşiri în judeţ cu motto-ul "Redescoperă Bihorul pe bicicletă", în cadrul cărora participanţilor li se prezintă atracţii naturale, biserici din lemn şi alte obiective turistice. Dacă vor să şi doarmă ca pe vremuri, orăşenii pot da o fugă până în comuna Roşia, unde ecologistul Viorel Lascu a recondiţionat câteva case tradiţionale, unele având acoperişurile din paie.

Mai nou, Aventura Trekking, o firmă organizatoare de servicii de agrement, a introdus în oferta turistică şi o activitate cu... gust: brunch-ul tradiţional. Orăşenii curioşi şi cei nostalgici după vremurile copilăriei sunt invitaţi să iasă în natură, unde se pot bucura de peisaje deosebite şi de mâncăruri delicioase. "Am vrut ca bihorenii să redescopere gustul bun al mâncării tradiţionale, făcute după reţete tradiţionale, şi al produselor din grădină", spune Gabriel Bonaciu (foto), de la Aventura Trekking.

Plimbări cu "cocia"

Prima ediţie a brunch-ului tradiţional bihorenesc a avut loc la finalul lunii iunie, când 30 de orădeni au plecat cu trenul din oraş, cu bicicletele sprijinite în suporţii special montaţi în garnitura trenului Interregional, coborând în Bratca, de unde au pedalat până în satul Valea Crişului. Efortul le-a fost răsplătit cu bunătăţi făcute ca la bunica acasă.

Cea de-a doua ediţie a brunch-ului tradiţional va avea loc sâmbăta aceasta, tot în Valea Crişului, în zona ecoturistică Pădurea Craiului. Doritorii pot ajunge la destinaţie cu trenul, cu maşinile personale sau cu un microbuz pus la dispoziţie de organizatori. Din Bratca, bicicliştii vor fi invitaţi să facă un tur pe un traseu pitoresc, iar ceilalţi oaspeţi vor fi duşi în poieniţa de deasupra satului cu căruţe - "cocii", cum zic ţăranii din zonă - pline cu fân uscat.

În activităţile zilei a fost introdusă şi o vizită la biserica de lemn a satului, monument istoric vechi de peste 300 de ani, care încă mai păstrează pictura naivă religioasă cu elemente de artă populară.

Bunătăţi pe îndestulate

Atracţiile principale vor fi mâncărurile pregătite de bucătari localnici din produse tradiţionale, cumpărate de la producători cu acte în regulă. "La acest brunch vom avea nu mai puţin de 14 feluri de mâncare. Înainte de a stabili meniul împreună cu părintele Nicolae Duluş (n.r. parohul din sat) şi cu gospodinele, am cerut sfatul unui bucătar specializat în mâncare cu gust, şi anume lui Adrian Hădean", spune Gabriel Bonaciu.

Între bunătăţile ce vor fi pregătite sunt brânza de la stânele din zonă, roşiile şi ceapa culese din ogrăzi, slănina şi şunca de casă, dovleceii pane, ciorba ţărănească la ceaun, cu carne de porc, vânat şi pui, sarmale cu păsat, caltaboși cu păsat, varză cu carne, dar şi mămăligă la ceaun cu păstrăv afumat de la o păstrăvărie din Pădurea Craiului. Pe deasupra, la desert gazdele vor pregăti prăjitură cu mere și plăcintă „pe fer” cu miere de prune. Mesele, inclusiv "ujina", adică gustarea dintre prânz şi cină, vor fi servite în aer liber, în poieniţa de deasupra satului. Din grijă faţă de natură, mâncărurile vor fi servite în farfurii făcute din tărâţe biodegradabile.

Înscrierile pentru brunch-ul tradiţional se mai pot face până marţi, 17 iulie, ora 17.30, la numărul de telefon 0770.873.455. Preţul unei astfel de ieşiri este de 130 de lei, cu transportul inclus, respectiv 90 de lei fără. Astfel de excursii vor fi organizate lunar şi în alte zone ale judeţului, iar în meniu vor fi incluse şi fructe, legume şi preparate specifice fiecărui sezon. Veşti bune, aşadar, pentru pofticioşii care tânjesc după ospăţurile din vremea bunicii…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo
Am participat o data. Merita
Postat 16 Iulie 2018, 14:14 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON