URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2018, 12:14

Distracţii regeşti: Zilele Sfântului Ladislau aduc în Cetatea Oradiei bunătăţi ungureşti, cascadorii cu cai şi show-uri inedite

Distracţii regeşti: Zilele Sfântului Ladislau aduc în Cetatea Oradiei bunătăţi ungureşti, cascadorii cu cai şi show-uri inedite CĂLĂREŢII DIAVOLULUI. Anul trecut, festivalul dedicat Sfântului Ladislau s-a bucurat de o audienţă record de 60.000 de persoane. Ediţia 2018 promite să fie la fel de atractivă, printre invitaţi numându-se "Călăreţii Diavolului" din Győr, care vor face cascadorii şi demonstraţii de turniruri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajunsă la ediţia a VI-a, sărbătoarea dedicată Regelui Ladislau I, considerat întemeietorul oraşului, va include şi în acest an evenimente atractive pentru toţi orădenii şi turiştii, nu doar pentru comunitatea maghiară.

Între principalele atracţii se numără o întrecere culinară, mai multe spectacole ecvestre şi o serie de concerte care vor culmina cu recitalul lui Fenyő Miklós, regele rock’n’roll-ului din Ungaria.

Statuie pentru Rhédey

Zilele Sfântului Ladislau se desfăşoară în perioada 18-25 iunie, în organizarea Asociaţiei Sfântul Ladislau şi a partenerilor acesteia, între care şi Primăria, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). "Obiectivele noastre rămân aceleaşi. Vrem să-l omagiem pe Sfântul Ladislau şi să oferim publicului distracţie, relaxare şi acces la evenimente culturale de calitate", explică principalul organizator, Zatykó Gyula.

Ca de obicei, festivalul va începe pe 17 iunie cu o tură pe biciclete Oradea - Biharkeresztes, deschisă oricărui doritor şi menită să promoveze mişcarea în aer liber. Pe 18 iunie, în Parcul Bălcescu va fi dezvelit bustul contelui Rhédey Lajos, un mecena care şi-a donat oraşului grădina ce se întindea pe teritoriul actual al parcului şi al Grădinii Zoologice. Deschiderea oficială a Zilelor Sfântului Ladislau va fi marcată în aceeaşi zi, de la ora 18, în sala mare a Teatrului, cu spectacolul de dans şi muzică "Regele Matia în Oradea", susţinut de Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria.

Arome ungureşti

Cele mai aşteptate şi ample evenimente se vor desfăşura în weekendul 22-24 iunie, în Cetate. La fel ca în ediţiile trecute, orădenii şi turiştii vor putea descoperi aici obiecte de ceramică, bijuterii, poşete, jocuri, toate pregătite de artizani în cadrul unui târg meşteşugăresc denumit "Tradiţii din mână-n mână".

Desigur, vor fi scoase la vânzare tot felul de bunătăţi, iar sâmbătă, de la ora 9, vizitatorii sunt îmbiaţi la "Degustarea aromelor maghiare", un eveniment care nu lipseşte niciodată din programul festivalului, an de an bucătari amatori şi profesionişti din Ardeal întrecându-se în prepararea unor mâncăruri ungureşti, precum celebrul bogracs. Acestea vor putea fi gustate de public în schimbul unor sume simbolice, "echivalente unei monede din vremea Sfântului Ladislau", după cum promit organizatorii.

Acrobaţiile "diavolilor"

Pentru prima oară, în programul festivalului au fost incluse şi mai multe show-uri ecvestre. Trupa Győri Ördöglovasok (Călăreţii Diavolului) din Győr, cu o experienţă de peste 10 ani în asemenea demonstraţii prezentate în Ungaria, Slovacia şi Austria, vor oferi în faţa publicului cascadorii şi turniruri, spectacolele fiind programate atât sâmbătă, pe 23 iunie, cât şi duminică, 24 iunie.

Tot duminică, în ultima zi a festivalului, în partea dinspre Piaţă a şanţului Cetăţii, va avea loc şi un concurs de trăsuri care se anunţă plin de adrenalină, deoarece vor exista şi probe cu obstacole. Concurenţii provin din Bihor şi din Ungaria, evenimentul fiind plănuit de Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului.

De asemenea, în weekendul 22-24 iunie, membrii Asociaţiei Deus Vult vor oferi demonstraţii de luptă cavalerească.

Cu regele rock’n’roll 

Din program nu vor lipsi, fireşte, nici concertele. Pe 22 iunie, de la ora 19, artiştii Teatrului Szigligeti vor susţine în teatrul de vară al Cetăţii un concert cu piese "evergreen", iar după o seară, de la ora 19.45, tot acolo, Formaţia 100 Folk Celsius, una dintre cele mai longevive din Ungaria (înfiinţată în 1976) va ţine un spectacol cu piese amuzante.

Invitaţii speciali ai ediţiei vor închide fiecare dintre cele trei seri muzicale. Pe 22 iunie, de la ora 21, va concerta formaţia Magna cum Laude, una dintre cele mai de succes trupe pop-rock din Ungaria, iar a doua zi, la aceeaşi oră, scena va aparţine lui Rúzsa Magdi (foto), fostă reprezentantă a Ungariei la Eurovision. În fine, duminică, 24 iunie, Fenyő Miklós, supranumit regele rock’n’roll-ului în ţara vecină, va interpreta hituri precum "Csavard fel a szőnyeget" (Rulează covorul), "Csókkirály" (Regele sărutului) şi "Limbó Hintó" (Caleaşca limbo).

La fel ca în anii trecuţi, participarea la evenimente e liberă. În schimb, cei care doresc să susţină festivalul o pot face cumpărându-şi brăţări de 10 sau de 20 lei, participând astfel automat la o tombolă. Cu sau fără premiile acesteia, Zilele Sfântului Ladislau promit să ofere distracţie din plin. Doar vremea să fie senină...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@alcor
Vad ca vorbesti despre tine :D Ai gasit o oglinda? :D Minciunea si prostia iti este in sange? nu? Dar ce sa astept de la un retard ca tine :D Pupa cateva icoane. :D
Postat 18 Iunie 2018, 14:23 de sasi
@sasi
Dupa ce ti-am arat ca esti un mincinos si un incult, tipic pt propaganda ungureasca, acum ai inceput sa-ti imprastii zoaiele pe aici. Nu despre behaiturile metalului era vorba, dar ce poti sa astepti de la un retardat ? Indivizi de cea mai joasa speta sunteti :) Marlania, minciuna, insulta si mizeria, fac parte din fiintele voaste, va caracterizeaza pana-n maduva oaselor. Oricum, e bine ca va vede lumea asa cum sunteti :)
Postat 18 Iunie 2018, 14:19 de Alcor
@alcor
Manelisti sau spectacol folcloric, tot un drac. Nu difera in nimic. Este pentru populatia proasta. Muzica buna incepe cu rock si metal :) (habar n-ai de metal, se vede din modul de formulare - cauta cateva piese powermetal si vei afla ce insemana "melodios". Pana la urma, este bine daca manelistii vor ramane acasa :D . Macar ramane un eveniment curat. Am fost de doua ori, numai sa fac turul prin cetate. Eram curios. Am ramas socat, cum lipsesc mizeriile aruncate, cum utlizeaza vizitatorii cosurile amplasate. Alta fauna decat la evenimentele tip spectacol folcloric.
Postat 18 Iunie 2018, 13:51 de sasi
@sasi
Iar ai scapat vaca-n trifoi... Propaganda ungureasca de doi bani si minciunile caracteristice. In primul rand, Primaria nu aduce manelisti in Oradea. Manelistii daca vin, vin la cate un club privat. Si daca tot te-ai apucat de comparatii, un spectacol folcloric sau trupele de dance si pop care autoritatile le invita in oras, sunt net superioare urletelor dezarticulate pe care le aduc cu ele trupele de "metal" unguresti :). Oricum, daca asta-i place ungurului care locuieste in Oradea, asta i se aduce. Nu despre asta era vorba. Discutia era despre minciuna cum ca aceasta manifestare era organizata si pt romani, "pt toti oradenii", in timp ce cantaretii sunt doar unguri :).
Postat 18 Iunie 2018, 13:18 de Alcor
@alcor
Evenimentul se organizeaza de ani de zile din reusrsele organizatorilor (sponsorizari, chirii, etc.). Din cate stiu Primaria Oradea "s-a alaturat" numai de anul trecut. Daca s-ar respecta ce spui tu, la toate evenimentele din oras ar trebui sa fie 20-24% spectacole in maghiara :) Nu este asa. Daca vrei, poti spune ca acum recupereaza si ei :) Oricum, trupele unguresti sunt net superioare fata de ce se aduce in Oradea de diferite ocazii (....populare, maneliste, etc.). Asa macar toti oradenii vor avea acces si la muzica :D Bine, recunosc, din pacate si asa prea putina muzica de calitate adevarata va fi (=rock + metal)
Postat 18 Iunie 2018, 10:31 de sasi
Bani publici
Din moment ce aceasta manifestare este sustinuta din bani publici, trebuie ca numarul celor de pe scena sa fie direct proportional cu numarul "etnicilor" platitori de taxe din oras. Asa ar fi etic.
Postat 17 Iunie 2018, 22:32 de Alcor
Cica, "sarbatoarea tuturor"...
Si cantaretii sunt doar unguri...
Postat 17 Iunie 2018, 21:42 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON