Ajunsă la ediţia a VI-a, sărbătoarea dedicată Regelui Ladislau I, considerat întemeietorul oraşului, va include şi în acest an evenimente atractive pentru toţi orădenii şi turiştii, nu doar pentru comunitatea maghiară.
Între principalele atracţii se numără o întrecere culinară, mai multe spectacole ecvestre şi o serie de concerte care vor culmina cu recitalul lui Fenyő Miklós, regele rock’n’roll-ului din Ungaria.
Statuie pentru Rhédey
Zilele Sfântului Ladislau se desfăşoară în perioada 18-25 iunie, în organizarea Asociaţiei Sfântul Ladislau şi a partenerilor acesteia, între care şi Primăria, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). "Obiectivele noastre rămân aceleaşi. Vrem să-l omagiem pe Sfântul Ladislau şi să oferim publicului distracţie, relaxare şi acces la evenimente culturale de calitate", explică principalul organizator, Zatykó Gyula.
Ca de obicei, festivalul va începe pe 17 iunie cu o tură pe biciclete Oradea - Biharkeresztes, deschisă oricărui doritor şi menită să promoveze mişcarea în aer liber. Pe 18 iunie, în Parcul Bălcescu va fi dezvelit bustul contelui Rhédey Lajos, un mecena care şi-a donat oraşului grădina ce se întindea pe teritoriul actual al parcului şi al Grădinii Zoologice. Deschiderea oficială a Zilelor Sfântului Ladislau va fi marcată în aceeaşi zi, de la ora 18, în sala mare a Teatrului, cu spectacolul de dans şi muzică "Regele Matia în Oradea", susţinut de Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria.
Arome ungureşti
Cele mai aşteptate şi ample evenimente se vor desfăşura în weekendul 22-24 iunie, în Cetate. La fel ca în ediţiile trecute, orădenii şi turiştii vor putea descoperi aici obiecte de ceramică, bijuterii, poşete, jocuri, toate pregătite de artizani în cadrul unui târg meşteşugăresc denumit "Tradiţii din mână-n mână".
Desigur, vor fi scoase la vânzare tot felul de bunătăţi, iar sâmbătă, de la ora 9, vizitatorii sunt îmbiaţi la "Degustarea aromelor maghiare", un eveniment care nu lipseşte niciodată din programul festivalului, an de an bucătari amatori şi profesionişti din Ardeal întrecându-se în prepararea unor mâncăruri ungureşti, precum celebrul bogracs. Acestea vor putea fi gustate de public în schimbul unor sume simbolice, "echivalente unei monede din vremea Sfântului Ladislau", după cum promit organizatorii.
Acrobaţiile "diavolilor"
Pentru prima oară, în programul festivalului au fost incluse şi mai multe show-uri ecvestre. Trupa Győri Ördöglovasok (Călăreţii Diavolului) din Győr, cu o experienţă de peste 10 ani în asemenea demonstraţii prezentate în Ungaria, Slovacia şi Austria, vor oferi în faţa publicului cascadorii şi turniruri, spectacolele fiind programate atât sâmbătă, pe 23 iunie, cât şi duminică, 24 iunie.
Tot duminică, în ultima zi a festivalului, în partea dinspre Piaţă a şanţului Cetăţii, va avea loc şi un concurs de trăsuri care se anunţă plin de adrenalină, deoarece vor exista şi probe cu obstacole. Concurenţii provin din Bihor şi din Ungaria, evenimentul fiind plănuit de Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului.
De asemenea, în weekendul 22-24 iunie, membrii Asociaţiei Deus Vult vor oferi demonstraţii de luptă cavalerească.
Cu regele rock’n’roll
Din program nu vor lipsi, fireşte, nici concertele. Pe 22 iunie, de la ora 19, artiştii Teatrului Szigligeti vor susţine în teatrul de vară al Cetăţii un concert cu piese "evergreen", iar după o seară, de la ora 19.45, tot acolo, Formaţia 100 Folk Celsius, una dintre cele mai longevive din Ungaria (înfiinţată în 1976) va ţine un spectacol cu piese amuzante.
Invitaţii speciali ai ediţiei vor închide fiecare dintre cele trei seri muzicale. Pe 22 iunie, de la ora 21, va concerta formaţia Magna cum Laude, una dintre cele mai de succes trupe pop-rock din Ungaria, iar a doua zi, la aceeaşi oră, scena va aparţine lui Rúzsa Magdi (foto), fostă reprezentantă a Ungariei la Eurovision. În fine, duminică, 24 iunie, Fenyő Miklós, supranumit regele rock’n’roll-ului în ţara vecină, va interpreta hituri precum "Csavard fel a szőnyeget" (Rulează covorul), "Csókkirály" (Regele sărutului) şi "Limbó Hintó" (Caleaşca limbo).
La fel ca în anii trecuţi, participarea la evenimente e liberă. În schimb, cei care doresc să susţină festivalul o pot face cumpărându-şi brăţări de 10 sau de 20 lei, participând astfel automat la o tombolă. Cu sau fără premiile acesteia, Zilele Sfântului Ladislau promit să ofere distracţie din plin. Doar vremea să fie senină...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.