URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2018, 17:55

Primarii din Oradea, Cluj, Timişoara şi Arad au semnat Alianţa Vestului. Ilie Bolojan: Vrem ca cei care caută un viitor mai bun să-l găsească în România (VIDEO)

Primarii din Oradea, Cluj, Timişoara şi Arad au semnat Alianţa Vestului. Ilie Bolojan: Vrem ca cei care caută un viitor mai bun să-l găsească în România (VIDEO) (sursa foto: realitateadeoradea.net)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii oraşelor Oradea (Ilie Bolojan), Cluj (Emil Boc), Timişoara (Nicolae Robu) şi Arad (Gheorghe Falcă) au semnat, sâmbătă, la Timişoara, actul pentru formarea Alianţei Vestului (AVE) care îşi propune să ducă la o dezvoltare accelerată a acestei zone a României, prin atragerea de fonduri europene şi nu numai.

Dezvoltare împreună

În cadrul evenimentului de formare a Alianţei Vestului, primarul Oradiei a vorbit despre unirea forţelor celor patru semnatare şi despre înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Interregională pentru atragerea de fonduri europene.

"Scopul nostru este ca, punând împreună forţele şi energiile noastre, să facem ca oraşele noastre să fie mai prospere. Credem că cele patru oraşe aliate, acţionând în comun, să fie mai accesibile şi atractive pentru investiţii din fonduri europene. Unul dintre obiectivele imediate este să construim o Asociaţie de Dezvoltare Interregională care să fie partener al Guvernului pentru ca în exerciţiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important şi credem că suntem un partener care poate fi luat în calcul pentru un astfel de proiect pilot în România", a spus Ilie Bolojan.

Edilul Oradiei a mai subliniat că se va pune accent şi pe conectarea mai bună între cele patru oraşe pe şosele şi căi feroviare, dar şi din punct de vedere "al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar". Toatea acestea, a menţionat primarul orădean, se doresc a fi "un baraj pentru migrarea românilor în Europa": "Studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migraţie internă. Această dezvoltare economică pe care o urmărim ne propunem să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România". Tot Bolojan a spus "vom extinde modelele de bună practică între noi".

Aeroporturi, centuri, metrou... 

Primarul Nicolae Robu, gazda evenimentului, a declarat că la baza platformei AVE stă Declaraţia de la Alba Iulia de acum 100 de ani.

"Am lansat Alianţa Vestului între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, iniţiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităţilor unde ne-am asumat responsabilităţi. La baza platformei noastre stă Declaraţia de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităţilor", a spus Robu.

Obiectivele comune asumate de Alianţa Vestului sunt, potrivit lui Robu, "accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susţinerea Autostrăzii Timişoara - Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură".

Potrivit acestuia, Alianţa Vestului rămâne deschisă, dar nu "de-a valma", pentru a putea rămâne concentrată pe obiective concrete.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat că iniţiativa nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
?
Bă! Cine-i Emilian Pavel, mă?
Postat 09 Decembrie 2018, 20:14 de Shogun
Cei 4 care au speriat nu nimai vestul, dacă nu au început în mod real un stufiu de fezabitate măcar în comun ... doar bat câmpii !?!
Problema acestei alianțe nu e că n-ar fi corectă ca obiective și ca abordare teoretică, așa cum stă bine unei asociații de dezvoltare intercomunitară de timp multiregional, dar care excede cele două regiuni, de vest și nord-vest ce sunt stabilite prin legislație și condiții de finanțare europeană și națională ... ci faptul că e o gargară electorală care pune carul înaintea boilor, creând o structură instituțională ce nu are, de fapt, nicio strategie care să aibă la bază o analiză a riscurilor, oportunităților, punctelor slabe și tari !?! Pur și simplu e vorba de un enunț care nu va fi funcțional, pentru că "alianța" are la bază, deocamdată ... strict faptul că cei patru primari aparțin aceluiași partid și, culmea, sunt toți adunați sub aceeași biserică de "pocăiți" !?! Așa că, nefiind decât electorală și de suflet, asocierea asta e o eroare așa după cum a demarat !?!
Postat 09 Decembrie 2018, 20:03 de CrisDumi
Fonduri europene
E o treaba dubioasa cu absorbtia fondurilor europene.Vrei sa dezvolti o tara,ii aloci fonduri si constati ca nu e in stare sa demareze proiectele.Super.Case closed.Pai nu chiar...le dai un termen,sa zicem 2 ani,daca vezi ca nu se descurca,intri peste ei cu proiectanti,constructori,specialisti,economisti,fonduri,materiale,utilaje.La noi au trecut zece ani,ici colo mai e cite o administratie care a invatat melodia...dar ue nu pare deranjata de ne-absorbtia fondurilor,poate chiar ii convine situatia,indubitabil
Postat 09 Decembrie 2018, 11:49 de excalibur
nu mai asteptam!
Dupa banii de la Bucuresti, dupa proiectele pe hartie neterminate, dupa birocratia si coruptia voastra, ne luam soarta-n propriile maini, cam asta se traduce.Plus ca poate e o noua forma de regionalizare, dupa esuata regionalizare a Romaniei. Sistemul actual al judetelor e vechi din anii 60-70, nemaifiind de actualitate. In acest format, se sare peste intermediarul Bucuresti, si se discuta, negociaza si obtin bani si proiecte direct cu Bruxelles. Dezvoltarea va tine doar de capacitatea proprie, nu va depinde de birocratia, coruptia si incetineala Bucurestiului.
Postat 09 Decembrie 2018, 11:30 de cetateanbihorean
@Christa
Universitățile ar trebui păstrate. Irlanda s-a dezvoltat incredibil in 1995 încoace când s-au apucat să înființeze un colegiu în fiecare oraș sau orășel. Au început să vină tinerii care de pe unde, iar orășele fără viață până atunci au înflorit în 2-3 ani. Universitățile să rămână însă să fie reformate din temelii cu oameni chiar lucrează și-și văd de predare, cercetare, conferințe și chestii similare. Da, pot fi mai mici, însă e obligatoriu să fie serioase.
Postat 09 Decembrie 2018, 09:33 de Shogun
excalibur
Acei oameni s-au deșteptat, au văzut că PSD-istii nu fac treabă . Gata ajunge cu votul pt 1 litru de ulei. Să-i cântăm la DRAGNEA " pușcărie, pușcărie, cât de dragă îmi ești tu mie ".
Postat 08 Decembrie 2018, 22:14 de Sandu1206
Patrulaterul bla-bla-bla ...
... care în urmă cu 10 ani se "scuipau" când se vedeau, se urmărăreau reciproc cu "protocoale" și se întreceau în a-și pune "piedici" între ei !?! Câtă ipocrizie la acești "politruci" care concurează, prin colaborare, la "binele" comun ... curat oportunism !?!
Postat 08 Decembrie 2018, 20:30 de CrisDumi
The Four Musketeers
Unitate in diversitate.Alianţa Vestului.De necrezut ca mai sunt romani care au votat,voteaza sau vor vota altceva decit pnl-pdl.O vorba cu tilc: daca exista mercedes,de ce sa cumparam altceva?
Postat 08 Decembrie 2018, 20:22 de excalibur
Moderator
Mulțumesc pentru corecție, se poate șterge și asta , după.
Postat 08 Decembrie 2018, 19:32 de Sandu1206
Oare?
CJ va sprijini, construirea unei infrastructuri de cale ferată de mare viteză? Sabău ar spune " și noi am vrut sa facem așa ceva , dar nu ne-a lăsat Bolojan".
Postat 08 Decembrie 2018, 19:02 de Sandu1206
axe
se observa oarecum prezenta a doua axe. CJ-BH pe de-o parte si TM-AR pe de alta parte se observa in mentalitate, atitudine etc. Bolojan oricum le poate da lectii. O infrastructura intre cele 4 orase (tren, autostrada) ar duce si la o reducere a cheltuielilor atat a investitorilor cat si a guvernului. La ce universitati in toate cele 4 orase, mai bine 1 si buna cu toate facilitatile, o mai buna mobilitate a fortei de munca.
Postat 08 Decembrie 2018, 18:47 de Christa
Trenuri de mare viteză între orașe
Și între orașe și zona metropolitana, respectiv orașele din județ.
Postat 08 Decembrie 2018, 18:24 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON