URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2020, 12:51

Boc, Firea și complexul Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele trecute, Oradea a intrat în colimatorul primarilor celor mai importante orașe din țară, Bucureștiul și Clujul. Și, ca de fiecare dată, fără ca noi să avem vreo vină. Asta nu înseamnă că nu suntem măguliți că ditamai primarii de capitale, de provincie și de țară nu mai pot dormi de grija noastră!

Presa din Cluj l-a acuzat pe primarul Emil Boc că un oraș ca Oradea, incomparabil mai mic, are pentru 2020 un buget mai mare. Ca mușcat de cur, Boc a sărit acuzându-i pe respectivii că nu știu să citească un buget. Adevărul este că cifrele și, în general, statistica pot să-ți joace feste dacă nu ești în temă.

Boc a arătat că noi avem două spitale care primesc bani de la buget și ei doar unul, de unde provine diferența. Apoi că și el ar putea să includă în buget 150 milioane de euro, cât va costa centura Clujului. Aici nu a prea nimerit-o, că dacă e să ne batem în cifre, și noi avem o centură, de 180 milioane de euro, care va lega orașul de autostradă și pun pariu că o să fie gata înaintea celei de la Cluj.

Dar e inutil să ne luptăm cu Clujul, când din start nu suportăm comparații cu capitala Transilvaniei. Produsul lor intern e mult mai mare, străinii investesc masiv acolo, iar la Cluj sunt 100.000 de studenți, care practic dublează veniturile orașului, foarte mulți provenind chiar din Bihor.

Eu înțeleg frustrările lui Boc. Orașul se dezvoltă mult mai repede decât poate el ține pasul cu infrastructura. Se construiește în draci, peste tot, iar aglomerația și poluarea dau bătăi de cap. Dar Clujul e Cluj și noi suntem provinciali pe lângă ei.

Cu Bucureștiul e altă problemă. Primarul Bolojan a fost întrebat ce soluții ar fi pentru rezolvarea traficului în București. Omul a enunțat câteva principii valabile nu doar pentru București, ci în orice administrație din lume. Atât i-a trebuit doamnei Firea, această glumă proastă a administrației românești: neobișnuită să-i fie contestate realizările, după ce a plătit regește toate posturile de televiziune, doamna asta, coborâtă parcă din carpetele cu Răpirea din Serai, îl acuză pe Bolojan că dă sfaturi, deși Oradea are 4 intersecții de gestionat, pe când ea are 450.

Eu nu știu când mai are timp să conducă Bucureștiul dacă toată ziua e la televizor și pe Facebook dar, mă rog, asta e treaba bucureștenilor. Un lucru e cert, nici Bolojan nu va ajunge vreodată primar la București, iar doamna Firea va pune mâna pe Primăria din Oradea doar dacă i se va face rău și se va sprijini de zidurile acesteia.

Nici cu Capitala nu avem cum să ne comparăm. În București s-au adunat valorile din toată țara în toate domeniile posibile. Acum, că pe lângă vârfuri a venit și zgura aferentă, asta e altă poveste. Cum zicea domnul Boc, nu putem aduna merele de la Oradea cu perele de la Cluj și, cu atât mai puțin, cu lubenițele de la București. Așa este.

Dar dacă depășești complexul mărimii, poți trăi vesel și civilizat și într-un oraș "cu 4 intersecții", fără să te blochezi în cele 450 de intersecții gestionate de Firea sau în drumul de Florești negestionat de Emil Boc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Da chiar așa
@MODERATOR pe CrisDumi, EXCALIBUR, și alții nu ii observi????
Postat 26 Ianuarie 2020, 16:44 de sandu1260
Moderator
Stimate Moderator As dori sa-mi precizezi prin ce am provocat si/sau jignit pe cineva!! Am postat un comentariu laudativ la adresa Domnului Primar Bolojan si am primit un comentariu jignitor de la numitul CrisDumi!! Vrei sa fii mai explicit in afirmatii si avertimente??" Citez: "Vă rugăm să renunțați la provocări și la jignirile reciproce! În caz contrar, vom introduce o moderare mult mai drastică și s-ar putea să constatați că scrieți comentarii degeaba, fiindcă nu mai apar." Cred ca am intrat intr-un cerc de discutii viciat de badarani!!!
Postat 26 Ianuarie 2020, 15:22 de AnaConda
RE: Moderator
Mesajul era pentru toți, nu vă viza doar pe dvs. Un apel la toleranță și la focusare pe temele de interes general.
Postat 26 Ianuarie 2020, 17:04 de Moderator
oradeaveche aka TWO
Calin și mai cum???
Postat 26 Ianuarie 2020, 12:49 de sandu1260
sandu
Sânt tot timpu acolo și la prefectură cum sânt și în primărie. Era să uit, sânt cine vrei tu doar să te simți mai bine dar asta nu schimbă faptu că ai o toleranță zero la frustrare. Sănătate, Călin.
Postat 26 Ianuarie 2020, 12:30 de oradeaveche
oradeaveche aka TWO
Gașca sa mutat la CJ.
Postat 26 Ianuarie 2020, 12:15 de sandu1260
Neutryno
Gașca există și acum, Popa nu și-o pus nepotu la patrimoniu? Ghilea nu-i abonat la lucrări chiar dacă dă în bară? Dacă pe vremea lu Filip era la nivel de găinării acum îi la conducere, doar nuanțele se schimbă.
Postat 26 Ianuarie 2020, 12:04 de oradeaveche
Dummi ataca frontal cu poseta
@AnaConda *** In primul rand e o tanti :) Are nostalgia vremurilor apuse(si care sper sa nu revina niciodata) cand in PMO erau tot felul de sefuleti si atarnatori care traiau bine-merci de pe urma sistemului si cumetriilor implementate de fostul... Acum nea Ilie a spart acea gasca(famiglie) de paraziti ai sistemului, de fapt a oradenilor, iar acest lucru nu va fi uitat niciodata de respectivele capuse. Acestia sunt cei care au avut cel mai mult de pierdut, pt ca de la o situatie infloritoare au ajuns sa fie nevoiti sa se faca de ras muncind pentru bani ca toti noi astialaltii. Chiar si adversarii politici au un dram de sportivitate in atitudine si atacuri, doar cei descrisi mai sus nu. Dusmanie de moarte si critica la absolut orice. Pentru cererea ta exista butonul raporteaza. Foloseste-l cu incredere!
Postat 26 Ianuarie 2020, 10:44 de Neutryno
CrisDumi
Nu e prima data cand acest individ ma ataca direct si explicit!! Nu poate respecta parerea cuiva, dar nu ma cobor pana la nivelul de ai raspunde!! Va rog pe Dvs. sa actiuonati prin procedeele specifice ce va stau ma indemana!! Va multumesc!!
Postat 26 Ianuarie 2020, 08:28 de AnaConda
apel la decență
Vă rugăm să renunțați la provocări și la jignirile reciproce! În caz contrar, vom introduce o moderare mult mai drastică și s-ar putea să constatați că scrieți comentarii degeaba, fiindcă nu mai apar.
Postat 26 Ianuarie 2020, 13:09 de Moderator
Partea plina a paharului
Chiar daca sunt slab platite, locuri de munca exista in Oradea. Se poate trai decent daca muncesti. Asta cu Universitatea din Oradea sa atraga studenttii din Cluj sau Timisoara este de comedie. Bine ar fi daca i-ar putea tine macar pe cei locali, care datorita timpului si banilor, nu merg la facutate in alte orase. Poate si cativa de prin Satu Mare. In trecut veneau. Ar fi nasol de tot ca Oradea sa ramana fara Universitate.
Postat 26 Ianuarie 2020, 08:22 de TKO
CrisDumi
E clar că ești din seria "viniturilor" care nu s-au adaptat la viață de oraș. Nu confunda Oradea cu satul de unde provii.
Postat 25 Ianuarie 2020, 17:59 de sandu1260
AnaConda ...
E clar că ești din seria "viniturilor" cu multe dioptrii și fără pretenții de domiciliu stabil ... într-un mediu urban evoluat !?! Când ajungi la primul semafor roagă pe cineva să te ajute să traversezi ... ca să nu te calce vreo căruță "scăpată" din Birtin la vale !?!
Postat 25 Ianuarie 2020, 17:37 de CrisDumi
Eficient
Cel mai eficient si serios primar din Romania are atatia contestatari in propria urbe incat e de mirare sa nu apara si de prin altele!!! *** romanesc, numit invidie si datul in cap!! Daca face unu' ceva tre' * de ai' care nici o basina n-o stiu trage ca lumea!! Scuze pentru vocabular "colorat" dar cei carora ma adresez, IL MERITA!! Nu ma pot purta cu brichinele fata de asemenea specimene!!
Postat 25 Ianuarie 2020, 12:48 de AnaConda
sandu1260
Tot timpu te bagi în seamă pe lângă subiect?
Postat 25 Ianuarie 2020, 11:43 de oradeaveche
David
Lasa-l in pace, că asta e din piata Ferdinand, bineînțeles social.
Postat 25 Ianuarie 2020, 11:33 de sandu1260
David
Iar tu ar trebui să fii un noul liberal, mereu preocupat de ce fac alții, fără argumente dar specialist în atacuri la persoană, minuscul.
Postat 25 Ianuarie 2020, 03:10 de oradeaveche
viziune
Nu mai tot plângeți apropierea Clujului și Timișoarei, sunt benefice, nicidecum nu ne omoară. După teoriile pe care le-am citit prin comentarii salbele de mari orașe de pe coastele de est și de vest ale SUA ar fi trebuit să nu existe, că luau Washington și LA totul. Aiurea! Nu avem decât să dezvoltăm industrii complementare celor din orașele concurente. Nu mall-urile și cluburile fac diferența ci capacitățile de producție și unicitatea în anumite direcții. Au universități mai mari? Foarte bine, să le atragem absolvenții.
Postat 25 Ianuarie 2020, 01:28 de cvm
@oradeaveche
tu esti cumva noua generatie de pesedist? :)) parca vad cum stai cu berea si semintele in fata monitorului si postezi ca un retard orice, doar sa fie impotriva Oradiei si a lui Bolojan. Retard mic ce esti, fara loc de munca, fara viitor. Ma mir ca mai exista asa specimene in Oradea ca tine. Tu nu vezi ca orasul ti-a depasit conditia?
Postat 25 Ianuarie 2020, 00:22 de David
În perioada 2007-2008, Boc care era începător ca primar făcea anticameră la premierul de atunci Tăriceanu ...
... să nu fie scos Clujul de pe lista "capitalelor" regionale, în contextul în care Oradea candida la modul serios să fie centrul regiunii Nord-Vest, pe lista celor 8+1 "poli de competivitate" (cu 8 regiuni și capitala) !?! Astăzi, după 12 ani de mandat al lui Bolojan, Oradea este un oraș de "second hand" prin comparație ... nu numai în raport de Cluj, ci și față de alte centre urbane, cum sunt Galați, Craiova, Brașov sau Iași. De ce oare? Desigur că nu numai confuzia din capul edililor orădeni, unde turnatul betonului pe bani de împrumut ține loc de evoluție, atât la nivel individual cât mai ales comunitar ... mai ales că "amprenta" unui primar ține în general doar de domeniul public !?! Așa că, studenții preferă Clujul pentru că școlile sunt de nivel superior, pacienții preferă spitalele din Cluj pentru că acolo pot fi tratați corespunzător, angajații preferă Clujul pentru că acolo pot fi plătiți incomparabil mai bine, constructorii preferă Clujul pentru că acolo se extindere orașul, nu se supraaglomerează urbanul existent, oamenii își fac case tot mai departe de centru, închiriind apartamentele de bloc și ridicând astfel nivelul de circulație al banului, primarul Clujului nu demolează și nu vrea supraînălțarea ori alinierea clădirilor pentru că nu-și permite să-și bată joc de contribuabili cu soluții pe care piața nu le cere, iar încurajarea liberei inițiative, inclusiv prin păstrarea unui nivel redus de impozitare, e ceva firesc în Cluj ... care nici măcar nu e un oraș frumos, ci pur și simplu o urbe mai mare unde s-au "așezat" toate instituțiile regionale !?! Sunt multe lucruri care fac diferența între Oradea și Cluj, având în vedere că de zeci și zeci de ani ... clujenii au privit cu invidie Oradea cu apele ei termale, arhitectura eclectică și oamenii mult mai "spălați" cândva. A trebuit să vină "diliul" ăsta ca primar adus de curentul Crișului Repede, ca să poată și clujenii să se uite "de sus" la orădeni, chiar dacă Boc al lor e modelul de primar care nu conduce decât mutându-și fundul de colo-colo, dar care a știut să se înconjoare de oameni mai deștepți ca el !?!
Postat 24 Ianuarie 2020, 23:33 de CrisDumi
Mere paduretze, pere malaietze
Din moment ce Clujul, Bucurestiul, la fel si Timisoara atrag materia cenusie de calitate din Oradea, ce comparatie poti sa mai faci ? Pana la urma este relatia cere si oferta. Ce poti sa-i oferi la Oradea (ma refer la salariu) unui absolvent de facultate care si stie sa faca ceva. Nu mare lucru. Azi maine si Universitatea, cea mult blamata inclusiv de unii de la Bihoreanul, pune lacat la intrare, iar Oradea va deveni, cam asta si e deja, un Alesd un pic mai mare in care predomina salariul minim pe economie (la linia de productie, banda samd). Ce salariu poate sa pretinda cine cu slaba calificare ? Ok, el poate sa ceara dar cine-i cat ar vrea el ? Astea e. Diferenta, in viitor, dintre Oradea si aceste orase mari va creste, si nu in favoarea Oradiei.
Postat 24 Ianuarie 2020, 16:38 de TKO
Felicitări Bolojan
Sa moara și Firea și Boc de ciudă, și Pandele sa ne latre
Postat 24 Ianuarie 2020, 15:03 de sandu1260
Complexul?????
Mai cat pupin........este pe meleagurile astea vis a vis de cel mai iubit birtean
Postat 24 Ianuarie 2020, 14:58 de User anonimizat
exagerari
apropo i articol scrie de universitatea are 100mii studenti, nu mai exagerati, are abia 60mii. De ce tot timpul exagerati cand e vorba de altcineva, cum e incomparabil mai mic, toate orasele din tara primele zece au cam aceeasi suprafata si nr de locuitor, cand sustii incomparabil as spune cu los angeles care are vreo 200km, cu orase de vreo 10 ori la suprafta, nu cu cateva zeci de mii de locuitori, si bucurestiul e un sat pe langa londra, parsi, moscova, istanbul, berlin, chiar si fata de stockholm care are o poulatie mai mica dar e de vreo 4 ori mai intins, mai iesiti un pic din tara sa vedeti orase incomparabile mai mari.
Postat 24 Ianuarie 2020, 14:30 de vasi13
vasi13
Nu dezinformez deloc, cea actuală ce așteaptă modernizare are 70, cea nouă va avea 100. Cât despre a noastră are racorduri că altfel trece departe, dacă stai pe Dacia și vrei să ajungi pe Nufărului cu siguranță nu folosești centura.
Postat 24 Ianuarie 2020, 14:19 de oradeaveche
pt centura si complexul oradeanui raspuns
pt comentariul celi de mai jos, clujul va avea o centura de 38km, care va incepe de la ceva comune departate de oras, si va trece la distanta de oras, va fi utila doar celor care ocolesc clujul, nu va fi utila deloc clujeanului care va vrea sa ajunga din tr-un cartier in altul( si orasul cluj are cap-coada cam 11-12km). Iar centura oradei cand va fi finalizat si cei 19km de centura care va ocoli complet orasul pana la biharia la autostrada, va avea tot atatia km ca si cea din cluj, doar ca cea din oradea intersecteaza toate legaturile orasului cu exteriorul si poate fi folosita daca vrei sa mergi dintr-un cartier in altul, pe cand cea din cluj va fi la kilometri de oras, iar centura bucurestiului nu are 100km, ci are 70km, asa ca va rog nu mai exagerati cu cifrele altor orase
Postat 24 Ianuarie 2020, 13:56 de vasi13
Centura și complexul orădeanului.
Centura, implementată de administrația Filip și construită pe porțiunile Podului-Densușanu și CET2, are 16 km. Cea din Cluj va avea 38 de km, mai greu de finanțat și construit, nu mai vorbesc de cea din București care ar depăși 100 de km. Comparăm mere cu prune cum zicea clujanu. Nu mai pun puterea de cumpărare și faptul că orașu în general îi pustiu.
Postat 24 Ianuarie 2020, 13:21 de oradeaveche
.
"că un oraș ca Oradea, incomparabil mai mic" haha. Acuma nu stiu ce inseamna pentru unuii incomparabil, dar incomparabil mai mici suntem fata de New York, nu fata de un oras cu 100k locuitori in plus. Acuma iarasi facem comparatii, care sunt incomparabile? Si pana la urma cui ii pasa de Cluj, cui ii pasa de Bucuresti? Mie amandoua mi se par niste aglomeratii de vinituri de prin toate colturile tarii. Pana ce la Oradea se traieste foarte bine, si exista o administratie cu viziune asupra viitorului, poate sa vina Firea si Boc cu orice atac, pentru ca o sa piarda instant. Ideea e ca Bolojan le cam da peste nas la orice capitol, si e greu sa vezi cum un oras "incomparabil :))" mai mic, iti cam da lectii. Sanatate multa, si la mai putine orgolii clujenilor si bucurestenilor, pentru ca: nu sunteti incomparabil mai mari :)
Postat 24 Ianuarie 2020, 13:01 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON