URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2018, 14:45

"Vor sfâşia pădurile!": PSD şi ALDE au votat legea care permite mineritul în arii protejate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputaţii PSD şi ALDE au votat proiectul de lege care permite scoaterea pădurilor şi a ariilor protejate din fondul forestier, pentru exploatarea resurselor minerale, o decizie catalogată de ecologiştii bihoreni drept dureroasă. Concret, în calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat, prin vot, modificările propuse de parlamentarii PSD şi ALDE la Ordonanţa de Urgenţă 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, Florin Budea, a creionat, într-un comunicat de presă, consecinţele noii legi. "Practic, adoptarea acestei iniţiative legislative dă mână liberă autorităţilor să "sfâşie" păduri şi, mai ales, arii protejate în scopul exploatării unor resurse naturale ale subsolului. Asta înseamnă că suprafeţe întinse de teren, care până acum erau protejate prin lege, vor putea fi despădurite, decopertate şi excavate, indiferent că ele se află la limita sau chiar în inima unor zone de protecţie ecologică. Mai mult decât atât, este evident pentru oricine că asemenea intervenţii vin "la pachet" cu alte lucrări precum construcţia de drumuri, reţele electrice, aducţiuni de apă, organizări de şantier, activităţi ce au, la rândul lor, un impact negativ asupra vieţii sălbatice", a transmis Budea.

Acesta a subliniat şi numele deputaţilor bihoreni care au votat acest proiect de lege, toţi din PSD Bihor: Gheorghe Bogdan, Dumitru Gherman  şi Ioan Sorin Roman. În schimb, au votat împotrivă deputaţii bihoreni din PNL, USR şi UDMR: Rozalia Biro, Florica Cherecheş, Ioan Cupşa, Silviu Dehelean, Gavrilă Ghilea şi Szabo Odon.

Pe de altă parte, senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu a anunţat că formaţiunea politică pe care o reprezintă va sesiza Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii ariilor naturale protejate, considerând că sunt încălcate art. 135 şi 148 din Constituţie, unde se arată că dezvoltarea economică trebuie făcută ţinându-se cont de menţinerea echilibrului ecologic şi, respectiv, că legislaţia europeană este prioritară în domeniul protecţiei mediului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da
Păi logic . Asta ne e cultura. Si noi ii lăsăm să facă ce vor .
Postat 12 Aprilie 2018, 15:46 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON