URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Aprilie 2018, 14:45

"Vor sfâşia pădurile!": PSD şi ALDE au votat legea care permite mineritul în arii protejate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputaţii PSD şi ALDE au votat proiectul de lege care permite scoaterea pădurilor şi a ariilor protejate din fondul forestier, pentru exploatarea resurselor minerale, o decizie catalogată de ecologiştii bihoreni drept dureroasă. Concret, în calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat, prin vot, modificările propuse de parlamentarii PSD şi ALDE la Ordonanţa de Urgenţă 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, Florin Budea, a creionat, într-un comunicat de presă, consecinţele noii legi. "Practic, adoptarea acestei iniţiative legislative dă mână liberă autorităţilor să "sfâşie" păduri şi, mai ales, arii protejate în scopul exploatării unor resurse naturale ale subsolului. Asta înseamnă că suprafeţe întinse de teren, care până acum erau protejate prin lege, vor putea fi despădurite, decopertate şi excavate, indiferent că ele se află la limita sau chiar în inima unor zone de protecţie ecologică. Mai mult decât atât, este evident pentru oricine că asemenea intervenţii vin "la pachet" cu alte lucrări precum construcţia de drumuri, reţele electrice, aducţiuni de apă, organizări de şantier, activităţi ce au, la rândul lor, un impact negativ asupra vieţii sălbatice", a transmis Budea.

Acesta a subliniat şi numele deputaţilor bihoreni care au votat acest proiect de lege, toţi din PSD Bihor: Gheorghe Bogdan, Dumitru Gherman  şi Ioan Sorin Roman. În schimb, au votat împotrivă deputaţii bihoreni din PNL, USR şi UDMR: Rozalia Biro, Florica Cherecheş, Ioan Cupşa, Silviu Dehelean, Gavrilă Ghilea şi Szabo Odon.

Pe de altă parte, senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu a anunţat că formaţiunea politică pe care o reprezintă va sesiza Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii ariilor naturale protejate, considerând că sunt încălcate art. 135 şi 148 din Constituţie, unde se arată că dezvoltarea economică trebuie făcută ţinându-se cont de menţinerea echilibrului ecologic şi, respectiv, că legislaţia europeană este prioritară în domeniul protecţiei mediului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da
Păi logic . Asta ne e cultura. Si noi ii lăsăm să facă ce vor .
Postat 12 Aprilie 2018, 15:46 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON