URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2019, 15:19

Viceprimarul comunei Vadu Crişului, Ioan Haşaş, declarat în incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul comunei bihorene Vadu Crişului, Ioan Haşaş (UDMR), riscă să-şi piardă funcţia şi să nu o mai poată deţine, ulterior, încă trei ani, după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat în incompatibilitate.

Scos din circuit

Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni, în care mai sunt prezentate cazurile altor cinci aleşi locali şi funcţionari publici, Haşaş se face vinovat de faptul că "în perioada 6 iunie 2016 – 10 iunie 2017 a exercitat simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Tehnic nr. 1 Vadu Crişului, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, în vigoare până la data de 10 iunie 2017".

Concret, potrivit legii, funcţia de viceprimar este incompatibilă cu cea de "membru al consiliului de administraţie (...) la instituţiile publice", categorie în care sunt încadrate şi unităţile de învăţământ.

Tot legea spune că "persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data deliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului", care se constată prin dispoziţie a prefectului, iar "dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea a mandatului".

Incompatibil din... 2008

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul din Vadu Crişului s-a arătat surprins că ANI a comunicat o decizie în cazul său presei, nu şi lui personal, deşi tot legea este clară în acest sens. "Eu am primit în 2018 o adresă că ANI îmi cere un punct de vedere privind situaţia care mi se impută, ceea ce am făcut, dar apoi nu am primit nicio decizie, ceea ce nu mi se pare normal şi corect", a declarat Ioan Haşaş.

Pe de altă parte, edilul a precizat că a fost membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Tehnic nr. 1 din comună mult mai mult timp decât anul care i-a fost reţinut de ANI, iar anul trecut aceeaşi ANI ar fi comunicat unei localnice, în urma unei reclamaţii, că a intervenit între timp un act normativ prin care viceprimarii pot fi membri în aceste consilii de administraţie.

"O doamnă a primit anul trecut o adresă de la ANI cum că îi răspunde unei reclamaţii pe care nu dânsa a făcut-o, ci altcineva în numele dânsei, că prin OUG 49/2014 viceprimarii pot fi membri în consiliile de administraţie ale şcolilor", a spus Haşaş, adăugând că din acest motiv a fost cu atât mai surprins de decizia ANI.

"Voi contesta"

Viceprimarul a precizat că funcţia din CA pe care a deţinut-o încă din 2008 nu a fost remunerată, iar anul trecut a şi renunţat la ea, după ce a aflat că ANI îl avea în vizor, cerându-i un "punct de vedere".

Edilul e convins că, de fapt, această instituţie scoate din circuit aleşi locali reproşându-le o ilegalitate care nu a produs nimănui nici prejudicii, nici foloase necuvenite.

"Anul trecut, când am aflat despre faptul că ANI mă cercetează, am şi renunţat la poziţia din Consiliul de Administraţie al şcolii. Eu de acolo nu am luat niciun leu, am renunţat când am văzut că nu este nevoie de oameni competenţi. În toată ţara, sunt peste 1.000 de primari şi de viceprimari în această situaţie. Unii au dat în judecată ANI, unii au câştigat procesele, alţii au pierdut. Eu voi contesta decizia în instanţă", a spus Ioan Haşaş. Ceea ce poate face, însă, abia după ce va primi verdictul de incompatibil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Facerea de bine,.. mama
Deci dragi cetateni: Omul in cauza este invitat sa faca parte din consiliul de administratie al scolii locale,,intrun fel ca si un voluntar" fara a cere renumeratie. Intrun final primeste doua palme una de la ANI si alta de la scoala. ANI a fost infintata din initiativa unor legiuitori corupti,care la randul lor sunt slugarnicii puterii mondiale. In mod normal un crestin nu ar trebuii sa slujeasca la o institutie ca si ANI, ANAF ,DIICOT ori ,,Tricot" Un crestin protejeaza pe celalalt si nu-l deserveste nedreptatii. Controversa legii trebuie clarificate in sensul ca cine-i compatibil atuncea si cine nu.
Postat 27 Mai 2019, 22:42 de Boron
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON