URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2019, 15:13

Trei judecători orădeni, protagoniştii unor dosare clasate ale DNA, au înfiinţat Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei judecători orădeni, în anii trecuţi protagonişti ai unor dosare clasate ale DNA, au înfiinţat Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), organizaţia având-o ca preşedintă pe Florica Roman (foto) şi ca scop declarat protejarea drepturilor omului ignorate de reprezentanţi ai celor trei puteri ale statului - legislativă, executivă sau judecătorească - dar şi de cei ai societăţii civile şi ai presei.

Fondatorii organizaţiei sunt Florica Roman, judecător la Curtea de Apel Oradea, Traian Munteanu, magistrat pensionar, respectiv Raluca Cuc, de la Tribunalul Bihor, cercetaţi ani de zile în diverse cauze ale DNA pentru suspiciuni de corupţie şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, însă până la urmă toate dosarele lor au sfârşit clasate sau cu soluţii de achitare.

Deşi înfiinţat încă din primăvară, AJADO şi-a început activitatea publică în septembrie, prin postări pe site-ul propriu şi comunicări cu luări de poziţie, ultima chiar luni, în care condamnă intenţia declarată a preşedintelui României de a desfiinţa Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, arătând că adevăratul obiectiv al acestuia ar fi "restauraţia controlului serviciilor de informaţii şi a politicului asupra justiţiei". 

Pe pagina de internet a AJADO, scopurile declarate ale ONG-ului sunt apărarea drepturilor omului, ignorate sau încălcate "de către o parte a reprezentanţilor celor trei puteri ale statului - legislativă, executivă sau judecătorească - dar şi de cei ai societăţii civile şi ai presei".

"Judecătorul este ultima redută de apărare a drepturilor şi libertăţilor persoanei", iar "Asociaţia va intreprinde orice acţiune permisă de lege şi de statutul de judecător pentru a apăra drepturile şi libertăţile persoanei, precum şi pentru a consolida independenţa justiţiei, democraţia şi statul de drept în România", a transmis pe pagina organizaţiei judecătoarea Florica Roman.

Asociaţia a fost înfiinţată pe perioadă nedeterminată şi are trei categorii de membri: fondatori, asociaţi şi membri de onoare. În timp ce membri asociaţi pot fi doar judecători în funcţie sau eliberaţi din funcţii din motive neimputabile, membri de onoare pot fi orice persoane fizice sau juridice din ţară sau străinătate.

Traian Munteanu, care este vicepreşedinte al AJADO, pensionar din 2013, a fost protaonistul mai multor doare de corupţie. Mai recent, el a fost pus sub învinuire şi în dosarul ex-judecătorului Mircea Puşcaş, bănuit că ar fi primit bani pentru a pronunţa o soluţie favorabilă în dosarul unui om de afaceri. DNA n-a reuşit, însă, să probeze acuzaţiile, care au şi fost retrase, la fel ca în dosarul în care au fost cercetate judecătoarele Florica Roman şi Raluca Cuc.

Cele două au fost implicate într-unul dintre cele mai controversate dosare ale DNA Oradea, în care au mai fost inculpaţi şi judecătorii Denisa Vidican şi Ovidiu Galea, vizând modul în care un beiuşean încarcerat pentru o tentativă de viol a fost scăpat de executarea pedepsei. Dosarul a fost trimis în faţa instanţei în iunie 2014, dar returnat procurorilor de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în februarie 2016, pentru nereguli la rechizitoriu. Preluat de structura centrală a DNA, în final dosarul a fost "desfiinţat" chiar de procurorii din Capitală, acuzaţiile faţă de judecători fiind clasate, pe motiv că faptele nu există.

Florica Roman este şi deţinătoare a unui blog pe care emite regulat opinii în linia opoziţiei faţă de abuzurile "statului paralel".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
La pușcărie
Cu acești judecători. Și să ia și ceva avocați cu ei. Dacă va simțiți discriminați de DNA, plecați în Somalia. Locul vostru e in lanul de porumb.
Postat 17 Octombrie 2019, 21:17 de Sandu1206
bla bla
in instant asa fie aplicata teoria nu in presa si la reclama.
Postat 16 Octombrie 2019, 21:01 de Christa
statul paralel
Gioarsele si jegurile astea, coagulate in jurul unor lepre gen draqnea sau a unor idei gen protocolalele, formeaza statul paralel. Cum naiba decid ei care sunt "judecători eliberaţi din funcţii din motive neimputabile", in cazul in care este o decizie definitiva? Vor crea un sistem paralel de justitie? Vor asista leprele pt a profita de orice chichita legislativa pt a demonstra apoi ca sunt nevinovati?! La asta se pricep: nu discuta daca x a furat sau inselat, ci daca s-au depus la timp documente, daca inregistrarea nu cumva a fost facuta de sri si nu de cine vor ei sau cu ce aparatura vor ei, de parca sri ar fi o institutie mafiota si mafiotii sunt maica Tereza (scuze de alaturarea poate nefericita).
Postat 16 Octombrie 2019, 20:40 de oradea_mea_si_a_ta
Tupeu de judecător !?!
Spre exemplu, să detalieze Florica Roman, cea provenită ca origine din "bazinul folcloric" al văii Nimăieștilor ... cum naiba de întorcea orice soluție clară, definitivă și executorie, care nu era în favoarea clanului Micula ... de o făcea harcea-parcea taman pe dos !?!
Postat 16 Octombrie 2019, 15:36 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON