URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2011, 16:51

Senatorul Cseke Attila şi-a făcut bilanţul celor 20 de luni ca ministru al Sănătăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Am vut un mandat de 20 de luni care s-a dovedit mult mai greu decât mă aşteptasem înainte de preluarea funcţiei", a declarat fostul ministru Cseke Attila, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la Oradea, în cadrul căreia a anunţat, totodată, că îşi va relua "îndatoririle de senator".

Greu, dar bun

Cseke a trecut în revistă cele mai importante decizii pe care le-a luat în calitatea de ministru, şi şi-a exprimat convingerea că, deşi unele au fost criticate la momentul anunţării lor, în timp se vor dovedi corecte. "Unele din deciziile pe care le-am luat au fost foarte criticate, altele mai puţin, dar am convingerea că multe se vor dovedi corecte în timp", a spus fostul ministru.

Între cele mai importante măsuri pe care le-a luat în mandatul de la conducerea Sănătăţii, Cseke a enumerat, în ordinea importanţei, descentralizarea sistemului sanitar prin trecerea unor spitale în responsabilitatea comunităţilor locale, adică a consiliilor locale şi consiliilor judeţene, reorganizarea şi clasificarea spitalelor în funcţie de competenţe, reglementarea finanţării centrelor de permanenţă - măsură despre care a afirmat că "deşi a fost mult criticată, în ultimul timp este tot mai apreciată de primari" - şi încheierea unui contract de achiziţie a maximum 1.500 de autospeciale pentru serviciile judeţene de ambulanţă şi pentru serviciile judeţene de reanimare şi descarcerare, în legătură cu care a afirmat că anul acesta Ministerul a achiziţionat deja 230 de autospeciale şi un elicopter.

Reforma trebuie continuată

De asemenea, Cseke a declarat că are "satisfacţia" de a fi implementat două noi programe derulate prin Ministerul Sănătăţii, şi anume cel pentru tratamentele minim invazive ale infarctului miocardic şi cel pentru fertilizarea in vitro, program prin care în acest an au fost finanţate procedurile de fertilizare pentru 129 de cupluri.

În legătură cu primul program, fostul ministru a arătat că "în 11 luni, în cadrul acestui program, au fost trataţi 3.547 de pacienţi, fapt care deja a determinat, într-un timp aşa scurt, scăderea mortalităţii spitaliceşti generate de infarctul miocardic acut de la 13 la 5,5 procente".

Fostul ministru al Sănătăţii a mai afirmat că, în opinia sa, măsurile de reformă în acest domeniu trebuie continuate, şi că are încredere că succesorul său va face acest lucru. "Sunt de părere că reforma în Sănătate trebuie să continue, mai ales în ce priveşte descentralizarea, şi ştiu că domnul Ritli va face acest lucru", a spus Cseke Attila.

Bani pentru Bihor

Tot cu privire la rezultatele activităţii sale de la Ministerul Sănătăţii, Cseke a prezentat câteva cifre care demonstrează că de pe urma mandatului său spitalele din Bihor au avut de câştigat ca niciodată în ultimii 20 de ani.

Astfel, dacă pentru investiţii în spitale Bihorul primea în 2007 suma de 6,9 milioane lei, iar în anul 2009 aceasta a scăzut dramatic la 3,7 milioane, în 2011 alocările de la Minister au fost de peste 48,5 milioane lei.

Pentru reabilitarea clădirilor spitaliceşti, în 2007 Bihorul a primit 6,3 milioane lei, cifră drastic diminuată în 2009 la numai 2,8 milioane lei, dar de zece ori mai mare în 2011, când Ministerul a alocat 28,5 milioane lei.

Pentru aparatură şi echipamente, dacă în 2007 spitalele din judeţ primeau 0,5 milioane lei, iar în 2009 0,9 milioane, în 2011 suma a crescut la 20 milioane lei.

Printre rezultatele mandatului lui Cseke se află reabilitarea Spitalului Judeţean şi a Spitalului Municipal din Oradea, a celor din Aleşd, Salonta, Marghita, Beiuş şi Valea lui Mihai, precum şi reabilitarea sediului Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, plus alocarea fondurilor necesare noului sediu al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor şi a celor celor 12 milioane lei pentru achiziţia acceleratorului de particule de la viitorul Centru Oncologic Oradea, care va fi construit în incinta Spitalului Municipal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pt dl CSEKE
Cel mai bun ministru.Nu sunt oradean dar acest ministru a facut ceva pentru orasul din care provine,lucruri pe care alti reprezentanti din judet nu au facut.Un om minunat cu cei 7 ANI de acasa.Si nu il mai acuzati de tot felul de prostii cu privire la nationalitate este nascut si crescut in Romania.
Postat 23 August 2011, 09:23 de ms
pt dl Cseke
Sper ca vei candida pt presedintia Consiliului Judetean. Ai toate sansele sa castigi, de fapt, esti singurul cu sanse reale.O sa vezi ca te vor vota si romanii. Mai bine sa castige un ungur care a realizat ceva pe noi, decat un roman care de peste 10 ani nu a facut nimic pt Bihor si care e un taranoi, papitoi si se trage de sireturi cu toti autointitulatii "interlopi" (adica tepari si hoti).
Postat 23 August 2011, 09:08 de Ana
Rusine
Dupa ce a inchis spitalele, a dat bir cu fugitii!
Postat 23 August 2011, 04:02 de com
Felicitari
Sincere felicitari D-le Cseke. Cred ca ati fost unul dintre cei mai buni ministrii al Romaniei postdecembriste. Va respect pentru ca ati fost un om serios. muncitor si de cuvant cum sper ca veti ramane in continuare.
Postat 23 August 2011, 01:40 de Cetatean
Marsh !
Marsh in ungaria, sa va dea orban pamant si apa sa faceti acolo separatism teritorial !!!!!!!!
Postat 22 August 2011, 20:48 de the store
prostitutie politica
udmr esti o rusine !
Postat 22 August 2011, 20:30 de fuel
Dezmatul minoritar maghiarofon, tziganesc ori de alta factura
De ce trebuie sa platim noi, cetateni romani normali, fitzele unor smecheri care se declara minoritari pt a suge bani de la buget si a dezbina pe crietriu etnic ? Daca indivizii respectivi vor sa se manifeste ca straini in natiunea noastra, sa o faca pe banii lor si numai in limitele legilor romane. Cine nu se simte roman sa-si caute alta patrie !
Postat 22 August 2011, 19:04 de buget
udemerist
lasa-ne, falimentarule !
Postat 22 August 2011, 18:46 de gmt
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON