URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2011, 16:24

Samsarii de terenuri blochează investiţiile oraşului

Mod de operare

Cele mai valoroase terenuri ale oraşului sunt disputate de municipalitate şi samsarii imobiliari. "De fiecare dată când Primăria anunţă public că intenţionează să demareze un proiect pe un anumit teren, pe exact acel teren apar chiar şi 20 de cereri de retrocedare fie din partea moştenitorilor, fie a unor afacerişti care au cumpărat de la moştenitori drepturile litigioase", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă directorul juridic al Primăriei, Eugenia Borbei.

Printre exemplele enumerate de directoare se numără terenul de lângă Lotus Center, pentru care au apărut cereri de retrocedare imediat ce municipalitatea a anunţat că intenţionează să amenjeze un parc. Un alt exemplu este terenul din Calea Aradului pe care municipalitatea l-a rezervat pentru construirea a două blocuri ANL.

Borbei a mai spus că în majoritatea cazurilor amplasamentele revendicate nu au nicio legătură cu amplasamentul iniţial al terenurilor deţinute de foştii proprietari. "De cele mai multe ori este vorba de persoane care au avut terenuri în extravilanul oraşului şi acum cer în intravilan. În numele cuiva care a avut teren spre Cetariu sau Borş, acum deţinătorii drepturilor litigioase cer terenuri lângă Lotus sau în Calea Aradului, blocând investiţiile Primăriei", a explicat şefa Direcţiei Juridice.

Chichiţe avocăţeşti

Prezent şi el la conferinţa de presă, Ionel Vila, secretarul Consiliului Local, membru în Comisia municipală pentru aplicarea fondului funciar, a spus că pentru a pune mâna pe teren samsarii apelează la chichiţe avocăţeşti. "În ultima perioadă au apărut solicitări ale foştilor moştenitori prin interpuşi sau persoane care cumpără drepturile litigioase, cerând să fie puse în posesia terenurilor în baza unor expertize extrajudiciare care nu au nimic nici cu fostele amplasamente, nici cu echivalenţa terenurilor, ci doar de dorinţa de a obţine teren în locuri cât mai bine situate", a spus Vila.

Samsarii se adresează instanţelor chiar dacă terenurile pe care au pus ochii nici măcar nu se află la dispoziţia Comisiei de fond funciar. "Ei spun că un teren e liber pentru că nu s-a construit nimic pe el. Dar cum să fie liber un teren dacă Primăria vrea de trei ani să ridice un bloc sau să amenajeze un parc pe acel amplasament? Noi recunoaştem dreptul de proprietate al unor persoane, dar nu suntem de acord să facem retrocedări din terenuri destinate unor investiţii, astfel că în asemenea cazuri facem alte oferte moştenitorilor sau celor ce deţin drepturi litigioase", a arătat Vila.

Abuz de drept

Conform evidenţelor municipalităţii, pe rolul instanţelor bihorene se află în prezent nu mai puţin de 75 de dosare care au ca obiect obligarea Comisiei locale la reconstituirea dreptului de proprietate în natură pe amplasamentele practic alese de moştenitori sau de cumpărătorii de drepturi litigioase.

Dintre acestea, 28 de dosare sunt ale unor persoane care au formulat cereri în temeiul Legii 247 din 2005, iar diferenţa o reprezintă dosarele bazate pe cereri soluţionate prin acordare de despăgubiri în temeiul Legii 169 din 1997 şi Legii 1 din 2000.

În urma proceselor s-au dat deja 12 sentinţe definitive care urmează să fie puse în executare. "După opinia noastră, instanţele îşi cam depăşesc competenţele stabilind amplasamentele pe care trebuie puse în posesie aceste persoane, dar s-a instalat deja o cutumă la Judecătoria Oradea şi la Tribunalul Bihor", a spus directorul juridic Eugenia Borbei.

Directoarea susţine că singurul organism abilitat să stabilească amplasamentele pe care urmează să se facă împroprietăririle este Comisia de fond funciar, singura care ştie unde sunt amplasate cele 552 de hectare de teren puse la dispoziţie pentru retrocedări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Carp boule, ai dreptate ! Dar vei muri cu ea in mana !
Sunt la primarie niste juriste/juristi....in frunte cu d-na Borbei...Cum ar zice cineva vai si amar ! Eu nu zic ca ar trebui angajat Mateut sau Piperea, desi ar trebui studiata varianta unui contract cu o casa de avocatura de prim rang (sunt si in Oradea avocati foarte buni ) ! Poate ca ar fi mai avantajos sa castigi procesele si sa platesti (mai) mult, decat sa platesti mult si sa le pierzi ! Bine, revenind la vechea problema : cand buzunarul din care platesti nu-i al tau, nu-ti tremura mana ! Sa vedeti pe ,,alesi'' cand e vorba de propriile buzunare, ce chibzuiti sunt si cum leaga banul cu sapte ate ....Apoi mai este vesnica problema cum au ajuns niste loaze sa reprezinte in instante primaria ?! Prin orice metode numai prin competente nu ! E UDMR-ul la putere pe plan local ?! Este ! Ce daca ungurii sunt 30% din populatie ?! In primarie sunt 80 % din totalul angajatilor (nu discut ca majoritatea nu vorbesc si nu scriu in limba romana nici macar de 5 !)....Asa ca multi, mult prea multi altii, inclusiv numita Borbei, n-au de ce-si face griji !
Postat 12 August 2011, 06:46 de .
@C.Boul
chiar ca esti BOU,cum se incearca realizarea unui proiect cum se gaseste cineva sa puna bete in roate,cred ca a trecut prea mult timp de cind nu a fost anchetat de DNA niste magistrati,fiindca fara ei nu am ajunge sa se blocheze proiecte in beneficiul orasului si nu al unor oportunisti
Postat 11 August 2011, 12:46 de luky
bweeiii
mai bine-ar da-o afara de "vita aia incaltata" (cum ii spune Marcel Bolos) care se da drept sefa oficiului juridic. Eujenia Borbei a facut facultatea de drept LA SERAL, si, de parca n-ar fi fost de-ajuns, e prwooastaa de bubuie. de-aia pierde regulat procesele, ca e tuta, nu ca vezi doamne "interesele" si "clanurile" hai sa fim seriosi. e cu adevarat o vita incaltata, uitati-va la fatza ei de bovina, ca la creier nici n-are rost sa va uitati ca n-are
Postat 11 August 2011, 08:57 de Carp Boul
de demult e asa
atunci ar trebui ca primaria sa faca demersurile pentru trecerea in patrimoniul public al orasului, din administrarea privata, inainte ca sa anunte o investitie pe acel teren. dc simt ca le sunt bagate intentionat bete in roata. daca e vorba doar de terenuri valoroase, si specula imobiliara, at sa treaca toate terenurile ce le au, tot asa. pe de alta parte, sistemul juridic isi cam depaseste atributiile. cumperi drepturi de mostenire or nu, nu conteaza, dar despagubirea sa fie facuta fie la acceasi valoare economica, fie cu un teren in aceeasi zona, de aceeasi suprafata. adevaru`i ca cine stie, stie. iar cei din sistem, invart legile cum chiar se poate. pacat ca judecatorii le tin partea. oare au si ei un comision in afacerea asta??
Postat 10 August 2011, 21:58 de unu
De ce nu va place ?!
,,Baietii destepti'' s-au inspirat din manevrele facute la primaria Oradea de functionari ai primariei in cardasie cu tot felul de militieni/militari ajunsi experti topo sau evaluatori imobiliari ! Acum cand nu mai e ,,loc'' pt. cei din primarie, hop ! scandal ! Sunt curios cati dintre fostii proprietari au fost improprietariti pe vechile amplasamente, asta daca terenul avea o oarecare valoare de circulatie ?! Cred ca nici 1% ! In schimb tot felul de neica-nimeni (de pilda gemenii din Cacaceni sau maicutele de la Manastire) au primit teren acolo unde erau altii indreptatiti ! Asa ca....ciocu' mic !
Postat 10 August 2011, 17:22 de ionel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON